Mus kakaowy z awokado i bananem

Propozycja zdrowego deseru dla dzieci bez cukru, laktozy i glutenu.

Deser nie musi być niezdrowy i czasochłonny. Ten kremowy mus przygotowuje się bardzo szybko. Jest zdrowy, nie zawiera glutenu, mleka krowiego i dodanego cukru. Może być propozycją na coś słodkiego dla dzieci. Smak można zmieniać według upodobań dziecka. Owoce i orzechy jako dodatek także można rotować. Najważniejsze jednak jest wybranie odpowiedniego awokado, musi być dojrzałe i miękkie. W smaku deser jest aksamitny i słodki.

Składniki musu na 2 porcje:

  • 1 dojrzałe awokado,
  • 1,5 dojrzałego banana bio,
  • 2 łyżki kakao dobrej jakości bez dodatku cukru, 
  • 1 łyżka kremu orzechowego bez cukru (może być migdałowe, pistacjowe, z nerkowca) – można kupić w sklepie ze zdrową żywnością,
  • 2 łyżki mleka kokosowego bio gęstego bez dodatków,
  • szczypta soli kłodawskiej lub himalajskiej,
  • pół laski wanilii startej na tarce,
  • pól suszonego daktyla królewskiego startego na tarce,
  • do smaku może być szczypta cynamonu cejlońskiego.

Do dekoracji: borówki, maliny, listki mięty, pistacje lub inne orzechy, kruszona gorzka czekolada.

Wersji dla dorosłych – można dodać przed blendowaniem zaparzone 1 espresso. Taki deser nie tylko Cię pobudzi, ale także odżywi.

Sposób wykonania: 

Awokado przekrój na pół, wyciągnij pestkę i łyżką wyjmij miąższ i przełóż go do miski. Dodaj 1,5 dojrzałego banana, 2 łyżki kakao, 2 łyżki mleka kokosowego gęstego, 1 łyżkę kremu orzechowego. Zblenduj wszystkie składniki. Następnie dodaj wanilię, daktyl, szczyptę soli, opcjonalnie cynamon cejloński. Jeszcze raz zblenduj. Mus powinien mieć aksamitną konsystencję. 

Przełóż mus do salaterek, udekoruj owocami, gorzką czekoladą i orzechami, posyp kakao. Możesz włożyć do lodówki na godzinę, ale ciepły także jest wyśmienity.

Smacznego 🙂

Autorzy: Katarzyna Arkuszyńska i Małgorzata Litwa

0:00
0:00