Nadwaga i mitochondria
Nadwaga, otyłość, oponka… co z tym zrobić? Co wspólnego mają z tym mitochondria? nadwaga, mitochondria, otyłość

Nadwaga staje się niestety coraz bardziej powszechnym zjawiskiem wśród Polaków. Osoby otyłe żyją krócej, częściej chorują, a także są dyskryminowane przez osoby trzecie. Około 38% Polaków odczuwa coraz silniejszą presję, aby schudnąć. Presja ta wynika z powszechnie przyjętego kanonu piękna (osoby szczupłej, a wręcz anorektycznie wychudzonej). Szacuje się, że aż 59% Polaków nie  jest zadowolonych ze swojej wagi, z czego 72% stosowało już wiele metod zrzucenia wagi.

Dlaczego tyjemy?

Jest to związane nie tylko z łakomstwem, ale również z coraz szybszym tempem życia, które przejawia się brakiem czasu na zadbanie o siebie. Ludzie nie mają czasu na ćwiczenia czy przygotowanie zdrowych posiłków. Wśród ankietowanych Polek - 35% przyznaje się, że ma słabość do słodyczy, natomiast 26% podjada między posiłkami. 27% Polek nie uprawia sportu i prowadzi siedzący tryb życia, a 23% przyznaje się do nieregularnego spożywania posiłków. Również schorzenia typu: zespół Cushinga, niedoczynność tarczycy, zespół policystycznych jajników, depresja, a także niedobory chromu lub magnezu, mogą przyczynić się do powstania otyłości czy nadwagi.

Co ciekawe, według niektórych główną przyczyną nadwagi jest jednak mitochondriopatia, czyli zespół objawów, które wynikają z zaburzonych funkcji mitochondriów – niewielkich organelli odpowiedzialnych za produkcję energii komórkowej.

Tą tezę potwierdziły badania przeprowadzone na włóknach mięśniowych u dziesięciu szczupłych osób oraz jedenastu osób z nadwagą. Okazało się, że u osób z nadwagą występowały znaczne dysfunkcje mitochondrialne, skutkiem czego organizm zamiast  przekształcać cukier w energię, zamieniał go na tkankę tłuszczową.

Głównym wrogiem mitochondriopatów są węglowodany

Redukcja wagi nie nastąpi poprzez rezygnację z tłuszczu (chyba, że są to tłuszcze typu ,,trans”), ale właśnie dzięki redukcji węglowodanów w diecie. Stąd najbardziej korzystną tutaj jest dieta LOGI, czyli unikanie żywności z wysokim indeksem glikemicznym; takich jak: cukier, słodycze, słodzone napoje, dania mączne, biały ryż, czy ziemniaki.

Innym zagadnieniem jest spalanie tkanki tłuszczowej. Proces ten przebiega w trzech etapach. Reakcje te przebiegają z udziałem enzymów, dzięki którym zachodzą szybciej. Enzymy do swojej aktywności wymagają obecności swego rodzaju  aktywatorów,  w postaci:  witamin, pierwiastków czy innych substancji.

Największym wrogiem otyłości jest witamina B12 oraz witamina C. Rozkład tkanki tłuszczowej ułatwiają  witamina B12 oraz C, ponieważ biorą one udział w syntezie neuroprzekaźników potrzebnych lipazie trzustkowej do jej aktywacji. Enzym w aktywnej formie umożliwia rozkład trójglicerydów do kwasów tłuszczowych i glicerolu. Następnie kwasy tłuszczowe przedostają się do krwiobiegu, a stamtąd do komórek mięśniowych, gdzie w mitochondriach przetwarzane są w energię (cykl Krebsa, łańcuch oddechowy).

Również suplementacja kwasami omega-3 gwarantuje utrzymanie mitochondriów w dobrej kondycji (pomagają one w odbudowie membran tych organelli). Dodatkowa suplementacja koenzymem Q10, witaminami B2 i B3, biotyną, żelazem, siarką i miedzią przyczynia się do usprawnienia procesów wytwarzania energii ze składników pokarmowych, czyli glikolizy, cyklu Krebsa oraz łańcucha oddechowego. Oba te procesy zachodzą w mitochondriach komórek i gwarantują prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Osobom łakomym, nieumiejącym powstrzymać się przed podjadaniem słodyczy zaleca się suplementowanie chromem, który powstrzymuje chęć sięgnięcia po słodycze.

Również nieprawidłowa regulacja gospodarki cukru może przyczynić się do nadwagi. Rozrost tkanki tłuszczowej wynika bowiem z obecności insuliny, która pomaga w magazynowaniu tłuszczu. Zatem hormon ten powoduje, że tyjemy. Dostarczanie dużej ilości cukrów do organizmu powoduje, że trzustka zaczyna wydzielać duże ilości insuliny. Powoduje to jednocześnie rozrost tkanki tłuszczowej.  Dlatego też kontrolowanie gospodarki cukrem może pomóc w leczeniu otyłości czy nadwagi.

Kwasy omega-3 pomagają w odchudzaniu

Tkanka tłuszczowa gromadzi hormon - leptynę, który hamuje apetyt. Receptor dla tego hormonu zlokalizowany jest w podwzgórzu. Po przyłączeniu się leptyny z swoim receptorem, wydzielanie neuroprzekaźnika stymulującego apetyt zostaje zahamowane. W skrócie: apetyt zostaje zahamowany. W sytuacji kiedy organizm produkuje za dużo leptyny, a mózg przestaje na nią reagować człowiek odczuwa częstszy głód, tak się dzieje u osób ze skłonnością do otyłości. Do regulowania tego procesu potrzebujemy kwasów omega-3.  Zapobiegają one  wytwarzaniu w nadmiarze tego hormonu i przyspieszają  spalanie tkanki tłuszczowej.

Przełomowa medycyna mitochondrialna

U progu XXI wieku dokonuje się zmiana w medycynie. Obiektem badań staje się człowiek jako układ energetyczny i jedność psychosomatyczna. Bazując na fundamentalnej wiedzy biochemicznej medycyna mitochondrialna łączy holistyczne podejście, zdrowe odżywianie i styl życia tradycyjnej medycyny z praktycznym zastosowaniem dla obecnych czasów. Kluczem jej działanie jest przywrócenie w organizmie procesów samoleczenia.

Leksykon Zdrowia
4 4-HNE 4-HYDROKSYNONENAL 5 5-MTHF A ACESULFAM K ACETON ACETYLACJA ACETYLO-COA ADDISONA, ZESPÓŁ ADENINA ADENOZYNOTRÓJFOSFORAN ADINOPEKTYNA ADIPOCYTY ADMA AGE AKONITAZA AKROLEINA AKTYWNY OCTAN ALFA, FALE MÓZGOWE ALLOSTERYCZNY MODULATOR AMD AMID KWASU NIKOTYNOWEGO AMPK AMYLAZA ANGIOGENEZA ANGIOTENSYNA ANTYOKSYDANTY APOPTOZA ASPARTAM ATP AUTOFAGOCYTOZA ATOPOWE ZAPALENIE SKÓRY (AZS) B BABKA JAJOWATA BETA - OKSYDACJA KWASÓW TŁUSZCZOWYCH BETA, FALE MÓZGOWE BETA-BLOKERY BIAŁA TKANKA TŁUSZCZOWA BIAŁKO C-REAKTYWNE BŁONNIK POKARMOWY BRĄZOWA TKANKA TŁUSZCZOWA BRCA1 C CFS CHELATACJA CHROMOGRANINA A CIAŁA KETONOWE CISPLATYNA CK COMT CORICH CYKL COX CRP CYJANOKOBALAMINA CYKL CYTRYNIANOWY CYKL KREBSA CYKL KWASU CYTRYNOWEGO CYKL MOCZNIKOWY CYKL ORNITYNOWY CYKLAMINIAN CYKLOOKSYGENAZA PROSTAGLANDYNOWA CYP2D6 CYSTATIONINA CYTOCHROM C CYTOKINY STANU ZAPALNEGO CYTOZYNA CYTRULINA CZYNNIK INDUKOWANY HIPOKSJĄ CZYNNIK TOLERANCJI GLUKOZY CZYNNIK WZROSTU NASKÓRKA CZYNNIK WZROSTU NASKÓRKA CZYNNIK WZROSTU ŚRÓDBŁONKA NACZYNIOWEGO CHOLINA D DEHYDROGENAZA PIROGRONIANOWA DEHYDROGENAZY DEKSTRYNA DELTA, FALE MÓZGOWE DHA DIALDEHYD MALONOWY DINUKLEOTYD NIKOTYNOAMIDOADENINOWY DIOKSYGENAZA DIOKSYNY DOKSORUBICYNA DYSMUTAZA PONADTLENKOWA DYSTONIA DESATURACJA E EBV ECGF EEG ELEKTROENCEFALOGRAFIA ENDOTOKSYNA ENO ENTEROCYTY EPA EPIGENETYKA ERYTRYTOL F FAD FADH2 FENOLOWE KWASY FERMENTACJA MLECZANOWA FIBRATY FIBROMIALGIA FILOCHINON FITOSTERYNY FITOWY, KWAS FLAWONOIDY FLUPIRTYNA FMS FOSFATYDYLOSERYNA FOSFORAN-5-PIRYDOKSALU FOSFORYLACJA OKSYDACYJNA FRATAKSYNA FRUKTOZO-1,6-BIFOSFORAN FURANY FAGOCYTOZA G GABA GALAKTOZA GALENIKA GAMMA, FALE MÓZGOWE GASTRYNA GENISTEINA GLICEROLO-3-FOSFORAN GLIKOLIZA GLUKAGON GLUKOKORTYKOIDY GLUKONEOGENEZA GLUT GLUTAMINA GLUTAMINIAN GLUTATION GLUTATION ZREDUKOWANY GSH GSSG GTP GUANINA H HAPTOKORYNA HBA1C HDL HEMOGLOBINA HENLEGO, PĘTLA HIF1Α HIPOKSJA HISTONY HOLOTRANSKOBALAMINA HYDROPEROKSYLOWY, RODNIK HASHIMOTO I IGA IGE IGF-1 IGG IMMUNOGLOBULINA A IMMUNOGLOBULINA E IMMUNOGLOBULINA G INDEKS GLIKEMICZNY (IG) INDEKS INSULINOWY (FII) INHIBITORY ENZYMÓW INHIBITORY POMPY PROTONOWEJ INO INSULINA INSULINOOPORNOŚĆ INULINA INULINA K KALCYTRIOL KANCEROGEN KARBOKSYLAZA PIROGRONIANOWA KARDIOLIPINA KATECHOLO-O-METYLOTRANSFERAZA KERATYNA KETOGENEZA KINAZA KREATYNOWA KINAZA MTOR KOBALAMINA KOENZYM A KOENZYM Q10 KOFAKTOR KOMPLEKS DEHYDROGENAZY PIROGRONIANOWEJ KOZŁEK LEKARSKI KREATYNA KREATYNINA KSENOBIOTYKI KSYLITOL KUMARYNA KWAS ALFA - LINOLENOWY KWAS DOKOZAHEKSAENOWY KWAS EIKOZAPENTAENOWY KWAS GAMMA-AMINOMASŁOWY KWAS LINOLOWY KWAS LIPONOWY KWASICA KETONOWA KWASICA METABOLICZNA KWASICA MLECZANOWA KWASU MLEKOWEGO CYKL KWAS MLEKOWY KATALAZA KLASTER Ł ŁAŃCUCH ODDECHOWY L LDL LEKTYNY LEPTYNA LEPTYNOOPORNOŚĆ LIGAND LIGNANY LIKOPEN LIMONINA LINDAN LINDANY LIPAZA LIPOLIZA LIZOSOM M MALONOWY, DIALDEHYD MALTODEKSTRYNA MAŚLAN MASŁOWY, KWAS MCS MDA MDR – P MEDYCYNA MITOCHONDRIALNA METYLACJA METYLOKOBALAMINA MITOCHONDRIUM MITOFAGIA MLECZAN MRNA MRNA MTDNA MTHFR MTNO MTRNA N NAD NAD+ NADH NADPH NADTLENEK WODORU NADTLENOAZOTYN NEFRONU, PĘTLA NFKB NIACYNA NIESTEROIDOWE LEKI PRZECIWZAPALNE NIEZBĘDNE NIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE NLPZ NMDA NNO O OKSYDAZA CYTOCHROMU C OKSYDOREDUKTAZY OKSYGENAZA HEMOWA 1 ORAC OROTOWY, KWAS OSTROPEST PLAMISTY OŚ HPA P PEKTYNY PEPSYNA PEPTYDY PEROKSYDAZY PET PIEPRZ METYSTYNOWY PIROFOSFORAN TIAMINY PIROGRONIAN PIRYDOKSYNA PIRYMIDYNY PLUSKWICA GRONIASTA POCHP PODSTAWNIK POJEMNOŚĆ ANTYOKSYDACYJNA ORGANIZMU POLIFENOLE POLISACHARYDY POSZARPANE CZERWONE WŁÓKNA PPI PRODUKT ZAAWANSOWANEJ GLIKACJI PROTEAZY PROTEOLIZA PRZECIWUTLENIACZE PURYNY PARESTEZJA Q QTC R REAKCJA ANAPLEROTYCZNA REPERFUZJA RESWERATROL RÓŻENIEC RYBOFLAWINA RYBOZA REAKCJA AUTOIMMUNOLOGICZNA S S-100, BIAŁKA SAPONINY SIRT3 SIRTUINY SOD SOD-1 SOD-2 SOMATOLIBERTYNA SOMATOSTATYNA SSRI STATYNY STRES NITROZACYJNY STRES OKSYDACYJNY SUKRALOZA SYLIMARYNA SZCZAWIOOCTAN SIBO Ś ŚRÓDBŁONKOWY CZYNNIK WZROSTU T T3 T4 TEOBROMINA THETA, FALE MÓZGOWE TIAMINA TLENEK AZOTU (NO) TORSADE DE POINTES TRANSKOBALAMINA I TRANSKOBALAMINA II TRIJODOTYRONINA TRÓJGLICERYDY TRYPSYNA TYMINA TYROKSYNA U U, ZAŁAMEK URACYL UTLENIONE GSH V VEGF W WIELOKSZTAŁTNY CZĘSTOKURCZ KOMOROWY WOLNE RODNIKI Z ZESPÓŁ PRZEWLEKŁEGO ZMĘCZENIA ZESPÓŁ WRAŻLIWOŚCI NA WIELORAKIE SUBSTANCJE CHEMICZNE ZWYRODNIENIE PLAMKI ŻÓŁTEJ
Reklama
Chrom trójwartościowy MSE
Naturalny chrom trójwartościowy pozyskany z mikroalgi spiruliny platensis
Naturalne, najwyższej czystości KWASY OMEGA 3. Wysoka porcja 750 mg
QuinoMit ® Q10 - Ubichinol MSE
Najbardziej aktywna forma koenzymu Q10 Ubichinol MSE. Czystość 99,8%
Reklama
Chrom trójwartościowy MSE
Naturalny chrom trójwartościowy pozyskany z mikroalgi spiruliny platensis
Naturalne, najwyższej czystości KWASY OMEGA 3. Wysoka porcja 750 mg
QuinoMit ® Q10 - Ubichinol MSE
Najbardziej aktywna forma koenzymu Q10 Ubichinol MSE. Czystość 99,8%
B12 MSE MAX
Wysoka zawartość: B12 (500 µg), B6 (10 mg), biotyny (1000 µg) i kwasu foliowego (800 µg)
Witamina C MSE matrix
Lewoskrętna witamina C o przedłużonym uwalnianiu - aż do 8 godz. 500 mg
Redakcja:
mail: redakcja@mito-med.pl
Reklama:
mail: reklama@mito-med.pl
2017 © Mito Med