Placki ziemniaczane z sałatką śledziową

Jak przygotować chrupiące placki ziemniaczane z dodatkiem sałatki śledziowej? Propozycja na wielkanocne danie.

Placki ziemniaczane najlepiej smakują, gdy są chrupiące i złociste. Na stole wielkanocnym mogą pięknie komponować się z sałatką śledziową, która po dodaniu marynowanego imbiru i zielonego koperku będzie wyrazista i kolorowa.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 duża cebula,
  • 2 łyżki mąki orkiszowej,
  • 1 łyżeczka jogurtu,
  • 2 jajka,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • szczypta imbiru mielonego,
  • łyżeczka soli kłodawskiej,
  • szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego,
  • 3 łyżki masła ghi do smażenia.

Wykonanie:

Ziemniaki umyj pod bieżącą wodą i obierz ze skórki, wyoczkuj. Zetrzyj część ziemniaków na drobnej tarce, a część na tarce o większych oczkach. Odcedź dokładnie ziemniaki na sitku z drobnymi oczkami, aby pozbyć się nadmiaru wody. Wytrąconą skrobię zbierz łyżką i dodaj do masy ziemniaczanej, przełóż ją do miski. Zetrzyj cebulę na drobnej tarce i dodaj do masy. Następnie wbij jaja, dodaj przyprawy, jogurt oraz mąkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i na średnim płomieniu smaż placki z obu stron na złocisty kolor. Usmażone placki przełóż na tackę wyłożoną ręcznikiem papierowym, tak aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Składniki – sałatka śledziowa

  • 250 g płatów śledziowych,
  • 2 cebulki szalotki,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego japońskiego,
  • 2 łyżki jogurtu owczego naturalnego,
  • 1 łyżeczka miodu lipowego,
  • 1 łyżeczka soku z limonki,
  • otarta skórka z limonki – pół łyżeczki,
  • 30 g marynowanego imbiru różowego,
  • pół łyżeczki octu ryżowego,
  • zielony koperek 1 łyżeczka,
  • świeża kolendra – łyżeczka,
  • pół papryczki chili opcjonalnie.

Wykonanie:

Opłucz śledzie pod bieżącą wodą. Należy je moczyć przez całą noc w zimnej  wodzie z dodatkiem mleka. Osusz płaty papierowym ręcznikiem i pokrój je w cienkie kwadraciki lub paski. Pokrój szalotkę w drobną kostkę. Imbir pokrój w drobne paseczki. W miseczce przygotuj sos na bazie jogurtu, soku i skórki z limonki, sosu sojowego, miodu oraz octu ryżowego. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszaj na gładką masę. Do sosu dodaj drobno posiekany imbir oraz szalotkę. Całość wymieszaj i zalej sosem pokrojone płaty śledziowe. Posiekaj drobno koperek oraz świeżą kolendrę. Opcjonalnie możesz dodać drobno posiekana papryczkę chili.

Sałatkę odstaw na 2 godziny do lodówki. Podawaj na chrupiących plackach ziemniaczanych. Udekoruj na koniec kolendrą i koperkiem.

0:00
0:00