Sałatka z komosy ryżowej z nektarynką

Poznaj przepis na pyszną i zdrową sałatkę z komosą ryżową, fetą i orzechami włoskimi.

Propozycja aromatycznej sałatki, która jest sycąca, wspiera przemianę materii, wzmacnia odporność, a przy tym jest pyszna i orzeźwiająca.

Komosa ryżowa inaczej quinoa lub zboże Inków jest jedną z najstarszych roślin uprawianych na świecie. Stanowi wspaniałe źródło pełnowartościowego białka, które zawiera zestaw wszystkich aminokwasów. W jej składzie znajdziemy witaminy z grupy B, w tym również kwas foliowy, witaminę E oraz minerały, takie jak: wapń, żelazo, miedź, fosfor, mangan. Quinoa nie zawiera glutenu, reguluje poziom cholesterolu we krwi. Jest dedykowana osobom cierpiącym na insulinooporność, ze względu na niski indeks glikemiczny. Zawiera sporo błonnika, a także kwasy omega 3 i flawonoidy, które mają działanie przeciwzapalne.

Składniki:

  • 100 g komosy ryżowej białej,
  • 1 duża nektarynka, 
  • garść rukoli,
  • orzechy włoskie 4 sztuki,
  • ser feta 30 g,
  • 4 listki świeżej mięty,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka soku z limonki,
  • 1 łyżeczka łuskanych pestek dyni, 
  • sól himalajska i świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku.

Wykonanie:

Ugotuj quinoe w lekko osolonej wodzie. Zalej ziarna zimną wodą. Wody powinno być dwukrotnie więcej niż ziaren. Doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze przez 15 minut na małym ogniu. Odcedź, dodaj kilka kropli oliwy z oliwek oraz soku z limonki i poczekaj, aż ostygnie, przesyp do miski. Umyj na sitku rukolę, orzechy oraz nektarynkę. Pozbądź się pestki w nektarynce i pokrój ją w łódeczki, dodaj ser feta pokrojony w kostkę, rukolę oraz orzechy. Zrób sos winegret na bazie limonki, oliwy z oliwek, miodu oraz przypraw.

Wszystkie składniki wymieszaj. Udekoruj sałatkę pestkami dyni oraz siekaną świeżą miętą.

Autor: Katarzyna Arkuszyńska

0:00
0:00