Propozycja aromatycznej sałatki, która jest sycąca, wspiera przemianę materii, wzmacnia odporność, a przy tym jest pyszna i orzeźwiająca.
Komosa ryżowa inaczej quinoa lub zboże Inków jest jedną z najstarszych roślin uprawianych na świecie. Stanowi wspaniałe źródło pełnowartościowego białka, które zawiera zestaw wszystkich aminokwasów. W jej składzie znajdziemy witaminy z grupy B, w tym również kwas foliowy, witaminę E oraz minerały, takie jak: wapń, żelazo, miedź, fosfor, mangan. Quinoa nie zawiera glutenu, reguluje poziom cholesterolu we krwi. Jest dedykowana osobom cierpiącym na insulinooporność, ze względu na niski indeks glikemiczny. Zawiera sporo błonnika, a także kwasy omega 3 i flawonoidy, które mają działanie przeciwzapalne.
Składniki:
- 100 g komosy ryżowej białej,
- 1 duża nektarynka,
- garść rukoli,
- orzechy włoskie 4 sztuki,
- ser feta 30 g,
- 4 listki świeżej mięty,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżeczka soku z limonki,
- 1 łyżeczka łuskanych pestek dyni,
- sól himalajska i świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku.
Wykonanie:
Ugotuj quinoe w lekko osolonej wodzie. Zalej ziarna zimną wodą. Wody powinno być dwukrotnie więcej niż ziaren. Doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze przez 15 minut na małym ogniu. Odcedź, dodaj kilka kropli oliwy z oliwek oraz soku z limonki i poczekaj, aż ostygnie, przesyp do miski. Umyj na sitku rukolę, orzechy oraz nektarynkę. Pozbądź się pestki w nektarynce i pokrój ją w łódeczki, dodaj ser feta pokrojony w kostkę, rukolę oraz orzechy. Zrób sos winegret na bazie limonki, oliwy z oliwek, miodu oraz przypraw.
Wszystkie składniki wymieszaj. Udekoruj sałatkę pestkami dyni oraz siekaną świeżą miętą.
Autor: Katarzyna Arkuszyńska