Zdrowa i kolorowa sałatka z wędzonym łososiem, pełna kwasów omega-3 oraz antyoksydantów. Sprawdzi się zarówno jako przystawka lub na uroczystą kolację.
Składniki:
- 250 g wędzonego łososia, pokrojonego w kawałki
- 2 dojrzałe awokado, pokrojone w kostkę
- garść rukoli bio posiekanej
- pół dojrzałego mango pokrojonego w kostkę
- 1/4 czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę
- 1 łyżka koperku posiekanego
- sok z 1 limonki
- pół łyżeczki startego na tarce imbiru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka nasion granatu
Wykonanie:
W dużej misce wymieszaj wszystkie pokrojone składniki. Dodaj łososia, oliwę z oliwek i starty na tarce imbir, dokładnie wymieszaj. Przygotuj w małej filiżance dressing: miód, oliwa z oliwek, sok z limonki i przyprawy. Polej sałatkę dressingiem, udekoruj ziarenkami granatu. Sałatkę podawaj od razu.