Sałatka z wędzonym łososiem, awokado i mango

Spróbuj przepisu na szybką sałatkę z wędzonym łososiem, awokado i mango. Idealna nie tylko na kolację. Smakuje wykwintnie!

Zdrowa i kolorowa sałatka z wędzonym łososiem, pełna kwasów omega-3 oraz antyoksydantów. Sprawdzi się zarówno jako przystawka lub na uroczystą kolację.

Składniki:

  • 250 g wędzonego łososia, pokrojonego w kawałki
  • 2 dojrzałe awokado, pokrojone w kostkę
  • garść rukoli bio posiekanej
  • pół dojrzałego mango pokrojonego w kostkę
  • 1/4 czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżka koperku posiekanego
  • sok z 1 limonki
  • pół łyżeczki startego na tarce imbiru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka nasion granatu

Wykonanie:

W dużej misce wymieszaj wszystkie pokrojone składniki. Dodaj łososia, oliwę z oliwek i starty na tarce imbir, dokładnie wymieszaj. Przygotuj w małej filiżance dressing: miód, oliwa z oliwek, sok z limonki i przyprawy. Polej sałatkę dressingiem, udekoruj ziarenkami granatu. Sałatkę podawaj od razu.

0:00
0:00