Spaghetti orkiszowe z sosem pomidorowym, czosnkiem niedźwiedzim i anchois.

Przepis na niebanalne spaghetti z dodatkiem aromatycznego czosnku niedźwiedziego i anchois.

Anchois to sardela europejska, ryba małych rozmiarów, która jest w specjalny sposób przyrządzona, ma bardzo wyrazisty smak i zapach. Wykazuje dużą wartość odżywczą. Jest bogata w kwasy Omega 3 EPA i DHA, witaminy z grupy B, głównie niacynę, spore ilości selenu, ale także sodu. Dlatego anchois spożywa się tylko w niewielkich ilościach jako dodatek do dań.

Posiada także dobrze przyswajalne białko, wapń, żelazo oraz witaminę D3. Jest to ryba, która nie kumuluje dużych ilości metali ciężkich, gdyż jest małą rybą i żyje w stosunkowo czystych wodach. Należy jednak sprawdzać etykietę produktu, gdyż pod nazwą anchois oprócz sardeli europejskiej, producenci czasami sprzedają sardynki.

Składniki:

  • 150 g makaronu spaghetti orkiszowego,
  • 3 sztuki anchois,
  • 200 g krojonych pomidorów bez skórki ze słoika,
  • przecier pomidorowy bez konserwantów 3 łyżki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pół białej cebuli,
  • 1 łyżka posiekanego czosnku niedźwiedziego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 2 łyżki sera parmezan,
  • 1 łyżka kaparów małych.

Wykonanie:

Zagotuj wodę, dodaj sól i ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu.     Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Następnie przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do cebuli, zeszklij na złocisty kolor. Dodaj krojone pomidory, przecier pomidorowy oraz kapary. Duś przez 10 minut razem z przyprawami. Dodaj część startego parmezanu. Do sosu dodaj ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj krojone w paski anchois. Udekoruj posiekanym czosnkiem niedźwiedzim oraz posyp 1 łyżką parmezanu.

0:00
0:00