Spirulina to jeden z najcenniejszych składników odżywczych, a po związaniu z cynkiem i selenem umożliwia jeszcze lepsze wykorzystanie tych pierwiastków w organizmie

Mikroalgi Spirulina platensis są uważane przez specjalistów do spraw żywienia za wysokowartościowy składnik pożywienia. Co ciekawe ta alga zyskała rozgłos, kiedy okazało się, że NASA uwzględniła ją w planie dietetycznym astronautów, chcąc uchronić ich przed niedoborami składników odżywczych.

Cenne wodorosty

Algi Spirulina platensis są źródłem białka, witaminy B1, prowitaminy A i żelaza, a dzięki temu, że nie mają ściany komórkowej, łatwo ulegają rozkładowi w jelitach, co sprawia, że ich składniki rzeczywiście są absorbowane przez organizm1.

Coraz więcej badań pokazuje, że te zielononiebieskie wodorosty, pozyskiwane ze słonych jezior Ameryki Środkowej, mają wiele korzystnych właściwości. Udowodniono, że spirulina wykazuje działanie immunostymulacyjne, a także przeciwzapalne i antyoksydacyjne2. O włączeniu ich do diety powinni pomyśleć zwłaszcza alergicy oraz osoby z wysokim poziomem cholesterolu LDL. W jednym z badań z udziałem 40 starszych pacjentów cierpiących na niedokrwistość wykazano, że suplementacja spiruliną zwiększyła zawartość hemoglobiny w czerwonych krwinkach oraz poprawiła funkcjonowanie układu odpornościowego uczestników3. Ta alga poprawia również siłę i wytrzymałość mięśni, a także znacznie skraca czas regeneracji po wysiłku, co ma duże znaczenie u młodych, aktywnych osób4.

Dobre połączenia

To jednak nie koniec cennych właściwości tego składnika.

Okazuje się, że dodanie kultur spiruliny do niektórych pierwiastków śladowych (a tym samym ich wiązanie biologiczne) znacznie polepsza ich absorpcję. Przykładowo suplement Selen MSE (w postaci selenometioniny) to roślinny preparat w postaci L-Selenometioniny, biologicznie związany z tą algą – 1 tabletka zawiera 500 mg Spiruliny platensis. Podobny zabieg zastosowano w preparacie Cynk MSE – naturalny pierwiastek dwuwartościowy powiązano z tą mikroalgą, ponieważ dzięki występującemu w niej białku doskonale kumuluje się w organizmie i nie jest przedwcześnie wydalany, w przeciwieństwie do cynku w postaci soli.

Co więcej, ponieważ Spirulina platensis pozyskiwana jest z jezior sodowych, a nie z mórz, pozostaje uboga w jod i tym samym odpowiednia dla osób wrażliwych na ten pierwiastek. Ma to szczególne znaczenie zwłaszcza w przypadku osób sięgającym po selen wspomagający funkcjonowanie tarczycy.

Lista korzyści

Co w praktyce daje połączenie algi z cynkiem i selenem? Lepszą przyswajalność substancji mitochondrialnych, które odgrywają kluczową rolę w przebiegu wielu procesów w organizmie.

Selen m.in. uczestniczy w regulacji poziomu stresu oksydacyjnego i metabolizmie hormonów tarczycy, wspomaga układ immunologiczny oraz kondycję włosów i paznokci, a także chroni DNA, białka i lipidy przed wolnymi rodnikami5. Ważne jest jednak, aby przyjmować go w odpowiedniej formie: selen nieorganiczny w postaci prostych soli, takich jak selenin i selenian, jest bowiem wchłaniany zaledwie w 40-50%, podczas gdy organiczna L-Selenometioniny nawet w 85-95%. dlatego całkowicie naturalny preparat MSE o wysokiej jakości, czystości i biodostępności, związanymi właśnie z odpowiednią postacią pierwiastka i korzystną obecnością algi Spirulina platensis, to najlepsze rozwiązanie.

Źródła zdrowia

Selen odgrywa również rolę w utrzymaniu sprawnego widzenia, podobnie jak cynk – kolejna substancja mitochondrialna, której absorpcja poprawia się po połączeniu z algą Spirulina.

Cynk stanowi jeden z najważniejszych związków z punktu widzenia sprawnej pracy układu odpornościowego, a jego niedobory sprzyjają rozwojowi stanów zapalnych6. Występuje we wszystkich tkankach, szczególnie w siatkówce i tęczówce oka, w kościach, nerkach, włosach, paznokciach, jak również w wątrobie, mięśniach, skórze, pęcherzu, trzustce oraz mięśniu sercowym. Jest również niezbędnym elementem składowym antyoksydacyjnego enzymu SOD (dysmutazy ponadtlenkowej), który występuje m.in. w mitochondriach.

Dzięki suplementacji tym pierwiastkiem śladowym znaczenie poprawia się samopoczucie, jak również stan skóry, paznokci i włosów, rany goją się błyskawicznie, znikają uciążliwe infekcje oraz problemy z układem pokarmowym. Cynk obniża również stężenie glukozy na czczo oraz ciśnienie7.

Autor: Dagmara Moszyńska


Bibliografia:

  1. Evid Based Complement Alternat Med. 2011; 2011: 531053
  2. Lik Sprava. 2000 Sep;(6):89-93
  3. Przew Lek 2001; 4 (7): 88-97
  4. Cell Mol Immunol. 2011; 8 (3): 248–254
  5. EFSA Journal 2014;12(11):3890
  6. BMJ 2002; 324:1358
  7. Diabetol Metab Syndr. 2012 Apr 19;4(1):13

Jelita to nie tylko istotny element układu trawiennego, wydalniczego oraz odpornościowego, ale także nasz drugi mózg. To właśnie w jelitach zostaje wyprodukowanych około 90-95% całkowitej ilości serotoniny, jaka krąży w naszym organizmie. Jelita to także dom dla dobroczynnych bakterii jelitowych, które odpowiadają za rozkład składników pokarmowych i produkcję kwasu masłowego – paliwa wykorzystywanego przez enterocyty, a także produkcję niektórych witamin (B12, K2). Pamiętaj – zdrowe jelita to zdrowe życie!

Leksykon Zdrowia
4 4-HNE 4-HYDROKSYNONENAL 5 5-MTHF A ACESULFAM K ACETON ACETYLACJA ACETYLO-COA ADDISONA, ZESPÓŁ ADENINA ADENOZYNOTRÓJFOSFORAN ADINOPEKTYNA ADIPOCYTY ADMA AGE AKONITAZA AKROLEINA AKTYWNY OCTAN ALFA, FALE MÓZGOWE ALLOSTERYCZNY MODULATOR AMD AMID KWASU NIKOTYNOWEGO AMPK AMYLAZA ANGIOGENEZA ANGIOTENSYNA ANTYOKSYDANTY APOPTOZA ASPARTAM ATP AUTOFAGOCYTOZA ATOPOWE ZAPALENIE SKÓRY (AZS) ANTYGEN B BABKA JAJOWATA BETA - OKSYDACJA KWASÓW TŁUSZCZOWYCH BETA, FALE MÓZGOWE BETA-BLOKERY BIAŁA TKANKA TŁUSZCZOWA BIAŁKO C-REAKTYWNE BŁONNIK POKARMOWY BRĄZOWA TKANKA TŁUSZCZOWA BRCA1 C CFS CHELATACJA CHROMOGRANINA A CIAŁA KETONOWE CISPLATYNA CK COMT CORICH CYKL COX CRP CYJANOKOBALAMINA CYKL CYTRYNIANOWY CYKL KREBSA CYKL KWASU CYTRYNOWEGO CYKL MOCZNIKOWY CYKL ORNITYNOWY CYKLAMINIAN CYKLOOKSYGENAZA PROSTAGLANDYNOWA CYP2D6 CYSTATIONINA CYTOCHROM C CYTOKINY STANU ZAPALNEGO CYTOZYNA CYTRULINA CZYNNIK INDUKOWANY HIPOKSJĄ CZYNNIK TOLERANCJI GLUKOZY CZYNNIK WZROSTU NASKÓRKA CZYNNIK WZROSTU NASKÓRKA CZYNNIK WZROSTU ŚRÓDBŁONKA NACZYNIOWEGO CHOLINA CYTOKINY CHEMOKINY CZYNNIK MARTWICY NOWOTWORÓW D DEHYDROGENAZA PIROGRONIANOWA DEHYDROGENAZY DEKSTRYNA DELTA, FALE MÓZGOWE DHA DIALDEHYD MALONOWY DINUKLEOTYD NIKOTYNOAMIDOADENINOWY DIOKSYGENAZA DIOKSYNY DOKSORUBICYNA DYSMUTAZA PONADTLENKOWA DYSTONIA DESATURACJA E EBV ECGF EEG ELEKTROENCEFALOGRAFIA ENDOTOKSYNA ENO ENTEROCYTY EPA EPIGENETYKA ERYTRYTOL F FAD FADH2 FENOLOWE KWASY FERMENTACJA MLECZANOWA FIBRATY FIBROMIALGIA FILOCHINON FITOSTERYNY FITOWY, KWAS FLAWONOIDY FLUPIRTYNA FMS FOSFATYDYLOSERYNA FOSFORAN-5-PIRYDOKSALU FOSFORYLACJA OKSYDACYJNA FRATAKSYNA FRUKTOZO-1,6-BIFOSFORAN FURANY FAGOCYTOZA G GABA GALAKTOZA GALENIKA GAMMA, FALE MÓZGOWE GASTRYNA GENISTEINA GLICEROLO-3-FOSFORAN GLIKOLIZA GLUKAGON GLUKOKORTYKOIDY GLUKONEOGENEZA GLUT GLUTAMINA GLUTAMINIAN GLUTATION GLUTATION ZREDUKOWANY GSH GSSG GTP GUANINA H HAPTOKORYNA HBA1C HDL HEMOGLOBINA HENLEGO, PĘTLA HIF1Α HIPOKSJA HISTONY HOLOTRANSKOBALAMINA HYDROPEROKSYLOWY, RODNIK HASHIMOTO I IGA IGE IGF-1 IGG IMMUNOGLOBULINA A IMMUNOGLOBULINA E IMMUNOGLOBULINA G INDEKS GLIKEMICZNY (IG) INDEKS INSULINOWY (FII) INHIBITORY ENZYMÓW INHIBITORY POMPY PROTONOWEJ INO INSULINA INSULINOOPORNOŚĆ INULINA INULINA K KALCYTRIOL KANCEROGEN KARBOKSYLAZA PIROGRONIANOWA KARDIOLIPINA KATECHOLO-O-METYLOTRANSFERAZA KERATYNA KETOGENEZA KINAZA KREATYNOWA KINAZA MTOR KOBALAMINA KOENZYM A KOENZYM Q10 KOFAKTOR KOMPLEKS DEHYDROGENAZY PIROGRONIANOWEJ KOZŁEK LEKARSKI KREATYNA KREATYNINA KSENOBIOTYKI KSYLITOL KUMARYNA KWAS ALFA - LINOLENOWY KWAS DOKOZAHEKSAENOWY KWAS EIKOZAPENTAENOWY KWAS GAMMA-AMINOMASŁOWY KWAS LINOLOWY KWAS LIPONOWY KWASICA KETONOWA KWASICA METABOLICZNA KWASICA MLECZANOWA KWASU MLEKOWEGO CYKL KWAS MLEKOWY KATALAZA KLASTER Ł ŁAŃCUCH ODDECHOWY L LDL LEKTYNY LEPTYNA LEPTYNOOPORNOŚĆ LIGAND LIGNANY LIKOPEN LIMONINA LINDAN LINDANY LIPAZA LIPOLIZA LIZOSOM LIMFOCYTY M MALONOWY, DIALDEHYD MALTODEKSTRYNA MAŚLAN MASŁOWY, KWAS MCS MDA MDR – P MEDYCYNA MITOCHONDRIALNA METYLACJA METYLOKOBALAMINA MITOCHONDRIUM MITOFAGIA MLECZAN MRNA MRNA MTDNA MTHFR MTNO MTRNA N NAD NAD+ NADH NADPH NADTLENEK WODORU NADTLENOAZOTYN NEFRONU, PĘTLA NFKB NIACYNA NIESTEROIDOWE LEKI PRZECIWZAPALNE NIEZBĘDNE NIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE NLPZ NMDA NNO O OKSYDAZA CYTOCHROMU C OKSYDOREDUKTAZY OKSYGENAZA HEMOWA 1 ORAC OROTOWY, KWAS OSTROPEST PLAMISTY OŚ HPA P PEKTYNY PEPSYNA PEPTYDY PEROKSYDAZY PET PIEPRZ METYSTYNOWY PIROFOSFORAN TIAMINY PIROGRONIAN PIRYDOKSYNA PIRYMIDYNY PLUSKWICA GRONIASTA POCHP PODSTAWNIK POJEMNOŚĆ ANTYOKSYDACYJNA ORGANIZMU POLIFENOLE POLISACHARYDY POSZARPANE CZERWONE WŁÓKNA PPI PRODUKT ZAAWANSOWANEJ GLIKACJI PROTEAZY PROTEOLIZA PRZECIWUTLENIACZE PURYNY PARESTEZJA PRZECIWCIAŁA Q QTC R REAKCJA ANAPLEROTYCZNA REPERFUZJA RESWERATROL RÓŻENIEC RYBOFLAWINA RYBOZA REAKCJA AUTOIMMUNOLOGICZNA RECEPTORY KOMÓRKOWE S S-100, BIAŁKA SAPONINY SIRT3 SIRTUINY SOD SOD-1 SOD-2 SOMATOLIBERTYNA SOMATOSTATYNA SSRI STATYNY STRES NITROZACYJNY STRES OKSYDACYJNY SUKRALOZA SYLIMARYNA SZCZAWIOOCTAN SIBO Ś ŚRÓDBŁONKOWY CZYNNIK WZROSTU T T3 T4 TEOBROMINA THETA, FALE MÓZGOWE TIAMINA TLENEK AZOTU (NO) TORSADE DE POINTES TRANSKOBALAMINA I TRANSKOBALAMINA II TRIJODOTYRONINA TRÓJGLICERYDY TRYPSYNA TYMINA TYROKSYNA TNF - ALFA U U, ZAŁAMEK URACYL UTLENIONE GSH V VEGF W WIELOKSZTAŁTNY CZĘSTOKURCZ KOMOROWY WOLNE RODNIKI Z ZESPÓŁ PRZEWLEKŁEGO ZMĘCZENIA ZESPÓŁ WRAŻLIWOŚCI NA WIELORAKIE SUBSTANCJE CHEMICZNE ZWYRODNIENIE PLAMKI ŻÓŁTEJ
Reklama
Cynk dwuwartościowy MSE
Pomaga zachować zdrowe włosy, paznokcie i skórę
Selen MSE
Naturalny preparat w postaci L- Selenometioniny pozyskany z mikroalgi spiruliny platensis
Reklama
Cynk dwuwartościowy MSE
Pomaga zachować zdrowe włosy, paznokcie i skórę
Selen MSE
Naturalny preparat w postaci L- Selenometioniny pozyskany z mikroalgi spiruliny platensis
Redakcja:
mail: redakcja@mito-med.pl
Reklama:
mail: reklama@mito-med.pl
2017 © Mito Med