Superfood z superpierwiastkami

Jakie właściwości posiada mikroalga spirulina oraz dlaczego warto łączyć ją z cynkiem i selenem?

Superfood z superpierwiastkami

Spirulina to jeden z najcenniejszych składników odżywczych, a po związaniu z cynkiem i selenem umożliwia jeszcze lepsze wykorzystanie tych pierwiastków w organizmie.

Mikroalgi Spirulina platensis są uważane przez specjalistów do spraw żywienia za wysokowartościowy składnik pożywienia. Co ciekawe, ta alga zyskała rozgłos, kiedy okazało się, że NASA uwzględniła ją w planie dietetycznym astronautów, chcąc uchronić ich przed niedoborami składników odżywczych.

Cenne wodorosty

Algi Spirulina platensis są źródłem białka, witaminy B1, prowitaminy A i żelaza, a dzięki temu, że nie mają ściany komórkowej, łatwo ulegają rozkładowi w jelitach, co sprawia, że ich składniki rzeczywiście są absorbowane przez organizm1.

Coraz więcej badań pokazuje, że te zielononiebieskie wodorosty, pozyskiwane ze słonych jezior Ameryki Środkowej, mają wiele korzystnych właściwości. Udowodniono, że spirulina wykazuje działanie immunostymulacyjne, a także przeciwzapalne i antyoksydacyjne2. O włączeniu ich do diety powinni pomyśleć zwłaszcza alergicy oraz osoby z wysokim poziomem cholesterolu LDL. W jednym z badań z udziałem 40 starszych pacjentów cierpiących na niedokrwistość wykazano, że suplementacja spiruliną zwiększyła zawartość hemoglobiny w czerwonych krwinkach oraz poprawiła funkcjonowanie układu odpornościowego uczestników3. Ta alga poprawia również siłę i wytrzymałość mięśni, a także znacznie skraca czas regeneracji po wysiłku, co ma duże znaczenie u młodych, aktywnych osób4.

Dobre połączenia

To jednak nie koniec cennych właściwości tego składnika.

Okazuje się, że dodanie kultur spiruliny do niektórych pierwiastków śladowych (a tym samym ich wiązanie biologiczne) znacznie polepsza ich absorpcję. Przykładowo suplement Selen MSE to roślinny preparat w postaci L-Selenometioniny, biologicznie związany z tą algą – 1 tabletka zawiera 500 mg Spiruliny platensis. Podobny zabieg zastosowano w preparacie Cynk MSE – naturalny pierwiastek dwuwartościowy powiązano z tą mikroalgą, ponieważ dzięki występującemu w niej białku doskonale kumuluje się w organizmie i nie jest przedwcześnie wydalany, w przeciwieństwie do cynku w postaci soli.

Co więcej, ponieważ Spirulina platensis pozyskiwana jest z jezior sodowych, a nie z mórz, pozostaje uboga w jod i tym samym odpowiednia dla osób wrażliwych na ten pierwiastek. Ma to szczególne znaczenie zwłaszcza w przypadku osób sięgających po selen wspomagający funkcjonowanie tarczycy.

Lista korzyści

Co w praktyce daje połączenie algi z cynkiem i selenem? Lepszą przyswajalność substancji mitochondrialnych, które odgrywają kluczową rolę w przebiegu wielu procesów w organizmie.

Selen m.in. uczestniczy w regulacji poziomu stresu oksydacyjnego i w metabolizmie hormonów tarczycy, wspomaga układ immunologiczny oraz kondycję włosów i paznokci, a także chroni DNA, białka i lipidy przed wolnymi rodnikami5. Ważne jest jednak, aby przyjmować go w odpowiedniej formie: selen nieorganiczny w postaci prostych soli, takich jak selenin i selenian, jest bowiem wchłaniany zaledwie w 40-50%, podczas gdy organiczna postać L-Selenometioniny nawet w 85-95%. Dlatego całkowicie naturalny preparat MSE o wysokiej jakości, czystości i biodostępności, związanymi właśnie z odpowiednią postacią pierwiastka i korzystną obecnością algi Spirulina platensis, to najlepsze rozwiązanie.

Źródła zdrowia

Selen odgrywa również rolę w utrzymaniu sprawnego widzenia, podobnie jak cynk – kolejna substancja mitochondrialna, której absorpcja poprawia się po połączeniu z algą Spirulina.

Cynk stanowi jeden z najważniejszych związków z punktu widzenia sprawnej pracy układu odpornościowego, a jego niedobory sprzyjają rozwojowi stanów zapalnych6. Występuje we wszystkich tkankach, szczególnie w siatkówce i tęczówce oka, w kościach, nerkach, włosach, paznokciach, jak również w wątrobie, mięśniach, skórze, pęcherzu, trzustce oraz mięśniu sercowym. Jest również niezbędnym elementem składowym antyoksydacyjnego enzymu SOD (dysmutazy ponadtlenkowej), który występuje m.in. w mitochondriach.

Dzięki suplementacji tym pierwiastkiem śladowym znacznie poprawia się samopoczucie, jak również stan skóry, paznokci i włosów, rany goją się błyskawicznie, znikają uciążliwe infekcje oraz problemy z układem pokarmowym. Cynk obniża również stężenie glukozy na czczo oraz ciśnienie7.

Autor: Dagmara Moszyńska

Bibliografia

0:00
0:00