Szaszłyki wegetariańskie z miętowym dipem

Poznaj przepis na smaczne szaszłyki ze zdrowych składników.

Danie, które możesz zaserwować zarówno na obiad, jak i na kolację, a także na spotkanie przy grillu. Stanowi alternatywę dla szaszłyków mięsnych. Jest sycąca, a zarazem pełne antyoksydantów, błonnika, witamin i minerałów. Dla podkręcenia smaku i wyrazistości dania proponujemy podawać z dipem miętowym na bazie jogurtu. Szaszłyki wyglądają apetycznie i kolorowo. 

Pieczarki portobello są bogactwem witamin i minerałów,  mają bardziej wyrazisty smak niż pieczarka biała. Dostarczają błonnika, a także dobrze przyswajalnego białka. Są niskokaloryczne, zapobiegają miażdżycy, mają właściwości immunomodulujące oraz przeciwzapalne. Charakteryzują się także wysoką zawartością związków fenolowych, które działają antyoksydacyjnie. Obniżają ryzyko przedwczesnego starzenia się, czy chorób demencyjnych, a także cukrzycy i nowotworów. Mają działanie antyseptyczne.

Składniki:

  • papryka żółta 1 sztuka,
  • papryka czerwona 1 sztuka,
  • papryka zielona 1 sztuka,
  • cukinia średniej wielkości 1 sztuka,
  • mały bakłażan 1 sztuka
  • cebula czerwona średnia,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 10 sztuk oliwek zielonych,
  • 10 sztuk oliwek czarnych,
  • pieczarki portobello 10 sztuk,
  • sól himalajska z młynka, świeżo mielony kolorowy pieprz,
  • 5 łyżek świeżej mięty,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka soku z limonki,
  • kubeczek jogurtu naturalnego bio 150g,
  • zioła do smaku suszone: lubczyk, oregano, kolendra,
  • patyczki do szaszłyków około 10-15 sztuk.

Wykonanie:

Warzywa umyj pod bieżącą wodą. Pokrój warzywa na grubsze kawałki, tak aby podczas nabijania na patyczek zachowały swój kształt. Wrzuć warzywa do miski i natrzyj marynatą z oliwy z oliwek oraz ziół (lubczyk, oregano, kolendra) oraz soli i pieprzu. Kolejno nabijaj paprykę czerwoną, cebulę, paprykę żółtą, czosnek, paprykę zieloną, oliwkę czarną, paprykę czerwoną, pieczarkę, bakłażan, oliwkę zieloną. Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 stopni i piecz je około 15-20 minut lub grilluj 5 minut z każdej strony. Do blendera wrzuć garść świeżej mięty, jogurt naturalny, sól, pieprz, 2 krople oliwy z oliwek, sok z limonki i zblenduj. Podawaj szaszłyki z dipem miętowym.

Smacznego!

0:00
0:00