Tartaletki – 5 pomysłów na karnawałowe przekąski

Tartaletki na kruchym cieście. Poznaj przepis na przekąski typu finger food.

Tartaletki to mniejsza forma tarty lub quiche. Świetnie sprawdzą się jako przekąski typu finger food na przyjęcie karnawałowe czy spotkanie z przyjaciółmi. Są łatwe w przygotowaniu i można wykonać je w wielu wariantach z różnymi dodatkami, zarówno na słodko, jak i na słono. Dzięki temu przygotowując jedno kruche ciasto możne podać kilka różnych tartaletek. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Przedstawiamy 5 wariantów na wytrawne taratatki na kruchym cieście. Znajdziesz w nich dobre źródło białka z łososia, śledzi, czy serów, kwasy omega oraz witaminy i polifenole pochodzące z warzyw. Proponujemy użycie mąki orkiszowej oraz ekologicznych jaj.

Przepis kruche ciasto na 5 dużych tartaletek:

  • 250 mg mąki orkiszowej typ 650 Geisingen (Św. Hildegardy)
  • 175 g masła
  • 3 żółtka – najlepiej z jaj ekologicznych
  • łyżka wody
  • łyżka śmietany bio
  • opcjonalnie 1/2 łyżki proszku do pieczenia

Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne masło, łyżkę wody i śmietany, 3 żółtka i opcjonalnie 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Składniki siekamy razem i zagniatamy gładkie ciasto, chłodzimy minimum 30 minut w lodówce. Wypełniamy foremki do tartaletek kruchym ciastem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy przez około 15 minut. Odstawiamy do wystudzenia.

Nadzienia do tartaletek:

I opcja:

  • kawałek pieczonego łososia
  • ser kozi typu feta
  • granat
  • mięta
  • ocet balsamiczny
  • oliwa z oliwek

Tartaletki wypełniamy serem feta, pieczonym  łososiem. Wkładamy do piekarnika na 5-7 minut. Po wyjęciu przyozdabiamy grantem i miętą, skrapiamy octem balsamicznym i oliwką.

II opcja:

  • śledzie matyjasy  4 kawałki
  • suszone pomidory w oliwie posiekane drobno
  • płatki chilli
  • oliwki zielone i czarne
  • czerwona cebula
  • czarnuszka
  • świeży tymianek
  • oliwa z oliwek
  • czarny pieprz

Śledzie matyjasy marynujemy w suszonych pomidorach w oliwie i w chilli. Ozdabiamy oliwkami, czerwoną cebulą, posypujemy czarnuszką i  świeżym tymiankiem. Dodajemy kilka kropel oliwy z oliwek i przyprawiamy czarnym pieprzem do smaku.

III opcja

  • mrożony zielony groszek
  • świeży szpinak baby
  • cukinia
  • pomidorki cherry
  • oliwa z oliwek
  • pieprz/sól

Na patelni dusimy na oliwie z oliwek groszek zielony, szpinak i cukinię (al dente). Przyprawiamy solą i pieprzem, wykładamy do tartaletek i ozdabiamy pomidorkami cherry.

IV opcja:

  • dojrzałe awokado
  • łosoś wędzony bio
  • ser kozi typu feta
  • 2 pomidorki koktajlowe
  • szczypiorek
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz 

Przygotowujemy guacamole: do miąższu z awokado dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę,  sól, pieprz, oliwę z oliwek. Wypełniamy nim tartaletki, na wierzch układamy kawałek łososia wędzonego i koziego sera. Przyozdabiamy pomidorkami i szczypiorkiem

V opcja:

  • ser kozi pleśniowy (rolada)
  • gruszka
  • figa
  • sos balsamiczny z figą
  • oliwa z oliwek
  • opcjonalnie: porzeczka do ozdoby

Tartaletki wypełniamy serem kozim, na wierzch kładziemy plasterek gruszki i figi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5-7 minut. Po wyjęciu polewamy sosem balsamicznym i oliwką z oliwek i opcjonalnie ozdabiamy porzeczką.

Autorzy: Katarzyna Arkuszyńska i Małgorzata Litwa

0:00
0:00