Tartaletki to mniejsza forma tarty lub quiche. Świetnie sprawdzą się jako przekąski typu finger food na przyjęcie karnawałowe czy spotkanie z przyjaciółmi. Są łatwe w przygotowaniu i można wykonać je w wielu wariantach z różnymi dodatkami, zarówno na słodko, jak i na słono. Dzięki temu przygotowując jedno kruche ciasto możne podać kilka różnych tartaletek. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Przedstawiamy 5 wariantów na wytrawne taratatki na kruchym cieście. Znajdziesz w nich dobre źródło białka z łososia, śledzi, czy serów, kwasy omega oraz witaminy i polifenole pochodzące z warzyw. Proponujemy użycie mąki orkiszowej oraz ekologicznych jaj.
Przepis kruche ciasto na 5 dużych tartaletek:
- 250 mg mąki orkiszowej typ 650 Geisingen (Św. Hildegardy)
- 175 g masła
- 3 żółtka – najlepiej z jaj ekologicznych
- łyżka wody
- łyżka śmietany bio
- opcjonalnie 1/2 łyżki proszku do pieczenia
Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne masło, łyżkę wody i śmietany, 3 żółtka i opcjonalnie 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Składniki siekamy razem i zagniatamy gładkie ciasto, chłodzimy minimum 30 minut w lodówce. Wypełniamy foremki do tartaletek kruchym ciastem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy przez około 15 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
Nadzienia do tartaletek:
I opcja:
- kawałek pieczonego łososia
- ser kozi typu feta
- granat
- mięta
- ocet balsamiczny
- oliwa z oliwek
Tartaletki wypełniamy serem feta, pieczonym łososiem. Wkładamy do piekarnika na 5-7 minut. Po wyjęciu przyozdabiamy grantem i miętą, skrapiamy octem balsamicznym i oliwką.
II opcja:
- śledzie matyjasy 4 kawałki
- suszone pomidory w oliwie posiekane drobno
- płatki chilli
- oliwki zielone i czarne
- czerwona cebula
- czarnuszka
- świeży tymianek
- oliwa z oliwek
- czarny pieprz
Śledzie matyjasy marynujemy w suszonych pomidorach w oliwie i w chilli. Ozdabiamy oliwkami, czerwoną cebulą, posypujemy czarnuszką i świeżym tymiankiem. Dodajemy kilka kropel oliwy z oliwek i przyprawiamy czarnym pieprzem do smaku.
III opcja
- mrożony zielony groszek
- świeży szpinak baby
- cukinia
- pomidorki cherry
- oliwa z oliwek
- pieprz/sól
Na patelni dusimy na oliwie z oliwek groszek zielony, szpinak i cukinię (al dente). Przyprawiamy solą i pieprzem, wykładamy do tartaletek i ozdabiamy pomidorkami cherry.
IV opcja:
- dojrzałe awokado
- łosoś wędzony bio
- ser kozi typu feta
- 2 pomidorki koktajlowe
- szczypiorek
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowujemy guacamole: do miąższu z awokado dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, oliwę z oliwek. Wypełniamy nim tartaletki, na wierzch układamy kawałek łososia wędzonego i koziego sera. Przyozdabiamy pomidorkami i szczypiorkiem
V opcja:
- ser kozi pleśniowy (rolada)
- gruszka
- figa
- sos balsamiczny z figą
- oliwa z oliwek
- opcjonalnie: porzeczka do ozdoby
Tartaletki wypełniamy serem kozim, na wierzch kładziemy plasterek gruszki i figi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5-7 minut. Po wyjęciu polewamy sosem balsamicznym i oliwką z oliwek i opcjonalnie ozdabiamy porzeczką.
Autorzy: Katarzyna Arkuszyńska i Małgorzata Litwa