To aromatyczne curry wyśmienicie komponuje się z kremową teksturą ciecierzycy i lekko słodkim ananasem, a jednocześnie dostarczy Ci przeciwzapalnej kurkumy oraz imbiru. Jako jeden z tak zwanych sirt-foods, czerwona cebula wzmocni potencjał samoodnowy Twojego organizmu.
Tikka masala – przepis
Potrzebujesz:
- 1 łyżkę oleju
- 1 drobno posiekaną czerwoną cebulę
- 1 małą zieloną papryczkę chili
- 1 łyżkę przyprawy Garam-Masala
- ½ łyżeczki mielonej kurkumy oraz odrobinę czarnego pieprzu
- ½ łyżeczki świeżo otartego imbiru
- 350 g ciecierzycy (z puszki)
- 500 g passaty pomidorowej
- 50 g gęstego greckiego jogurtu
- 200 g ananasa z puszki w cząstkach
- 120 g pokrojonej w kostkę i podsmażonej piersi z kurczaka
- Do przybrania: świeżo posiekane listki kolendry i czerwoną cebulę
Rada: Garam-Masala to przyprawa, popularna w Indiach i Pakistanie. Do jej najważniejszych składników należą: kmin rzymski, kolendra, kardamon, czarny pieprz, cynamon, goździki i gałka muszkatołowa, a niekiedy również papryczka chili. W Ajurwedzie Garam-Masala to typowy składnik rozgrzewający. Jeżeli chcesz oszacować, jak ostra będzie wybrana przez Ciebie przyprawa Garam-Masala, przyjrzyj się uważnie etykiecie. Papryczka chili wymieniona wśród pierwszych 3-5 składników przyprawy oznacza, iż dany produkt będzie lepiej nadawał się do pikantnych dań.
Wykonanie:
- Na dużej patelni rozgrzej olej, podduś na niej przez 2-3 minuty czerwoną cebulę, po czym dodaj Garam-Masalę, kurkumę, pieprz, imbir oraz pokrojoną drobno papryczkę chilli,
- Duś przez chwilę, po czym dodaj ciecierzycę, mięso z kurczaka, passatę i jogurt. Całość doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez kolejnych 15 minut,
- Pod koniec dodaj cząstki ananasa i duś przez kolejnych 5-10 minut, aż do osiągnięcia kremowej konsystencji. Po upływie tego czasu, zakręć ogień, dodaj sól oraz pieprz i przykryj do naciągnięcia,
- Podawaj gorące, z dodatkiem listków kolendry i czerwonej cebuli.
Inspiracja: Hardeman, T., Volle Power, Hülsenfrüchte, DK Verlag, 2017
Autor: Sylwia Grodzicka