Kwasy omega-6 są niezbędne w diecie, jednak obecnie spożywa się ich zbyt dużo w stosunku do kwasów omega-3. Zaburzenia równowagi między tymi kwasami mogą przyczyniać się do rozwoju stanów zapalnych i chorób.
Kwasy tłuszczowe (Fatty Acids, FA) to związki zawierające jedną grupę karboksylową i łańcuch węglowy. W zależności od długości łańcucha węglowego i ilości nienasyconych (podwójnych) wiązań występujących pomiędzy atomami węgla, rozróżnia się kwasy tłuszczowe należące do rodzin omega-3 (n-3), omega-6 (n-6) oraz omega-9 (n-9).
Czym są kwasy tłuszczowe omega-6?
Kwasy tłuszczowe omega-6 należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Od kwasów omega-3 różnią się położeniem ostatniego podwójnego wiązania.
Zarówno kwasy omega-3, jak i omega-6 nie są syntetyzowane w organizmie człowieka, ale są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu i należy je przyjmować z dietą. Natomiast bardzo ważna jest proporcja pomiędzy n-3 i n-6, która decyduje o ich wpływie prozdrowotnym lub niekorzystnym na organizm.
Istnieje kilka różnych rodzajów kwasów tłuszczowych omega-6, których większość pochodzi z olejów roślinnych. Najpowszechniejszym kwasem omega-6 jest kwas linolowy (LA), który przekształca się w GLA w organizmie, a następnie w kwas arachidonowy (ARA).
Przykłady kwasów omega-6:
- kwas linolowy (LA),
- kwas gammalinolenowy (GLA),
- kwas arachidonowy (AA, ARA).
Najpopularniejszym kwasem tłuszczowym omega-6 jest kwas linolowy, który może być przekształcony w dłuższe kwasy omega-6, takie jak kwas arachidonowy (ARA)1.
Kwas ARA jest używany do produkcji eikozanoidów. Jednak eikozanoidy wytwarzane przez ARA są bardziej prozapalne, niż te wytwarzane z omega-32,3.
Prozapalne eikozanoidy są ważnymi substancjami chemicznymi w układzie odpornościowym. Jednakże gdy ich produkcja jest zbyt wysoka, mogą nasilać stany zapalne4.
Stosunek kwasów omega-3 do omega 6
Chociaż kwasy tłuszczowe omega-6 są nam niezbędne, współczesna zachodnia dieta zawiera ich znacznie więcej, niż jest to konieczne5. Kluczowe znaczenie ma właściwa proporcja pomiędzy kwasami omega-6 a omega-3, która powinna wynosić 1:2-5.
Współczesna dieta obfituje w kwasy omega-6, a stosunek do omega-3 sięga nawet 15:1. W efekcie nadmiar omega-6 ma działanie prozapalne i uznaje się go za jedną z głównych przyczyn chorób cywilizacyjnych6,7,8.
Duża ilość omega-6 w błonach komórkowych jest silnie związana z ryzykiem chorób serca, co wynika z działania prozapalnego9.
Korzyści zdrowotne kwasów omega-6
Mogą zmniejszać ból neurologiczny
Badania pokazują, że przyjmowanie kwasu omega-6 gamma-linolenowego (GLA) może zmniejszyć objawy bólu neurologicznego u osób z długotrwałą neuropatią cukrzycową10. Neuropatia cukrzycowa jest rodzajem uszkodzenia nerwów, które może wystąpić w wyniku źle kontrolowanej cukrzycy. Jedno z badań wykazało, że przyjmowanie GLA przez rok było skuteczne w zmniejszaniu objawów neuropatii cukrzycowej11.
Omega-6 pomocne w reumatoidalnym zapaleniu stawów
Reumatoidalne zapalenie stawów jest przewlekłym zaburzeniem zapalnym, charakteryzującym się objawami takimi jak ból stawów, sztywność i obrzęk. Dowiedziono, że niektóre rodzaje kwasów tłuszczowych omega-6 mogą pomóc w zmniejszeniu objawów i bólu stawów. Kwas gamma-linolenowy (GLA) to kwas tłuszczowy omega-6 występujący w niektórych olejach, takich jak olej z wiesiołka i olej z ogórecznika. Po spożyciu, większość z nich jest przekształcana w inny kwas tłuszczowy zwany kwasem dihomo-gamma-linolenowym (DGLA).
Udowodniono, że kwas GLA pochodzący z oleju z wiesiołka zmniejszał ból, obrzęk i sztywność stawów12. Podobne wyniki otrzymano w innym badaniu, które wykazało, że przyjmowanie dużych dawek suplementów GLA znacznie zmniejsza liczbę objawów reumatoidalnego zapalenia stawów13.
Omega-6 może pomóc zmniejszyć objawy ADHD
ADHD to zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi, który dotyka zarówno dzieci, jak i dorosłych, i może objawiać się ograniczeniem uwagi, nadpobudliwością, impulsywnością i wahaniem nastroju. Jedno z badań przeprowadzonych w Szwecji dotyczyło leczenia pacjentów z ADHD kwasami tłuszczowymi omega-6 w połączeniu z omega-3. W badaniu trwającym 6 miesięcy uczestniczyło 75 dzieci. Po sześciu miesiącach zaobserwowano redukcje objawów u 47% badanych14.
Omega-6 może wspierać terapię raka piersi
Inne badanie wykazało, że przyjmowanie suplementów GLA podczas leczenia raka piersi wspomagało terapię15.
Omega-6 (CLA) pomaga redukować tkankę tłuszczową
Inną formą kwasu tłuszczowego omega-6, który wykazuje pewne zalety prozdrowotne, jest kwas linolowy (CLA). Dowiedziono, że przyjmowanie go w dawce 3,2 g/dobę skutecznie obniża masę tkanki tłuszczowej u ludzi16.
Negatywne skutki nadmiaru omega-6
Niestety nieodpowiednia dieta zawiera zbyt dużo kwasów tłuszczowych omega-6, które znajdują się w wielu gotowych i przetworzonych produktach, takich jak słone przekąski, chipsy, pizza, dania z makaronu i przetworzone mięsa, słodycze i wyroby cukiernicze.
Nadmiar kwasów omega-6 niesie duże zagrożenie zdrowotne. Zwiększa ryzyko stanów zapalnych17, które przyczyniają się do rozwoju chorób takich jak: choroby serca, zespół metaboliczny, cukrzyca, zapalenie stawów, choroba Alzheimera i wiele rodzajów nowotworów.
Z drugiej strony, te kwasy tłuszczowe są nam potrzebne, więc nie powinniśmy z nich całkowicie rezygnować. Naukowcy uważają, że dieta bogata w kwasy omega-6, ale o niskiej zawartości kwasów omega-3, zwiększa stan zapalny, podczas gdy dieta zawierająca zrównoważone ilości każdego z nich, zmniejsza stan zapalny18.
Zapotrzebowanie na kwasy omega-6
Zalecenia dotyczące spożycia kwasów tłuszczowych omega-6 w diecie niemowląt, dzieci i młodzieży19:
Niemowlęta i małe dzieci
0–6 miesięcy LA 4% ARA 140 mg/dobę LA 4%
6–12 miesięcy LA 4% ARA 140 mg/dobę
12–24 miesięcy LA 4%
24–36 miesięcy LA 4%
Dzieci i młodzież
2–18 lat LA 4% E
Zalecenia dotyczące spożycia kwasów tłuszczowych omega-6 w diecie osób dorosłych20:
Osoby dorosłe LA 4%
Kobiety w ciąży LA 4%
Matki karmiące LA 4%
Źródła w diecie
Kwasy omega-6 są powszechne w wielu roślinnych, jak i zwierzęcych produktach, dlatego łatwo je uzupełnić dietą, a ich niedobory praktycznie nie występują. Natomiast bardzo łatwo o nadmiar tych kwasów w diecie i zaburzony stosunek do kwasów omega-3. Głównym przedstawicielem omega 6 jest kwas linolowy (LA), mający dwa nienasycone (podwójne) wiązania między atomami węgla w łańcuchu węglowym.
W kwas linolowy obfitują oleje:
- słonecznikowy,
- sojowy,
- krokoszowy,
- z pestek dyni,
- z pestek winogron,
- kukurydziany,
- szafranowy,
- arachidowy,
- margaryny z oleju słonecznikowego,
- orzechy włoskie.
Z kolei kwas GLA można znaleźć w:
- oleju z wiesiołka,
- oleju z ogórecznika,
- nasionach konopi,
- spirulinie.
Kwas arachidonowy:
- olej arachidowy,
- mięso,
- jaja,
- produkty mleczne.
Według Rady ds. Żywności i Żywienia Amerykańskiego Instytutu Medycyny, odpowiednie spożycie kwasów omega-6 dziennie wynosi 17 gramów dla mężczyzn i 12 gramów dla kobiet, dla dorosłych w wieku 19–50 lat21.
Bibliografia:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21366864
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17305573
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22765297
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25149823
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18408140
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12442909
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18408140
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3279313/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16387724
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8200197
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8380765
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1913008
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8912502
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18448859
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10699943
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17490954
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16841861
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19022225
- https://ncez.pl/upload/normy-net-1.pdf
- https://ncez.pl/upload/normy-net-1.pdf
- http://www.nutri-facts.org/en_US/nutrients/essential-fatty-acids/essential-fatty-acids/intake-recommendations.html