Kwasy omega-6 są niezbędne w diecie jednak obecnie spożywa się ich zbyt dużo w stosunku do kwasów omega-3. Zaburzenia równowagi miedzy tymi kwasami przyczynia się do rozwoju stanów zapalnych i chorób.

Kwasy tłuszczowe (Fatty Acids, FA) to związki zawierające jedną grupę karboksylową i łańcuch węglowy. W zależności od długości łańcucha węglowego i ilości nienasyconych (podwójnych) wiązań występujących pomiędzy atomami węgla, rozróżnia się kwasy tłuszczowe należące do rodzin omega-3 (n-3), omega-6 (n-6) oraz omega-9 (n-9).

Czym są kwasy tłuszczowe omega-6?

Kwasy tłuszczowe omega-6 należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) kwasów tłuszczowych.

Od kwasów omega-3 różnią się położeniem ostatniego podwójnego wiązanie.

Zarówno kwasy omega-3 jak i omega-6 nie są syntetyzowane w organizmie człowieka, ale są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu i należy je przyjmować z dieta.

Natomiast bardzo ważna jest proporcja pomiędzy n-3 i n-6, która decyduje o ich wpływie prozdrowotnym lub niekorzystnym na organizm.

Istnieje kilka różnych rodzajów kwasów tłuszczowych omega-6, a większość pochodzi z olejów roślinnych.

Najpowszechniejszym kwasem omega-6 jest kwas linolowy (LA), który przekształca się w GLA w organizmie, a następnie
w kwas arachidonowy (ARA).

Przykłady kwasy omega-6:

  • kwas linolowy (LA)
  • kwas gammalinolenowy (GLA)
  • kwas arachidonowy (AA, ARA)

Najpopularniejszym kwasem tłuszczowym omega-6 jest kwas linolowy, który może być przekształcony w dłuższe kwasy omega-6, takie jak kwas arachidonowy (ARA) [1].

Kwas ARA jest używany do produkcji eikozanoidów. Jednak eikozanoidy wytwarzane przez ARA są bardziej prozapalne niż te wytwarzane z omega-3 [2,3].

Prozapalne eikozanoidy są ważnymi substancjami chemicznymi w układzie odpornościowym. Jednakże, gdy ich produkcja jest zbyt wysoka, mogą nasilać stany zapalne [4].

Stosunek omega-3 do omega 6

Chociaż kwasy tłuszczowe omega-6 są niezbędne, współczesna zachodnia dieta zawiera ich znacznie więcej kwasów niż jest to konieczne [5].

Kluczowe znaczenie ma właściwa proporcja pomiędzy kwasami omega-6, a omega-3, która powinna wynosić 1:2-5.

Współczesna dieta obfituje w kwasy omega-6, a stosunek do omega-3 sięga nawet 15:1. W efekcie nadmiar omega-6 ma działanie prozapalne i uznaje się go za jedną z głównych przyczyn chorób cywilizacyjnych [6, 7,8].

Duża ilość omega-6 w błonach komórkowych jest silnie związana z ryzykiem chorób serca, co wynika z działania prozapalnego [9]:
 

Korzyści zdrowotne

Pomaga zmniejszyć ból neurologiczny  

Badania pokazują, że przyjmowanie kwasu  omega-6 gamma-linolenowego (GLA) może zmniejszyć objawy bólu neurologicznego u osób z długotrwałą neuropatią cukrzycową [10].

Neuropatia cukrzycowa jest rodzajem uszkodzenia nerwów, które może wystąpić w wyniku źle kontrolowanej cukrzycy. Jedno z badań wykazało, że przyjmowanie GLA przez rok było skuteczne w zmniejszaniu objawów neuropatii cukrzycowej. [11]

Omega-6 w reumatoidalnym zapaleniu stawów

Reumatoidalne zapalenie stawów jest przewlekłym zaburzeniem zapalnym charakteryzującym się objawami takimi jak ból stawów, sztywność i obrzęk.

Dowiedziono, że niektóre rodzaje kwasów tłuszczowych omega-6 mogą w pomóc w zmniejszeniu objawów i bólu stawów. Kwas gamma-linolenowy (GLA) to kwas tłuszczowy omega-6 występujący w niektórych olejach, takich jak olej z wiesiołka
i olej z ogórecznika. Po spożyciu większość z nich jest przekształcana w inny kwas tłuszczowy zwany kwasem dihomo-gamma-linolenowym (DGLA).

Udowodniono, że kwas GLA pochodzący z oleju z wiesiołka zmniejszał ból, obrzęk i sztywność stawów. [12]

Podobne wyniki otrzymano w innym badaniu, które wykazało, że przyjmowanie dużych dawek suplementów GLA znacznie zmniejsza liczbę objawów reumatoidalnego zapalenia stawów [13].

Omega-6 może pomóc zmniejszyć objawy ADHD

ADHD to zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi, który dotyka zarówno dzieci, jak i dorosłych i może objawiać się ograniczeniem uwagi, nadpobudliwością, impulsywnością i wahaniem nastroju.

Jedno z badań przeprowadzonych w Szwecji dotyczyło leczenia pacjentów z ADHD kwasami tłuszczowymi omega-6
w połączeniu z omega-3. W badaniu trwającym 6 miesięcy uczestniczyło 75 dzieci. Po sześciu miesiącach zaobserwowano redukcje objawów u 47% badanych [
14].

Omega-6 może wspierać terapie raka piersi

Inne badanie wykazało, że przyjmowanie suplementów GLA podczas leczenia raka piersi wspomagało terapię [15].

Omega-6 pomaga redukować tkankę tłuszczową

Inną formą  kwasu tłuszczowego omega-6, która ma pewne zalety zdrowotne jest kwas linolowy (CLA). Wykazano, że przyjmowanie go w dawce 3,2 g/dobę skutecznie obniża masę tkanki tłuszczowej u ludzi [16].

Negatywne skutki nadmiaru omega-6

Niestety nieodpowiednia  dieta zawiera znacznie więcej kwasów tłuszczowych omega-6, które znajduje się w wielu gotowych i przetworzonych produktach produktach, takich jak słone przekąski, chipsy, pizza, dania z makaronu
i przetworzone mięsa, słodycze i wyroby cukiernicze.

Zbyt duża ilość omega-6 niesie duże zagrożenie zdrowotne. Zwiększa ryzyko stanów zapalnych [17] i wynikających z nich chorób takich jak: choroby serca, zespół metaboliczny, cukrzyca, zapalenie stawów, choroba Alzheimera i wiele rodzajów nowotworów.

Z drugiej strony, te kwasy tłuszczowe są nam potrzebne, więc nie powinniśmy z nich całkowicie rezygnować. Naukowcy uważają, że dieta bogata w kwasy omega-6, ale o niskiej zawartości kwasów omega-3, zwiększa stan zapalny, podczas gdy dieta zawierająca zrównoważone ilości każdego z nich zmniejsza stan zapalny [18].

Zapotrzebowanie

Zalecenia dotyczące spożycia kwasów tłuszczowych omega-6 w diecie niemowląt, dzieci i młodzieży [19]

Niemowlęta i małe dzieci

0–6 miesięcy               LA 4%  ARA 140 mg/dobę LA 4%

6–12 miesięcy             LA 4%  ARA 140 mg/dobę

12–24 miesięcy           LA 4%  

24–36 miesięcy           LA 4%  

Dzieci i młodzież

2–18 lat                       LA 4% E

Zalecenia dotyczące spożycia kwasów tłuszczowych omega-6 w diecie osób dorosłych [20]

Osoby dorosłe            LA 4%

Kobiety w ciąży         LA 4%

Matki karmiące           LA 4%

 

Źródła w diecie

Kwasy omega-6 są powszechne w wielu roślinnych jak i zwierzęcych produktach, dlatego łatwo je uzupełnić dieta, a ich niedobory praktycznie nie występują.

Natomiast bardzo łatwo o nadmiar tych kwasów w diecie i zaburzony stosunek do kwasów omega-3.

Głównym przedstawicielem omega 6 jest kwas linolowy (LA), mający dwa nienasycone (podwójne) wiązania między atomami węgla w łańcuchu węglowym.

W kwas linolowy obfitują oleje:

  • słonecznikowy,
  • sojowy,
  • krokoszowy,
  • z pestek dyni,
  • z pestek winogron,
  • kukurydziany,
  • szafranowy,
  • arachidowy,
  • margaryny z oleju słonecznikowego,
  • orzechy włoskie.

Z kolei kwas GLA można znaleźć w olejach

  • z wiesiołka,
  • oleju z ogórecznika,
  • nasionach konopi,
  • spirulinie,

Kwas arachidonowy:

  • olej arachidowy,
  • mięso,
  • jaja,
  • produkty mleczne

Według Rady ds. Żywności i Żywienia Amerykańskiego Instytutu Medycyny, odpowiednie spożycie kwasów omega-6 dziennie wynosi 17 gramów dla mężczyzn i 12 gramów dla kobiet, dla dorosłych w wieku 19–50 lat (21).

Jak poprawić trawienie?

  • Pij wodę z cytryną lub octem około 15 minut przed posiłkiem. Pomoże wydzielać kwas solny.
  • Powoli i dokładnie przeżuwaj jedzenie. Rozdrobniony i wymieszany ze śliną pokarm jest łatwiej trawiony.
  • Stosuj przyprawy zwiększające wydzielanie soków żołądkowych: bazylia, cząber, kozieradka, anyż, mięta.
  • Nie popijaj posiłków przez około 1,5 – 2 godzin. Unikniesz w ten sposób rozcieńczania soków żołądkowych.
  • Celebruj posiłek. Jedz powoli, unikaj jedzenia przed telewizorem, telefonem, czytając. Spożywaj jedzenie w miłym towarzystwie.

Leksykon Zdrowia
4 4-HNE 4-HYDROKSYNONENAL 5 5-MTHF A ACESULFAM K ACETON ACETYLACJA ACETYLO-COA ADDISONA, ZESPÓŁ ADENINA ADENOZYNOTRÓJFOSFORAN ADINOPEKTYNA ADIPOCYTY ADMA AGE AKONITAZA AKROLEINA AKTYWNY OCTAN ALFA, FALE MÓZGOWE ALLOSTERYCZNY MODULATOR AMD AMID KWASU NIKOTYNOWEGO AMPK AMYLAZA ANGIOGENEZA ANGIOTENSYNA ANTYOKSYDANTY APOPTOZA ASPARTAM ATP AUTOFAGOCYTOZA ATOPOWE ZAPALENIE SKÓRY (AZS) B BABKA JAJOWATA BETA - OKSYDACJA KWASÓW TŁUSZCZOWYCH BETA, FALE MÓZGOWE BETA-BLOKERY BIAŁA TKANKA TŁUSZCZOWA BIAŁKO C-REAKTYWNE BŁONNIK POKARMOWY BRĄZOWA TKANKA TŁUSZCZOWA BRCA1 C CFS CHELATACJA CHROMOGRANINA A CIAŁA KETONOWE CISPLATYNA CK COMT CORICH CYKL COX CRP CYJANOKOBALAMINA CYKL CYTRYNIANOWY CYKL KREBSA CYKL KWASU CYTRYNOWEGO CYKL MOCZNIKOWY CYKL ORNITYNOWY CYKLAMINIAN CYKLOOKSYGENAZA PROSTAGLANDYNOWA CYP2D6 CYSTATIONINA CYTOCHROM C CYTOKINY STANU ZAPALNEGO CYTOZYNA CYTRULINA CZYNNIK INDUKOWANY HIPOKSJĄ CZYNNIK TOLERANCJI GLUKOZY CZYNNIK WZROSTU NASKÓRKA CZYNNIK WZROSTU NASKÓRKA CZYNNIK WZROSTU ŚRÓDBŁONKA NACZYNIOWEGO CHOLINA D DEHYDROGENAZA PIROGRONIANOWA DEHYDROGENAZY DEKSTRYNA DELTA, FALE MÓZGOWE DHA DIALDEHYD MALONOWY DINUKLEOTYD NIKOTYNOAMIDOADENINOWY DIOKSYGENAZA DIOKSYNY DOKSORUBICYNA DYSMUTAZA PONADTLENKOWA DYSTONIA DESATURACJA E EBV ECGF EEG ELEKTROENCEFALOGRAFIA ENDOTOKSYNA ENO ENTEROCYTY EPA EPIGENETYKA ERYTRYTOL F FAD FADH2 FENOLOWE KWASY FERMENTACJA MLECZANOWA FIBRATY FIBROMIALGIA FILOCHINON FITOSTERYNY FITOWY, KWAS FLAWONOIDY FLUPIRTYNA FMS FOSFATYDYLOSERYNA FOSFORAN-5-PIRYDOKSALU FOSFORYLACJA OKSYDACYJNA FRATAKSYNA FRUKTOZO-1,6-BIFOSFORAN FURANY FAGOCYTOZA G GABA GALAKTOZA GALENIKA GAMMA, FALE MÓZGOWE GASTRYNA GENISTEINA GLICEROLO-3-FOSFORAN GLIKOLIZA GLUKAGON GLUKOKORTYKOIDY GLUKONEOGENEZA GLUT GLUTAMINA GLUTAMINIAN GLUTATION GLUTATION ZREDUKOWANY GSH GSSG GTP GUANINA H HAPTOKORYNA HBA1C HDL HEMOGLOBINA HENLEGO, PĘTLA HIF1Α HIPOKSJA HISTONY HOLOTRANSKOBALAMINA HYDROPEROKSYLOWY, RODNIK HASHIMOTO I IGA IGE IGF-1 IGG IMMUNOGLOBULINA A IMMUNOGLOBULINA E IMMUNOGLOBULINA G INDEKS GLIKEMICZNY (IG) INDEKS INSULINOWY (FII) INHIBITORY ENZYMÓW INHIBITORY POMPY PROTONOWEJ INO INSULINA INSULINOOPORNOŚĆ INULINA INULINA K KALCYTRIOL KANCEROGEN KARBOKSYLAZA PIROGRONIANOWA KARDIOLIPINA KATECHOLO-O-METYLOTRANSFERAZA KERATYNA KETOGENEZA KINAZA KREATYNOWA KINAZA MTOR KOBALAMINA KOENZYM A KOENZYM Q10 KOFAKTOR KOMPLEKS DEHYDROGENAZY PIROGRONIANOWEJ KOZŁEK LEKARSKI KREATYNA KREATYNINA KSENOBIOTYKI KSYLITOL KUMARYNA KWAS ALFA - LINOLENOWY KWAS DOKOZAHEKSAENOWY KWAS EIKOZAPENTAENOWY KWAS GAMMA-AMINOMASŁOWY KWAS LINOLOWY KWAS LIPONOWY KWASICA KETONOWA KWASICA METABOLICZNA KWASICA MLECZANOWA KWASU MLEKOWEGO CYKL KWAS MLEKOWY KATALAZA KLASTER Ł ŁAŃCUCH ODDECHOWY L LDL LEKTYNY LEPTYNA LEPTYNOOPORNOŚĆ LIGAND LIGNANY LIKOPEN LIMONINA LINDAN LINDANY LIPAZA LIPOLIZA LIZOSOM M MALONOWY, DIALDEHYD MALTODEKSTRYNA MAŚLAN MASŁOWY, KWAS MCS MDA MDR – P MEDYCYNA MITOCHONDRIALNA METYLACJA METYLOKOBALAMINA MITOCHONDRIUM MITOFAGIA MLECZAN MRNA MRNA MTDNA MTHFR MTNO MTRNA N NAD NAD+ NADH NADPH NADTLENEK WODORU NADTLENOAZOTYN NEFRONU, PĘTLA NFKB NIACYNA NIESTEROIDOWE LEKI PRZECIWZAPALNE NIEZBĘDNE NIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE NLPZ NMDA NNO O OKSYDAZA CYTOCHROMU C OKSYDOREDUKTAZY OKSYGENAZA HEMOWA 1 ORAC OROTOWY, KWAS OSTROPEST PLAMISTY OŚ HPA P PEKTYNY PEPSYNA PEPTYDY PEROKSYDAZY PET PIEPRZ METYSTYNOWY PIROFOSFORAN TIAMINY PIROGRONIAN PIRYDOKSYNA PIRYMIDYNY PLUSKWICA GRONIASTA POCHP PODSTAWNIK POJEMNOŚĆ ANTYOKSYDACYJNA ORGANIZMU POLIFENOLE POLISACHARYDY POSZARPANE CZERWONE WŁÓKNA PPI PRODUKT ZAAWANSOWANEJ GLIKACJI PROTEAZY PROTEOLIZA PRZECIWUTLENIACZE PURYNY PARESTEZJA Q QTC R REAKCJA ANAPLEROTYCZNA REPERFUZJA RESWERATROL RÓŻENIEC RYBOFLAWINA RYBOZA REAKCJA AUTOIMMUNOLOGICZNA S S-100, BIAŁKA SAPONINY SIRT3 SIRTUINY SOD SOD-1 SOD-2 SOMATOLIBERTYNA SOMATOSTATYNA SSRI STATYNY STRES NITROZACYJNY STRES OKSYDACYJNY SUKRALOZA SYLIMARYNA SZCZAWIOOCTAN SIBO Ś ŚRÓDBŁONKOWY CZYNNIK WZROSTU T T3 T4 TEOBROMINA THETA, FALE MÓZGOWE TIAMINA TLENEK AZOTU (NO) TORSADE DE POINTES TRANSKOBALAMINA I TRANSKOBALAMINA II TRIJODOTYRONINA TRÓJGLICERYDY TRYPSYNA TYMINA TYROKSYNA U U, ZAŁAMEK URACYL UTLENIONE GSH V VEGF W WIELOKSZTAŁTNY CZĘSTOKURCZ KOMOROWY WOLNE RODNIKI Z ZESPÓŁ PRZEWLEKŁEGO ZMĘCZENIA ZESPÓŁ WRAŻLIWOŚCI NA WIELORAKIE SUBSTANCJE CHEMICZNE ZWYRODNIENIE PLAMKI ŻÓŁTEJ
Reklama
Naturalne, najwyższej czystości KWASY OMEGA 3. Wysoka porcja 750 mg
Reklama
Naturalne, najwyższej czystości KWASY OMEGA 3. Wysoka porcja 750 mg
Redakcja:
mail: redakcja@mito-med.pl
Reklama:
mail: reklama@mito-med.pl
2017 © Mito Med