Wiosenna grzanka z jajecznicą i blanszowanym szpinakiem

Przedstawiamy ciekawy sposób podania jajecznicy ze szpinakiem, orzechami włoskimi i szczyptą cynamonu.

Śniadanie to bardzo ważny posiłek, który może dodać nam energii, nasycić, dostarczyć składników odżywczych, poprawić samopoczucie, a także zapobiec podjadaniu wieczornemu i jedzeniu zbyt obfitych kolacji.

Mam dla państwa propozycję śniadania białkowo-tłuszczowego, które może być zjedzone na chrupiącej grzance lub bez grzanki. Różnorodność kolorów dostarczy niezbędnych mikroskładników. Do jajecznicy dodałam cynamonu cejlońskiego oraz orzechów włoskim.

Cynamon cejloński ma wiele właściwości prozdrowotnych. Działa przeciwzapalnie i antynowotworowo, gdyż jest źródłem przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki. Obniża poziom cukru we krwi i reguluje odpowiedź organizmu na insulinę. Ma również korzystny wpływ na funkcjonowanie przewodu pokarmowego, ponieważ poprawia trawienie i wchłanianie substancji odżywczych. Zawarte w nim składniki przyspieszają przemianę materii.

Szpinak to roślina zawierająca wiele składników odżywczych, antyoksydantów, witamin i minerałów. Zawiera witaminę A, C, K1, witaminy z grupy B, kwas foliowy, a także żelazo, magnez, cynk, selen, mangan i wapń. Do silnych przeciwutleniaczy, które znajdziemy w szpinaku, należy luteina, zeaksantyna, beta-karoten oraz kwercetyna. Luteina oraz zeaksantyna gromadzą się w siatkówce oka i działają ochronnie. Z kolei kemferole oraz flawonoidy działają przeciwzapalnie i antynowotworowo. Spożywanie szpinaku jest bardzo korzystne dla prawidłowego funkcjonowania układu krążenia, w tym prewencji nadciśnienia tętniczego czy miażdżycy. Dodatkowo szpinak zawiera całkiem sporą porcję błonnika, która będzie wspierać nasze jelita.

Składniki:

  • 4 kromki żytniego chleba na zakwasie 100%,
  • 3  łyżeczki masła,
  • 4 jaja eco,
  • 1 szklanka szpinaku baby,
  • 1 ząbek czosnku,
  • garść orzechów włoskich,
  • pół łyżeczki cynamonu cejlońskiego,
  • 1 łyżeczka natki pietruszki,
  • 2 gałązki koperku świeżego,
  • 5 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół,
  • sól himalajska i świeżo mielony czarny pieprz do smaku.

Wykonanie:

Na patelni rozgrzej 2 łyżeczki masła. Jajka rozbij do miski i wymieszaj żółtka z białkiem widelcem, dodaj przyprawy i jeszcze raz zamieszaj. Wylej jaja na patelnie i mieszaj drewnianą szpatułką. Zanim jaja całkowicie się zetną, dodaj orzechy i cynamon cejloński. Na oddzielnej patelni zblanszuj szpinak na maśle z dodatkiem przypraw i ząbkiem czosnku przeciśniętego przez praskę. Kromki chleba podsmaż delikatnie na maśle, aby stały się chrupiące i rumiane. Nałóż na grzanki szpinak, a następnie jajecznicę. Udekoruj natką pietruszki, gałązkami koperku i pomidorkami koktajlowymi. Posyp cynamonem cejlońskim.

0:00
0:00