Świeże chrupiące warzywa w towarzystwie zdrowych kwasów tłuszczowych podane w wygodnej formie w papierze ryżowym. Świetnie prezentują się na wiosenny posiłek pełen kolorów i smaków. Doskonałe na lekką kolację lub przekąskę, mogą zastąpić zwyczajne kanapki.
Przepis na spring rolls z awokado
Składniki:
- 10 arkuszy papieru ryżowego,
- 2-3 arkusze glonów Nori,
- 300 g łososia wędzonego,
- 1 łyżka soku z cytryny lub limonki,
- dojrzałe awokado,
- 2 marchewki,
- 100 g rukoli, szpinaku lub ulubionej sałaty,
- humus.
Sos:
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżka syropu klonowego lub miodu,
- 4 łyżki wody,
- przyprawy do smaku: chili, czosnek lub pieprz.
Wykonanie:
- Marchew, awokado i sałatę obrać i pokroić w cienkie słupki.
- Pokroić łososia i skropić cytryną.
- Zamoczyć w wodzie papier ryżowy (co spowoduje, że będzie elastyczny i ułatwi zwijanie).
- Na środek papieru wyłożyć hummus, następnie pokrojone warzywa i łososia. Zawiń, mocno dociskając brzegi.
- Wymieszać składniki na sos.
Autor: mgr dietetyk Monika Gackowska