Wiosenne spring rollsy z łososiem i awokado

Bezglutenowa alternatywa dla kanapek o niskim indeksie glikemicznym, polecana na diecie LOGI

Wiosenne spring rollsy z łososiem i awokado

Świeże chrupiące warzywa w towarzystwie zdrowych kwasów tłuszczowych podane w wygodnej formie w papierze ryżowym. Świetnie prezentują się na wiosenny posiłek pełen kolorów i smaków. Doskonałe na lekką kolację lub przekąskę, mogą zastąpić zwyczajne kanapki.

Przepis na spring rolls z awokado

Składniki:

  • 10 arkuszy papieru ryżowego,
  • 2-3 arkusze glonów Nori,
  • 300 g łososia wędzonego,
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki,
  • dojrzałe awokado,
  • 2 marchewki,
  • 100 g rukoli, szpinaku lub ulubionej sałaty,
  • humus.

Sos:

  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka syropu klonowego lub miodu,
  • 4 łyżki wody,
  • przyprawy do smaku: chili, czosnek lub pieprz.

Wykonanie:

  1. Marchew, awokado i sałatę obrać i pokroić w cienkie słupki.
  2. Pokroić łososia i skropić cytryną.
  3. Zamoczyć w wodzie papier ryżowy (co spowoduje, że będzie elastyczny i ułatwi zwijanie).
  4. Na środek papieru wyłożyć hummus, następnie pokrojone warzywa i łososia. Zawiń, mocno dociskając brzegi.
  5. Wymieszać składniki na sos.

Autor: mgr dietetyk Monika Gackowska

0:00
0:00