Witamina C – wielozadaniowy antyoksydant

Jak w pełni skorzystać z właściwości witaminy C? Którą witaminę C wybrać?

Witamina C

W ramach medycyny mitochondrialnej podkreśla się ogromne znaczenie witaminy C w procesach ochronnych oraz procesach regeneracyjnych komórek. Obniżony poziom tej substancji zawsze oznacza zaburzoną biochemię organizmu oraz wyższą podatność na zachorowania.

Dlaczego tak się dzieje?

Witamina C pełni w naszym organizmie szereg niezwykle istotnych funkcji. Jest przede wszystkim jednym z najsilniejszych antyoksydantów i chroni błony komórkowe, lipidy, białka i kwasy nukleinowe przed działaniem wolnych rodników tlenowych, podnosi odporność organizmu, hamuje powstawanie czynników rakotwórczych, wspiera wchłanianie wapnia oraz transport i magazynowanie żelaza.

Działa przeciwzakrzepowo i wspiera regulowanie ciśnienia, bierze udział w regeneracji tkanek uszkodzonych mechanicznie lub w wyniku poparzeń, pomaga w aktywacji i ochronie hormonów neuroendokrynnych.

Bierze udział w biosyntezie: neuroprzekaźników, kolagenu, glikokortykoidów, karnityny, kwasów żółciowych oraz rozkładzie cholesterolu, histaminy, uczestniczy w regeneracji witaminy E, która jest silnym antyoksydantem, obniża stężenie glukozy w stanach hiperglikemii, wspiera detoksykację ołowiu i ksenobiotyków.

Czy wystarczy jeść owoce i warzywa?

Powszechnie wiadomo, że niektóre owoce i warzywa są bogate w ten składnik. Jednak ich przechowywanie w temperaturze wyższej niż 5 stopni Celsjusza powoduje, że produkty te tracą znaczną jej ilość. Nie tylko wysoka temperatura, ale również gotowanie, rozmrażanie,  dokładne czyszczenie warzyw i owoców, uszkodzenia mechaniczne np. wynikłe podczas transportu, zbyt długie przechowywanie produktów w nieodpowiednich warunkach są przyczyną znacznej utraty tej cennej witaminy. Warto również wiedzieć, że  pokrojone warzywa i owoce nie powinny przez dłuższy czas być narażone na działanie światła i powietrza.

Biorąc pod uwagę powyższe czynniki oraz tempo naszego życia i nie zawsze najwyższej jakości produkty spożywcze, warto więc wziąć pod uwagę dodatkowe uzupełnienie witaminy C w postaci suplementu diety.

Co ciekawe, w przeciwieństwie do innych substancji zawartych w suplementach, nie dawka witaminy C  jest najważniejsza! Najważniejsze jest długie uwalnianie substancji tak jak dzieje się to w przypadku spożywania bogatego w witaminę C posiłku.

Którą witaminę C wybrać?

Preparaty powinny w miarę możliwości naśladować naturalną formę – która w przewodzie pokarmowym jest uwalniana powoli. Organizm ludzki nie jest dostosowany do dużych dawek czystego kwasu askorbinowego. W naturze jest on uwalniany z trawionych owoców powoli. Taka forma chroni żołądek i nerki, ponieważ nie powoduje nagłego przeciążenia.

Dodatkowo tabletka witaminy C o długim uwalnianiu stosowana przed snem gwarantuje utrzymanie stałego jej stężenia aż do godzin porannych. Jest to szczególnie istotne, jeśli chce się utrzymać silny system odpornościowy, który jest aktywowany wcześnie rano, kiedy stężenie witaminy C we krwi jest najniższe.

Co pokazują  badania?

Jedno z badań wykazało, że mężczyźni, którzy zażywali ponad 750 mg dziennie (ponad dziesięciokrotnie więcej, niż zalecają lekarze) żyli o sześć lat dłużej, niż ludzie, którzy jej nie stosowali4. W innym badaniu, osoby z najwyższym spożyciem tej substancji mieli o 62% niższe ryzyko zgonu na raka i o 57% niższe ryzyko zgonu w ogóle w porównaniu do osób z najniższym spożyciem5.

W innym badaniu wykazano, że każde dodatkowe 500 mg dziennie redukuje ryzyko choroby serca bądź wylewu o 11%. Inne z kolei dowiodło, że osoby z najwyższym spożyciem miały 2,68 razy mniej zwapnień naczyń krwionośnych
w porównaniu z osobami z najniższym. Wykazało też, że osoby z wysokim spożyciem alkoholu mogą dwukrotnie zmniejszyć ryzyko bólu serca wywołanego niedokrwieniem, jeśli będą jednocześnie spożywać witaminę C6. Jedno
z najbardziej zabójczych schorzeń, tętniak aorty – w zasadzie w ogóle nie występuje u osób zażywających suplementy7. Osoby z najwyższym spożyciem miały o 42% niższe ryzyko wylewu w stosunku do osób z najniższym8.

Osłabienie kości jest jedną z częstszych przyczyn poważnych problemów na starość, często nawet śmierci. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że osteoporoza nie jest chorobą starości. Ona jest chorobą ludzi młodych – ale objawy daje dopiero na starość. To, jak zadbamy o nasze kości teraz, będzie rzutować na to, jak komfortowo i długo będziemy żyć potem. Czy w wieku 50 lat będziemy przybitymi do łóżka starcami, cierpiącymi z powodu ciągłego bólu stawów i kręgosłupa, czy też będziemy w stanie przebiec maraton albo jechać z dziećmi w góry? I tutaj witamina C okazuje się niezbędna, co więcej badania wskazują na to, że suplementy są skuteczniejsze od jej źródeł naturalnych9-11.

Zaćma zaczyna się rozwijać ponad 90% osób pomiędzy 75 a 81 rokiem życia, ale już powyżej 50 roku ponad 40% populacji ma początki choroby12. Powyżej 80 roku życia już połowa populacji ma pełnoobjawową zaćmę wymagającą zabiegu chirurgicznego13. A można tego uniknąć! Właśnie niedobór witaminy C jest odpowiedzialny za rozwój choroby, do tego stopnia, że odpowiednio wysokie dawki suplementów pozwalają zachować zdrowy wzrok do późnej starości. W jednym z badań już stężenie witaminy C we krwi powyżej 49 mikromoli na litr wiązało się z 64% zmniejszonym ryzykiem choroby14. A suplementami można podnieść stężenie nawet powyżej 80 mikromoli. Inne badania dały identyczne wyniki15,16.

Wielokrotnie wykazano, że konsumpcja suplementów witaminy C znacznie obniża ryzyko raka. W jednym z badań wysokie spożycie wiązało się z 64% niższym ryzykiem zachorowania na raka płuc17. Inne z kolei – 63% niższe ryzyko zachorowania na raka piersi18. Nowotwory są jedną z najczęstszych przyczyn śmierci, wiążą się też z bardzo dużym cierpieniem – tak dla chorego, jak i jego rodziny. Powinno się dołożyć wszelkich starań, aby zminimalizować ryzyko ich wystąpienia.

Medycyna nie ma zbyt wiele do zaoferowania w przypadku podagry. Jak się okazuje, witamina C jest bardzo skutecznym środkiem pozwalającym zapobiegać, a nawet leczyć tą niezwykle bolesną przypadłość19-20. Niemalże chce się powiedzieć, że witamina C jest zbyt tania i zbyt skuteczna, aby ją stosować.

Helicobacter Pylori odpowiada nie tylko za owrzodzenie żołądka i dwunastnicy, ale także za ryzyko rozwoju raka tego narządu. Zazwyczaj stosuje się terapię antybiotykową razem z lekami obniżającymi wydzielanie kwasu solnego w żołądku – jest to zabieg dość niepewny, na dodatek bez kwasu solnego jesteśmy w zasadzie bezbronni w przypadku niektórych infekcji. Witamina C w wysokich dawkach (5 gramów dziennie) okazała się niezwykle skuteczna – jeśli udało się podnieść jej poziom u pacjenta, organizm sam zwalczał helicobacter21. Jest też o wiele tańszy i pozbawiony skutków ubocznych.

Bibliografia:

0:00
0:00