Propozycja wykwintnego obiadu, bogatego w kawasy omega 3, witaminy i minerały. Smak niebanalny, ale też specyficzny uzyskany przez dodanie szafranu. Szafran jest jedna z najdroższych przypraw świata i ma bardzo intensywny smak. Ma wiele właściwości prozdrowotnych. Wspomaga trawienie, działa przeciwzapalne, przeciwskurczowo, antybakteryjnie i antydepresyjnie. Antydepresyjne działanie polega na tym, że zwiększa on stężenie dopaminy i serotoniny w ośrodkowym układzie nerwowym, a co za tym idzie, poprawia nastrój. W dużych ilościach nie powinny go spożywać kobiety w ciąży i małe dzieci.
Składniki:
- 250 g halibuta,
- 1 sztuka kapusty Pak Choi,
- 1 szklanka kaszy perłowej,
- garść szafranu,
- 4 pomidorki koktajlowe na gałązce,
- sól himalajska z młynka,
- świeżo mielony czarny pieprz,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek.
Wykonanie:
Opłucz rybę, osusz i oczyść z ości. Wymieszaj oliwę z oliwek z sokiem cytryny, dodaj przyprawy, posmaruj marynatą rybę. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza i piecz halibuta około 30 minut. Po 20 minutach dołóż do piekarnika pomidory na gałązce i piecz je do momentu, aż zaczną puszczać soki. Ugotuj kaszę w osolonej wodzie na sypko według przepisu na opakowaniu. Odcedź ją i dodaj kilka kropli oliwy z oliwek, dopraw do smaku. Umytą kapustę Pak Choi zblanszuj na patelni, dodaj soli, pieprzu, oliwy z oliwek. Zalej nitki szafranu niewielką ilością ciepłej wody (około 3 łyżki), tak aby zaczęły puszczać kolor. W rondelku rozgrzej masło, dodaj sól, pieprz, kilka kropli soku z cytryny, dodaj szafran i intensywnie mieszaj. Polej nim od razu rybę. Podawaj z kapustą Pak Choi, pieczonymi pomidorkami i kaszą perłową.
Autor: Katarzyna Arkuszyńska