Witamina C – 15 zalet działania popartych naukowo

Poznaj zdrowotne korzyści działania witaminy C w organizmie.

15 zalet witaminy C popartych naukowo

Witamina C jest niezbędna dla zachowania zdrowia, prawidłowej pracy mózgu, przepływu krwi i odporności. Kto powinien ją przyjmować? Poznaj zdrowotne korzyści wynikające z działania witaminy C w organizmie, oparte na badaniach naukowych.

Witamina C – na co pomaga?

Witamina C – inaczej kwas L-askorbinowy, to antyoksydant, który chroni komórki przed wolnymi rodnikami i stresem oksydacyjnym. Wspiera układ odpornościowy do walki z infekcjami. Utrzymuje prawidłowe działanie układu nerwowego. Silnie zwiększa przyswajanie żelaza i pomaga w regeneracji zredukowanej formy witaminy E. Wspomaga produkcję kolagenu, dzięki czemu zapewnienia prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych, kości, chrząstek, skóry, dziąseł i zębów. Powinna być przyjmowana w formie przedłużonego uwalniania, ponieważ zbyt duża dawka tej witaminy ulega wydaleniu przez nerki po przekroczeniu progu nerkowego.

  • Pomaga zapobiegać przeziębieniom i grypie wzmacniając układ odpornościowy;
  • Chroni komórki przed stresem oksydacyjnym i organizm podczas stresu;
  • Jej stosowanie jest bezpieczne;
  • Działa przeciwzapalnie;
  • Wpływa na utrzymanie dobrego nastroju;
  • Wpływa na zdrowie skóry i kości;
  • Witamina C jest jednym z najskuteczniejszych przeciwutleniaczy we krwi, dzięki swojej rozpuszczalności w wodzie i wychwytywaniu szerokiego spektrum rodnikowych form tlenu1,2;
  • Pomocna przy całej gamie problemów zdrowotnych, takich jak wysokie ciśnienie krwi, udar, nowotwory, miażdżyca, stany zapalne i otyłość1,2.

Witamina C – wpływ na mitochondria

Witamina C chroni błonę mitochondrialną i DNA przed uszkodzeniem oksydacyjnym.8 Ponadto pobudza funkcje mitochondrialne, zmniejszając wytwarzanie ROS, stymulując aktywność manganowej dysmutazy ponadtlenkowej / SOD2 i peroksydazy glutationowej oraz modyfikując aktywność łańcucha transportu elektronów.9

Witamina C – właściwości

Witamina C dla zdrowia mózgu
  1. Pierwszą zaletą witaminy C jest to, że moduluje system neurotransmiterów mózgu (cholinergiczne, katecholinergiczne i glutamergiczne);1
  2. Podczas chronicznych stanów niedoboru witaminy C mózg zatrzymuje ją kosztem jej obecności w innych tkankach i może utrzymywać 100-krotnie wyższe stężenia niż inne narządy, np. wątroba i nerki;1,2
  3. Odgrywa ważną rolę w wielu funkcjach mózgu, w tym w neuromodulacji oraz w rozwoju nowych naczyń krwionośnych (angiogeneza);1
  4. Pomaga zachować integralność i funkcjonowanie procesów w układzie naczyniowym1, co zapewnia sprawne zachodzenie procesów w mózgu;
  5. Uczestniczy w dojrzewaniu neuronów i powstawaniu mieliny (substancja otaczająca aksony komórek);
  6. Także bierze udział w przekazywaniu sygnałów przez układ nerwowy przez neuroprzekaźniki;1
  7. Indukuje ekspresję neurotropowego czynnika pochodzenia mózgowego (BDNF), przyczyniając się do mechanizmów obronnych mózgu1.
Witamina C może pomagać zachować dobry nastrój

Kolejną zaletą witaminy C jest to, że zwiększa uwalnianie oksytocyny.4,5 Długotrwałe niedobory witaminy C wiążą się z nerwowością i niestabilnością emocjonalną.3 Po leczeniu witaminą C  zmalały zaburzenia nastroju u pacjentów hospitalizowanych o 35% w porównaniu do stanu wyjściowego.6

Przyjmowanie witaminy C zmniejszyło lęk u uczniów szkół średnich.7

Krótkotrwałe suplementowanie witaminy C było bezpieczne i korzystne dla zmniejszenia poziomu lęku u pacjentów z cukrzycą.10

Witamina C może łagodzić depresję

Odpowiedni poziomy witaminy C jest niezbędny do przekształcenia neurotransmiterów –  hormonów (dopaminy w norepinefrynę), których przemiana jest zaburzona podczas depresji.11 Do nieprawidłowej konwersji tych hormonów przyczynia się niedobór witaminy C, co nasila objawy depresji i obniżenie nastroju.12

Udowodniono, że witamina C może zmniejszyć nasilenie zaburzeń depresyjnych u dzieci i dorosłych, a także poprawić nastrój osób zdrowych13,14.
Witamina C zwiększa również skuteczność leków przeciwdepresyjnych15. Osoby przyjmujące fluoksetynę i witaminę C po 6 miesiącach wykazywały znaczący spadek objawów depresyjnych w porównaniu do grupy placebo16.

Witamina C może przyczyniać się do spadku zmęczenia

Duże dawki witaminy C podawanej dożylnie były w stanie zmniejszyć zmęczenie u grupy osób pracujących w biurze17.

Witamina C może wspierać zdolności kognitywne u osób w podeszłym wieku

Zwiększenie spożycia witaminy C może poprawiać funkcje poznawcze u osób starszych.61,62

Przewlekły niedobór witaminy C wpływa na powstawanie i rozwój zaburzeń neurodegeneracyjnych.63 Niedobór witaminy C pogarsza procesy towarzyszące starzeniu się mózgu. Brak wystarczającej ilości tej witaminy zaburza funkcje poznawcze, powoduje odkładanie się amyloidu β oraz powstawanie reaktywnych form tlenu co zwiększa ryzyko choroby Alzheimera.65

Natomiast w jednym z badań suplementacja witaminą C zmniejszyła ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera.64

Witamina C a układ krwionośny

Kolejną zaletą witaminy C jest fakt, że jest korzystna dla prawidłowego przepływu krwi, a w odpowiednio wysokiej dawce może zapobiegać uszkadzaniu naczyń przez reaktywne formy tlenu (ROS).18

Witamina C pomaga zapobiegać dysfunkcjom naczyń krwionośnych.19 Ponadto witamina C odgrywa pozytywną rolę w odwracaniu wczesnych etapów miażdżycy tętnic.20

Niedobór witaminy C powoduje osłabienie naczyń krwionośnych, np. poprzez zmniejszone wytwarzanie NOS i zaburzoną syntezę kolagenu. Może to prowadzić do powstawania płytki miażdżycowej i zwiększać ryzyko wystąpienia udaru mózgu.21

Witamina C może normować ciśnienie krwi

Witamina C znacząco obniża skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi u pacjentów z łagodnym lub umiarkowanie wysokim ciśnieniem krwi.22

Witamina C w walce z rakiem

Odpowiednia dawka witaminy C jest bardziej toksyczna dla komórek nowotworowych niż dla zdrowych komórek. Witamina C przyczynia się do indukowania apoptozy różnych typów komórek nowotworowych, np. trzustki i białaczki.23

Wysoka zawartość witaminy C w diecie zmniejsza ryzyko raka żołądka.24 Z kolei wyższe spożycie witaminy C wśród kobiet w wieku powyżej 65 lat przed rozpoznaniem raka piersi zwiększyło ich szanse na przeżycie.25

Witamina C zmniejsza ból i toksyczność niektórych leków przeciwnowotworowych poprzez redukcję stresu oksydacyjnego.26

Witamina C podana dożylnie łagodzi szereg objawów związanych z rakiem i chemioterapią, takich jak zmęczenie, bezsenność, utrata apetytu, nudności i ból.27

Witamina C może zwiększać odporność
  1. Zwiększa aktywność białych krwinek i zmniejsza replikację wirusów.28,29
  2. Skraca czas trwania i zmniejsza nasilenie przeziębienia i jego symptomów.30-32
  3. Zmniejsza częstość występowania zapalenia płuc.33
Witamina C może redukować stany zapalne

Kolejnymi zaletami witaminy C w stanach zapalnych są:

  1. Zmniejsza poziomu cytokin prozapalnych, redukując stany zapalne.34-36
  2. Zmniejsza stres oksydacyjny i reakcję zapalną w chorobach zapalnych jelit (IBD), (zmniejszone aktywności MPO i aldehydu malonowego – MDA).38
  3. Może łagodzić stany zapalne u pacjentów z otyłością, cukrzycą lub wysokim ciśnieniem krwi.37
Witamina C może być korzystna podczas ćwiczeń i regeneracji

Witamina C zmniejsza poziom wolnych rodników generowanych podczas ćwiczeń i łagodzi stres oksydacyjny.39-40
Witamina C zapobiega wynikającym z wysiłku uszkodzeniom mięśni, zaburzeniom odporności i zmęczeniu.41-42

Witamina C może być pomocna w redukcji masy ciała

Przyjmowanie witaminy C zmniejszyło częstość występowania otyłości oraz zapobiegało przyrostowi masy ciała
w 3-letnim badaniu kontrolnym wśród dorosłych.43

Osoby z odpowiednim poziomem witaminy C spalają o 30% więcej tkanki tłuszczowej podczas umiarkowanych ćwiczeń w porównaniu do osób z niskim poziomem witaminy C.43

Witamina C w cukrzycy
  1. Może być korzystna dla pacjentów z cukrzycą typu 2, ponieważ wpływa na obniżenie poziomu glukozy we krwi i lipidów.44 Podawanie witaminy C poprawia metabolizm glukozy.43
  2. Chroni przed retinopatią cukrzycową, poprawia lipoproteiny o wysokiej gęstości (HDL) i funkcję naczyń krwionośnych.45
  3. Hamuje produkcję kortyzolu / glukokortydoidów, które zwiększają poziom cukru we krwi.43
Witamina C uczestniczy w produkcji kolagenu

Końcowe etapy produkcji kolagenu zależą od obecności witaminy C (witamina C działa jako donor elektronów w hydroksylacji prokolagenu, reszty prolilowej i lizylowej).46

Witamina C stabilizuje kolagen, który ma kluczowe znaczenie dla ukształtowania struktury tkanki łącznej skóry, kości, chrząstek, ścięgien, więzadeł i naczyń krwionośnych.47

Witamina C niezbędna dla skóry
  1. Jest skuteczna w leczeniu zaburzeń barwnikowych skóry w tym melasmy (ostudy) i hiperpigmentacji pozapalnej.48
  2. Pozwala zachować zdrową skórę.49 Witamina C stosowana miejscowo może częściowo korygować zmiany strukturalne związane z procesem starzenia.50
  3. Stosowana na skórę, witamina C jest wysoce skuteczna jako terapia odmładzająca, indukująca znaczącą syntezę kolagenu bez efektów ubocznych.51

Zapotrzebowanie i dawkowanie na witaminę C

Witamina C jest potrzebna w stosunkowo dużych ilościach, ponieważ nie jest magazynowana w organizmie, a jej nadmiar jest natychmiast usuwany z moczem.52

Zalecane dzienne spożycie (RDA) dla witaminy C wynosi 75 mg/dobę dla kobiet i 90 mg /dobę dla mężczyzn.53 W zależności od naszego stanu zdrowia dawki mogą się różnić np. dla kobiet w ciąży lub karmiących piersią zalecana dawka to 125 mg na dobę, a dla osób, u których występuje zwiększony stres oksydacyjny oraz u palaczy należy zwiększyć dawkę o dodatkowe 35 mg na dobę.54

RDA dla danego składnika odżywczego oblicza się tak, aby uniknąć niedoboru, najlepiej indywidualnie, dlatego inne źródła podają, że dzienna dawka witaminy C powinna być dwukrotnie większa niż obecnie zalecana, czyli 75-125 mg na dobę.55

Przy spożyciu witaminy C powyżej 60 mg/dobę, witamina C zaczyna być wydalana z moczem. Jednak spożycie 250-400 mg / dzień jest wymagane do nasycenia witaminą C krwinek.56

Obejściem tego problemu jest przyjmowanie witaminy C o długim i stopniowym uwalnianiu, wtedy dawka może być wyższa, ale stopniowe uwalniania pozwala organizmowi w porę przyswoić witaminę C i uniknąć jej przedwczesnego wydalenia. Uważa się, że „dopuszczalny poziom spożycia” wynosi 2 g/dzień dla dorosłych, ale wiele osób dobrze przyjmuje większe dawki, wszystko zależy od naszego stanu zdrowia.

Badanie poziomu

Poziom witaminy C powinien być mierzony wewnątrzkomórkowo, aby otrzymać wiarygodny wynik dla komórek i mitochondriów. Przedział referencyjny (pomiar z serum) 5-20 mg/l.

Źródła witaminy C

  • owoc surowej dzikiej róży zawiera 426 mg witaminy C (710%) w 100g,
  • papryka żółta – 183 mg witaminy C (306%) w 100 papryka czerwona – 128 mg witaminy C (213%) w 100g,
  • czarna porzeczka – 181 mg naturalnej witaminy C (302%) w 100g,
  • natka pietruszki –133 mg naturalnej witaminy C (222%) w 100g,
  • brokuł – 89,2 mg naturalnej witaminy C (149%) w 100g.

Objawy niedoboru

Wczesne objawy niedoboru witaminy C to zmęczenie, złe samopoczucie, depresja.57 W przypadku dłużej trwającego niedoboru może wystąpić szkorbut, kruchość naczyń krwionośnych, krwotoki, a także uszkodzenia tkanki łącznej z powodu nieprawidłowego formowania kolagenu, często prowadząc do utraty zębów i pęknięcia ścięgien.58

Skutki uboczne

Spożycie i suplementacja powyżej 500 mg dziennie może powodować powstawanie kamieni nerkowych u osób podatnych na tę chorobę59. Rozwiązaniem może być przyjmowanie witaminy C o stopniowym uwalnianiu.

Przyjmowanie witaminy C może być odpowiedzialne za wysoki poziom kwasu moczowego.60 Wyższy poziom kwasu moczowego może powodować problemy, u osób ze skłonnością do kamieni nerkowych lub dny moczanowej.

Bibliografia

0:00
0:00