Poznaj korzyści zdrowotne działania witaminy C w organizmie oparte na badaniach naukowych.

Spis treści:
Witamina C w pigułce
Witamina C a mitochondria
Korzyści zdrowotne
Witamina C dla zdrowia mózgu
Witamina C pomaga zachować dobry nastrój
Witamina C pomaga w łagodzeniu depresji
Witamina C zmniejsza zmęczenie
Witamina C może wspierać zdolności kognitywne u osób w podeszłym wieku
Witamina C a układ krwionośny
Witamina C normuje ciśnienie krwi
Witamina C w walce z rakiem
Witamina C zwiększa odporność
Witamina C redukuje stany zapalne
Witamina C korzystna podczas ćwiczeń i regeneracji
Witamina C pomocna w redukcji masy ciała
Witamina C w cukrzycy
Witamina C uczestniczy w produkcji kolagenu
Witamina C niezbędna dla skóry
Zapotrzebowanie i dawkowanie
Badanie poziomu
Źródła witaminy C
Objawy niedoboru witaminy C
Skutki uboczne

Witamina C w pigułce

Witamina C – inaczej kwas L-askorbinowy, antyoksydant, który  chroni komórki przed wolnymi rodnikami i stresem oksydacyjnym. Wspiera układ odpornościowy do walki z infekcjami. Utrzymuje prawidłowe działanie układu nerwowego. Silnie zwiększa przyswajanie żelaza i pomaga w regeneracji zredukowanej formy witaminy E. Wspomaga produkcję kolagenu dzięki czemu zapewnienia prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych, kości, chrząstek, skóry, dziąseł          i zębów. Powinna być przyjmowana w formie przedłużonego uwalniania, ponieważ zbyt duża dawka tej witaminy ulega wydaleniu przez nerki po przekroczeniu progu nerkowego.

  • Pomaga zapobiegać przeziębieniom i grypie wzmacniając układ odpornościowy
  • Chroni komórki przed stresem oksydacyjnym i organizm podczas stresu
  • Jej stosowanie jest bezpieczne
  • Działa przeciwzapalnie
  • Wpływa na utrzymanie dobrego nastroju
  • Wpływa na zdrowie skóry i kości  
  • Witamina C jest jednym z najskuteczniejszych przeciwutleniaczy we krwi, dzięki swojej rozpuszczalności w wodzie i wychwytywaniu szerokiego spektrum rodnikowych form tlenu [1,2].
  • Pomocna przy całej gamie problemów zdrowotnych, takich jak wysokie ciśnienie krwi, udar, nowotwory, miażdżyca , stany zapalne i otyłość [1,2].

Witamina C – wpływ na mitochondria

Witamina C chroni błonę mitochondrialną i DNA przed uszkodzeniem oksydacyjnym. [8]
Ponadto pobudza funkcje mitochondrialne, zmniejszając wytwarzanie ROS, stymulując aktywność manganowej dysmutazy ponadtlenkowej / SOD2 i peroksydazy glutationowej oraz modyfikując aktywność łańcucha transportu elektronów. [9]

 

KORZYŚCI ZDROWOTNE

Witamina C dla zdrowia mózgu

Witamina C moduluje system neurotransmiterów mózgu (cholinergiczne, katecholinergiczne i glutamergiczne) [1].

Podczas chronicznych stanów niedoboru witaminy C mózg zatrzymuje ją kosztem jej obecności w innych tkankach
i może utrzymywać 100-krotnie wyższe stężenia niż inne narządy, np. wątroba i nerki [1,2]

Witamina C odgrywa ważną rolę w wielu funkcjach mózgu, w tym w neuromodulacji oraz w rozwoju nowych naczyń krwionośnych (angiogeneza) [1].

Witamina C pomaga zachować integralność i funkcjonowanie procesów w układzie naczyniowym [1], co zapewnia sprawne zachodzenie procesów w mózgu.

Witamina C uczestniczy w dojrzewaniu neuronów i powstawaniu mieliny (substancja otaczająca aksony komórek),
a także bierze udział w przekazywaniu sygnałów przez układ nerwowy przez neuroprzekaźniki [1].

Witamina C indukuje ekspresję neurotropowego czynnika pochodzenia mózgowego (BDNF), przyczyniając się do mechanizmów obronnych mózgu [1].

Witamina C pomaga zachować dobry nastrój

Witamina C zwiększa uwalnianie oksytocyny. [4,5]

Długotrwałe niedobory witaminy C wiążą się z nerwowością i niestabilnością emocjonalną. [3] Po leczeniu witaminą C  zmalały zaburzenia nastroju u pacjentów hospitalizowanych o 35% w porównaniu do stanu wyjściowego. [6]

Przyjmowanie witaminy C zmniejszyło lęk u uczniów szkół średnich. [7]
Krótkotrwałe suplementowanie witaminy C było bezpieczne i korzystne dla zmniejszenia poziomu lęku u pacjentów
z cukrzycą. [10]

Witamina C pomaga w łagodzeniu depresji

Odpowiedni poziomy witaminy C jest niezbędny do przekształcenia neurotransmiterów –  hormonów (dopaminy
w norepinefrynę), których przemiana jest zaburzona podczas depresji. [11] Do nieprawidłowej konwersji tych hormonów przyczynia się niedobór witaminy C co nasila objawy depresji i obniżenie nastroju. [12]

Udowodniono, że witamina C może zmniejszyć nasilenie zaburzeń depresyjnych u dzieci i dorosłych, a także poprawić nastrój osób zdrowych [13,14].
Witamina C zwiększa również skuteczność leków przeciwdepresyjnych [15]. Osoby przyjmujące fluoksetynę i witaminę C po 6 miesiącach wykazywały znaczący spadek objawów depresyjnych w porównaniu do grupy placebo [16].

Witamina C zmniejsza zmęczenie

Duże dawki witaminy C podawanej dożylnie były w stanie zmniejszyć zmęczenie u grupy osób pracujących w biurze [17].

Witamina C może wspierać zdolności kognitywne u osób w podeszłym wieku

Zwiększenie spożycia witaminy C moze poprawiać funkcje poznawcze u osób starszych. [61,62]

Przewlekły niedobór witaminy C wpływa na powstawanie i rozwój zaburzeń neurodegeneracyjnych. [63] Niedobór witaminy C pogarsza procesy towarzyszące starzeniu się mózgu. Brak wystarczającej ilości tej witaminy zaburza funkcje poznawcze, powoduje odkładanie się amyloidu β oraz powstawanie reaktywnych form tlenu co zwiększa ryzyko choroby Alzheimera. [65]

Natomiast w jednym z badań suplementacja witaminą C zmniejszyła ryzyko wystapienia choroby Alzheimera. [64]

Witamina C a układ krwionośny

Witamina C jest korzystna dla prawidłowego przepływu krwi, a w odpowiednio wysokiej dawce może zapobiegać uszkadzaniu naczyń przez reaktywne formy tlenu (ROS). [18]

Witamina C pomaga zapobiegać dysfunkcjom naczyń krwionośnych. [19] Ponadto witamina C odgrywa pozytywną rolę w odwracaniu wczesnych etapów miażdżycy tętnic. [20]

Niedobór witaminy C powoduje osłabienie naczyń krwionośnych, np. poprzez zmniejszone wytwarzanie NOS
i zaburzoną syntezę kolagenu. Może to prowadzić do powstawania płytki miażdżycowej i zwiększać ryzyka wystąpienia udaru mózgu. [21]

Witamina C normuje ciśnienie krwi

Witamina C znacząco obniża skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi u pacjentów z łagodnym lub umiarkowanie wysokim ciśnieniem krwi. [22]

Witamina C w walce z rakiem

Odpowiednia dawka witaminy C jest bardziej toksyczna dla komórek nowotworowych niż dla zdrowych komórek. Witamina C przyczynia się do indukowania apoptozy różnych typów komórek nowotworowych, np. trzustki i białaczki. [23]

Wysoka zawartość witaminy C w diecie zmniejsza ryzyko raka żołądka. [24]
Z koleji wyższe spożycie witaminy C wśród kobiet w wieku powyżej 65 lat przed rozpoznaniem raka piersi zwiększyło ich szanse na przeżycie. [25]

Witamina C zmniejsza ból i toksyczność niektórych leków przeciwnowotworowych poprzez redukcję stresu oksydacyjnego. [26]

Witamina C podana dożylnie łagodzi szereg objawów związanych z rakiem i chemioterapią, takich jak zmęczenie, bezsenność, utrata apetytu, nudności i ból. [27]

Witamina C zwiększa odporność

Witamina C zwiększa aktywność białych krwinek i zmniejsza replikację wirusów. [28,29]
Witamina C skraca czas trwania i zmniejsza nasilenie przeziębienia i jego symptomów. [30-32]
Witamina C zmniejsza częstość występowania zapalenia płuc. [33]

Witamina C redukuje stany zapalne

Witamina C zmniejsza poziomu cytokin prozapalnych redukując stany zapalne. [34-36]
Witamina C może łagodzić stany zapalne u pacjentów z otyłością, cukrzycą lub wysokim ciśnieniem krwi. [37]

Witamina C zmniejsza stres oksydacyjny i reakcję zapalną w chorobach zapalnych jelit (IBD) (zmniejszone aktywności MPO i aldehydu malonowego – MDA). [38]

Witamina C korzystna podczas ćwiczeń i regeneracji

Witamina C zmniejsza poziom wolnych rodników generowanych podczas ćwiczeń i łagodzi stres oksydacyjny. [39-40]
Witamina C zapobiega wynikającym z wysiłku wysiłkiem uszkodzeniom mięśni, zaburzeniom odporności i zmęczeniu. [41-42]

Witamina C pomocna w redukcji masy ciała

Przyjmowanie witaminy C zmniejszyło częstość występowania otyłości oraz z zapobiegało przyrostowi masy ciała
w 3-letnim badaniu kontrolnym wśród dorosłych. [43]

Osoby z odpowiednim poziomem witaminy C spalają o 30% więcej tkanki tłuszczowej podczas umiarkowanych ćwiczeń w porównaniu do osób z niskim poziomem witaminy C. [43]

Witamina C w cukrzycy

Witamina C może być korzystna dla pacjentów z cukrzycą typu 2 ponieważ wpływa na obniżenie poziomu glukozy we krwi i lipidów. [44] Podawanie witaminy C poprawia metabolizm glukozy.[43]

Witamina C chroni przed retinopatią cukrzycową, poprawia lipoproteiny o wysokiej gęstości (HDL) i funkcję naczyń krwionośnych. [45]

Witamina C hamuje produkcję kortyzolu / glukokortydoidów, które zwiększają poziom cukru we krwi. [43]

Witamina C uczestniczy w produkcji kolagenu

Końcowe etapy produkcji kolagenu zależą od obecności witaminy C (witamina C działa jako donor elektronów
w hydroksylacji prokolagenu, reszty prolilowej i lizylowej). [46]

Witamina C stabilizuje kolagen, który ma kluczowe znaczenie dla ukształtowania struktury tkanki łącznej skóry, kości, chrząstek, ścięgien, więzadeł i naczyń krwionośnych. [47]

Witamina C niezbędna dla skóry

Witamina C jest skuteczna w leczeniu zaburzeń barwnikowych skóry w tym melasmy (ostudy) i hiperpigmentacji pozapalnej. [48]

Witamina C pozwala zachować zdrową skórę. [49] Witamina C stosowana miejscowo może częściowo korygować zmiany strukturalne związane z procesem starzenia. [50]

Stosowana na skórę, witamina C jest wysoce skuteczna jako terapia odmładzająca, indukująca znaczącą syntezę kolagenu bez efektów ubocznych. [51]

Zapotrzebowanie i dawkowanie

Witamina C jest potrzebna w stosunkowo dużych ilościach, ponieważ nie jest magazynowana w organizmie, a nadmiar jest natychmiast usuwany z moczem. [52]

Zalecane dzienne spożycie (RDA) dla witaminy C wynosi 75 mg/dobę dla kobiet i 90 mg /dobę dla mężczyzn. [53]
W zależności od naszego stanu zdrowia dawki mogą się różnić np. dla kobiet w ciąży lub karmiących piersią zalecana dawka to 125 mg na dobę, a dla osób u których występuje zwiększony stres oksydacyjny oraz u palaczy należy zwiększyć dawkę o dodatkowe 35 mg na dobę. [54]

RDA dla danego składnika odżywczego oblicza się tak, aby uniknąć niedoboru, najlepiej indywidualnie, dlatego inne źródła podają, że dzienna dawka witaminy C powinna być dwukrotnie większa niż obecnie zalecana czyli 75-125 mg na dobę. [55]

Przy spożyciu witaminy C powyżej 60 mg/dobę, witamina C zaczyna być wydalana z moczem. Jednak spożycie 250-400 mg / dzień jest wymagane do nasycenia witaminą C krwinek. [56].

Obejściem tego problemu jest przyjmowanie witaminy C o długim i stopniowym uwalnianiu, wtedy dawka może być wyższa, ale stopniowe uwalniania pozwala organizmowi w porę przyswoić witaminę C i uniknąć jej przedwczesnego wydalenia. Uważa się, że "dopuszczalny poziom spożycia" wynosi 2 g/dzień dla dorosłych, ale wiele osób dobrze przyjmuje większe dawki, wszystko zależy od naszego stanu zdrowia.

Badanie poziomu

Poziom witaminy C powinien być mierzony wewnątrzkomórkowo, aby otrzymać wiarygodny wynik dla komórek
i mitochondriów. Przedział referencyjny (pomiar z serum) 5-20 mg/l

Źródła witaminy C

  • owoc surowej dzikiej róży zawiera 426 mg witaminy C (710%) w 100g
  • papryka żółta – 183 mg witaminy C (306%) w 100 papryka czerwona – 128 mg witaminy C (213%) w 100g
  • czarna porzeczka – 181 mg naturalnej witaminy C (302%) w 100g
  • natka pietruszki –133 mg naturalnej witaminy C (222%) w 100g
  • brokuł – 89,2 mg naturalnej witaminy C (149%) w 100g

Objawy niedoboru

Wczesne objawy niedoboru witaminy C to zmęczenie, złe samopoczucie, depresja. [57]
W przypadku dłużej trwającego niedoboru może wystąpić szkorbut, kruchość naczyń krwionośnych, krwotoki, a także uszkodzenia tkanki łącznej z powodu nieprawidłowego formowania kolagenu, często prowadząc do utraty zębów
i pęknięcia ścięgien. [58]

Skutki uboczne

Spożycie i suplementacja powyżej 500 mg dziennie może powodować powstawanie kamieni nerkowych u osób podatnych na tę chorobę [59]. Rozwiązaniem może być przyjmowanie witaminy C o stopniowym uwalnianiu.

Przyjmowanie witaminy C może być odpowiedzialne za wysoki poziom kwasu moczowego. [60] Wyższy poziom kwasu moczowego może powodować problemy, u osób ze skłonnością do kamieni nerkowych lub dny moczanowej.

 

Bibliografia:

  1. S. N. Hansen, P. Tveden-Nyborg, J. Lykkesfeldt.: Does Vitamin C Deficiency Affect Cognitive Development and Function? Nutrients. 2014 Sep; 6(9): 3818–3846.
  2. Bourre JM.:Effects of nutrients (in food) on the structure and function of the nervous system: update on dietary requirements for brain. Part 1: micronutrients. J Nutr Health Aging. 2006 Sep-Oct;10(5):377-85.
  3. F. E. Harrison.: A critical review of Vitamin C for the prevention of age-related cognitive decline and Alzheimer’s disease. J Alzheimers Dis. 2012; 29(4): 711–726.
  4. Brody S.: High-dose ascorbic acid increases intercourse frequency and improves mood: a randomized controlled clinical trial. Biol Psychiatry. 2002 Aug 15;52(4):371-4.
  5. A. Sahraian, A. Ghanizadeh, F. Kazemeini.: Vitamin C as an adjuvant for treating major depressive disorder and suicidal behavior, a randomized placebo-controlled clinical trial. Published online 2015 Mar 14.
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3599706/
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26353411
  8. https://www.fasebj.org/doi/full/10.1096/fj.05-4107com
  9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21062536
  10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24511708
  11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4113757/
  12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25835231
  13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3599706/
  14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12208645
  15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4376513
  16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3599706
  17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3273429
  18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4423646
  19. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2538426
  20. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2538426
  21. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4492638
  22. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4179190
  23. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4563566
  24. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1383018
  25. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3708583
  26. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3273429
  27. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4199254
  28. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10488881
  29. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15605943
  30. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10543583
  31. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4113757
  32. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2099400
  33. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2538426
  34. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9174484
  35. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4723782
  36. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23747864
  37. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4492638
  38. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4723782
  39. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25526969
  40. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4363347
  41. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18427418
  42. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22777327
  43. https://www.jstage.jst.go.jp/article/jnsv/60/6/60_367/_pdf
  44. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18160753
  45. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4492638
  46. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2538426
  47. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4179190/
  48. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23377327 ).
  49. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18973801
  50. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC522805
  51. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4562654
  52. https://www.jstage.jst.go.jp/article/jnsv/60/6/60_367/_pdf
  53. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3727637/
  54. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3727637/
  55. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3727637/
  56. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2538426/
  57. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4113757/
  58. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23747864
  59. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3727637/
  60. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24998789
  61. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3727637/
  62. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4179190/
  63. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4179190/
  64. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4179190/
  65. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4179190/
Enzymy ochronne

Twoją linię obrony przed wolnymi rodnikami tworzą mitochondrialne enzymy: SOD (dysmutaza nadtlenowa), GPX (peroksydaza glutationowa) oraz KAT (katalaza), a ponadto glutation, koenzym Q10, witamina C, witamina E i wiele substancji fitoroślinnych. Wystarczająca ochrona organizmu przed stresem oksydacyjnym i nitrozacyjnym oznacza znaczący spadek ryzyka zachorowania na choroby przewlekłe oraz choroby nowotworowe.

Leksykon Zdrowia
4 4-HNE 4-HYDROKSYNONENAL 5 5-MTHF A ACESULFAM K ACETON ACETYLACJA ACETYLO-COA ADDISONA, ZESPÓŁ ADENINA ADENOZYNOTRÓJFOSFORAN ADINOPEKTYNA ADIPOCYTY ADMA AGE AKONITAZA AKROLEINA AKTYWNY OCTAN ALFA, FALE MÓZGOWE ALLOSTERYCZNY MODULATOR AMD AMID KWASU NIKOTYNOWEGO AMPK AMYLAZA ANGIOGENEZA ANGIOTENSYNA ANTYOKSYDANTY APOPTOZA ASPARTAM ATP AUTOFAGOCYTOZA ATOPOWE ZAPALENIE SKÓRY (AZS) B BABKA JAJOWATA BETA - OKSYDACJA KWASÓW TŁUSZCZOWYCH BETA, FALE MÓZGOWE BETA-BLOKERY BIAŁA TKANKA TŁUSZCZOWA BIAŁKO C-REAKTYWNE BŁONNIK POKARMOWY BRĄZOWA TKANKA TŁUSZCZOWA BRCA1 C CFS CHELATACJA CHROMOGRANINA A CIAŁA KETONOWE CISPLATYNA CK COMT CORICH CYKL COX CRP CYJANOKOBALAMINA CYKL CYTRYNIANOWY CYKL KREBSA CYKL KWASU CYTRYNOWEGO CYKL MOCZNIKOWY CYKL ORNITYNOWY CYKLAMINIAN CYKLOOKSYGENAZA PROSTAGLANDYNOWA CYP2D6 CYSTATIONINA CYTOCHROM C CYTOKINY STANU ZAPALNEGO CYTOZYNA CYTRULINA CZYNNIK INDUKOWANY HIPOKSJĄ CZYNNIK TOLERANCJI GLUKOZY CZYNNIK WZROSTU NASKÓRKA CZYNNIK WZROSTU NASKÓRKA CZYNNIK WZROSTU ŚRÓDBŁONKA NACZYNIOWEGO CHOLINA D DEHYDROGENAZA PIROGRONIANOWA DEHYDROGENAZY DEKSTRYNA DELTA, FALE MÓZGOWE DHA DIALDEHYD MALONOWY DINUKLEOTYD NIKOTYNOAMIDOADENINOWY DIOKSYGENAZA DIOKSYNY DOKSORUBICYNA DYSMUTAZA PONADTLENKOWA DYSTONIA E EBV ECGF EEG ELEKTROENCEFALOGRAFIA ENDOTOKSYNA ENO ENTEROCYTY EPA EPIGENETYKA ERYTRYTOL F FAD FADH2 FENOLOWE KWASY FERMENTACJA MLECZANOWA FIBRATY FIBROMIALGIA FILOCHINON FITOSTERYNY FITOWY, KWAS FLAWONOIDY FLUPIRTYNA FMS FOSFATYDYLOSERYNA FOSFORAN-5-PIRYDOKSALU FOSFORYLACJA OKSYDACYJNA FRATAKSYNA FRUKTOZO-1,6-BIFOSFORAN FURANY FAGOCYTOZA G GABA GALAKTOZA GALENIKA GAMMA, FALE MÓZGOWE GASTRYNA GENISTEINA GLICEROLO-3-FOSFORAN GLIKOLIZA GLUKAGON GLUKOKORTYKOIDY GLUKONEOGENEZA GLUT GLUTAMINA GLUTAMINIAN GLUTATION GLUTATION ZREDUKOWANY GSH GSSG GTP GUANINA H HAPTOKORYNA HBA1C HDL HEMOGLOBINA HENLEGO, PĘTLA HIF1Α HIPOKSJA HISTONY HOLOTRANSKOBALAMINA HYDROPEROKSYLOWY, RODNIK HASHIMOTO I IGA IGE IGF-1 IGG IMMUNOGLOBULINA A IMMUNOGLOBULINA E IMMUNOGLOBULINA G INDEKS GLIKEMICZNY (IG) INDEKS INSULINOWY (FII) INHIBITORY ENZYMÓW INHIBITORY POMPY PROTONOWEJ INO INSULINA INSULINOOPORNOŚĆ INULINA INULINA K KALCYTRIOL KANCEROGEN KARBOKSYLAZA PIROGRONIANOWA KARDIOLIPINA KATECHOLO-O-METYLOTRANSFERAZA KERATYNA KETOGENEZA KINAZA KREATYNOWA KINAZA MTOR KOBALAMINA KOENZYM A KOENZYM Q10 KOFAKTOR KOMPLEKS DEHYDROGENAZY PIROGRONIANOWEJ KOZŁEK LEKARSKI KREATYNA KREATYNINA KSENOBIOTYKI KSYLITOL KUMARYNA KWAS ALFA - LINOLENOWY KWAS DOKOZAHEKSAENOWY KWAS EIKOZAPENTAENOWY KWAS GAMMA-AMINOMASŁOWY KWAS LINOLOWY KWAS LIPONOWY KWASICA KETONOWA KWASICA METABOLICZNA KWASICA MLECZANOWA KWASU MLEKOWEGO CYKL KWAS MLEKOWY KATALAZA Ł ŁAŃCUCH ODDECHOWY L LDL LEKTYNY LEPTYNA LEPTYNOOPORNOŚĆ LIGAND LIGNANY LIKOPEN LIMONINA LINDAN LINDANY LIPAZA LIPOLIZA LIZOSOM M MALONOWY, DIALDEHYD MALTODEKSTRYNA MAŚLAN MASŁOWY, KWAS MCS MDA MDR – P MEDYCYNA MITOCHONDRIALNA METYLACJA METYLOKOBALAMINA MITOCHONDRIUM MITOFAGIA MLECZAN MRNA MRNA MTDNA MTHFR MTNO MTRNA N NAD NAD+ NADH NADPH NADTLENEK WODORU NADTLENOAZOTYN NEFRONU, PĘTLA NFKB NIACYNA NIESTEROIDOWE LEKI PRZECIWZAPALNE NIEZBĘDNE NIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE NLPZ NMDA NNO O OKSYDAZA CYTOCHROMU C OKSYDOREDUKTAZY OKSYGENAZA HEMOWA 1 ORAC OROTOWY, KWAS OSTROPEST PLAMISTY OŚ HPA P PEKTYNY PEPSYNA PEPTYDY PEROKSYDAZY PET PIEPRZ METYSTYNOWY PIROFOSFORAN TIAMINY PIROGRONIAN PIRYDOKSYNA PIRYMIDYNY PLUSKWICA GRONIASTA POCHP PODSTAWNIK POJEMNOŚĆ ANTYOKSYDACYJNA ORGANIZMU POLIFENOLE POLISACHARYDY POSZARPANE CZERWONE WŁÓKNA PPI PRODUKT ZAAWANSOWANEJ GLIKACJI PROTEAZY PROTEOLIZA PRZECIWUTLENIACZE PURYNY Q QTC R REAKCJA ANAPLEROTYCZNA REPERFUZJA RESWERATROL RÓŻENIEC RYBOFLAWINA RYBOZA REAKCJA AUTOIMMUNOLOGICZNA S S-100, BIAŁKA SAPONINY SIRT3 SIRTUINY SOD SOD-1 SOD-2 SOMATOLIBERTYNA SOMATOSTATYNA SSRI STATYNY STRES NITROZACYJNY STRES OKSYDACYJNY SUKRALOZA SYLIMARYNA SZCZAWIOOCTAN SIBO Ś ŚRÓDBŁONKOWY CZYNNIK WZROSTU T T3 T4 TEOBROMINA THETA, FALE MÓZGOWE TIAMINA TLENEK AZOTU (NO) TORSADE DE POINTES TRANSKOBALAMINA I TRANSKOBALAMINA II TRIJODOTYRONINA TRÓJGLICERYDY TRYPSYNA TYMINA TYROKSYNA U U, ZAŁAMEK URACYL UTLENIONE GSH V VEGF W WIELOKSZTAŁTNY CZĘSTOKURCZ KOMOROWY WOLNE RODNIKI Z ZESPÓŁ PRZEWLEKŁEGO ZMĘCZENIA ZESPÓŁ WRAŻLIWOŚCI NA WIELORAKIE SUBSTANCJE CHEMICZNE ZWYRODNIENIE PLAMKI ŻÓŁTEJ
Reklama
Witamina C MSE matrix
Lewoskrętna witamina C o przedłużonym uwalnianiu - aż do 8 godz. 500 mg
Reklama
Witamina C MSE matrix
Lewoskrętna witamina C o przedłużonym uwalnianiu - aż do 8 godz. 500 mg
Redakcja:
mail: redakcja@mito-med.pl
Reklama:
mail: reklama@mito-med.pl
2017 © Mito Med