Co roku rośnie liczba osób chorych na cukrzycę typu 2, dlatego wciąż poszukuje się skuteczniejszej profilaktyki oraz substancji terapeutycznej. Jednak leczenie tego zaburzenia to złożony proces, który wymaga wielu składników pomocniczych w tym niezbędnego pierwiastka – chromu.

Chrom jest ważnym elementem wielu enzymów, które dzięki niemu mogą działać w organizmie. Chrom odgrywa ważną rolę w metabolizmie cukrów oraz w metabolizmie lipidów dbając o odpowiedni poziom cholesterolu. Stał się bardzo popularnym suplementem dla osób z silnym łaknieniem cukru, które chcą zredukować masę ciała. Zatem kiedy należy suplementować chrom oraz w jakiej postaci przyniesie najlepszy efekt dla zdrowia?

Gdy zabraknie chromu…

Niedobór chromu wpływa na zaburzone wykorzystanie glukozy w komórkach co może przyspieszyć pojawienie się cukrzycy. W sytuacji braku lub niedostatecznej ilości chromu glukoza nie może efektywnie wnikać do komórek i zostać użyta jako źródło energii stąd wzrasta jej poziom we krwi po posiłkach.

Rola chromu w cukrzycy

W jaki sposób chrom wpływa na metabolizm glukozy? Otóż wchodzi w skład tzw. czynnika tolerancji glukozy (GTF, glucose tolerance factor), który ułatwia wnikanie cukru, aminokwasów i kwasów tłuszczowych do komórek, wspierając ich metabolizm. Dodatkowo uwrażliwia komórki na insulinę aktywując jej receptory1. Dzięki tym mechanizmom chrom poprawia gospodarkę węglowodanową.

Zależności te sprawdzono w praktyce podczas badań klinicznych. Pozytywne wyniki działania chromu uzyskano w 1997 roku, analizując wpływ suplementacji pikolinianem chromu u 180 chorych na cukrzycę w Chinach. Badanie przeprowadzono metodą podwójnie ślepej próby z kontrolowanym placebo. Chorzy otrzymywali 1000 mg chromu dziennie przez 4 miesiące co pozwoliło na skuteczne obniżenie stężenia hemoglobiny glikowanej o ok. 34%, wartości glikemii po posiłkowej o ok. 14% oraz stężenia insuliny o ok. 18%, a także cholesterolu całkowitego.

Ewentualne rozbieżności w dostępnych badaniach na temat suplementacji chromu mogą wynikać z dawki, formy chemicznej, która wpływa na biodostępność i czas działania. Dodatkowym czynnikiem zmiennym wpływającym na wyniki badań jest rodzaj stosowanej terapii i diety.

Redukcja masy ciała, a chrom

Zaburzony metabolizm glukozy prowadzi do jej gromadzenia w postaci tkanki tłuszczowej. Poprawiając wrażliwość na insulinę, przy użyciu chromu komórki wykorzystują glukozę jako źródło energii nie dopuszczając do jej zamiany w tłuszcz zapasowy. Proces ten tłumaczy w jaki sposób chrom może przyczyniać się do redukcji masy ciała. Dzięki suplementacji chromem i usprawnieniu metabolizmu glukozy można zapobiec napadom wilczego głodu, przywrócić wrażliwość na insulinę i unormować wahania cukru.

Dostępność chromu

Chrom jest pierwiastkiem, który może występować w różnych postaciach i na różnym stopniu utlenienia. Forma każdego suplementu jest niezwykle istotnym czynnikiem i decyduje o skuteczności jego stosowania. Gwarancją dobrego wyboru są mitoceutyki cechujące się odpowiednio wysoką dawką i najwyższą bioaktywnością. W przypadku suplementów chromu pierwiastek musi występować na III stopniu utlenienia, który jako jedyny jest nieszkodliwy dla organizmu. Pamiętajmy, że pierwiastek ten na innym stopniu utlenienia wykorzystywany przemysłowo może powodować reakcje uczuleniowe, działa toksycznie i kancerogennie. 

Dowiedziono, że organiczne formy chromu są dużo lepiej przyswajalne niż nieorganiczne1. Ponadto, badania potwierdzają, że przyswajalność chromu mogą zwiększyć niektóre aminokwasy jak glicyna czy kwas asparaginowy i kwas askorbinowy1 czyli witamina C. Natomiast cukry proste zmniejszają ilość wchłanianego chromu.

Jak badac poziom chromu?

Poziom chromu powinny badać szczególnie osoby z cukrzycą, insulinoopornością oraz hipoglikemią. Co więcej specjalista medycyny mitochondrialnej B. Kuklinski podaję, że diabetykom z niedoborem chromu bardzo często towarzysz jednoczesny deficyt cynku oraz manganu. Badanie poziomu chromu wykonuje się z krewi z heparyną/EDTA, a norma mieści się w zakresie 0,5-3,9 µg/l.

Dzienne dawka tego pierwiastka powinna wynosić od 50 do 500 µg rozłożone na kilka mniejszych porcji. Zapotrzebowanie na chrom zależy w szczególności od ilości spożywanych węglowodanów. Im więcej ich w naszej diecie tym więcej chromu jest potrzebne.

Przełom w dostępności chromu – chrom trójwartościowy MSE

Dla osiągnięcia najwyższej przyswajalności chromu stworzono naturalny w pełni roślinny preparat organiczny z trójwartościowym chromem – chrom III MSE. Bazą preparatu jest mikroalga spirulina platensis – wysokowartościowy składnik odżywczy, który biologicznie wiąże chrom polepszając jego absorpcję.

 

Paulina Żurek

Bibliografia:

  1. E. Król, Z. Krejpcio.: Poglądy na temat roli chromu (III) w zapobieganiu i leczeniu cukrzycy. Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, 2008.
  2. B. Kukliński.: Mitochondria. Diagnostyka uszkodzeń mitochondrialnych i skuteczne metody terapii. Mito-pharma, Gorzów Wielkopolski, 201
Utrzymaj dobry nastrój

Jedną z przyczyn rozwoju depresji jest niedobór serotoniny, która pomaga utrzymać właściwy przekaz informacji między neuronami. Jej braki wynikają z niedoborów składników potrzebnych do jej wytworzenia: aminokwasu – tryptofanu lub jego błędnego metabolizmu. Aby tryptofan został przetworzony do serotoniny niezbędna jest obecność: miedzi, żelaza, witaminy C, kwasu foliowego, oraz witaminy B6. Wszystkie te składniki umożliwiają pracę enzymów, które przekształcają tryptofan do serotoniny. Zapewniając ich odpowiedni poziom dbamy o wytwarzanie serotoniny w naszym organizmie zapobiegając rozwojowi depresji.

Leksykon Zdrowia
4 4-HNE 4-HYDROKSYNONENAL 5 5-MTHF A ACESULFAM K ACETON ACETYLACJA ACETYLO-COA ADDISONA, ZESPÓŁ ADENINA ADENOZYNOTRÓJFOSFORAN ADINOPEKTYNA ADIPOCYTY ADMA AGE AKONITAZA AKROLEINA AKTYWNY OCTAN ALFA, FALE MÓZGOWE ALLOSTERYCZNY MODULATOR AMD AMID KWASU NIKOTYNOWEGO AMPK AMYLAZA ANGIOGENEZA ANGIOTENSYNA ANTYOKSYDANTY APOPTOZA ASPARTAM ATP AUTOFAGOCYTOZA ATOPOWE ZAPALENIE SKÓRY (AZS) B BABKA JAJOWATA BETA - OKSYDACJA KWASÓW TŁUSZCZOWYCH BETA, FALE MÓZGOWE BETA-BLOKERY BIAŁA TKANKA TŁUSZCZOWA BIAŁKO C-REAKTYWNE BŁONNIK POKARMOWY BRĄZOWA TKANKA TŁUSZCZOWA BRCA1 C CFS CHELATACJA CHROMOGRANINA A CIAŁA KETONOWE CISPLATYNA CK COMT CORICH CYKL COX CRP CYJANOKOBALAMINA CYKL CYTRYNIANOWY CYKL KREBSA CYKL KWASU CYTRYNOWEGO CYKL MOCZNIKOWY CYKL ORNITYNOWY CYKLAMINIAN CYKLOOKSYGENAZA PROSTAGLANDYNOWA CYP2D6 CYSTATIONINA CYTOCHROM C CYTOKINY STANU ZAPALNEGO CYTOZYNA CYTRULINA CZYNNIK INDUKOWANY HIPOKSJĄ CZYNNIK TOLERANCJI GLUKOZY CZYNNIK WZROSTU NASKÓRKA CZYNNIK WZROSTU NASKÓRKA CZYNNIK WZROSTU ŚRÓDBŁONKA NACZYNIOWEGO CHOLINA D DEHYDROGENAZA PIROGRONIANOWA DEHYDROGENAZY DEKSTRYNA DELTA, FALE MÓZGOWE DHA DIALDEHYD MALONOWY DINUKLEOTYD NIKOTYNOAMIDOADENINOWY DIOKSYGENAZA DIOKSYNY DOKSORUBICYNA DYSMUTAZA PONADTLENKOWA DYSTONIA DESATURACJA E EBV ECGF EEG ELEKTROENCEFALOGRAFIA ENDOTOKSYNA ENO ENTEROCYTY EPA EPIGENETYKA ERYTRYTOL F FAD FADH2 FENOLOWE KWASY FERMENTACJA MLECZANOWA FIBRATY FIBROMIALGIA FILOCHINON FITOSTERYNY FITOWY, KWAS FLAWONOIDY FLUPIRTYNA FMS FOSFATYDYLOSERYNA FOSFORAN-5-PIRYDOKSALU FOSFORYLACJA OKSYDACYJNA FRATAKSYNA FRUKTOZO-1,6-BIFOSFORAN FURANY FAGOCYTOZA G GABA GALAKTOZA GALENIKA GAMMA, FALE MÓZGOWE GASTRYNA GENISTEINA GLICEROLO-3-FOSFORAN GLIKOLIZA GLUKAGON GLUKOKORTYKOIDY GLUKONEOGENEZA GLUT GLUTAMINA GLUTAMINIAN GLUTATION GLUTATION ZREDUKOWANY GSH GSSG GTP GUANINA H HAPTOKORYNA HBA1C HDL HEMOGLOBINA HENLEGO, PĘTLA HIF1Α HIPOKSJA HISTONY HOLOTRANSKOBALAMINA HYDROPEROKSYLOWY, RODNIK HASHIMOTO I IGA IGE IGF-1 IGG IMMUNOGLOBULINA A IMMUNOGLOBULINA E IMMUNOGLOBULINA G INDEKS GLIKEMICZNY (IG) INDEKS INSULINOWY (FII) INHIBITORY ENZYMÓW INHIBITORY POMPY PROTONOWEJ INO INSULINA INSULINOOPORNOŚĆ INULINA INULINA K KALCYTRIOL KANCEROGEN KARBOKSYLAZA PIROGRONIANOWA KARDIOLIPINA KATECHOLO-O-METYLOTRANSFERAZA KERATYNA KETOGENEZA KINAZA KREATYNOWA KINAZA MTOR KOBALAMINA KOENZYM A KOENZYM Q10 KOFAKTOR KOMPLEKS DEHYDROGENAZY PIROGRONIANOWEJ KOZŁEK LEKARSKI KREATYNA KREATYNINA KSENOBIOTYKI KSYLITOL KUMARYNA KWAS ALFA - LINOLENOWY KWAS DOKOZAHEKSAENOWY KWAS EIKOZAPENTAENOWY KWAS GAMMA-AMINOMASŁOWY KWAS LINOLOWY KWAS LIPONOWY KWASICA KETONOWA KWASICA METABOLICZNA KWASICA MLECZANOWA KWASU MLEKOWEGO CYKL KWAS MLEKOWY KATALAZA KLASTER Ł ŁAŃCUCH ODDECHOWY L LDL LEKTYNY LEPTYNA LEPTYNOOPORNOŚĆ LIGAND LIGNANY LIKOPEN LIMONINA LINDAN LINDANY LIPAZA LIPOLIZA LIZOSOM M MALONOWY, DIALDEHYD MALTODEKSTRYNA MAŚLAN MASŁOWY, KWAS MCS MDA MDR – P MEDYCYNA MITOCHONDRIALNA METYLACJA METYLOKOBALAMINA MITOCHONDRIUM MITOFAGIA MLECZAN MRNA MRNA MTDNA MTHFR MTNO MTRNA N NAD NAD+ NADH NADPH NADTLENEK WODORU NADTLENOAZOTYN NEFRONU, PĘTLA NFKB NIACYNA NIESTEROIDOWE LEKI PRZECIWZAPALNE NIEZBĘDNE NIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE NLPZ NMDA NNO O OKSYDAZA CYTOCHROMU C OKSYDOREDUKTAZY OKSYGENAZA HEMOWA 1 ORAC OROTOWY, KWAS OSTROPEST PLAMISTY OŚ HPA P PEKTYNY PEPSYNA PEPTYDY PEROKSYDAZY PET PIEPRZ METYSTYNOWY PIROFOSFORAN TIAMINY PIROGRONIAN PIRYDOKSYNA PIRYMIDYNY PLUSKWICA GRONIASTA POCHP PODSTAWNIK POJEMNOŚĆ ANTYOKSYDACYJNA ORGANIZMU POLIFENOLE POLISACHARYDY POSZARPANE CZERWONE WŁÓKNA PPI PRODUKT ZAAWANSOWANEJ GLIKACJI PROTEAZY PROTEOLIZA PRZECIWUTLENIACZE PURYNY PARESTEZJA Q QTC R REAKCJA ANAPLEROTYCZNA REPERFUZJA RESWERATROL RÓŻENIEC RYBOFLAWINA RYBOZA REAKCJA AUTOIMMUNOLOGICZNA S S-100, BIAŁKA SAPONINY SIRT3 SIRTUINY SOD SOD-1 SOD-2 SOMATOLIBERTYNA SOMATOSTATYNA SSRI STATYNY STRES NITROZACYJNY STRES OKSYDACYJNY SUKRALOZA SYLIMARYNA SZCZAWIOOCTAN SIBO Ś ŚRÓDBŁONKOWY CZYNNIK WZROSTU T T3 T4 TEOBROMINA THETA, FALE MÓZGOWE TIAMINA TLENEK AZOTU (NO) TORSADE DE POINTES TRANSKOBALAMINA I TRANSKOBALAMINA II TRIJODOTYRONINA TRÓJGLICERYDY TRYPSYNA TYMINA TYROKSYNA U U, ZAŁAMEK URACYL UTLENIONE GSH V VEGF W WIELOKSZTAŁTNY CZĘSTOKURCZ KOMOROWY WOLNE RODNIKI Z ZESPÓŁ PRZEWLEKŁEGO ZMĘCZENIA ZESPÓŁ WRAŻLIWOŚCI NA WIELORAKIE SUBSTANCJE CHEMICZNE ZWYRODNIENIE PLAMKI ŻÓŁTEJ
Reklama
Chrom trójwartościowy MSE
Naturalny chrom trójwartościowy pozyskany z mikroalgi spiruliny platensis
Witamina C MSE matrix
Lewoskrętna witamina C o przedłużonym uwalnianiu - aż do 8 godz. 500 mg
Reklama
Chrom trójwartościowy MSE
Naturalny chrom trójwartościowy pozyskany z mikroalgi spiruliny platensis
Witamina C MSE matrix
Lewoskrętna witamina C o przedłużonym uwalnianiu - aż do 8 godz. 500 mg
Redakcja:
mail: redakcja@mito-med.pl
Reklama:
mail: reklama@mito-med.pl
2017 © Mito Med