Ciasto z kremem kakaowym i trufle

Poznaj przepis na bezglutenowe ciasto z kremem kakaowym oraz trufle z migdałami i kaszą Quinoa.

ciasto

Przepis na ciasto z kremem kakaowo-awokadowym

Na spód (na foremkę o średnicy 22cm)

  • 120g mąki migdałowej lub jasnej mąki słonecznikowej (częściowo odtłuszczonej)
  • 75g wiórków kokosowych
  • 3 łyżeczki ksylitolu (zmielony na puder łatwiej połączy się z pozostałymi składnikami)
  • 50g stopionego masła

Na krem:

  • 800g mleczka kokosowego w puszce bez emulgatorów, schłodzonego w lodówce przez całą noc
  • 40g ksylitolu (najlepiej zmielonego na puder)
  • 200g ciemnej czekolady (min. 85% kakao)
  • 5 dojrzałych awokado
  • 60g niesłodzonego ciemnego kakao
  • Szczypta soli
  • Aromat waniliowy lub prawdziwa wanilia

Jak upiec spód?

  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 180oC.
  • Wszystkie składniki spodu zagnieć w misce na jednolitą masę. Wyłóż nią natłuszczone dno foremki, posypane 1-2 łyżkami wiórków kokosowych
  • Piecz przez ok. 12 minut do złotobrązowego koloru. Wyjmij i odstaw do ostudzenia.

Wykonanie kremu:

  • Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i odstaw do ostudzenia
  • Do misy blendera przełóż kolejno: białą część mleczka kokosowego- śmietankę, miąższ z awokado, sól wanilię oraz kakao – zmiksuj przez chwilę na niskich obrotach, następnie dodaj ostudzoną czekoladę – zmiksuj ponownie. W razie potrzeby, dodaj więcej cukru. Wyłóż na upieczony wcześniej spód i odstaw do lodówki do ostudzenia na minimum 3 godziny.

Przepis na trufle z migdałami oraz kaszą Quinoa

Potrzebujesz:

  • 150ml śmietanki kremówki
  • 50g ksylitolu lub erytrytolu
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady o zawartości min. 70% kakao
  • 3 łyżki niesłodzonego ciemnego kakao
  • Aromat migdałowy
  • 60g mielonych migdałów (lub orzechów włoskich)
  • 60g ugotowanej na sypko i ostudzonej kaszy Quinoa
  • Szczypta soli

Wykonanie:

  • W rondelku zagotuj śmietankę z cukrem, dodaj kakao, wymieszaj i zdejmij z ognia.
  • Do gorącej śmietanki włóż połamaną czekoladę, odstaw na 5 minut, po czym ostrożnie wymieszaj szpatułką.
  • Do tak otrzymanej masy dodaj migdały oraz kaszę quinoa.
  • Masę wymieszaj, ostudź i wstaw do lodówki na całą noc.
  • Rano uformuj z niej kuleczki i oprósz kakao.

#Smacznego i na zdrowie!

Autor: Sylwia Grodzicka