Przepis na ciasto z kremem kakaowo-awokadowym
Na spód (na foremkę o średnicy 22cm)
- 120g mąki migdałowej lub jasnej mąki słonecznikowej (częściowo odtłuszczonej)
- 75g wiórków kokosowych
- 3 łyżeczki ksylitolu (zmielony na puder łatwiej połączy się z pozostałymi składnikami)
- 50g stopionego masła
Na krem:
- 800g mleczka kokosowego w puszce bez emulgatorów, schłodzonego w lodówce przez całą noc
- 40g ksylitolu (najlepiej zmielonego na puder)
- 200g ciemnej czekolady (min. 85% kakao)
- 5 dojrzałych awokado
- 60g niesłodzonego ciemnego kakao
- Szczypta soli
- Aromat waniliowy lub prawdziwa wanilia
Jak upiec spód?
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180oC.
- Wszystkie składniki spodu zagnieć w misce na jednolitą masę. Wyłóż nią natłuszczone dno foremki, posypane 1-2 łyżkami wiórków kokosowych
- Piecz przez ok. 12 minut do złotobrązowego koloru. Wyjmij i odstaw do ostudzenia.
Wykonanie kremu:
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i odstaw do ostudzenia
- Do misy blendera przełóż kolejno: białą część mleczka kokosowego- śmietankę, miąższ z awokado, sól wanilię oraz kakao – zmiksuj przez chwilę na niskich obrotach, następnie dodaj ostudzoną czekoladę – zmiksuj ponownie. W razie potrzeby, dodaj więcej cukru. Wyłóż na upieczony wcześniej spód i odstaw do lodówki do ostudzenia na minimum 3 godziny.
Przepis na trufle z migdałami oraz kaszą Quinoa
Potrzebujesz:
- 150ml śmietanki kremówki
- 50g ksylitolu lub erytrytolu
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady o zawartości min. 70% kakao
- 3 łyżki niesłodzonego ciemnego kakao
- Aromat migdałowy
- 60g mielonych migdałów (lub orzechów włoskich)
- 60g ugotowanej na sypko i ostudzonej kaszy Quinoa
- Szczypta soli
Wykonanie:
- W rondelku zagotuj śmietankę z cukrem, dodaj kakao, wymieszaj i zdejmij z ognia.
- Do gorącej śmietanki włóż połamaną czekoladę, odstaw na 5 minut, po czym ostrożnie wymieszaj szpatułką.
- Do tak otrzymanej masy dodaj migdały oraz kaszę quinoa.
- Masę wymieszaj, ostudź i wstaw do lodówki na całą noc.
- Rano uformuj z niej kuleczki i oprósz kakao.
#Smacznego i na zdrowie!
Autor: Sylwia Grodzicka