Gofry wytrawne z łososiem i malinami

Przepis na wytrawne gofry na mące orkiszowej, bogate w białko, kwasy omega-3 i minerały.

Gofry w zdrowszej wersji można zrobić, używając mąki orkiszowej prastarej odmiany, np. św. Hildegardy i napoju migdałowego. Można podawać je na słodko z konfiturą owocową, z owocami, masłem orzechowym, cukrem pudrem lub w wersji wytrawnej i wtedy wraz z dodatkami mogą stanowić także porcję białka, witamin, minerałów, kwasów omega 3 i niebanalnego smaku.

Gofry wytrawne z mąki orkiszowej z łososiem wędzonym bio, twarożkiem kozim, roszponką i malinami, to wspaniała propozycja na śniadanie.

Składniki:

  • 250 ml napoju migdałowego bio z krótkim składem
  • 250 ml wody
  • 300 g mąki orkiszowej
  • 2 jaja eco
  • pół łyżeczki sproszkowanych daktyli lub ksylitolu
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 150 g twarożku koziego
  • 150 g łososia wędzonego bio
  • garść roszponki
  • pół małej czerwonej cebuli
  • garść malin
  • kilka kropli soku z cytryny lub limonki
  • sos balsamiczny o smaku malin – do dekoracji

Wykonanie:

2 jajka, 250 ml napoju migdałowego, 250 ml wody, 1/4 szklanki oliwy z oliwek, 300 g mąki orkiszowej 600 św. Hildegardy, szczypta soli kłodawskiej, 1 łyżeczka sproszkowanych daktyli, pół łyżeczki sody oczyszczonej. Białka oddziel od żółtek. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Dobrze ubij białka na sztywno i dopiero na samym końcu dodaj je do ciasta i bardzo delikatnie wymieszaj. Do miski z żółtkami przelej napój migdałowy, wodę oraz olej. Mąkę orkiszową przesiej z sodą oczyszczoną. Dodaj do smaku zmielone daktyle i szczyptę soli kłodawskiej. Pianę z białek ubitą na sztywno przełóż do miski z żółtkami i delikatnie zamieszaj. Gofry piecz w gofrownicy maksymalnie rozgrzanej. Upieczone przełóż na papier kuchenny, aby odparowały i dłużej były chrupiące.

Posmaruj gofry grubą warstwą twarożku koziego, połóż plastry wędzonego łososia bio, skrop oliwą i kilkoma kroplami soku z cytryny. Na wierzch połóż umytą roszponkę, plastry czerwonej cebuli, świeże maliny i polej wszystko gęstym musem balsamico o smaku maliny.

Autorki: K. Arkuszyńska i M. Litwa