Jajka ze szparagami,  szynką parmeńską i kawiorem

Pomysł na pyszne śniadanie białkowo-tłuszczowe z jajkami i szparagami oraz szynką parmeńską.

Propozycja śniadania białkowo – tłuszczowego, które smakuje wyśmienicie, będzie sycić na kilka godzin i sprawi, że będziesz mieć mniejszą ochotę na podjadanie. Sezon na szparagi trwa. Mają one mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Wspaniale sprawdzą się, jeśli chcesz zadbać o swoją sylwetkę, gdyż są niskokaloryczne, a przy tym bardzo sycące. Zawarty w nich błonnik poprawia perystaltykę jelit oraz trawienie.

Składniki:

  • 2 jajka ekologiczne,
  • 3 łyżki posiekanego koperku,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 8 szparagów zielonych,
  • 4 pomidorki truskawkowe,
  • 4 plasterki szynki parmeńskiej.
  • sól kłodawska i czarny mielony pieprz z młynka do smaku,
  • 2 łyżeczki różowego kawioru.

Wykonanie:

Szparagi umyj pod bieżącą wodą i odetnij grube końcówki. Ugotuj je al dente w lekko osolonej wodzie, a następnie osusz. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym i owiń po 2 szparagi jednym plasterkiem szynki parmeńskiej. Skrop oliwą z oliwek i zapiecz w piekarniku około 5 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza. Ugotuj jajka na pół miękko, tak aby można było rozlać je na szparagach. Szparagi przełóż na talerz, przekrój na nich jajko, tak aby żółtko rozlało się po warzywach, dodaj przyprawy. Posyp danie posiekanym koperkiem, dodaj pomidorki pokrojone w ćwiartki. Ozdób różowym kawiorem.

0:00
0:00