Rozgrzewająca owsianka bogata w przyprawy orientalne to wspaniała propozycja na jesienno-zimowe poranki lub wieczory. Dynia jest warzywem niskokalorycznym i lekkostrawnym. Zawiera mnóstwo witamin (A, C, E) i minerałów (potas, magnez, wapń, selen), a także substancji odżywczych. Stanowi źródło białka i błonnika. Błonnik pozwala na dłużej zachować sytość i zapobiega zaparciom. Beta-karoten zawarty w pomarańczowym miąższu wpływa korzystnie na wygląd skóry i wykazuje działanie antynowotworowe. Składniki zawarte w dyni wpływają na obniżenie ciśnienia tętniczego oraz glukozy we krwi. Działają kardioprotekcyjnie, obniżają poziom cholesterolu we krwi.
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych górskich,
- ćwiartka małej dyni piżmowej,
- pół łyżeczki imbiru,
- pół łyżeczki cynamonu cejlońskiego,
- szczypta gałki muszkatołowej mielonej,
- szklanka mleka kokosowego lub migdałowego,
- łyżeczka płatków migdałowych,
- łyżeczka świeżej kolendry,
- pół łyżeczki miodu,
- pół łyżeczki oliwy z oliwek,
- łyżeczka ziarenek owocu granatu.
Wykonanie:
Upiecz dynię w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Usuń skórkę i pokrój dynię na kawałki. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj wszystkie przyprawy. Dodaj kawałki dyni i podduś wszystko kilka minut.
Zalej płatki owsiane mlekiem roślinnym i ugotuj na małym ogniu do miękkości. Przełóż owsiankę do salaterki, dodaj na wierzch dynię z przyprawami. Dodaj kilka kropel miodu. Udekoruj świeżą posiekaną kolendrą oraz ziarenkami granatu.