Potrzebujesz (na porcje dla 2 osób):
- 1 kostka tofu – 200g
- Na marynadę: Łyżeczka sosu sojowego, łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego, 2-3łyżki soku pomarańczowego, łyżeczka masła orzechowego (opcjonalnie)
- 3 duże lub 4 małe ziemniaki
- 250g mrożonego zielonego groszku
- Miąższ 1 awokado
- 100ml kefiru/jogurtu
- Pół pęczka pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- Sól, pieprz, łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:
1. W miseczce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki marynady, dodaj pokrojone w kostkę tofu (wielkość kawałków zależy od Twoich upodobań) i odstaw do naciągnięcia
2. w międzyczasie ugotuj do miękkości ziemniaki (najlepiej w łupinie, w ten sposób zachowasz cenne składniki odżywcze ukryte w bulwach), lekko ostudź i obierz
3a. gotując ziemniaki, zalej mrożony groszek taką ilością wody, aby zaledwie przykryć ziarno, gotuj 5-7 minut i odlej, pietruszkę i ząbek czosnku grubo posiekaj
3b. na patelni rozgrzej odrobinę oliwy lub oleju i podsmaż zamarynowane kostki tofu na złoty kolor, pod koniec smażenia dodaj ziarno sezamu lub pestki dyni (jeżeli lubisz)
4. do pojemnika blendera wlej sok z cytryny, przyprawy, kefir/jogurt oraz awokado – zmiksuj. Teraz dodaj ziemniaki, 2/3 ugotowanego groszku, czosnek i pietruszkę – ponownie zmiksuj na jedwabistą masę, na koniec dodaj resztę groszku i krótko zblenduj tak, aby w purree były widoczne kawałki ziaren.
Podawaj natychmiast, posypane natką pietruszki, opcjonalnie z sezonową surówką lub sałatką.
#smacznego i na zdrowie! 🙂
Rada: purre smakuje również na zimno, a przy okazji zawiera więcej przyjaznej bakteriom jelitowym skrobii opornej.
Poznaj właściwości zielonego groszku i dowiedz się dlaczego warto wprowadzić go do diety.
Autor: Sylwia Grodzicka