Kostki z tofu na chmurce z zielonego groszku i ziemniaków

Poznaj przepis z wykorzystaniem zielonego groszku oraz tofu. Pomysł na wegetariańskie danie.

Potrzebujesz (na porcje dla 2 osób):

  • 1 kostka tofu – 200g
  • Na marynadę: Łyżeczka sosu sojowego, łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego, 2-3łyżki soku pomarańczowego, łyżeczka masła orzechowego (opcjonalnie)
  • 3 duże lub 4 małe ziemniaki
  • 250g mrożonego zielonego groszku
  • Miąższ 1 awokado
  • 100ml kefiru/jogurtu
  • Pół pęczka pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól, pieprz, łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie:

1. W miseczce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki marynady, dodaj pokrojone w kostkę tofu (wielkość kawałków zależy od Twoich upodobań) i odstaw do naciągnięcia

2. w międzyczasie ugotuj do miękkości ziemniaki (najlepiej w łupinie, w ten sposób zachowasz cenne składniki odżywcze ukryte w bulwach), lekko ostudź i obierz

3a. gotując ziemniaki, zalej mrożony groszek taką ilością wody, aby zaledwie przykryć ziarno, gotuj 5-7 minut i odlej, pietruszkę i ząbek czosnku grubo posiekaj

3b. na patelni rozgrzej odrobinę oliwy lub oleju i podsmaż zamarynowane kostki tofu na złoty kolor, pod koniec smażenia dodaj ziarno sezamu lub pestki dyni (jeżeli lubisz)

4. do pojemnika blendera wlej sok z cytryny, przyprawy, kefir/jogurt oraz awokado – zmiksuj. Teraz dodaj ziemniaki, 2/3 ugotowanego groszku, czosnek i pietruszkę – ponownie zmiksuj na jedwabistą masę, na koniec dodaj resztę groszku i krótko zblenduj tak, aby w purree były widoczne kawałki ziaren.

 

Podawaj natychmiast, posypane natką pietruszki, opcjonalnie z sezonową surówką lub sałatką.

#smacznego i na zdrowie! 🙂

 

Rada: purre smakuje również na zimno, a przy okazji zawiera więcej przyjaznej bakteriom jelitowym skrobii opornej.

Poznaj właściwości zielonego groszku i dowiedz się dlaczego warto wprowadzić go do diety.

 

Zielono mi na wiosnę – zielony groszek

 

Autor: Sylwia Grodzicka

0:00
0:00