Krewetki oprócz wyjątkowego smaku mają wiele właściwości odżywczych i nie są wysokokaloryczne. 100 g krewetek dostarcza prawie 14 g pełnowartościowego białka. Skorupiaki te są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które pozytywnie wpływają na układ nerwowy, krwionośny i serce. Są bogatym źródłem minerałów (wapnia, fosforu, żelaza, selenu, cynku i miedzi) oraz witamin (A, D, K, E oraz witamin z grupy B), a także astaksantyny, która ma działanie przeciwzapalne, immunomodulujące i antynowotworowe.
Składniki:
- 200 g krewetek z połowów,
- 150 g ryżu arborio,
- 1 pęczek szparagów zielonych,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 cebulki szalotki,
- 100 ml białego wytrawnego wina,
- 3 łyżki masła,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 500 ml bulionu warzywnego,
- pół szklanki startego parmezanu,
- szklanka rukoli,
- 10 pomidorków koktajlowych,
- sól himalajska i czarny świeżo zmielony pieprz do smaku.
Wykonanie:
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła i duś pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Następnie umyte, oczyszczone i osuszone krewetki duś na maśle z 2 stron z dodatkiem soli i przełóż na talerz. Na tej samej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i posiekaną cebulę szalotkę zeszklij na złocisty kolor. Następnie wsyp ryż i lekko go podsmażaj, aż się zeszkli. Dolej wina białego i gotuj do momentu, aż alkohol odparuje. Następnie dodaj masło i podlewaj stopniowo ryż bulionem, tak aby ugotował się al dente, do smaku dodaj przyprawy i część parmezanu. Szparagi umyj, odetnij grube końcówki i pokrój je na małe części. Dodaj je do risotto pod koniec gotowania razem z krewetkami. Risotto posyp rukolą i dodaj pokrojone pomidorki koktajlowe oraz starty parmezan.