Sirt-foods: kurkuma, orzechy włoskie, imbir
Potrzebujesz:
- 2 puszki pełnotłustego mleka kokosowego, 400 ml każda
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
- ¼ kubeczka miodu, w wersji wegańskiej – syropu z agawy
- 2 cm kawałek imbiru posiekany na drobne cząstki
- szczypta czarnego pieprzu oraz szczypta cynamonu i kardamonu
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- ½ łyżeczki mączki z chleba świętojańskiego (zagęstnik)
- garść orzechów włoskich, namoczonych w zimnej wodzie przez 3-4 godziny, odsączonych i osuszonych + łyżeczka płynnego miodu
Wykonanie:
Dzień wcześniej przed podaniem lodów:
- W rondelku umieść mleko kokosowe, kurkumę, kardamon, cynamon, imbir, pieprz, odrobinę soli morskiej oraz miód. Całość zagotuj, po czym skręć ogień i gotuj na wolnym ogniu przez następnych 5 minut. Zdejmij z ognia, dodaj wanilię i przelej do miski.
- Ostudzone złote mleko przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc (minimum 4-6 godzin).
- Orzechy włoskie posiekaj, a następnie upraż na patelni na lekko złoty kolor. Zdejmij z ognia. Do jeszcze gorących orzechów dodaj miód, całość starannie wymieszaj, a następnie przełóż na talerzyk wyłożony papierem do pieczenia.
Następnego dnia
Złote mleko przecedź przez drobne sitko, dodaj mączkę z chleba świętojańskiego i olej kokosowy i ewentualnie nieco miodu do smaku, po czym ostrożnie zmiksuj. Dodaj posiekane orzechy włoskie i ostrożnie wymieszaj szpatułką. Gotową masę przełóż do maszynki do lodów, a następnie postępuj według instrukcji producenta.
Autor: Sylwia Grodzicka