NAD+ - jak zwiększyć jego poziom?

NAD+ - jak zwiększyć jego poziom?

NAD, koenzym, mitochondria, komórki, dieta, aktywność fizyczna, ketoza

NAD (dinukleotyd nikotynamidoadeninowy) to koenzymem składającym się z adeniny
i nikotynamidu. Jest częścią łańcucha transportu elektronów w mitochondriach, co czyni go niezbędnym do produkcji energii.

NAD+ jest czasem nazywany „cząsteczką młodości”, ponieważ jego obniżony poziom obserwuję się podczas procesów starzenia. Niski NAD + jest również związany z niedotlenieniem, uszkodzeniem skóry, zmęczeniem, przyrostem masy ciała, zespołem metabolicznym, chorobami sercowo-naczyniowymi i innymi dolegliwościami.

Istnieje szereg czynników, które mogą wpływać zarówno na obniżenie jak i na podniesienie poziomu tego ważnego koenzymu. Jednymi z najlepszych sposobów na zwiększenie NAD + są ćwiczenia i ograniczenie kalorii, natomiast przewlekłe stany zapalne, zaburzony rytm snu i przejadanie się mogą silnie obniżać poziom NAD +.

Czynniki zwiększające poziom NAD +

Czynniki, które zwiększają NAD + zwykle związane są z aktywacją sirtuin (białka, regulujące wiele ważnych funkcji np. proces starzenia) i wyższą wydajnością mitochondriów m.in posty, ograniczenie kalorii i ketoza. Wiele badań na temat roli NAD jest dopiero w wczesnej fazie rozwoju, dlatego nie należy stosować tych rozwiązań bez nadzoru lekarza.

1. Dieta

Komórki są wyczulone na równowagę (stosunek) NAD + i NADH.

Jeśli występuje niski poziom NAD + w stosunku do NADH, oznacza to nadmiar energii lub za mało tlenu (niedotlenienie).

Wysokie poziomy NAD + prawdopodobnie oznaczają, że ciało zużywa energię i ma ujemny bilans energetyczny; to znaczy zużywa więcej kalorii niż przyjmuje.

Gdy komórki otrzymują nadmierna ilość glukozy z węglowodanów, powoduje to akumulację NADH.

Ograniczenie węglowodanów i kalorii pozwala wyrównać stosunek NADH do NAD +. Dlatego post skutkują wyższą aktywacją NAD + i sirtuiny [1].

2. Ketoza

Ketoza, czyli stan w którym komórki wykorzystują tłuszcz jako źródło energii mogą zwiększać NAD + [2].

3. Fruktoza

Fruktoza może zwiększyć funkcję sirt1 i aktywować enzym, który przekształca NADH w NAD + w mitochondriach [3].

Miód i owoce są naturalnymi źródłami fruktozy. Nie zalecane jest jednak samodzielne zwiększanie spożycia fruktozy, ponieważ może ona nasilać stany zapalne i sprzyjać przybieraniu na wadze [4].

4. Aktywność fizyczna

Stres komórkowy powstały w wyniku ćwiczeń powoduje, że komórki zużywają NADH do produkcji energii, generując w ten sposób więcej NAD+. Poziomy NAMPT również rosną wraz z ćwiczeniami [5].

Efektywnym treningiem wydaje się być trening interwałowy, ponieważ tworzy efektywny czasowo fizjologiczny stresu energetycznego.

5. Sauna

Korzystanie z sauny ma potencjał prozdrowotny. Prawdopodobnie dlatego, że pozwala usuwać toksyny, ale również zwiększają poziom NAD + [6].

Również podczerwień zwiększa aktywność SIRT1 [7], dlatego także sauny na podczerwień są polecane.


Suplementy związane ze zwiększeniem NAD +

Niektóre substancje pozwalają na podniesienie poziomu NAD+ . Suplementacja półproduktami, które uczestniczą
w produkcji NAD + może zwiększyć jego wytwarzanie w komórkach i wspierać funkcje mitochondriów [8, 9]. Jednak do tej pory żaden z suplementów nie został zatwierdzony do poznoszenia poziomu NAD+. Warto skonsultować ich stosowanie z lekarzem.

  • niacynamid [10]
  • rybozyd nikotynamidu (pochodna witaminy B3)
  • resweratrol [11]
  • apigenina [12]
  • leucyna [12]
  • tryptofan i kwas asparaginowy [14]
  • Mononukleotyd nikotynamidowy (NMN) [15]

 

Enzym AMPK zwiększa NAD +

Enzym AMPK zwiększa aktywność SIRT1 poprzez zwiększenie poziomów NAD + w komórkach (wzrost NAMPT [16]). Aktywacja SIRT1 stymuluje również utlenianie kwasów tłuszczowych i pośrednio aktywuje AMPK.


Czynniki zmniejszające poziom NAD +

1. Stany zapalne

Udowodniono zależność między rytmem dobowym a poziomem NAD + która może wpływać na przewlekłe zapalenie
i poziom NAD + [17]

Przewlekłe stany zapalne zmniejszają poziom NAD + poprzez hamowanie enzymu NAMPT i genów rytmu okołodobowego [18].

2. Rytm okołodobowy

Geny odpowiadające za rytm dobowy kontrolują wytwarzanie enzymu NAMPT wpływającego na wytwarzania NAD + [19].

Zmiany w procesach komórkowych spowodowane zaburzonym rytmem okołodobowym powodują obniżenie poziomów NAD +.

3. Niedotlenienie

Niski poziom tlenu w komórkach powoduje również wyższy poziom NADH i niższy NAD +. Niski NAD + zmniejsza SIRT1, co następnie powoduje wyższy czynnik indukowany hipoksją [20].

4. Wysoki poziom cukru we krwi i poziom insuliny

Wysoki poziom cukru we krwi powoduje wyższy NADH i niższy NAD + [21]. Insulina zwiększa także stosunek NADH / NAD + [22].

5. Alkohol

Alkohol zmniejsza poziom NAD +, zwłaszcza silnie u osób cierpiących na syndrom chronicznego zmęczenia [23, 24].

6. Uszkodzenie DNA (aktywacja PARP)

Uszkodzenia DNA np. spowodowane przez stres oksydacyjny oznaczają, większe zapotrzebowanie i zużycie NAD +. Ten spadek NAD + może zmniejszyć aktywność Sirtuin [25].

7. Zmniejszona aktywność sirtuin

Obniżona aktywność sirtuiny wpływa na niższy poziom NAD + na kilka sposobów, w tym:

Sirtuiny kontrolują rytm okołodobowy [26], więc niskie poziomy sirtuiny mogą go zakłócać, a tym samym zmniejszać poziomy NAD +.

Zmniejszona aktywność sirtuiny może zmniejszać funkcję mitochondriów poprzez PGC-1alfa i kilka innych enzymów mitochondrialnych.

Centrum odporności

Układ pokarmowy jest silnie powiązany z układem immunologicznym, ponieważ aż 80% komórek odpornościowych obecnych jest w naszych jelitach – stąd często mówi się, że odporność pochodzi z jelit. Zatem duże znaczenie w profilaktyce odporności ma stan naszego mikrobiomu w jelitach oraz to co dostarczamy wraz z dietą: niezbędne mikro i makroskładniki odżywcze w tym: witaminy, minerały i związki roślinne, które utrzymają naszą naturalną barierę ochronną na wypadek kontaktu z wirusami.

Leksykon Zdrowia
4 4-HNE 4-HYDROKSYNONENAL 5 5-MTHF A ACESULFAM K ACETON ACETYLACJA ACETYLO-COA ADDISONA, ZESPÓŁ ADENINA ADENOZYNOTRÓJFOSFORAN ADINOPEKTYNA ADIPOCYTY ADMA AGE AKONITAZA AKROLEINA AKTYWNY OCTAN ALFA, FALE MÓZGOWE ALLOSTERYCZNY MODULATOR AMD AMID KWASU NIKOTYNOWEGO AMPK AMYLAZA ANGIOGENEZA ANGIOTENSYNA ANTYOKSYDANTY APOPTOZA ASPARTAM ATP AUTOFAGOCYTOZA ATOPOWE ZAPALENIE SKÓRY (AZS) ANTYGEN B BABKA JAJOWATA BETA - OKSYDACJA KWASÓW TŁUSZCZOWYCH BETA, FALE MÓZGOWE BETA-BLOKERY BIAŁA TKANKA TŁUSZCZOWA BIAŁKO C-REAKTYWNE BŁONNIK POKARMOWY BRĄZOWA TKANKA TŁUSZCZOWA BRCA1 C CFS CHELATACJA CHROMOGRANINA A CIAŁA KETONOWE CISPLATYNA CK COMT CORICH CYKL COX CRP CYJANOKOBALAMINA CYKL CYTRYNIANOWY CYKL KREBSA CYKL KWASU CYTRYNOWEGO CYKL MOCZNIKOWY CYKL ORNITYNOWY CYKLAMINIAN CYKLOOKSYGENAZA PROSTAGLANDYNOWA CYP2D6 CYSTATIONINA CYTOCHROM C CYTOKINY STANU ZAPALNEGO CYTOZYNA CYTRULINA CZYNNIK INDUKOWANY HIPOKSJĄ CZYNNIK TOLERANCJI GLUKOZY CZYNNIK WZROSTU NASKÓRKA CZYNNIK WZROSTU NASKÓRKA CZYNNIK WZROSTU ŚRÓDBŁONKA NACZYNIOWEGO CHOLINA CYTOKINY CHEMOKINY CZYNNIK MARTWICY NOWOTWORÓW D DEHYDROGENAZA PIROGRONIANOWA DEHYDROGENAZY DEKSTRYNA DELTA, FALE MÓZGOWE DHA DIALDEHYD MALONOWY DINUKLEOTYD NIKOTYNOAMIDOADENINOWY DIOKSYGENAZA DIOKSYNY DOKSORUBICYNA DYSMUTAZA PONADTLENKOWA DYSTONIA DESATURACJA E EBV ECGF EEG ELEKTROENCEFALOGRAFIA ENDOTOKSYNA ENO ENTEROCYTY EPA EPIGENETYKA ERYTRYTOL F FAD FADH2 FENOLOWE KWASY FERMENTACJA MLECZANOWA FIBRATY FIBROMIALGIA FILOCHINON FITOSTERYNY FITOWY, KWAS FLAWONOIDY FLUPIRTYNA FMS FOSFATYDYLOSERYNA FOSFORAN-5-PIRYDOKSALU FOSFORYLACJA OKSYDACYJNA FRATAKSYNA FRUKTOZO-1,6-BIFOSFORAN FURANY FAGOCYTOZA G GABA GALAKTOZA GALENIKA GAMMA, FALE MÓZGOWE GASTRYNA GENISTEINA GLICEROLO-3-FOSFORAN GLIKOLIZA GLUKAGON GLUKOKORTYKOIDY GLUKONEOGENEZA GLUT GLUTAMINA GLUTAMINIAN GLUTATION GLUTATION ZREDUKOWANY GSH GSSG GTP GUANINA H HAPTOKORYNA HBA1C HDL HEMOGLOBINA HENLEGO, PĘTLA HIF1Α HIPOKSJA HISTONY HOLOTRANSKOBALAMINA HYDROPEROKSYLOWY, RODNIK HASHIMOTO I IGA IGE IGF-1 IGG IMMUNOGLOBULINA A IMMUNOGLOBULINA E IMMUNOGLOBULINA G INDEKS GLIKEMICZNY (IG) INDEKS INSULINOWY (FII) INHIBITORY ENZYMÓW INHIBITORY POMPY PROTONOWEJ INO INSULINA INSULINOOPORNOŚĆ INULINA INULINA K KALCYTRIOL KANCEROGEN KARBOKSYLAZA PIROGRONIANOWA KARDIOLIPINA KATECHOLO-O-METYLOTRANSFERAZA KERATYNA KETOGENEZA KINAZA KREATYNOWA KINAZA MTOR KOBALAMINA KOENZYM A KOENZYM Q10 KOFAKTOR KOMPLEKS DEHYDROGENAZY PIROGRONIANOWEJ KOZŁEK LEKARSKI KREATYNA KREATYNINA KSENOBIOTYKI KSYLITOL KUMARYNA KWAS ALFA - LINOLENOWY KWAS DOKOZAHEKSAENOWY KWAS EIKOZAPENTAENOWY KWAS GAMMA-AMINOMASŁOWY KWAS LINOLOWY KWAS LIPONOWY KWASICA KETONOWA KWASICA METABOLICZNA KWASICA MLECZANOWA KWASU MLEKOWEGO CYKL KWAS MLEKOWY KATALAZA KLASTER Ł ŁAŃCUCH ODDECHOWY L LDL LEKTYNY LEPTYNA LEPTYNOOPORNOŚĆ LIGAND LIGNANY LIKOPEN LIMONINA LINDAN LINDANY LIPAZA LIPOLIZA LIZOSOM LIMFOCYTY M MALONOWY, DIALDEHYD MALTODEKSTRYNA MAŚLAN MASŁOWY, KWAS MCS MDA MDR – P MEDYCYNA MITOCHONDRIALNA METYLACJA METYLOKOBALAMINA MITOCHONDRIUM MITOFAGIA MLECZAN MRNA MRNA MTDNA MTHFR MTNO MTRNA N NAD NAD+ NADH NADPH NADTLENEK WODORU NADTLENOAZOTYN NEFRONU, PĘTLA NFKB NIACYNA NIESTEROIDOWE LEKI PRZECIWZAPALNE NIEZBĘDNE NIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE NLPZ NMDA NNO O OKSYDAZA CYTOCHROMU C OKSYDOREDUKTAZY OKSYGENAZA HEMOWA 1 ORAC OROTOWY, KWAS OSTROPEST PLAMISTY OŚ HPA P PEKTYNY PEPSYNA PEPTYDY PEROKSYDAZY PET PIEPRZ METYSTYNOWY PIROFOSFORAN TIAMINY PIROGRONIAN PIRYDOKSYNA PIRYMIDYNY PLUSKWICA GRONIASTA POCHP PODSTAWNIK POJEMNOŚĆ ANTYOKSYDACYJNA ORGANIZMU POLIFENOLE POLISACHARYDY POSZARPANE CZERWONE WŁÓKNA PPI PRODUKT ZAAWANSOWANEJ GLIKACJI PROTEAZY PROTEOLIZA PRZECIWUTLENIACZE PURYNY PARESTEZJA PRZECIWCIAŁA Q QTC R REAKCJA ANAPLEROTYCZNA REPERFUZJA RESWERATROL RÓŻENIEC RYBOFLAWINA RYBOZA REAKCJA AUTOIMMUNOLOGICZNA RECEPTORY KOMÓRKOWE S S-100, BIAŁKA SAPONINY SIRT3 SIRTUINY SOD SOD-1 SOD-2 SOMATOLIBERTYNA SOMATOSTATYNA SSRI STATYNY STRES NITROZACYJNY STRES OKSYDACYJNY SUKRALOZA SYLIMARYNA SZCZAWIOOCTAN SIBO Ś ŚRÓDBŁONKOWY CZYNNIK WZROSTU T T3 T4 TEOBROMINA THETA, FALE MÓZGOWE TIAMINA TLENEK AZOTU (NO) TORSADE DE POINTES TRANSKOBALAMINA I TRANSKOBALAMINA II TRIJODOTYRONINA TRÓJGLICERYDY TRYPSYNA TYMINA TYROKSYNA TNF - ALFA U U, ZAŁAMEK URACYL UTLENIONE GSH V VEGF W WIELOKSZTAŁTNY CZĘSTOKURCZ KOMOROWY WOLNE RODNIKI Z ZESPÓŁ PRZEWLEKŁEGO ZMĘCZENIA ZESPÓŁ WRAŻLIWOŚCI NA WIELORAKIE SUBSTANCJE CHEMICZNE ZWYRODNIENIE PLAMKI ŻÓŁTEJ
Reklama
Witamina B3 MSE
Witamina B3 (PP) w postaci amidu kwasu nikotynowego. Wysoka dawka zapewnia 100% dziennego zapotrzebowania.
Reklama
Witamina B3 MSE
Witamina B3 (PP) w postaci amidu kwasu nikotynowego. Wysoka dawka zapewnia 100% dziennego zapotrzebowania.
Redakcja:
mail: redakcja@mito-med.pl
Reklama:
mail: reklama@mito-med.pl
2017 © Mito Med