Przeciwnowotworowe właściwości kurkumy

Kurkuma posiada potwierdzone naukowo silne właściwości przeciwnowotworowe. Jednak jej niska biodostępność ogranicza skuteczne działanie. Wyjaśniamy jak zwiększyć biodostępność kurkumy.

Przeciwnowotworowe właściwości kurkumy

Kurkuma jest żółto – pomarańczową przyprawą z rodziny imbirowatych. Rośnie dziko w Indiach i jest uprawiana w wielu krajach w klimacie tropikalnym. Niezwykle ceniona za smak i aromat. Od dawna wykorzystuje się ją zarówno w kuchni, jak i w medycynie tradycyjnej. Kurkuma jest jednak czymś więcej niż przyprawą. Zawarty w niej związek – kurkumina to lekarstwo o wyjątkowych efektach. Dobrze wiadomo, że kurkuma jest wysoce przeciwzapalna, chroni przed rakiem, utrzymuje mózg w zdrowiu, pomaga w uwalnianiu rtęci i metali ciężkich oraz leczy wątrobę.

Kurkuma jest jednym najsilniejszych naturalnych obrońców naszego organizmu przed rozwojem komórek nowotworowych. Jej właściwości są bardzo pomocne w profilaktyce raka płuc, przełyku, żołądka, wątroby, trzustki, jelita cienkiego, okrężnicy, prostaty, szyjki macicy, chłoniaków czy nowotworów skóry. Testy laboratoryjne na zwierzętach wykazały i potwierdziły jej działanie przeciwnowotworowe w szczególności na: żołądek, jelita, wątrobę oraz skórę. Wykazano, że nawet zaawansowane przerzuty zostały zahamowane lub uległy zmniejszeniu1.

Przeciwzapalne działanie kurkumy

Wiadomo, że nowotworom i wielu innym chorobom towarzyszą stany zapalne. Kurkumina pozytywnie wpływa na wiele z tych chorób, głównie ze względu na działanie przeciwutleniające oraz przeciwzapalne. Nie bez powodu staje się coraz częstszym obiektem badań w kwestii walki z rakiem.

Kurkumina silnie wymiata wolne rodniki tlenowe, poprzez zwiększanie poziomu glutationu oraz jako środek przeciwzapalny poprzez hamowanie IL-82. Stwierdzono, że kurkumina chroni przed stresem oksydacyjnym, zwłaszcza poprzez hamowanie peroksydacji lipidów i zwiększanie poziomu glutationu, dysmutazy ponadtlenkowej (SOD) i aktywności katalazy w nerkach, wątrobie i mózgu3. Ponadto kurkumina hamuje enzymy biorące udział w powstawaniu stanów zapalnych4.

Różne badania wykazały, że kurkuma jest co najmniej równie dobra, jeśli nie lepsza, niż niektóre leki. Kurkumina jest silniejszym środkiem przeciwzapalnym niż aspiryna i ibuprofen i jest porównywalna do terapii kortykosteroidami w chorobach oczu o podłożu zapalnym5,6.

Kurkumina aktywuje białko przeciwdrobnoustrojowe

Obronne działanie kurkuminy przed potencjalnie rakotwórczymi wolnymi rodnikami to tylko jedna z jej zalet. Badania dowodzą, że kurkumina wpływa pozytywnie na komórki naszego układu odpornościowego poprzez kontrolowanie wzrostu cytotoksycznych limfocytów T. W czasopiśmie Journal od Nutritional Biochemistry, naukowcy z Oregon State University opublikowali wyniki swoich badań nad kurkuminą. Odkryli związek między nią a proliferacją białka przeciwdrobnoustrojowego w ludzkim układzie odpornościowym. Udowodnili, że kurkumina powoduje wzrost białka katelicydyny w naszym ciele, a białko to jest peptydem przeciwdrobnoustrojowym (cAMP) – organicznym związkiem kilku aminokwasów chroniącym nasz układ immunologiczny przed bakteriami, a tym samym przed infekcjami i chorobami przewlekłymi1.

Kurkuma a rak – działanie przeciwnowotworowe

Kurkumina działa na komórki nowotworowe na kilka sposobów:

  • Hamując cykl komórkowy – w tym rozwój i powstawanie nowych komórek nowotworowych np. w przypadku raka płuc7.
  • Kurkuma hamuje angiogenezę – tworzenie naczyń krwionośnych w komórkach nowotworowych. Upraszczając, brak wystarczającej ilości naczyń krwionośnych zmniejsza ilość substancji odżywczych dostarczanych do komórek nowotworowych i hamuje ich wzrost.
  • Wykazano, że kurkumina aktywuje apoptozę – programowaną śmierć komórki8.
  • Kurkuma wpływa na mitochondria. Udowodniono, że kurkumina jest toksyczna wobec mitochondriów, ale tylko w komórkach nowotworowych9. Unieczynniając mitochondria komórek nowotworowych, kurkumina powoduje ich śmierć.
  • Substancja zawarta w kurkumie powoduje wzrost stężenia jonów wapnia w mitochondriach oraz zwiększa produkcję reaktywnych form tlenu (ROS)10. Sygnały te prowadzą do ​​utraty potencjału błonowego mitochondriów i uwolnieniem kaspazy-3 – czynnika indukującego apoptozę – śmierć komórki11. Wyniki te zaprezentowano w badaniach na modelach komórkowych12-14.

Wykazano, że kurkumina indukuje apoptozę m.in. w komórkach nowotworowych w jamie ustnej15, limfocytach T zaatakowanych przez chłoniaki16, komórkach nowotworowych kości17, mózgu18 i komórkach czerniaka19.

Kurkuma – niszczy komórki nowotworowe a wspiera zdrowe

Jak to się dzieje, że kurkuma ma zdolność do tak wybiórczego działania? Odpowiedź nie jest jeszcze do końca poznana, ale wiadomo, że kryje się w biochemii komórek i ich mitochondriów. Oto dowody dlaczego, kurkuma działa śmiercionośnie na komórki zmienione przez nowotwór, nie niszcząc przy tym zdrowych:

  • Po pierwsze komórki nowotworowe wychwytują więcej kurkuminy niż komórki zdrowe20. Zatem zdrowym komórkom nie zagrażają duże ilości kurkuminy.
  • Po drugie, poziom glutationu (naturalnego antyoksydantu) w komórkach nowotworowych jest zwykle niższy niż w przypadku komórek prawidłowych. Niedobór glutationu powoduje zwiększone wytwarzanie reaktywnych form tlenu, co dodatkowo uwrażliwia komórki nowotworowe na działanie kurkuminy i szybszą apoptozę21.
  • Po trzecie, większość komórek nowotworowych, wykazuje zwiększoną ekspresję NF-κB czynnika, który w specyficznych warunkach może wpływać na mutacje i przeżycie komórek nowotworowych22. Kurkumina może hamować proliferację komórek nowotworowych poprzez hamowanie i regulowanie czynnika NF-κB23.
Jak osiągnąć efekt przeciwnowotworowy kurkumy?

Właściwe stosowanie kurkumy wciąż jest dla wielu osób zagadką. W związku z tym, jak stosować kurkumę, aby faktycznie uzyskać efekt leczniczy? Oczywiście specyficzne właściwości kurkumy zależą od jej dawki, ale przede wszystkim od biodostępności. Dlatego nieodpowiednio podana może nie mieć skutecznego efektu na komórki nowotworowe. Naturalna sproszkowana kurkuma jest praktycznie nieprzyswajalna przez nasz organizm i potrzebuje specjalnego transportu przez układ pokarmowy i jelita, aby mogła zostać rozłożona i wykorzystana. Najwyższą biodostępność posiada kurkuma mikrokapsułkowana ze skrobią (CurcuZym Intercell). W takim połączeniu kurkumina w nienaruszonej formie dociera do jelita cienkiego. Tam skrobia jest trawiona, a kurkumina zostaje wchłonięta przez komórki błony śluzowej jelit i rozprowadzona po organizmie, co w znaczący sposób zwiększa dostępność biologiczną substancji czynnej.

W celach leczniczych podaje się stosowanie od 1 do 2 gramów, a niekiedy nawet od 3 do 5 gramów kurkumy dziennie1. Stwierdzono, że bezpieczna dawka kurkuminy bez skutków ubocznych to maksymalnie 10 g/dobę24

Jak wzmocnić działanie kurkuminy?

Jednak nie sama dawka ma znaczenie. Można spożywać i 10 gramów kurkumy bez efektów, ponieważ substancja ta jest bardzo słabo wchłaniania i potrzebuje dodatkowych składników do jej aktywacji.

  • Udowodniono, że kurkuma znacząco zwiększa swoją biodostępność w obecności piperyny – związku roślinnego zawartego w czarnym pieprzu.
  • Ponadto kurkumina jest rozpuszczalna w tłuszczach, więc zawsze powinna być przyjmowana z posiłkiem zawierającym tłuszcz, niezależnie od tego, czy jest w formie kapsułki, czy sproszkowanej.
  • Połączenie kurkuminy oraz witaminy D – najnowsze badania wykazują, że kurkumina w obecności witaminy D zwiększa aktywację białka przeciwdrobnoustrojowego w organizmie. Ponadto sama witamina D słynie z właściwości wzmacniających układ immunologiczny. Zatem połączenie obu substancji – kurkuminy oraz witaminy D wzmacnia odporność na działanie patogenów. Można śmiało powiedzieć, że taka kombinacja składników o wiele skuteczniej walczy z procesami zapalnymi, które są uważane za źródło wielu chronicznych chorób.
  • Dodatkowo warto dołączyć cynk oraz selen, które są niezbędne w prawidłowym działaniu układu odpornościowego, oraz do właściwego przebiegu wielu reakcji.

Tak skomponowany zestaw wraz z odpowiednią dawką można znaleźć w preparacie CurcuZym Intercell. Zawiera on kurkuminę w postaci specjalnie zaprojektowanych mikrokapsułek, których biodostępność jest aż 40-krotnie wyższa w porównaniu ze zwykłą sproszkowaną kurkuminą. Zwiększoną przyswajalność związków kurkuminy zapewnia specjalna formuła preparatu wykorzystująca otoczkę z naturalnej skrobi. Ponadto preparat zawiera resweratrol – silny antyoksydant oraz bromelainę i papainę – enzymy roślinne wzmacniające działanie kurkuminy.

  1. https://www.zentrum-der-gesundheit.de/curcumin-krebshemmende-wirkung-ia.html
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15650394
  3. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/02772248.2013.829061#.UyAZAfl_t8E
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17569207
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15489888
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10404539
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20651361
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20127174
  9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20538607
  10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18762247
  11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17201156
  12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20651361,
  13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20677554
  14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20077433
  15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20145189
  16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20393484
  17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20044614
  18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20332461
  19. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20373902
  20. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18178166
  21. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15367704
  22. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16023083
  23. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2758121
  24. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12680238?dopt=Abstract