Przepisy przyjazne ZJD oraz diecie FODMAP

Poznaj przepisy na zapiekankę z kaszy Quinoa oraz pizzę z polenty.

Zapiekanka z kaszy Quinoa z czerwonymi owocami

Upieczona w większych ilościach doskonale sprawdzi się jako słodka przekąska, deser, czy kolacja na ciepło.

Potrzebujesz:

  • 1 litr tolerowanego mleka (jeżeli laktoza nie stanowi u Ciebie problemu, sięgnij po ekologiczne mleko krowie lub kozie) – najbezpieczniejsze będzie niesłodzone mleko migdałowe lub mleko kokosowe (nie mylić z mleczkiem kokosowym)
  • 180g namoczonych przez noc i dokładnie opłukanych ziaren kaszy Quinoa
  • 2 żółtka
  • 2 białka
  • Sok z połowy cytryny
  • Szczypta soli, aromat waniliowy
  • 600 g dowolnych czerwonych owoców (mogą być z mrożonki, wówczas rozmrożonych i odsączonych na sitku, owoce wymieszaj z przyjazną FODMAP gumą ksantanową)
  • Masło lub olej kokosowy do wysmarowania foremki
  • 1 łyżka wiórków kokosowych do posypania

Wykonanie:

  • Ugotuj kaszę w lekko osolonym mleku (gotuj ją przez 15-20 minut bez przykrycia), a następnie odstaw do lekkiego przestudzenia, w międzyczasie wysmaruj foremkę do pieczenia masłem lub olejem.
  • Ubij żółtka z odrobiną soli na kremową, jasną masę, w osobnym naczyniu ubij białka z dodatkiem odrobiny soku z cytryny, resztę soku z cytryny dodaj do ugotowanej kaszy.
  • Przestudzoną kaszę wymieszaj z ubitymi żółtkami, następnie ostrożnie dodaj białko, aromat waniliowy i wymieszaj tylko do połączenia się składników.
  • Przełóż ¾ masy do foremki, na to wyłóż owoce, przykryj resztą masy kaszowo-jajecznej i posyp wiórkami kokosowymi.
  • Zapiekaj w temperaturze 180oC przez ok. 40 minut.

Kolorowa pizza z polenty

Na ciasto:

  • 1,5 bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka drożdży w płatkach (lub do smaku)
  • 325g kaszki kukurydzianej (polenty)

Na obłożenie:

  • 250g przetartych pomidorów, sól, pieprz, oregano, 1 łyżka oliwy czosnkowej
  • 500mg papryki – żółtej lub czerwonej
  • 150g długo dojrzewającego sera
  • 100g kukurydzy z puszki (najlepiej bez dodatku cukru)

Wykonanie:

  1. Do wrzącego bulionu dodaj przyprawy oraz ostrożnie domieszaj polentę. Kaszę gotuj przez ok. 10 minut na średnim ogniu, stale mieszając (łatwo się przypala), zdejmij z ognia i wymieszaj z płatkami drożdżowymi.
  2. Podczas, gdy kaszka stygnie, wyłóż papierem do pieczenia blachę do pieczenia pizzy, a następnie rozprowadź na niej ugotowaną polentę tak, aby otrzymać warstwę o grubości nie większej niż 1cm (możesz cieniej, wszystko zależy od Twoich upodobań)
  3. Przygotuj sos: w rondelku o grubym dnie rozgrzej oliwę czosnkową i podduś na niej pokrojoną w kostkę paprykę, następnie dodaj przetarte pomidory, przyprawy i gotuj całość 5-7 minut na ostrym ogniu, stale mieszając, zakręć palnik.
  4. Rozgrzej piekarnik do 200oC, a następnie podpiecz w nim przez 5 minut spód do pizzy
  5. Na przygotowany w ten sposób spód wyłóż sos pomidorowy oraz kukurydzę i posyp całość startym serem.
  6. Piecz w piekarniku przez około pół godziny w temp. 200oC.

Autor: Sylwia Grodzicka

0:00
0:00