Zapiekanka z kaszy Quinoa z czerwonymi owocami
Upieczona w większych ilościach doskonale sprawdzi się jako słodka przekąska, deser, czy kolacja na ciepło.
Potrzebujesz:
- 1 litr tolerowanego mleka (jeżeli laktoza nie stanowi u Ciebie problemu, sięgnij po ekologiczne mleko krowie lub kozie) – najbezpieczniejsze będzie niesłodzone mleko migdałowe lub mleko kokosowe (nie mylić z mleczkiem kokosowym)
- 180g namoczonych przez noc i dokładnie opłukanych ziaren kaszy Quinoa
- 2 żółtka
- 2 białka
- Sok z połowy cytryny
- Szczypta soli, aromat waniliowy
- 600 g dowolnych czerwonych owoców (mogą być z mrożonki, wówczas rozmrożonych i odsączonych na sitku, owoce wymieszaj z przyjazną FODMAP gumą ksantanową)
- Masło lub olej kokosowy do wysmarowania foremki
- 1 łyżka wiórków kokosowych do posypania
Wykonanie:
- Ugotuj kaszę w lekko osolonym mleku (gotuj ją przez 15-20 minut bez przykrycia), a następnie odstaw do lekkiego przestudzenia, w międzyczasie wysmaruj foremkę do pieczenia masłem lub olejem.
- Ubij żółtka z odrobiną soli na kremową, jasną masę, w osobnym naczyniu ubij białka z dodatkiem odrobiny soku z cytryny, resztę soku z cytryny dodaj do ugotowanej kaszy.
- Przestudzoną kaszę wymieszaj z ubitymi żółtkami, następnie ostrożnie dodaj białko, aromat waniliowy i wymieszaj tylko do połączenia się składników.
- Przełóż ¾ masy do foremki, na to wyłóż owoce, przykryj resztą masy kaszowo-jajecznej i posyp wiórkami kokosowymi.
- Zapiekaj w temperaturze 180oC przez ok. 40 minut.
Kolorowa pizza z polenty
Na ciasto:
- 1,5 bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka drożdży w płatkach (lub do smaku)
- 325g kaszki kukurydzianej (polenty)
Na obłożenie:
- 250g przetartych pomidorów, sól, pieprz, oregano, 1 łyżka oliwy czosnkowej
- 500mg papryki – żółtej lub czerwonej
- 150g długo dojrzewającego sera
- 100g kukurydzy z puszki (najlepiej bez dodatku cukru)
Wykonanie:
- Do wrzącego bulionu dodaj przyprawy oraz ostrożnie domieszaj polentę. Kaszę gotuj przez ok. 10 minut na średnim ogniu, stale mieszając (łatwo się przypala), zdejmij z ognia i wymieszaj z płatkami drożdżowymi.
- Podczas, gdy kaszka stygnie, wyłóż papierem do pieczenia blachę do pieczenia pizzy, a następnie rozprowadź na niej ugotowaną polentę tak, aby otrzymać warstwę o grubości nie większej niż 1cm (możesz cieniej, wszystko zależy od Twoich upodobań)
- Przygotuj sos: w rondelku o grubym dnie rozgrzej oliwę czosnkową i podduś na niej pokrojoną w kostkę paprykę, następnie dodaj przetarte pomidory, przyprawy i gotuj całość 5-7 minut na ostrym ogniu, stale mieszając, zakręć palnik.
- Rozgrzej piekarnik do 200oC, a następnie podpiecz w nim przez 5 minut spód do pizzy
- Na przygotowany w ten sposób spód wyłóż sos pomidorowy oraz kukurydzę i posyp całość startym serem.
- Piecz w piekarniku przez około pół godziny w temp. 200oC.
Autor: Sylwia Grodzicka