Pudding chia może stanowić zarówno deser, jak i lekkie śniadanie. Jest prosty w przygotowaniu, bo wystarczy namoczyć nasiona szałwii hiszpańskiej w mleku i dodać ulubione owoce lub inne dodatki. Ponadto obfituje w wiele walorów odżywczych. Naturalnie bezglutenowy, a przygotowany na mleku roślinnym również bez laktozy.
Nasiona chia – inaczej szałwia hiszpańska to małe nasionka, które słyną z dobroczynnego wpływu na zdrowie. Zawierają kwasy omega-3, magnez, żelazo, wapń oraz wiele innych cennych mikroskładników. Charakteryzują się wysoką zawartością błonnika i niską kalorycznością. Zaliczane są do super foods.
Jak przygotować pudding chia?
Składniki na 4 porcje
- 6 pełnych łyżek nasion chia,
- 4 kostki gorzkiej czekolady z pomarańczą minimum 70% kakao, skórka pomarańczowa,
- 400 ml napoju roślinnego kokosowego bio i 100 ml mleka kokosowego gęstego w puszce dobrej jakości,
- laska wanilii,
- pół łyżeczki miodu lipowego,
- migdały płatki,
- garść orzechów laskowych,
- świeża mięta,
- owoce: kiwi i mango pokrojone w kostkę, kiwi pokrojone w plasterki, borówki, figa świeża, pokrojona w plasterki, ziarenka granatu,
- mus z mrożonych malin przygotowany na ciepło z wanilią.
Sposób przygotowania:
- Podgrzewamy napój kokosowy i zalewamy nim nasiona chia. Dodajemy pół łyżeczki miodu i startą na tarce laskę wanilii. Dodajemy mleko kokosowe gęste. Należy dobrze wymieszać, aby nie zrobiły się grudki.
- W pierwszym słoiku dekoracyjnym umieszczamy kiwi pokrojone w plasterki, zalewamy je mlekiem z chia. W drugim słoiku na dnie umieszczamy orzechy laskowe i rozpuszczoną czekoladę – zalewamy mlekiem z chia. Do pozostałych 2 wlewamy mleko z chia bez dodatków.
- Wstawiamy słoiki z puddingiem do lodówki na 2 – 4 godziny.
- Wyciągamy słoiczki z lodówki.
Propozycja podania:
Deser z kiwi dekorujemy na wierzchu kiwi pokrojonym w kostkę, mango i ziarenkami granatu. Posypujemy świeżą posiekaną miętą. Do deseru z czekoladą dodajemy figi świeże, płatki migdałów i startą na tarce gorzką czekoladę oraz skórkę pomarańczową. Do pozostałych deserków dodajemy mus malinowy, dekorujemy borówkami, dodajemy świeżą miętę.
Autorzy: Małgorzata Litwa i Katarzyna Arkuszyńska