Sałatka wiosenna z burakiem ćwikłowym, ogórkiem i miętą

Przepis na zdrową i orzeźwiającą sałatkę z burakiem i serem kozim.

Orzeźwiająca sałatka z miętą może być podawana do głównego posiłku, ale także jako zdrowa przekąska lub lekkie danie.

Burak ćwikłowy ma niską kaloryczność, a przy tym wiele składników odżywczych. Jest bogaty w składniki mineralne, takie jak: potas, żelazo, wapń, magnez oraz w mniejszych ilościach mangan, cynk, miedź, kobalt. Zawiera witaminy z grupy B, w tym foliany, betainę, a także witaminę C. Składniki zawarte w burakach, szczególnie antyoksydanty, które eliminują wolne rodniki i zapobiegają powstawaniu nowotworów, chronią i wspierają wątrobę w detoksykacji, wzmacniają odporność, wspierają pamięć i koncentrację,  ułatwiają zasypianie. Witaminy z grupy B oraz betaina zawarte w burakach obniżają poziom homocysteiny we krwi, chroniąc układ krwionośny.

Składniki:

  • 2 buraki ćwikłowe średniej wielkości ugotowane,
  • 3 ogórki gruntowe,
  • pęczek koperku,
  • 50 g sera koziego feta,
  • 1 łyżka pestek dyni,
  • 1 łyżka świeżej siekanej mięty,
  • 1 łyżeczka soku z limonki,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:

Umyj dokładnie warzywa. Buraki obierz ze skóry i ugotuj. Gdy ostygną pokrój je w kostkę. Ogórki również pokrój w kostkę. Wymieszaj warzywa w misce. Dodaj posiekany koperek, pokruszony ser feta, świeżą miętę, pestki dyni. Dopraw do smaku. Następnie zrób sos winegret na bazie oliwy z oliwek, miodu, soku z limonki. Dodaj szczyptę soli i pieprzu.

0:00
0:00