Orzeźwiająca sałatka z miętą może być podawana do głównego posiłku, ale także jako zdrowa przekąska lub lekkie danie.
Burak ćwikłowy ma niską kaloryczność, a przy tym wiele składników odżywczych. Jest bogaty w składniki mineralne, takie jak: potas, żelazo, wapń, magnez oraz w mniejszych ilościach mangan, cynk, miedź, kobalt. Zawiera witaminy z grupy B, w tym foliany, betainę, a także witaminę C. Składniki zawarte w burakach, szczególnie antyoksydanty, które eliminują wolne rodniki i zapobiegają powstawaniu nowotworów, chronią i wspierają wątrobę w detoksykacji, wzmacniają odporność, wspierają pamięć i koncentrację, ułatwiają zasypianie. Witaminy z grupy B oraz betaina zawarte w burakach obniżają poziom homocysteiny we krwi, chroniąc układ krwionośny.
Składniki:
- 2 buraki ćwikłowe średniej wielkości ugotowane,
- 3 ogórki gruntowe,
- pęczek koperku,
- 50 g sera koziego feta,
- 1 łyżka pestek dyni,
- 1 łyżka świeżej siekanej mięty,
- 1 łyżeczka soku z limonki,
- 1 łyżeczka miodu,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
Umyj dokładnie warzywa. Buraki obierz ze skóry i ugotuj. Gdy ostygną pokrój je w kostkę. Ogórki również pokrój w kostkę. Wymieszaj warzywa w misce. Dodaj posiekany koperek, pokruszony ser feta, świeżą miętę, pestki dyni. Dopraw do smaku. Następnie zrób sos winegret na bazie oliwy z oliwek, miodu, soku z limonki. Dodaj szczyptę soli i pieprzu.