Tarta, którą Państwu prezentuję, ma niesamowity smak słodko-kwaśny z dodatkiem nuty orzechowej. Można ją serwować zarówno na śniadanie jak i obiad oraz kolację. Raczej dla miłośników słodkich smaków i francuskiego ciasta. W całości jest bardzo odżywcza i pełna witamin i minerałów.
Orzechy włoskie z wyglądu przypominają mózg i właśnie dla tego narządu są niebywale zdrowe. Zawierają sporo białka, ale także wielonienasycone kwasy tłuszczowe, m.in. kwas należący do Omega 3 – kwas alfa-linolenowy (ALA). Mają działanie antyoksydacyjne i są bogate w składniki mineralne (żelazo, magnez, sód, potas) i witaminy (z grupy B, E, A oraz C). Zapobiegają chorobom sercowo-naczyniowym i pośrednio chorobom neurodegeneracyjnym, spowalniając pogarszanie się funkcji poznawczych.
Składniki:
- 450 g ciasta francuskiego,
- 150 g sera koziego,
- 1 średnia cebula szalotka,
- 2 łyżeczki miodu,
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek,
- szczypta soli i pieprzu,
- szczypta cynamonu cejlońskiego,
- 1 dojrzała gruszka,
- garść włoskich orzechów,
- garść rukoli,
- ziarenka granatu,
- sos balsamiczny.
Wykonanie:
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, podduś cebulkę, dodaj miód i przypraw. Na blaszce okrągłej wyłóż ciasto francuskie. Możesz wcześniej użyć papieru do pieczenia i posmarować go oliwą z oliwek. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Zetrzyj na tarce ser kozi, dodaj cebulkę. Gruszkę umyj i pokrój na cienkie plasterki i ułóż na cebuli. Piecz od 30 do 35 minut, tak aby boki zarumieniły się. Następnie do upieczonej tarty dodaj szczyptę cynamonu cejlońskiego wymieszanego z miodem. Udekoruj tartę listkami rukoli, orzechami włoskimi i ziarenkami granatu, które są kwaskowate i cierpkie i przełamią słodki smak. Na końcu polej delikatnie sosem balsamicznym.
Autor: Katarzyna Arkuszyńska