Błonnik może wspierać odporność

Beta-glukan to naturalna frakcja błonnika. Badania wskazują, że beta-glukan zwiększa aktywność niektórych typów komórek odpornościowych, w tym makrofagów, neutrofili i monocytów. Dzięki temu wspomaga naturalne siły organizmu do walki z przeziębieniem, grypą, a nawet rakiem. Znajdziesz go m.in. w drożdżach, jęczmieniu, owsie, grzybach czy algach.

Centrum odporności

Układ pokarmowy jest silnie powiązany z układem immunologicznym, ponieważ aż 80% komórek odpornościowych obecnych jest w naszych jelitach – stąd często mówi się, że odporność pochodzi z jelit. Zatem duże znaczenie w profilaktyce odporności ma stan naszego mikrobiomu w jelitach oraz to co dostarczamy wraz z dietą: niezbędne mikro i makroskładniki odżywcze w tym: witaminy, minerały i związki roślinne, które utrzymają naszą naturalną barierę ochronną na wypadek kontaktu z wirusami.

Zapobiegaj infekcjom!

Profilaktycznie, aby zachować silny układ immunologiczny warto wspierać jego podstawowe elementy – krwinki opornościowe. Badania dowodzą, że korzystny wpływ na aktywność i funkcje krwinek odpornościowych – limfocytów wykazuje selen. Dowiedziono, że zwiększone spożycie selenu stymuluje układ odpornościowy, nawet u osób, które nie mają jego niedoborów. Limfocyty osób, które przyjmowały selen były bardziej aktywne i skuteczniej zwalczały wirusy i bakterie.

Cynk hamuje rozwój infekcji

Jak wspierać odporność zanim pojawią się objawy lub rozwinie się infekcja? Postaw na cynk – niezbędny minerał, który aktywuje białe krwinki do wytwarzania cytokin – rodzaju białek, które pomagają powstrzymać rozwój wirusów. Najskuteczniej przyjmować go już na początku pojawienia się symptomów choroby – najlepiej w pierwszej dobie. Wtedy nie dopuszczamy do namnażania się wirusów oraz ich zasiedlania zawłaszcza w śluzówce gardła i nosa, które zazwyczaj jako pierwsze są atakowane podczas infekcji.

Jelita – centrum odporności

Bez zdrowych jelit nie ma sprawnie działającego układu immunologicznego, a tym samym zdrowia. Zaburzenia równowagi mikrobiologicznej w jelitach prowadzą do niewydolności systemu immunologicznego. Do tego dochodzą metale ciężkie, toksyny środowiskowe i fatalna dieta, która powoduje niedobory. Pomocne w odbudowaniu odporności są: zmiana diety, usprawnienie funkcjonowania śluzówki jelit oraz probiotykoterapia.

Autoimmunizacja – jak wesprzeć układ odpornościowy?

Cierpisz na przewlekłe stany zapalne lub choroby autoimmunologiczne jak: reumatoidalne zapalenie stawów, chorobę Leśniowskiego-Chrona, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, łuszczyce, atopowe zapalenie skóry? Pomocna okazuje się suplementacja witaminy D. Pomaga wytworzyć peptydy o działaniu antybakteryjnym katelicydyna i β-defensyna 2 oraz aktywuje układ immunologiczny zmniejszając rozwój stanów zapalnych.

0:00
0:00