Alergia a odporność na infekcje sezonowe

Wniknięcie alergenu do organizmu uruchamia reakcję odpornościową, której towarzyszy stan zapalny. W przypadku alergii całorocznych np. na roztocza kurzu domowego czy białka zwierząt, stan zapalny staje się przewlekły. „Przemęczony” zapaleniem układ immunologiczny nie będzie funkcjonował wydajnie, co też zwiększa podatność organizmu na infekcje wirusowe. Warto wiedzieć, że tworzenie się stanów zapalnych jest skutkiem stresu oksydacyjnego. Mitochondria odgrywają ważną rolę w sygnalizacji prozapalnej. Z kolei mediatory prozapalne mogą również zmieniać funkcjonowanie mitochondriów. Obydwa te procesy zwiększają mitochondrialny stres oksydacyjny, sprzyjając błędnemu cyklowi zapalnemu, a tym samym osłabieniu odporności.

Błonnik może wspierać odporność

Beta-glukan to naturalna frakcja błonnika. Badania wskazują, że beta-glukan zwiększa aktywność niektórych typów komórek odpornościowych, w tym makrofagów, neutrofili i monocytów. Dzięki temu wspomaga naturalne siły organizmu do walki z przeziębieniem, grypą, a nawet rakiem. Znajdziesz go m.in. w drożdżach, jęczmieniu, owsie, grzybach czy algach.

Centrum odporności

Układ pokarmowy jest silnie powiązany z układem immunologicznym, ponieważ aż 80% komórek odpornościowych obecnych jest w naszych jelitach – stąd często mówi się, że odporność pochodzi z jelit. Zatem duże znaczenie w profilaktyce odporności ma stan naszego mikrobiomu w jelitach oraz to co dostarczamy wraz z dietą: niezbędne mikro i makroskładniki odżywcze w tym: witaminy, minerały i związki roślinne, które utrzymają naszą naturalną barierę ochronną na wypadek kontaktu z wirusami.

Zapobiegaj infekcjom!

Profilaktycznie, aby zachować silny układ immunologiczny warto wspierać jego podstawowe elementy – krwinki opornościowe. Badania dowodzą, że korzystny wpływ na aktywność i funkcje krwinek odpornościowych – limfocytów wykazuje selen. Dowiedziono, że zwiększone spożycie selenu stymuluje układ odpornościowy, nawet u osób, które nie mają jego niedoborów. Limfocyty osób, które przyjmowały selen były bardziej aktywne i skuteczniej zwalczały wirusy i bakterie.

Cynk hamuje rozwój infekcji

Jak wspierać odporność zanim pojawią się objawy lub rozwinie się infekcja? Postaw na cynk – niezbędny minerał, który aktywuje białe krwinki do wytwarzania cytokin – rodzaju białek, które pomagają powstrzymać rozwój wirusów. Najskuteczniej przyjmować go już na początku pojawienia się symptomów choroby – najlepiej w pierwszej dobie. Wtedy nie dopuszczamy do namnażania się wirusów oraz ich zasiedlania zawłaszcza w śluzówce gardła i nosa, które zazwyczaj jako pierwsze są atakowane podczas infekcji.

Jelita – centrum odporności

Bez zdrowych jelit nie ma sprawnie działającego układu immunologicznego, a tym samym zdrowia. Zaburzenia równowagi mikrobiologicznej w jelitach prowadzą do niewydolności systemu immunologicznego. Do tego dochodzą metale ciężkie, toksyny środowiskowe i fatalna dieta, która powoduje niedobory. Pomocne w odbudowaniu odporności są: zmiana diety, usprawnienie funkcjonowania śluzówki jelit oraz probiotykoterapia.

Autoimmunizacja – jak wesprzeć układ odpornościowy?

Cierpisz na przewlekłe stany zapalne lub choroby autoimmunologiczne jak: reumatoidalne zapalenie stawów, chorobę Leśniowskiego-Chrona, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, łuszczyce, atopowe zapalenie skóry? Pomocna okazuje się suplementacja witaminy D. Pomaga wytworzyć peptydy o działaniu antybakteryjnym katelicydyna i β-defensyna 2 oraz aktywuje układ immunologiczny zmniejszając rozwój stanów zapalnych.

0:00
0:00