Kategoria "Porady dnia": Trawienie i układ pokarmowy

Jak poprawić trawienie?

Pij wodę z cytryną lub octem około 15 minut przed posiłkiem. Pomoże wydzielać kwas solny. Powoli i dokładnie przeżuwaj jedzenie. Rozdrobniony i wymieszany ze śliną pokarm jest łatwiej trawiony. Stosuj przyprawy zwiększające wydzielanie soków żołądkowych: bazylia, cząber, kozieradka, anyż, mięta. Nie popijaj posiłków przez około 1,5 – 2 godzin. Unikniesz w ten sposób rozcieńczania soków żołądkowych. Celebruj posiłek. Jedz powoli, unikaj jedzenia przed telewizorem, telefonem, czytając. Spożywaj jedzenie w miłym towarzystwie.

Zbadaj wątrobę

W przypadku problemów z trawieniem tłuszczów, bólu ramion nieznanego pochodzenia  oraz lędźwiowego odcinka kręgosłupa, lekkiego zażółcenia skóry czy wysokiego poziomu cholesterolu, sprawdź funkcjonowanie wątroby oraz woreczka żółciowego - narządów, które wspólnie odpowiadają za metabolizm lipidów. Pamiętaj przy tym, że klasyczne markery wątrobowe (ALAT, ASPAT) mają ze względów fizjologicznych ograniczoną wartość diagnostyczną, dlatego nie powinny być uznawane za jedyny marker zaburzeń wątrobowych. Wątroba i woreczek żółciowy wymagają szczególnej ochrony przy diecie bogatej w tłuszcz oraz w warunkach dużych obciążeń fizycznych.

Co łączy zdrowie jelit i kości?

Jeżeli chcesz zadbać o zdrowe kości oraz uniknąć osteoporozy, zadbaj nie tylko o odpowiednią podaż witaminy D oraz wapnia, ale także o jelita. To właśnie tam zachodzi synteza niezwykle ważnej dla metabolizmu kostnego witaminy K2. Jak wskazują badania naukowe, witamina K1 (obecna głównie w zielonych warzywach liściastych oraz warzywach kapustnych) nie jest w stanie zastąpić w tej roli witaminy K2 (produkowanej przez bakterie). Zdrowe jelita to czynnik ograniczający ryzyko osteoporozy również dzięki poprawie wchłaniania wszystkich mikroskładników odżywczych (zwłaszcza dotyczy to wapnia).

Niealkoholowe stłuszczenie wątroby

Jak to możliwe, że mimo niespożywania alkoholu pojawia się stłuszczenie i zapalenie wątroby? Najczęstszą przyczyną jest blokada metabolizmu węglowodanów, połączona z odkładaniem się tłuszczu w wątrobie. Tłuszcz wątrobowy pojawia się w wyniku spożywania nadmiaru cukrów, które nie mogą zostać prawidłowo wykorzystane. Najlepszym rozwiązaniem jest ograniczenie ilość spożywanych węglowodanów (dieta LOGI/PALEO) i wsparcie metabolizmu.

Jak uniknąć zapalenia błony śluzowej żołądka?

Zrezygnuj z kawy, alkoholu, cukru, Wprowadź pokarmy alkalizujące: zupy, zielone warzywa, zioła Nawadniaj organizm, aby zachować odpowiednie stężenie kwasów żołądkowych Zwiększ ilość przeciwzapalnych kwasów omega-3 Wprowadź pokarmy bogate w glutaminę: kapustę, szpinak, brukselkę Dostarczaj witaminę C - zwalcza bakterię H. pylorii i zmniejsza ryzyko wrzodów

Wsparcie trawienia

L-glutamina to aminokwas, który okazuje się bardzo skuteczny przy leczeniu chorób układu trawiennego, np. zespółu jelita drażliwego. Glutamina stanowi główne paliwo dla komórek jelita cienkiego i jako środek leczniczy wspomagający prawidłowe funkcjonowanie tego odcinka jelit była zalecana już przez odkrywcę cyklu kwasu cytrynowego – H. A. Krebsa. Pamiętaj: zapotrzebowanie organizmu na glutaminę wzrasta w warunkach stresu, intensywnego wysiłku fizycznego i/lub umysłowego.

Czego potrzebujemy do sprawnego metabolizowania tłuszczy?

L-karnityna to związek niezbędny do metabolizowania tłuszczu w naszym organizmie. Pozwala na transport kwasów tłuszczowych w mitochondriach oraz na pozyskanie z nich energii. Do wytworzenia karnityny nasz organizm potrzebuje kilku różnych enzymów oraz aminokwasów: metioniny i lizyny, witaminy C, żelaza, niacyny (wit. B3), wit. B6, i α-ketoglutaranu. Najbardziej narażone na niedobory karnityny są osoby na nieprawidłowo zbilansowanej diecie a także wegańskiej lub w schorzeniach nerek czy wątroby.

Jelita to nasz drugi mózg!

Jelita to nie tylko istotny element układu trawiennego, wydalniczego oraz odpornościowego, ale także nasz drugi mózg. To właśnie w jelitach zostaje wyprodukowanych około 90-95% całkowitej ilości serotoniny, jaka krąży w naszym organizmie. Jelita to także dom dla dobroczynnych bakterii jelitowych, które odpowiadają za rozkład składników pokarmowych i produkcję kwasu masłowego – paliwa wykorzystywanego przez enterocyty, a także produkcję niektórych witamin (B12, K2). Pamiętaj – zdrowe jelita to zdrowe życie!

Zadbaj o wątrobę!

Podczas terapii mitochondrialnej nie zapominaj o wątrobie! Komórki miąższu wątroby (hepatocyty) zawierają nawet 500 milionów mitochondriów, dlatego narząd ten wymaga szczególnej ochrony, w tym antyoksydacyjnej. Zdrowa wątroba to klucz do prawidłowej gospodarki węglowodanowej, białkowej oraz lipidowej, odpowiedniej wydolności organizmu, a także sprawnych mechanizmów oczyszczania. Bez sprawnej wątroby produkcja energii w organizmie ulega silnemu ograniczeniu, pamiętaj o tym wybierając dla siebie odpowiednie suplementy diety.