Toksyny i zanieczyszczenia stały się wszechobecne. Na każdym kroku czyhają konserwanty, barwniki, czy substancje o których nazwach nawet nie słyszałeś. Problem ten nie dotyczy tylko żywności. Także sztuczne substancje obecne w ubraniach, dywanach, opakowaniach produktów spożywczych, kosmetykach czy środkach czystości mogą być realnym zagrożeniem dla zdrowia twojego organizmu, a w szczególności mitochondriów.

Wiele osób stało się nadwrażliwych na substancje chemiczne obecne w kosmetykach, perfumach, środkach czystości, odświeżaczach powietrza czy spalinach. W wyniku kumulacji dużej ilości tych toksyn dochodzi do uszkodzeń mitochondriów i rozwoju przewlekłych schorzeń. Dlatego każdy z nas, a głównie mitochondriopaci, powinni ograniczyć kontakt z tymi substancjami. Przyjrzyjmy się, gdzie kryją się te szkodliwe związki.

Żywieniowa pułapka

Każda toksyczna substancja jaka dostanie się do organizmu musi zostać zneutralizowana i wydalona. Problem pojawia się gdy ilość substancji przewyższy zdolności usuwania ich z naszego organizmu. Sytuacja ta powstaje, gdy w organizmie na skutek obciążenia toksynami zaczyna brakować antyoksydantów i witamin, a mitochondria ulegną uszkodzeniu. Wówczas rośnie ryzyko stresu oksydacyjnego i nitrozacyjnego oraz zwiększonej produkcji wolnych rodników prowadzących do reakcji zapalnych. Krążące w krwioobiegu substancje mogą dotrzeć wszędzie: do jelit, czy mózgu, ale w pierwszej kolejności trafiają do wątroby – głównego narządu detoksykującego. Nagromadzenie szkodliwych substancji może działać kancerogennie, neurotoksycznie - zaburzając reakcje hormonalne i enzymatyczne, obniżać płodność i osłabiać odporność organizmu.

Azotany - wróg numer jeden naszych mitochondriów

Szczególnie duża ich zawartość jest w peklowanym mięsie, kiełbasach, baleronie oraz suszonych mięsach jak salami. Warzywa także mogą być źródłem tej substancji - głównie przemysłowo uprawiane sałaty i warzywach korzeniowe. Zastanawiacie się co jest złego w azotanach? Otóż wytwarzają w naszym organizmie tlenek azotu – przyczynę stresu nitrozacyjnego (więcej w artykule: Stres nitrozacyjny). Ponadto NO• zużywa duże ilości witaminy C i E, obecnych m.in. w soku żołądkowych przyczyniając się do stanów zapalnych błony śluzowej żołądka.

Uważaj co pijesz. Graniczna dopuszczalna zawartość azotanów w wodzie pitnej wynosi 50 mg/l. Silne stężenie zagraża dzieciom – prowadzi do wytwarzania w organizmie methemoglobiny – nieodwracalnie utlenionej hemoglobiny. Tymczasem udowodniono, że wartość graniczna jest zawyżona, już stężenie 20 mg/l azotanów w wodzie podnosi ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe w tym raka trzustki. Ponadto woda jest coraz silniej skażona hormonami, lekami, czy antybiotykami. Wybierajmy wodę źródlaną najlepiej w szklanych butelkach lub korzystaj z filtrów.

Pestycydy

Czyli substancje służące do ochrony produkcji roślinnej, zwalczania szkodliwych organizmów żywych. Pozostałości pestycydów kumulują się w żywności: głównie owocach i warzywach i charakteryzują się dużą trwałością, nawet kilkunastoletnią, dlatego proces ich odkładania w ciele się może trwać wiele lat. Wysoka zawartość tych związków obserwuje się szczególnie w truskawkach (nawet kilka różnych związków), winogronach, papryce, sałacie oraz innych importowanych owocach i warzywach. Bardzo często wartości graniczne stężenia chemikaliów są przekraczane. Przykładowo według badań niemieckich przeprowadzonych przez Ministerstwo Rolnictwa w 2009 roku, stężenie pestycydów było przekroczone w trzech czwartych wszystkich przebadanych winogron1. Co więcej problem tkwi w normach i badaniach, które nie uwzględniają co dzieje się z toksycznymi substancjami po latach kumulacji w organizmach konsumentów. A przecież schorzenia przewlekłe rozwijają się latami i to nie jeden ksenobiotyk szkodzi mitochondriom tylko łączna ilość szkodliwych substancji. Na szczęście polska żywność na tle europejskiej wygląda całkiem dobrze: według badań pozostałości pestycydów występują w jednej czwartej owoców i warzyw. Jednak nawet niewielka ilość po wielu latach może dać o sobie znać. Wybierajmy nasze krajowe produkty, najlepiej w upraw ekologicznych, których normy produkcji są dużo bardziej rygorystyczne.

Bisfenol A
Skarżenie żywności może wynikać z niewłaściwego jej przechowywania np. w puszkach, folii i innych sztucznych materiałach. Szczególnie szkodliwy jest związek o nazwie bisfenol A. Powoduje zaburzania rozwoju w okresie wczesnodziecięcym, cukrzyce typu 2 oraz choroby serca, ponieważ zaburza przemiany metaboliczne mitochondriów2,3.

Detergenty

Większość nie ekologicznych żeli, szamponów, past do zębów, środków do czyszczenia szyb samochodów czy kosmetyków zawiera tak zwane środki powierzchniowo czynne – surfakanty. Jak te związki wpływają na mitochondria? W jednym z brytyjskich laboratoriów zbadano, że surfakanty hamują działanie transporterów ATP-ADP w mitochondriach. Ponadto mają zdolność wnikania przez skórę do narządów, a także przekraczają barierę krew-mózg i błony mitochondriów niszcząc w nich nienasycone kwasy tłuszczowe. Olbrzymie ilości używanych przez każdego z nas surfakantów dostają się do mórz. Stad stwierdza się obecność surfakantów w mitochondriach organizmów żywych w tym: ryb i skorupiaków.

Istnieją mniej i bardziej bezpieczne dla skóry surfakanty. Szeroko bada się te związki przed wprowadzeniem do kosmetyków. Jednak dalej nie pozostają dla nas obojętne. Obecnie dostępna jest szeroka gama alternatywnych kosmetyków naturalnych. Wybór należy do Ciebie.

Listę szkodliwych substancji można stale wydłużać o szkodliwe pola elektromagnetyczne z telefonów, chlor obecny w basenach, zanieczyszczenia powietrza i leki. Jednak celem jest uwrażliwienie na otaczające nas substancje, żebyśmy mogli ich unikać i chronić w naturalny sposób nasze zdrowie.

 

Bibliografia:

  1. Kuklinski. B.: Mitochondria. Diagnostyka uszkodzeń mitochondrialnych i skuteczne metody terapii. Mito-pharma, Gorzów Wielkopolski, 2017.
  2. Melzer, D., Osborne, N.J., Henley, W.E. et.al: Urinary bisfenol A concentration and risk of future coronary artery disease in apparently healthy men and women. Circulation 2012.
  3. Carwile, J.L., Ye, X., Zhou, X., et.al: Canned soup cosumption and urinary bisfenol A: a randomized crossover trial. JAMA 306, 2011, 2.218-2.220
Uzupełnij diagnostykę tarczycy

Przy zaburzeniach funkcjonowania tarczycy warto zdiagnozować m.in. poziom jodu, selenu oraz żelaza. Niedobór selenu prowadzi do spadku produkcji hormonu tarczycy T3 i grozi jej niewydolnością.

Leksykon Zdrowia
4 4-HNE 4-HYDROKSYNONENAL 5 5-MTHF A ACESULFAM K ACETON ACETYLACJA ACETYLO-COA ADDISONA, ZESPÓŁ ADENINA ADENOZYNOTRÓJFOSFORAN ADINOPEKTYNA ADIPOCYTY ADMA AGE AKONITAZA AKROLEINA AKTYWNY OCTAN ALFA, FALE MÓZGOWE ALLOSTERYCZNY MODULATOR AMD AMID KWASU NIKOTYNOWEGO AMPK AMYLAZA ANGIOGENEZA ANGIOTENSYNA ANTYOKSYDANTY APOPTOZA ASPARTAM ATP AUTOFAGOCYTOZA ATOPOWE ZAPALENIE SKÓRY (AZS) B BABKA JAJOWATA BETA - OKSYDACJA KWASÓW TŁUSZCZOWYCH BETA, FALE MÓZGOWE BETA-BLOKERY BIAŁA TKANKA TŁUSZCZOWA BIAŁKO C-REAKTYWNE BŁONNIK POKARMOWY BRĄZOWA TKANKA TŁUSZCZOWA BRCA1 C CFS CHELATACJA CHROMOGRANINA A CIAŁA KETONOWE CISPLATYNA CK COMT CORICH CYKL COX CRP CYJANOKOBALAMINA CYKL CYTRYNIANOWY CYKL KREBSA CYKL KWASU CYTRYNOWEGO CYKL MOCZNIKOWY CYKL ORNITYNOWY CYKLAMINIAN CYKLOOKSYGENAZA PROSTAGLANDYNOWA CYP2D6 CYSTATIONINA CYTOCHROM C CYTOKINY STANU ZAPALNEGO CYTOZYNA CYTRULINA CZYNNIK INDUKOWANY HIPOKSJĄ CZYNNIK TOLERANCJI GLUKOZY CZYNNIK WZROSTU NASKÓRKA CZYNNIK WZROSTU NASKÓRKA CZYNNIK WZROSTU ŚRÓDBŁONKA NACZYNIOWEGO CHOLINA D DEHYDROGENAZA PIROGRONIANOWA DEHYDROGENAZY DEKSTRYNA DELTA, FALE MÓZGOWE DHA DIALDEHYD MALONOWY DINUKLEOTYD NIKOTYNOAMIDOADENINOWY DIOKSYGENAZA DIOKSYNY DOKSORUBICYNA DYSMUTAZA PONADTLENKOWA DYSTONIA DESATURACJA E EBV ECGF EEG ELEKTROENCEFALOGRAFIA ENDOTOKSYNA ENO ENTEROCYTY EPA EPIGENETYKA ERYTRYTOL F FAD FADH2 FENOLOWE KWASY FERMENTACJA MLECZANOWA FIBRATY FIBROMIALGIA FILOCHINON FITOSTERYNY FITOWY, KWAS FLAWONOIDY FLUPIRTYNA FMS FOSFATYDYLOSERYNA FOSFORAN-5-PIRYDOKSALU FOSFORYLACJA OKSYDACYJNA FRATAKSYNA FRUKTOZO-1,6-BIFOSFORAN FURANY FAGOCYTOZA G GABA GALAKTOZA GALENIKA GAMMA, FALE MÓZGOWE GASTRYNA GENISTEINA GLICEROLO-3-FOSFORAN GLIKOLIZA GLUKAGON GLUKOKORTYKOIDY GLUKONEOGENEZA GLUT GLUTAMINA GLUTAMINIAN GLUTATION GLUTATION ZREDUKOWANY GSH GSSG GTP GUANINA H HAPTOKORYNA HBA1C HDL HEMOGLOBINA HENLEGO, PĘTLA HIF1Α HIPOKSJA HISTONY HOLOTRANSKOBALAMINA HYDROPEROKSYLOWY, RODNIK HASHIMOTO I IGA IGE IGF-1 IGG IMMUNOGLOBULINA A IMMUNOGLOBULINA E IMMUNOGLOBULINA G INDEKS GLIKEMICZNY (IG) INDEKS INSULINOWY (FII) INHIBITORY ENZYMÓW INHIBITORY POMPY PROTONOWEJ INO INSULINA INSULINOOPORNOŚĆ INULINA INULINA K KALCYTRIOL KANCEROGEN KARBOKSYLAZA PIROGRONIANOWA KARDIOLIPINA KATECHOLO-O-METYLOTRANSFERAZA KERATYNA KETOGENEZA KINAZA KREATYNOWA KINAZA MTOR KOBALAMINA KOENZYM A KOENZYM Q10 KOFAKTOR KOMPLEKS DEHYDROGENAZY PIROGRONIANOWEJ KOZŁEK LEKARSKI KREATYNA KREATYNINA KSENOBIOTYKI KSYLITOL KUMARYNA KWAS ALFA - LINOLENOWY KWAS DOKOZAHEKSAENOWY KWAS EIKOZAPENTAENOWY KWAS GAMMA-AMINOMASŁOWY KWAS LINOLOWY KWAS LIPONOWY KWASICA KETONOWA KWASICA METABOLICZNA KWASICA MLECZANOWA KWASU MLEKOWEGO CYKL KWAS MLEKOWY KATALAZA KLASTER Ł ŁAŃCUCH ODDECHOWY L LDL LEKTYNY LEPTYNA LEPTYNOOPORNOŚĆ LIGAND LIGNANY LIKOPEN LIMONINA LINDAN LINDANY LIPAZA LIPOLIZA LIZOSOM M MALONOWY, DIALDEHYD MALTODEKSTRYNA MAŚLAN MASŁOWY, KWAS MCS MDA MDR – P MEDYCYNA MITOCHONDRIALNA METYLACJA METYLOKOBALAMINA MITOCHONDRIUM MITOFAGIA MLECZAN MRNA MRNA MTDNA MTHFR MTNO MTRNA N NAD NAD+ NADH NADPH NADTLENEK WODORU NADTLENOAZOTYN NEFRONU, PĘTLA NFKB NIACYNA NIESTEROIDOWE LEKI PRZECIWZAPALNE NIEZBĘDNE NIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE NLPZ NMDA NNO O OKSYDAZA CYTOCHROMU C OKSYDOREDUKTAZY OKSYGENAZA HEMOWA 1 ORAC OROTOWY, KWAS OSTROPEST PLAMISTY OŚ HPA P PEKTYNY PEPSYNA PEPTYDY PEROKSYDAZY PET PIEPRZ METYSTYNOWY PIROFOSFORAN TIAMINY PIROGRONIAN PIRYDOKSYNA PIRYMIDYNY PLUSKWICA GRONIASTA POCHP PODSTAWNIK POJEMNOŚĆ ANTYOKSYDACYJNA ORGANIZMU POLIFENOLE POLISACHARYDY POSZARPANE CZERWONE WŁÓKNA PPI PRODUKT ZAAWANSOWANEJ GLIKACJI PROTEAZY PROTEOLIZA PRZECIWUTLENIACZE PURYNY PARESTEZJA Q QTC R REAKCJA ANAPLEROTYCZNA REPERFUZJA RESWERATROL RÓŻENIEC RYBOFLAWINA RYBOZA REAKCJA AUTOIMMUNOLOGICZNA S S-100, BIAŁKA SAPONINY SIRT3 SIRTUINY SOD SOD-1 SOD-2 SOMATOLIBERTYNA SOMATOSTATYNA SSRI STATYNY STRES NITROZACYJNY STRES OKSYDACYJNY SUKRALOZA SYLIMARYNA SZCZAWIOOCTAN SIBO Ś ŚRÓDBŁONKOWY CZYNNIK WZROSTU T T3 T4 TEOBROMINA THETA, FALE MÓZGOWE TIAMINA TLENEK AZOTU (NO) TORSADE DE POINTES TRANSKOBALAMINA I TRANSKOBALAMINA II TRIJODOTYRONINA TRÓJGLICERYDY TRYPSYNA TYMINA TYROKSYNA U U, ZAŁAMEK URACYL UTLENIONE GSH V VEGF W WIELOKSZTAŁTNY CZĘSTOKURCZ KOMOROWY WOLNE RODNIKI Z ZESPÓŁ PRZEWLEKŁEGO ZMĘCZENIA ZESPÓŁ WRAŻLIWOŚCI NA WIELORAKIE SUBSTANCJE CHEMICZNE ZWYRODNIENIE PLAMKI ŻÓŁTEJ
Reklama
Glutation MSE
300 mg zredukowanego glutationu w kompleksie niezbędnych składników
Reklama
Glutation MSE
300 mg zredukowanego glutationu w kompleksie niezbędnych składników
Redakcja:
mail: redakcja@mito-med.pl
Reklama:
mail: reklama@mito-med.pl
2017 © Mito Med