Sirt-foods: czerwona cebula, chili, kasza gryczana, brokuły, jarmuż
Na 2 porcje potrzebujesz:
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
- ¼ posiekanej czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżeczka świeżo otartego imbiru
- 1 kubek różyczek brokuła (mogą być mrożone)
- 1 łyżeczka czerwonej lub zielonej pasty curry
- 1 kubek szpinaku (może być mrożony)
- 1 kubek jarmużu (może być mrożony)
- ½ kubka śmietanki kokosowej lub gęstej części z mleka kokosowego z puszki
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- ½ łyżeczki papryczki chili w płatkach
- 1 łyżka świeżo posiekanych listków pietruszki do dekoracji
- 100 g suchej kaszy gryczanej ugotowanej wg instrukcji na opakowaniu
Wykonanie curry:
- Jeżeli korzystasz z mrożonego szpinaku i jarmużu, wyłóż je na sitko i odczekaj, aż odtają. Odsączony płyn wylej
- W międzyczasie rozpuść na patelni olej kokosowy i podduś na nim czerwoną cebulę. Po 5 minutach dodaj czosnek, chilli w płatkach, pastę curry oraz imbir i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj brokuły, skręć ogień i duś całość przez około 5 minut
- Następnie dodaj sos sojowy oraz śmietankę kokosową
- Po upływie kolejnych 10 minut dodaj szpinak i jarmuż, dokładnie wymieszaj i duś przez kolejnych 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Wyłóż curry na 2 głębokie talerze, dodaj kaszę gryczaną i udekoruj świeżymi listkami pietruszki
Autor: Sylwia Grodzicka