Zielone curry z kaszą gryczaną

Poznaj przepis na wegańskie curry ze szpinakiem i sirt-foods.

Sirt-foods: czerwona cebula, chili, kasza gryczana, brokuły, jarmuż

Na 2 porcje

Potrzebujesz:

  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • ¼ posiekanej czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżeczka świeżo otartego imbiru
  • 1 kubek różyczek brokuła (mogą być mrożone)
  • 1 łyżeczka czerwonej lub zielonej pasty curry
  • 1 kubek szpinaku (może być mrożony)
  • 1 kubek jarmużu (może być mrożony)
  • ½ kubka śmietanki kokosowej lub gęstej części z mleka kokosowego z puszki
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • ½ łyżeczki papryczki chili w płatkach
  • 1 łyżka świeżo posiekanych listków pietruszki do dekoracji
  • 100 g suchej kaszy gryczanej ugotowanej wg instrukcji na opakowaniu

Wykonanie curry:

  • Jeżeli korzystasz z mrożonego szpinaku i jarmużu, wyłóż je na sitko i odczekaj, aż odtają. Odsączony płyn wylej
  • W międzyczasie rozpuść na patelni olej kokosowy i podduś na nim czerwoną cebulę. Po 5 minutach dodaj czosnek, chilli w płatkach, pastę curry oraz imbir i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj brokuły, skręć ogień i duś całość przez około 5 minut
  • Następnie dodaj sos sojowy oraz śmietankę kokosową
  • Po upływie kolejnych 10 minut dodaj szpinak i jarmuż, dokładnie wymieszaj i duś przez kolejnych 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Wyłóż curry na 2 głębokie talerze, dodaj kaszę gryczaną i udekoruj świeżymi listkami pietruszki

Autor: Sylwia Grodzicka