Czy zastanawiałeś się, jak wyglądałby czarnobiały świat? Życie prawdopodobnie uległoby zmianom. Możliwość rozróżniania barw ułatwia tak wiele - od sygnalizacji, znaków, po wpływ na nastrój czy zjawiska w przyrodzie. Tak naprawdę na świecie nie istnieją kolory. One powstają dzięki informacji, która dociera do naszego mózgu w zależności od długości fali światła i warunków oświetlenia. W siatkówce oka obecne są trzy receptory, dzięki którym narząd wzroku rejestruje odcienie rozróżniane następnie przez mózg1.

Oczy to jeden z atrybutów naszego piękna, zdrowego wyglądu, a przede wszystkim sprawnego procesu widzenia. Niestety wraz z wiekiem nasz wzrok ulega osłabieniu. Zmniejszona ostrość sprawia, że przestajemy dostrzegać istotne szczegóły, zaczynamy mieć problem z czytaniem. Dotykają nas także schorzenia takie jak jaskra, czy zanik plamki żółtej, które nieleczone mogą powodować nawet utratę wzroku. Jak temu zapobiec?

Dostępnych jest wiele informacji o tym jak dbać o wzrok. Jednak najskuteczniejszą ochronę stanowi wsparcie na najgłębszym możliwym poziomie – komórek a dokładniej znajdujących się w nich mitochondriów. Ponieważ to właśnie siatkówka oka jest narządem o największym zagęszczeniu tych organelli. Mitochondria są niezwykle istotne dla sprawnego widzenia i mogą pełnić istotne funkcje, jeżeli zapewnimy im odpowiednie wsparcie.

Ochrona wzroku

Narząd wzroku do prawidłowego procesu widzenia wymaga dużych ilości energii. Wynika to z pracy jaką musi wykonać zamieniając energię elektromagnetyczną w chemiczną na potrzeby odróżniania barw, ostrości widzenia, czy procesów akomodacji oka. Jednym z czynników, który może uszkadzać wzrok jest nadmierne promieniowanie słoneczne. Z kolei wewnątrz organizmu mogą czaić się niebezpieczne wolne rodniki, które przyczyniają się do rozwoju schorzeń oczu, dlatego narząd wzroku musi być odpowiednio chroniony.

Glutation

Siatkówkę oka cechuje najwyższe zagęszczenie mitochondriów spośród wszystkich tkanek w naszym ciele. Zaopatrują one narząd wzroku w odpowiednią ilość energii. Niestety w wyniku uszkodzeń mitochondria zaczynają produkować duże ilości wolnych rodników. Podczas kontaktu ze światłem w oku rośnie synteza szkodliwego anionorodnika tlenowego, dlatego struktury wewnątrz gałki ocznej potrzebują wielu czynników zabezpieczających przed reaktywnymi formami tlenu. W celu skutecznej ochrony w naszych oczach działają enzymy antyoksydacyjne: reduktaza i peroksydaza glutationowa. Enzymy te mogą działać ochronnie dzięki obecności glutationu (GSH). Substancja ta jest silnym przeciwutleniaczem, a jej stężenie
w soczewce oka jest tak wysokie jak w wątrobie i zapewnia ochronę wrażliwych grup siarkowych1. Jednak podczas stresu oksydacyjnego, który towarzyszy chorobom oczu, glutation ulega utlenieniu do nieaktywnej formy (GSSG), która nie jest użyteczna dla enzymów. Dlatego poza dostarczaniem glutationu należy zapewnić w organizmie wystarczającą ilość witaminy B2, która pomaga przekształcać glutation utleniony w postać aktywną, a także witamina B5, która zwiększa poziom glutationu w mitochondriach i aktywuje enzymy antyoksydacyjne.

Witamina C

W oku znajduje się ciecz wodnista, podlegająca regularnej wymianie, co kilka godzin. Zawiera ona nawet 35-krotnie więcej witaminy C niż nasza krew1, a w połączeniu z glutationem zapewnia 75-85% ochrony naszym oczom. Witamina C niezwykle skutecznie wychwytuje rodniki tlenowe. Jeżeli jej zabraknie w oku dominować będą reakcje utleniania, a komórki zostaną narażone na utratę kwasu hialuronowego oraz metioniny. Dbając o odpowiedni poziom oraz czas uwalniania tej witaminy w organizmie zapewniasz oczom niezbędną ochronę.

Koenzym Q10 i kardiolipina

W naszych oczach wytwarzany jest barwnik – bisretinoid pirymidynowy (A2E), który jest toksyczny dla komórek.
W procesie starzenia barwnik ten odkłada się w komórkach prowadząc do zablokowanie enzymu łańcucha oddechowego – oksydazy cytochromu c powodując spadek syntezy energii. Neutralizację szkodliwego działania bisretinoidu wykazuje kardiolipina oraz kwasy omega-3 i koenzym Q101. Suplementacja tych substancji jest zarówno doskonałym sposobem profilaktyki narządu wzroku oraz skutecznie sprawdza się w terapii jaskry, czy zaćmy.

Dla ochrony oczu niezbędne są również: melanina, tokoferole, karotenoidy, witamina A, cynk oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe1.

Schorzenia oczu

Według doktora Bodo Kuklinskiego problemy z narządem wzroku są wtórym objawem istniejących już chorób przewlekłych. Często pacjenci zgłaszają się z innymi dolegliwościami, a podczas diagnozy okazuje się że cierpią także na kataraktę czy zwyrodnienie plamki żółtej. Specjalista podkreśla, że problemy ze wzrokiem sygnalizują poważne braki składników odżywczych, które zakłócają procesy biochemiczne.

Przykładowo choroba taka jak jaskra również wynika z niewłaściwej ochrony mitochondriów, które zaczynają produkować duże ilości wolnych rodników prowadząc do rozwoju stresu oksydacyjnego i nitrozacyjnego. (więcej na temat tych procesów można przeczytać w artykule stres nitrozacyjny, określ poziom stresu twoich komórek). Procesy te niszczą substancje antyoksydacyjne takie jak witamina C czy glutation. Ponadto u osób cierpiących na jaskrę reaktywne formy tlenu wpływają na syntezę czynnika (endoteliny 1), która zwęża żyły i utrudnia odpływ krwi. Dochodzi do wzrostu ciśnienia
w gałce ocznej. Skutki są reakcją łańcuchową: maleje aktywność enzymów przeciwutleniających, rośnie utlenianie lipidów błon, komórki zaczynają produkować czynnik zapalne. Zaburzenia te prowadza w konsekwencji do degeneracji nerwu wzrokowego.

Ważnym elementem wpływającym na rozwój jaskry jest niestabilność stawu szyjnego. Niedokrwienie oraz wzrost czynnika HIF-1α hamują przebieg cyklu Krebsa – procesu umożliwiającego naszym mitochondriom wytwarzanie energii. Rozumiejąc znaczenie tych procesów wiemy, że zastosowanie w tej sytuacji kropli obniżających ciśnienie nie jest skuteczne, co więcej nasila hipoksję i produkcję czynnika HIF-1α prowadząc do dalszego zatrzymania produkcji energii i degeneracji nerwu wzrokowego.

Przykłady te dowodzą, że procesy występujące podczas jaskry są takie jak w cytopatii mitochondrialnej. Dr Bodo Kuklinski – specjalista medycyny mitochondrialnej z powodzeniem leczy to schorzenia terapią oparta na mitoceutykach – substancjach, które docierają wprost do mitochondriów przywracając właściwe przemiany biochemiczne i ochronę komórek m.in oczu.

Zaćma

Terapia mitochondrialna jest także skuteczna w leczeniu zaćmy powodującej zmętnienie soczewki. Procesem prowadzącym do rozwoju takiego stanu ponownie jest zaburzony metabolizm mitochondrialny i rodniki stresu oksydacyjnego. Podczas choroby dochodzi do utleniania białek obecnych w soczewce, które zaczynają stopniowo wpływać na zmniejszenie pola widzenia. Co więcej choroba ta pojawia się w dużo młodszym wieku niż kiedyś i nie wynika to z nadmiernego promieniowania słonecznego, a z deficytów mikroskładników odżywczych prowadzących do zaburzeń mitochondrialnych. Jeżeli nie zatrzymamy przyczyny procesu – dysfunkcji mitochondriów i stresu oksydacyjnego, zaćma może doprowadzić nawet do utraty wzroku. Utrzymywanie odpowiedniej ilości antyoksydantów i witaminy w organizmie hamuje powstawanie
i rozwój zaćmy. Brzmi to bardzo prosto, ale od dawna dokumentują to badania2.

Zwyrodnienie plamki żółtej

Kolejnym schorzeniem spowodowanym na skutek dysfunkcji mitochondriów jest zwyrodnienie plamki żółtej. Pojawia się najczęściej w organizmie obciążonym istniejącymi już dolegliwościami i procesem deregulacji biochemicznej. Plamka żółta znajduje się w siatkówce oka. Odpowiada za ostrość widzenia. Jej centralna część zawiera wiele receptorów czułych na światło - czopów – odpowiadających za rozróżnianie barw oraz pręcików – pozwalających dostrzegać ruch i kształt. Jest miejscem, w którym najaktywniej gromadzą się luteina i zeaksantyna. Pełnią silną funkcję antyoksydacyjną i chronią przed działaniem promieni świetlnych. Luteina działa również przeciwzapalnie chroniąc błonę naczyniową, oraz zwalcza endotoksyny.

Wraz z wiekiem dochodzi do zwyrodnienia plamki żółtej, a w konsekwencji nawet jej całkowitego zaniku. Choroba ta
w początkowym stadium charakteryzuje się zmianą barwnika w plamce żółtej. W kolejnej fazie pojawia się wysięk lub krwotok oraz bliznowacenie. Są to widoczne objawy, których przyczyna jest ukryta w deficytach mikroskładników niezbędnych dla narządu wzroku.

Naukowe informacje niepodważalnie wskazują, że mikroskładniki są w stanie opóźnić postęp procesów degeneracyjnych w gałce ocznej3. Przeprowadzono badania randomizowane, w których wzięło udział 106 pacjentów, u których w ciągu 12 miesięcy zwyrodnienie plamki żółtej uległo znaczącej poprawie. Przyjmowali oni substancje takie jak: koenzym Q10, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz L-karnitynę. W kolejnych latach udokumentowano, że spożywanie tłustych ryb zmniejsza ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej o 40%4. Ryby są doskonałym źródłem kwasów EPA i DHA. Kwasy omega-3 pomagają odprowadzać ciecz wodnistą oraz obniżają ciśnienie w gałce ocznej. Obie postaci zwyrodnienia plamki żółtej można z powodzeniem leczyć za pomocą terapii mitochondrialnej.

Czym jeszcze karmić oczy?

Nasz jadłospis warto wzbogacić o kilka produktów potrzebnych naszym oczom. Nie trzeba daleko szukać drogich produktów z za oceanu. Dobrze znana rodzima marchew– jest zasadowa i działa oczyszczająco, a przede wszystkim jest najbogatszym źródłem przeciwutleniacza beta-karotenu (prowitaminy A). Ma korzystny wpływ na leczenie katarakty i działa przeciwzapalnie na śluzówki. Produkty takie jak: szpinak, słodkie ziemniaki (bataty) oraz wątroba wołowa i wieprzowa również są doskonałymi źródłami witaminy A. Ponadto czarne jagody oraz jagody goji działają ochronnie, ponieważ zawierają duże ilości flawonoidów. Są dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny chroniącymi wzrok przed wolnymi rodnikami.

Bezkonkurencyjny Bildi AMD

Odpowiednio dobrana terapia jest w stanie pomóc przywrócić właściwe funkcjonowanie komórek tym samym wpływając na odpowiednią ochronę oczu. Zastosowanie mitoceutyków skutecznie zapobiega i leczy nawet degenerację plamki żółtej. Na potrzeby terapii stworzono preparat Bildi AMD® (teraz pod nową nazwą MitoVision®) zawierający niezbędne składniki chroniące nasz wzrok. Zestawiono w nim aż 10 niezbędnych substancji, dzięki czemu ograniczono potrzebę kupowania kilku różnych preparatów i dobierania odpowiedniej dawki. Posiada w składzie silne substancje przeciwutleniające: koenzym Q10 zapobiegający odkładaniu bisretinoidu, a także kwas α – liponowy, cynk i selen. Ponadto luteinę i zeaksantynę, które chronią przed działaniem promieni świetlnych, działają przeciwzapalnie chroniąc błonę naczyniową. Posiada także składniki wspierające mitochondria w produkcji energii: niacynamid (witamina B3), mangan, taurynę, i miedź. W wyniku starannego opracowania receptury i dawek substancje te docierają prosto do mitochondriów poprawiając funkcjonowanie wzroku. Bildi AMD® > MitoVision® zawiera kompleksowy skład substancji w aktywnej formie i najwyższym stopniu czystości.

 

Autor: Paulina Żurek

Bibliografia:

  1. Kuklinski B., Medycyna mitochondrialna. Objawy, diagnostyka oraz metody terapii, 2017.
  2. María Pastor Valero, Astrid E. Fletcher Bianca L. De Stavola, et.al.: Vitamin C Is Associated with reduced risk of cataract in a mediterranean population. J. Nutr. 2002
  3. Age-related eye disease study research group: A radnomized, placebo-controlled, clinical trial of high-dose supplementation with vitamin C and E, beta carotene, and zinc for age related macular degeneration and vision loss: AREDS report no. 8. Arch Ophthalmol. 2001
  4. Christen, W.G., Schaumberg, D.A., Glynn, R.J. et. Al.: Dietary ω-3 fatty acid and fish intake and incydent age-related macular degeneration in women. Arch. Ophathalmol. 2011

 

Dieta może wpływać na nasze geny

Czy wiesz, jak ważne są składniki roślinne w diecie? W naszej krwi oraz tkankach krążą roślinne microRNA, które służą przekazywaniu informacji między komórkami. Są odporne jest na działanie temperatury i soków żołądkowych. Szczególnie bogate w mikro-RNA są warzywa kapustne, które w zależności od potrzeb organizmu mogą aktywować lub dezaktywować nasze geny.

Leksykon Zdrowia
4 4-HNE 4-HYDROKSYNONENAL 5 5-MTHF A ACESULFAM K ACETON ACETYLACJA ACETYLO-COA ADDISONA, ZESPÓŁ ADENINA ADENOZYNOTRÓJFOSFORAN ADINOPEKTYNA ADIPOCYTY ADMA AGE AKONITAZA AKROLEINA AKTYWNY OCTAN ALFA, FALE MÓZGOWE ALLOSTERYCZNY MODULATOR AMD AMID KWASU NIKOTYNOWEGO AMPK AMYLAZA ANGIOGENEZA ANGIOTENSYNA ANTYOKSYDANTY APOPTOZA ASPARTAM ATP AUTOFAGOCYTOZA ATOPOWE ZAPALENIE SKÓRY (AZS) B BABKA JAJOWATA BETA - OKSYDACJA KWASÓW TŁUSZCZOWYCH BETA, FALE MÓZGOWE BETA-BLOKERY BIAŁA TKANKA TŁUSZCZOWA BIAŁKO C-REAKTYWNE BŁONNIK POKARMOWY BRĄZOWA TKANKA TŁUSZCZOWA BRCA1 C CFS CHELATACJA CHROMOGRANINA A CIAŁA KETONOWE CISPLATYNA CK COMT CORICH CYKL COX CRP CYJANOKOBALAMINA CYKL CYTRYNIANOWY CYKL KREBSA CYKL KWASU CYTRYNOWEGO CYKL MOCZNIKOWY CYKL ORNITYNOWY CYKLAMINIAN CYKLOOKSYGENAZA PROSTAGLANDYNOWA CYP2D6 CYSTATIONINA CYTOCHROM C CYTOKINY STANU ZAPALNEGO CYTOZYNA CYTRULINA CZYNNIK INDUKOWANY HIPOKSJĄ CZYNNIK TOLERANCJI GLUKOZY CZYNNIK WZROSTU NASKÓRKA CZYNNIK WZROSTU NASKÓRKA CZYNNIK WZROSTU ŚRÓDBŁONKA NACZYNIOWEGO CHOLINA D DEHYDROGENAZA PIROGRONIANOWA DEHYDROGENAZY DEKSTRYNA DELTA, FALE MÓZGOWE DHA DIALDEHYD MALONOWY DINUKLEOTYD NIKOTYNOAMIDOADENINOWY DIOKSYGENAZA DIOKSYNY DOKSORUBICYNA DYSMUTAZA PONADTLENKOWA DYSTONIA DESATURACJA E EBV ECGF EEG ELEKTROENCEFALOGRAFIA ENDOTOKSYNA ENO ENTEROCYTY EPA EPIGENETYKA ERYTRYTOL F FAD FADH2 FENOLOWE KWASY FERMENTACJA MLECZANOWA FIBRATY FIBROMIALGIA FILOCHINON FITOSTERYNY FITOWY, KWAS FLAWONOIDY FLUPIRTYNA FMS FOSFATYDYLOSERYNA FOSFORAN-5-PIRYDOKSALU FOSFORYLACJA OKSYDACYJNA FRATAKSYNA FRUKTOZO-1,6-BIFOSFORAN FURANY FAGOCYTOZA G GABA GALAKTOZA GALENIKA GAMMA, FALE MÓZGOWE GASTRYNA GENISTEINA GLICEROLO-3-FOSFORAN GLIKOLIZA GLUKAGON GLUKOK