Wszystkie artykuły

Wyszukiwarka

Centrum odporności

Układ pokarmowy jest silnie powiązany z układem immunologicznym, ponieważ aż 80% komórek odpornościowych obecnych jest w naszych jelitach – stąd często mówi się, że odporność pochodzi z jelit. Zatem duże znaczenie w profilaktyce odporności ma stan naszego mikrobiomu w jelitach oraz to co dostarczamy wraz z dietą: niezbędne mikro i makroskładniki odżywcze w tym: witaminy, minerały i związki roślinne, które utrzymają naszą naturalną barierę ochronną na wypadek kontaktu z wirusami.

Zapobiegaj infekcjom!

Profilaktycznie, aby zachować silny układ immunologiczny warto wspierać jego podstawowe elementy – krwinki opornościowe. Badania dowodzą, że korzystny wpływ na aktywność i funkcje krwinek odpornościowych – limfocytów wykazuje selen. Dowiedziono, że zwiększone spożycie selenu stymuluje układ odpornościowy, nawet u osób, które nie mają jego niedoborów. Limfocyty osób, które przyjmowały selen były bardziej aktywne i skuteczniej zwalczały wirusy i bakterie.

Cynk hamuje rozwój infekcji

Jak wspierać odporność zanim pojawią się objawy lub rozwinie się infekcja? Postaw na cynk – niezbędny minerał, który aktywuje białe krwinki do wytwarzania cytokin – rodzaju białek, które pomagają powstrzymać rozwój wirusów. Najskuteczniej przyjmować go już na początku pojawienia się symptomów choroby – najlepiej w pierwszej dobie. Wtedy nie dopuszczamy do namnażania się wirusów oraz ich zasiedlania zawłaszcza w śluzówce gardła i nosa, które zazwyczaj jako pierwsze są atakowane podczas infekcji.

Jak przyjmować mangan?

Mangan to pierwiastek niezbędny m. in. do prawidłowego funkcjonowania układu ruchu, układu odpornościowego, produkcji hormonów, zdrowia skóry, aktywacji mitochondrialnej dysmutazy ponadtlenkowej SOD-2 oraz enzymu karboksylazy pirogronianowej. Jeżeli suplementujesz mangan pamiętaj, że nie należy go przyjmować jednocześnie z magnezem, wapniem lub żelazem, ponieważ są to pierwiastki konkurujące. Wchłanianie manganu poprawia natomiast witamina C.

Cynk przy niedoczynności tarczycy?

Objawami niedoboru cynku mogą być problemy ze skórą i błonami śluzowymi (np. w jamie ustnej), wypadanie włosów, białe plamkami na paznokciach i osłabiona odporność. Częstą przyczyną niedoboru cynku są problemy z jego wchłanianiem, a proces ten utrudniają warzywa krzyżowe (kapustne, kalafior, brokuł, jarmuż, rzepa) Prawdopodobnie właśnie dlatego odradza się ich spożywanie w niedoczynności tarczycy, aby zapobiec hamowaniu wchłaniania cynku niezbędnego do prawidłowej gospodarki hormonów tarczycy.

Rak a mitochondria

Choroby nowotworowe mają bardzo często podłoże mitochondrialne. Międzynarodowe badania potwierdzają, iż do najważniejszych czynników ryzyka nowotworu należą uznawane za formy mitochondriopatii: przewlekłe stany zapalne, otyłość, zespół metaboliczny, depresja, cukrzyca typu 2, insulinooporność, stany lękowe, przewlekłe zaburzenia snu, łuszczyca, refluks, a także stany zapalne w obrębie układu pokarmowego. Wyeliminowanie zagrażającego mitochondriom stresu oksydacyjnego oraz nitrozacyjnego pozwala znacząco obniżyć ryzyko zachorowania na raka.

Uważaj na leki przeciwbólowe

Popularny lek przeciwbólowy ibuprofen ma negatywny wpływ na funkcjonowanie wątroby, nerek, układu trawiennego, serca (może zwiększać ryzyko zatrzymania akcji serca aż o 50%) a także, podobnie jak inne środki z grupy niesteroidowych leków przeciwzapalnych, NSAR, czyli np. diklofenak, ibuprofen zwęża naczynia krwionośne i podwyższa ciśnienie krwi oraz prowadzi do nadmiernego gromadzenia wody w tkankach.

Jak poprawić trawienie?

  • Pij wodę z cytryną lub octem około 15 minut przed posiłkiem. Pomoże wydzielać kwas solny.
  • Powoli i dokładnie przeżuwaj jedzenie. Rozdrobniony i wymieszany ze śliną pokarm jest łatwiej trawiony.
  • Stosuj przyprawy zwiększające wydzielanie soków żołądkowych: bazylia, cząber, kozieradka, anyż, mięta.
  • Nie popijaj posiłków przez około 1,5 – 2 godzin. Unikniesz w ten sposób rozcieńczania soków żołądkowych.
  • Celebruj posiłek. Jedz powoli, unikaj jedzenia przed telewizorem, telefonem, czytając. Spożywaj jedzenie w miłym towarzystwie.

Zbadaj wątrobę

W przypadku problemów z trawieniem tłuszczów, bólu ramion nieznanego pochodzenia oraz lędźwiowego odcinka kręgosłupa, lekkiego zażółcenia skóry czy wysokiego poziomu cholesterolu, sprawdź funkcjonowanie wątroby oraz woreczka żółciowego – narządów, które wspólnie odpowiadają za metabolizm lipidów. Pamiętaj przy tym, że klasyczne markery wątrobowe (ALAT, ASPAT) mają ze względów fizjologicznych ograniczoną wartość diagnostyczną, dlatego nie powinny być uznawane za jedyny marker zaburzeń wątrobowych. Wątroba i woreczek żółciowy wymagają szczególnej ochrony przy diecie bogatej w tłuszcz oraz w warunkach dużych obciążeń fizycznych.

0:00
0:00