Czasami po prostu mamy ochotę na solidnego burgera. Koniec i kropka. Jeżeli chcesz połączyć rozkosze podniebienia ze zdrową dietą, przygotuj domowe burgery drobiowe z dodatkiem cukinii i ziół. Sos jogurtowo-cytrynowy z dodatkiem przyprawy Sumak nadaje potrawie egzotycznego posmaku i przypomina o urlopie.
Przepis na burgery z indyka
Na burgery potrzebujesz
- 500 g mielonego mięsa z indyka (alternatywnie z kurczaka)
- 1 duża cukinia (o wadze ok. 200 g), utarta na tarce o dużych oczkach
- Szczypior z 3 cebulek szczypiorku (zielona część pokrojona na cienkie plasterki
- 1 duże jajo
- 2 łyżki posiekanej mięty
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- około 100 ml dobrej jakości oliwy z oliwek do smażenia
Na sos:
- 100 g kwaśnej śmietany
- 150 g gęstego jogurtu (najlepiej greckiego)
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ½ łyżeczka soli
- 1 łyżka przyprawy Sumak
- odrobina świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Wykonanie:
Przygotowanie sosu jest naprawdę łatwe – po prostu w głębokim naczyniu wymieszaj ze sobą trzepaczką wszystkie składniki sosu, przykryj i wstaw do lodówki.
Przygotowanie burgerów:
Rozgrzej piekarnik do temperatury ok. 220oC. W dużej misce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz oleju. Dłońmi formuj z masy mięsnej około 18 niedużych burgerów.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek w takiej ilości, aby jej warstwa osiągnęła grubość około 2mm. Gdy oliwa będzie już dobrze rozgrzana (uważaj, żeby nie zaczęła dymić), podsmaż partiami burgery z obu stron (przez około 2 minuty każda).
Podsmażone burgery ostrożnie przekładaj do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia. Całość piecz przez około 5-7 minut lub do zezłocenia.
Burgery smakują pysznie na gorąco lub po ostudzeniu. Możesz odgrzewać je na patelni lub w piekarniku.
Rada: Sumak to ceniona na Bliskim i Środkowym Wschodzie przyprawa o intensywnym czerwonym kolorze i lekko kwaskowym, egzotycznym smaku. Przyprawa zawdzięcza swoją nazwę drzewu, którego owoce przypominające jagody, stanowią jej podstawowy składnik. W starożytnej Grecji sumakowi przypisywano właściwości antyseptyczne, natomiast współczesne badania kliniczne sugerowały, iż roślina ta może obniżać ciśnienie krwi u pacjentów z hipertensją.
Źródło przepisu: Y.Otolenghi, Jerusalem, Ten Speed Press, 2012
Autor: Sylwia Grodzicka