Kurkuma
Kurkuma – nie tylko na stany zapalne kurkuma, stany zapalne, kurkumina, mitochondria, przyswajalność

Kurkumina dawno już przestała być znana tylko jako barwnik wykorzystywany w przemyśle spożywczym oraz jako przyprawa w kuchni indyjskiej. Obecnie zainteresowanie naukowców
i badaczy tą substancją diametralnie rośnie. Choć medycyna naturalna z kurkuminy korzysta od tysięcy lat, to wielu z nas, w tym także medycy odkrywają ją na nowo! 

Jednak jak w pełni wykorzystać te naturalne moce kurkuminy, skoro pomimo tylu pozytywów zdaje się mieć ona jedną znaczącą wadę – słabą przyswajalność?

Kurkumina należy do grypy związków polifenolowych (kurkuminoid) i stanowi najcenniejszy naturalny składnik znajdujący się w kłączu kurkumy. To głównie przez ten związek roślinna ta jest skarbnicą zdrowia. Spoglądając na listę prozdrowotnych korzyści kurkuminy można odnieść wrażenie, że upora się z niemal każdym zaburzeniem w organizmie i nie jest to wcale dalekie od prawdy. Charakteryzuje się ona bowiem bardzo silną aktywnością przeciwzapalną, przeciwbakteryjną, przeciwutleniającą.  Swoje szerokie spektrum oddziaływania wykazuje nie tylko na poziomie komórkowym, ale także
w odniesieniu do całego organizmu.

Badania naukowe potwierdzają jej działanie

  • hamujące rozwój stanów zapalnych
  • pobudzające wydzielanie soku żołądkowego
  • przeciwbólowe, ponieważ hamuje rozwój stanów zapalnych, a te są ściśle powiązane ze zmianą funkcjonowania tzw. receptorów bólowych.
  •  zapobiegające tworzeniu  kamieni żółciowych
  • Badania kliniczne dowodzą również, iż kurkumina poprawia stan pacjentów z chorobą Alzheimera i opóźnia rozwój tej choroby. 
  • Kurkumina pobudza również syntezę kolagenu, a tym samym ma dobroczynny wpływ na nasze błony śluzowe oraz skórę

Pierwszą i główną mocą kurkuminy jest niwelowanie istniejących stanów zapalnych, a na dodatek zapobieganie
i hamowanie ich powstawania. Ponadto aktywnie wpiera ona  układ odpornościowy poprzez korzystne oddziaływanie na różne typy komórek immunologicznych. Ważną rolą jest również jej zdolność do neutralizowania w komórce szkodliwego działania reaktywnych form tlenu i azotu, oraz zwiększania ilości wewnątrzkomórkowego glutationu (specjalisty ds. antyoksydacyjnych). Jakby tego było mało ma działanie neuroprotekcyjnie oraz korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu krążenia – zmniejsza ryzyko agregacji płytek krwi i reguluje poziom cholesterolu. Swoim dobroczynnym działaniem nie omija również przewodu pokarmowego chroniąc go przed powstaniem zaburzeń trawiennych (biegunek, wzdęć, nadkwasoty) i wpierając pracę wątroby zwiększając m.in produkcję żółci. Lista zalet wydaje się nie mieć końca…  warto jest jeszcze wspomnieć o właściwościach hamujących wzrost chorobotwórczych drobnoustrojów oraz jej udziale w gojeniu się ran skóry.

Kurkumina dostarczana wraz z pożywieniem wykazuje niewielką biodostępność ze względu na hydrofobowy charakter cząsteczki. W organizmie człowieka tworzy ciężkostrawne kompleksy, które w większości zostają wydalone. Ograniczona resorpcja kurkuminy z jelita oraz szybki rozkład w wątrobie skutkuje niewielkim jej stężeniem w osoczu. W celu rozwiązania tego problemu, a tym samym zwiększeniu przyswajalności kurkuminy w preparacie CurcuZym lntercell® zastosowano innowacyjne rozwiązanie – cząsteczki tej cennej substancji zostały skondensowane w specjalną skrobiową otoczkę, która tworzy „płaszcz ochronny” i zwiększa rozpuszczalność kurkuminy w wodzie nie powodując powstania aglomeracji (grudek), dzięki temu cząsteczki zostają przetransportowane do jelita cienkiego w nienaruszonej formie. Dopiero tam molekuły kurkuminy są stopniowo uwalniane z kapsułki i bezpośrednio wchłaniane przez komórki błony śluzowej jelit,
a następnie rozdystrybuowane po całym organizmie. Bardzo ważną kwestią jest odpowiednie „towarzystwo” dla kurkuminy. Produkt CurcuZym lntercell® został wzbogacony enzymami roślinnymi: bromelainą (z ananasa) oraz papainą (z papai), które są bardzo istotne dla organizmu człowieka, szczególnie w odniesieniu do różnych reakcji biochemicznych. Charakteryzują się one m.in. wysoką aktywnością, która wzmaga działanie kurkuminy.Dopełnieniem całości tego zdrowotnego kompleksu jest witamina D3 oraz cynk – istotne elementy wspierające odporność, a w zasadzie cały organizm.

Tak skomponowana formuła dzięki odpowiednio dobranym dawką składników i specjalnej otoczce daje niezwykłą skuteczność stosowania, a co najważniejsze sprawia, iż wszystkie „kurkuminowe” moce są aktywowane i w pełni wykorzystane przez nasz organizm. To innowacyjne rozwiązanie pozwala bez żadnych ograniczeń skorzystać z szerokich właściwości kurkuminy zarówno, jeśli chodzi o działanie profilaktyczne jak i terapeutyczne.

 

Bibliografia

  1. www.zentrum-der-gesundheit.de/gallensteine.html
  2. www.zentrum-der-gesundheit.de/kurkumin-schuetzt-gehirn-ia.html
  3. www.mp.pl/bol/wytyczne/94188,rodzaje-bolu
  4. www.authoritynutrition.com/top-10-evidence-based-health-benefits-of-turmeric/
  5. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12676044
  6. www.authoritynutrition.com/turmeric-side-effects/
  7. www.wikipedia.de, www.wikipedia.pl
Utrzymaj dobry nastrój

Jedną z przyczyn rozwoju depresji jest niedobór serotoniny, która pomaga utrzymać właściwy przekaz informacji między neuronami. Jej braki wynikają z niedoborów składników potrzebnych do jej wytworzenia: aminokwasu – tryptofanu lub jego błędnego metabolizmu. Aby tryptofan został przetworzony do serotoniny niezbędna jest obecność: miedzi, żelaza, witaminy C, kwasu foliowego, oraz witaminy B6. Wszystkie te składniki umożliwiają pracę enzymów, które przekształcają tryptofan do serotoniny. Zapewniając ich odpowiedni poziom dbamy o wytwarzanie serotoniny w naszym organizmie zapobiegając rozwojowi depresji.

Leksykon Zdrowia
4 4-HNE 4-HYDROKSYNONENAL 5 5-MTHF A ACESULFAM K ACETON ACETYLACJA ACETYLO-COA ADDISONA, ZESPÓŁ ADENINA ADENOZYNOTRÓJFOSFORAN ADINOPEKTYNA ADIPOCYTY ADMA AGE AKONITAZA AKROLEINA AKTYWNY OCTAN ALFA, FALE MÓZGOWE ALLOSTERYCZNY MODULATOR AMD AMID KWASU NIKOTYNOWEGO AMPK AMYLAZA ANGIOGENEZA ANGIOTENSYNA ANTYOKSYDANTY APOPTOZA ASPARTAM ATP AUTOFAGOCYTOZA ATOPOWE ZAPALENIE SKÓRY (AZS) B BABKA JAJOWATA BETA - OKSYDACJA KWASÓW TŁUSZCZOWYCH BETA, FALE MÓZGOWE BETA-BLOKERY BIAŁA TKANKA TŁUSZCZOWA BIAŁKO C-REAKTYWNE BŁONNIK POKARMOWY BRĄZOWA TKANKA TŁUSZCZOWA BRCA1 C CFS CHELATACJA CHROMOGRANINA A CIAŁA KETONOWE CISPLATYNA CK COMT CORICH CYKL COX CRP CYJANOKOBALAMINA CYKL CYTRYNIANOWY CYKL KREBSA CYKL KWASU CYTRYNOWEGO CYKL MOCZNIKOWY CYKL ORNITYNOWY CYKLAMINIAN CYKLOOKSYGENAZA PROSTAGLANDYNOWA CYP2D6 CYSTATIONINA CYTOCHROM C CYTOKINY STANU ZAPALNEGO CYTOZYNA CYTRULINA CZYNNIK INDUKOWANY HIPOKSJĄ CZYNNIK TOLERANCJI GLUKOZY CZYNNIK WZROSTU NASKÓRKA CZYNNIK WZROSTU NASKÓRKA CZYNNIK WZROSTU ŚRÓDBŁONKA NACZYNIOWEGO CHOLINA D DEHYDROGENAZA PIROGRONIANOWA DEHYDROGENAZY DEKSTRYNA DELTA, FALE MÓZGOWE DHA DIALDEHYD MALONOWY DINUKLEOTYD NIKOTYNOAMIDOADENINOWY DIOKSYGENAZA DIOKSYNY DOKSORUBICYNA DYSMUTAZA PONADTLENKOWA DYSTONIA DESATURACJA E EBV ECGF EEG ELEKTROENCEFALOGRAFIA ENDOTOKSYNA ENO ENTEROCYTY EPA EPIGENETYKA ERYTRYTOL F FAD FADH2 FENOLOWE KWASY FERMENTACJA MLECZANOWA FIBRATY FIBROMIALGIA FILOCHINON FITOSTERYNY FITOWY, KWAS FLAWONOIDY FLUPIRTYNA FMS FOSFATYDYLOSERYNA FOSFORAN-5-PIRYDOKSALU FOSFORYLACJA OKSYDACYJNA FRATAKSYNA FRUKTOZO-1,6-BIFOSFORAN FURANY FAGOCYTOZA G GABA GALAKTOZA GALENIKA GAMMA, FALE MÓZGOWE GASTRYNA GENISTEINA GLICEROLO-3-FOSFORAN GLIKOLIZA GLUKAGON GLUKOKORTYKOIDY GLUKONEOGENEZA GLUT GLUTAMINA GLUTAMINIAN GLUTATION GLUTATION ZREDUKOWANY GSH GSSG GTP GUANINA H HAPTOKORYNA HBA1C HDL HEMOGLOBINA HENLEGO, PĘTLA HIF1Α HIPOKSJA HISTONY HOLOTRANSKOBALAMINA HYDROPEROKSYLOWY, RODNIK HASHIMOTO I IGA IGE IGF-1 IGG IMMUNOGLOBULINA A IMMUNOGLOBULINA E IMMUNOGLOBULINA G INDEKS GLIKEMICZNY (IG) INDEKS INSULINOWY (FII) INHIBITORY ENZYMÓW INHIBITORY POMPY PROTONOWEJ INO INSULINA INSULINOOPORNOŚĆ INULINA INULINA K KALCYTRIOL KANCEROGEN KARBOKSYLAZA PIROGRONIANOWA KARDIOLIPINA KATECHOLO-O-METYLOTRANSFERAZA KERATYNA KETOGENEZA KINAZA KREATYNOWA KINAZA MTOR KOBALAMINA KOENZYM A KOENZYM Q10 KOFAKTOR KOMPLEKS DEHYDROGENAZY PIROGRONIANOWEJ KOZŁEK LEKARSKI KREATYNA KREATYNINA KSENOBIOTYKI KSYLITOL KUMARYNA KWAS ALFA - LINOLENOWY KWAS DOKOZAHEKSAENOWY KWAS EIKOZAPENTAENOWY KWAS GAMMA-AMINOMASŁOWY KWAS LINOLOWY KWAS LIPONOWY KWASICA KETONOWA KWASICA METABOLICZNA KWASICA MLECZANOWA KWASU MLEKOWEGO CYKL KWAS MLEKOWY KATALAZA KLASTER Ł ŁAŃCUCH ODDECHOWY L LDL LEKTYNY LEPTYNA LEPTYNOOPORNOŚĆ LIGAND LIGNANY LIKOPEN LIMONINA LINDAN LINDANY LIPAZA LIPOLIZA LIZOSOM M MALONOWY, DIALDEHYD MALTODEKSTRYNA MAŚLAN MASŁOWY, KWAS MCS MDA MDR – P MEDYCYNA MITOCHONDRIALNA METYLACJA METYLOKOBALAMINA MITOCHONDRIUM MITOFAGIA MLECZAN MRNA MRNA MTDNA MTHFR MTNO MTRNA N NAD NAD+ NADH NADPH NADTLENEK WODORU NADTLENOAZOTYN NEFRONU, PĘTLA NFKB NIACYNA NIESTEROIDOWE LEKI PRZECIWZAPALNE NIEZBĘDNE NIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE NLPZ NMDA NNO O OKSYDAZA CYTOCHROMU C OKSYDOREDUKTAZY OKSYGENAZA HEMOWA 1 ORAC OROTOWY, KWAS OSTROPEST PLAMISTY OŚ HPA P PEKTYNY PEPSYNA PEPTYDY PEROKSYDAZY PET PIEPRZ METYSTYNOWY PIROFOSFORAN TIAMINY PIROGRONIAN PIRYDOKSYNA PIRYMIDYNY PLUSKWICA GRONIASTA POCHP PODSTAWNIK POJEMNOŚĆ ANTYOKSYDACYJNA ORGANIZMU POLIFENOLE POLISACHARYDY POSZARPANE CZERWONE WŁÓKNA PPI PRODUKT ZAAWANSOWANEJ GLIKACJI PROTEAZY PROTEOLIZA PRZECIWUTLENIACZE PURYNY PARESTEZJA Q QTC R REAKCJA ANAPLEROTYCZNA REPERFUZJA RESWERATROL RÓŻENIEC RYBOFLAWINA RYBOZA REAKCJA AUTOIMMUNOLOGICZNA S S-100, BIAŁKA SAPONINY SIRT3 SIRTUINY SOD SOD-1 SOD-2 SOMATOLIBERTYNA SOMATOSTATYNA SSRI STATYNY STRES NITROZACYJNY STRES OKSYDACYJNY SUKRALOZA SYLIMARYNA SZCZAWIOOCTAN SIBO Ś ŚRÓDBŁONKOWY CZYNNIK WZROSTU T T3 T4 TEOBROMINA THETA, FALE MÓZGOWE TIAMINA TLENEK AZOTU (NO) TORSADE DE POINTES TRANSKOBALAMINA I TRANSKOBALAMINA II TRIJODOTYRONINA TRÓJGLICERYDY TRYPSYNA TYMINA TYROKSYNA U U, ZAŁAMEK URACYL UTLENIONE GSH V VEGF W WIELOKSZTAŁTNY CZĘSTOKURCZ KOMOROWY WOLNE RODNIKI Z ZESPÓŁ PRZEWLEKŁEGO ZMĘCZENIA ZESPÓŁ WRAŻLIWOŚCI NA WIELORAKIE SUBSTANCJE CHEMICZNE ZWYRODNIENIE PLAMKI ŻÓŁTEJ
Reklama
curcuma
Kompozycja zwierająca wciąg z kurkumy, witaminę D oraz odpowiednio dobrane składniki
Reklama
curcuma
Kompozycja zwierająca wciąg z kurkumy, witaminę D oraz odpowiednio dobrane składniki
Redakcja:
mail: redakcja@mito-med.pl
Reklama:
mail: reklama@mito-med.pl
2017 © Mito Med