Kwasy omega 3 – optymalne zdrowie dla każdego

Poznaj wyjątkową substancję odżywczą, która zapobiega wielu chorobom. Dowiedz się, gdzie tkwi sekret jej skutecznego działania oraz dlaczego pochodzenie ma tak duże znaczenie.

Kwasy omega 3 - optymalne zdrowie dla każdego

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe okazują się kluczowe w profilaktyce wielu schorzeń przewlekłych. Jednak nie tylko osoby z dolegliwościami powinny po nie sięgać. W rzeczywistości przynoszą nam korzyści na każdym etapie życia: od rozwoju płodowego przez wspieranie codziennej odporności, po usprawnianie funkcji poznawczych w późnym wieku.

Kwasy omega-3 nazywane są niezbędnymi, ponieważ organizm człowieka nie potrafi ich syntetyzować, dlatego powinniśmy przyjmować je wraz z pożywieniem. Ich rosnąca popularność jest w pełni uzasadniona, a lista korzyści wynikająca z ich stosowania zdaje się nie mieć końca. Przede wszystkim, dlatego że omega-3 budują błony każdej komórki w naszym organizmie. Kiedy zaczyna ich brakować, błony komórkowe przestają sprawnie funkcjonować, stają się mniej elastyczne, a składniki odżywcze nie mogą swobodnie wnikać do komórek. Co więcej, zaburzona proporcja kwasów omega-3 do omega-6 w organizmie powoduje obniżenie ochrony przed wolnymi rodnikami, co zwiększa ryzyko stanów zapalnych i chorób przewlekłych.

Odpowiednia równowaga

W takim razie, czy wystarczy po prostu zwiększyć spożycie kwasów omega-3, aby zachować zdrowie? Nie do końca, ponieważ jeżeli w twojej diecie nadal przeważać będą omega-6, poprawa samopoczucia nie będzie aż tak widoczna. Kluczowe znaczenie ma właściwa proporcja pomiędzy kwasami omega-6, a omega-3, która powinna wynosić 1:5. Niestety, we współczesnej diecie stosunek ten zdecydowanie odbiega od normy i sięga nawet 20:1. Jaki jest tego efekt? Otóż nadmiar omega-6 w ma działanie prozapalne i uznaje się go za jedną z głównych przyczyn chorób cywilizacyjnych. Przykładowo takie zaburzenie proporcji może wiązać się z ryzykiem rozwoju choroby Leśniowskiego-Crohna, co zaobserwowano już przed laty w populacji japońskiej1.

Co więcej niewystarczające spożycie omega-3 może powodować zaburzenia w funkcjonowaniu wielu narządów w tym: oczu (np. zwyrodnienie plamki żółtej), mózgu (hamując neurogenezę i zmniejszając elastyczność osłonek neuronów) oraz układu odpornościowego, a także niewystarczające wchłanianie, zwłaszcza witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Wiele możliwości

Imponująca liczba badań dowodzi, że te niezbędne tłuszcze są w stanie zapobiegać wielu schorzeniom takim jak: choroby układu krążenia i jelit, depresja czy reumatoidalne zapalenie stawów. Wszystko to, za sprawą ich zdolności do hamowania stanów zapalnych. Kwasy omega-3 zmniejszają syntezę czynników prozapalnych, a pobudzają do działania przeciwzapalne cytokiny. Udowodniono, że oleje pochodzące z ryb, bogate w omega-3 obniżają ryzyko schorzeń  takich jak: zawał serca i nagła śmierć sercowa, jak również zapobiegają depresji i nowotworom2. Okazują się również pomocne w chorobie Leśniowskiego- Crohna i wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego3. Ponadto znajdują zastosowanie w terapii reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS), a ich 3 miesięczna suplementacja pozwoliła złagodzić bóle i poranną sztywność, w dodatku bez skutków ubocznych4. Co więcej, zmniejsza potrzebę używania niesteroidowych leków przeciwzapalnych5.

Kolejne badania potwierdzają silne działanie przeciwzapalne kwasów omega-3. Oceniono ich wpływ na zdrowie 90 pacjentów z chorobami sercowo-naczyniowymi, RZS lub chorobą zwyrodnieniową stawów, a także z wysokim poziomem białka C-reaktywnego (CRP) - markera stanu zapalnego. Już po 7 dniach te niezbędne tłuszcze obniżyły poziom CRP o 19% w porównaniu do placebo, a po miesiącu spadł on o kolejne 30%. Dodatkowo odnotowano  złagodzenie objawów artretycznych, w tym zmniejszenie bólu i sztywności stawów6.

Zdolność do obniżania markerów stanu zapalnego pozwala na ich zastosowanie w leczeniu chorób o podłożu autoimmunologicznym, takim jak toczeń układowy7.

Wolne od metali ciężkich

Najlepszym jak do tej pory źródłem omega-3 pozostają ryby i owoce morza, które naturalnie zawierają dobrze zbalansowaną ilość kwasów: eikozapentaenowego (EPA) oraz dokozaheksaenowego (DHA). Jednak obecne środowisko powoduje, że nie są już dla nas tak bezpieczne jak dawniej.  Dotyczy to zwłaszcza dużych ryb drapieżnych oraz hodowlanych, które często kumulują w sobie rtęć, kadm i inne metale ciężkie, a także pestycydy, dioksyny i hormony. Dlatego bezpiecznym wyborem są preparaty z kwasami omega-3 pozyskanymi z małych, dziko żyjących ryb dalekomorskich.

Takie źródło nienasyconych kwasów posiada preparat Omegan 750®. Zarówno dawka jak i idealna proporcja DHA (220 mg) do EPA (530 mg) w jednej kapsułce, gwarantują najwyższą skuteczność działania kwasów tłuszczowych omega-3 i pozwalają uzyskać pełną gamę korzyści. Wysokiej jakości skoncentrowany olej rybny pochodzi wyłącznie z małych ryb (sardele i sardynki) poławianych w zimnych wodach w pobliżu Antarktydy, które uznaje się obecnie za jedne z najczystszych. Bezpieczeństwo i jakość preparatu jest dodatkowo wzmocniona procesem ściśle kontrolowanej destylacji molekularnej, która pozwala usunąć ewentualne zanieczyszczenia. Ponadto Omegan 750® zawiera witaminę E – naturalny antyoksydant chroniący nienasycone kwasy tłuszczowe przed utlenieniem. Preparat produkowany jest zgodnie z najwyższymi standardami jakościowymi przez wiodącą niemiecką firmę – Intercell Pharma. Został stworzony bez użycia sztucznych środków aromatyzujących oraz składników alergennych.

 

Bibliografia:

  1. Am J Clin Nutr 1996; 63:741-745
  2. Circulation, 2000; 102; 2677-9; Pharmacol Res, 1999, 40:211-25; Cardiovasc Res, 2001; 52:361- 371; Circulation, 2002; 106:2747-57
  3. Am J Clin Nutr, 1991; 54:438-63; Am J Clin Nutr, 2000; /1:171S-5S
  4. J Rheumatol 2000; 4:115-121
  5. Arch Med Res, 2012; 43(5):356-62
  6. J Am Coll Nutr, 2007; 26:39-48
  7. Ann Nutr Metab 2009; 55(1-3):123-139