Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe okazują się kluczowe w profilaktyce wielu schorzeń przewlekłych. Jednak nie tylko osoby z dolegliwościami powinny po nie sięgać. W rzeczywistości przynoszą nam korzyści na każdym etapie życia: od rozwoju płodowego przez wspieranie codziennej odporności, po usprawnianie funkcji poznawczych w późnym wieku.

Kwasy omega-3 nazywane są niezbędnymi, ponieważ organizm człowieka nie potrafi ich syntetyzować, dlatego powinniśmy przyjmować je wraz z pożywieniem. Ich rosnąca popularność jest w pełni uzasadniona, a lista korzyści wynikająca z ich stosowania zdaje się nie mieć końca. Przede wszystkim, dlatego że omega-3 budują błony każdej komórki w naszym organizmie. Kiedy zaczyna ich brakować, błony komórkowe przestają sprawnie funkcjonować, stają się mniej elastyczne, a składniki odżywcze nie mogą swobodnie wnikać do komórek. Co więcej, zaburzona proporcja kwasów omega-3 do omega-6 w organizmie powoduje obniżenie ochrony przed wolnymi rodnikami, co zwiększa ryzyko stanów zapalnych i chorób przewlekłych.

Odpowiednia równowaga

W takim razie, czy wystarczy po prostu zwiększyć spożycie kwasów omega-3, aby zachować zdrowie? Nie do końca, ponieważ jeżeli w twojej diecie nadal przeważać będą omega-6, poprawa samopoczucia nie będzie aż tak widoczna. Kluczowe znaczenie ma właściwa proporcja pomiędzy kwasami omega-6, a omega-3, która powinna wynosić 1:5. Niestety, we współczesnej diecie stosunek ten zdecydowanie odbiega od normy i sięga nawet 20:1. Jaki jest tego efekt? Otóż nadmiar omega-6 w ma działanie prozapalne i uznaje się go za jedną z głównych przyczyn chorób cywilizacyjnych. Przykładowo takie zaburzenie proporcji może wiązać się z ryzykiem rozwoju choroby Leśniowskiego-Crohna, co zaobserwowano już przed laty w populacji japońskiej1.

Co więcej niewystarczające spożycie omega-3 może powodować zaburzenia w funkcjonowaniu wielu narządów w tym: oczu (np. zwyrodnienie plamki żółtej), mózgu (hamując neurogenezę i zmniejszając elastyczność osłonek neuronów) oraz układu odpornościowego, a także niewystarczające wchłanianie, zwłaszcza witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Wiele możliwości

Imponująca liczba badań dowodzi, że te niezbędne tłuszcze są w stanie zapobiegać wielu schorzeniom takim jak: choroby układu krążenia i jelit, depresja czy reumatoidalne zapalenie stawów. Wszystko to, za sprawą ich zdolności do hamowania stanów zapalnych. Kwasy omega-3 zmniejszają syntezę czynników prozapalnych, a pobudzają do działania przeciwzapalne cytokiny. Udowodniono, że oleje pochodzące z ryb, bogate w omega-3 obniżają ryzyko schorzeń  takich jak: zawał serca i nagła śmierć sercowa, jak również zapobiegają depresji i nowotworom2. Okazują się również pomocne w chorobie Leśniowskiego- Crohna i wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego3. Ponadto znajdują zastosowanie w terapii reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS), a ich 3 miesięczna suplementacja pozwoliła złagodzić bóle i poranną sztywność, w dodatku bez skutków ubocznych4. Co więcej, zmniejsza potrzebę używania niesteroidowych leków przeciwzapalnych5.

Kolejne badania potwierdzają silne działanie przeciwzapalne kwasów omega-3. Oceniono ich wpływ na zdrowie 90 pacjentów z chorobami sercowo-naczyniowymi, RZS lub chorobą zwyrodnieniową stawów, a także z wysokim poziomem białka C-reaktywnego (CRP) - markera stanu zapalnego. Już po 7 dniach te niezbędne tłuszcze obniżyły poziom CRP o 19% w porównaniu do placebo, a po miesiącu spadł on o kolejne 30%. Dodatkowo odnotowano  złagodzenie objawów artretycznych, w tym zmniejszenie bólu i sztywności stawów6.

Zdolność do obniżania markerów stanu zapalnego pozwala na ich zastosowanie w leczeniu chorób o podłożu autoimmunologicznym, takim jak toczeń układowy7.

Wolne od metali ciężkich

Najlepszym jak do tej pory źródłem omega-3 pozostają ryby i owoce morza, które naturalnie zawierają dobrze zbalansowaną ilość kwasów: eikozapentaenowego (EPA) oraz dokozaheksaenowego (DHA). Jednak obecne środowisko powoduje, że nie są już dla nas tak bezpieczne jak dawniej.  Dotyczy to zwłaszcza dużych ryb drapieżnych oraz hodowlanych, które często kumulują w sobie rtęć, kadm i inne metale ciężkie, a także pestycydy, dioksyny i hormony. Dlatego bezpiecznym wyborem są preparaty z kwasami omega-3 pozyskanymi z małych, dziko żyjących ryb dalekomorskich.

Takie źródło nienasyconych kwasów posiada preparat Omegan 750®. Zarówno dawka jak i idealna proporcja DHA (220 mg) do EPA (530 mg) w jednej kapsułce, gwarantują najwyższą skuteczność działania kwasów tłuszczowych omega-3 i pozwalają uzyskać pełną gamę korzyści. Wysokiej jakości skoncentrowany olej rybny pochodzi wyłącznie z małych ryb (sardele i sardynki) poławianych w zimnych wodach w pobliżu Antarktydy, które uznaje się obecnie za jedne z najczystszych. Bezpieczeństwo i jakość preparatu jest dodatkowo wzmocniona procesem ściśle kontrolowanej destylacji molekularnej, która pozwala usunąć ewentualne zanieczyszczenia. Ponadto Omegan 750® zawiera witaminę E – naturalny antyoksydant chroniący nienasycone kwasy tłuszczowe przed utlenieniem. Preparat produkowany jest zgodnie z najwyższymi standardami jakościowymi przez wiodącą niemiecką firmę – Intercell Pharma. Został stworzony bez użycia sztucznych środków aromatyzujących oraz składników alergennych.

 

Bibliografia:

  1. Am J Clin Nutr 1996; 63:741-745
  2. Circulation, 2000; 102; 2677-9; Pharmacol Res, 1999, 40:211-25; Cardiovasc Res, 2001; 52:361- 371;
    Circulation, 2002; 106:2747-57
  3. Am J Clin Nutr, 1991; 54:438-63; Am J Clin Nutr, 2000; /1:171S-5S
  4. J Rheumatol 2000; 4:115-121
  5. Arch Med Res, 2012; 43(5):356-62
  6. J Am Coll Nutr, 2007; 26:39-48
  7. Ann Nutr Metab 2009; 55(1-3):123-139

 

Cholesterol XXI wieku

Homocysteina to aminokwas, którego nadmiar w organizmie może być bardzo niebezpieczny dla zdrowia. Po dostaniu się do układu krwionośnego powoduje uszkodzenia śródbłonka, ułatwiając osadzanie się cholesterolu w ścianach naczyń. Obecnie jest niepodważalnym markerem miażdżycy tętnic. Podwyższonego poziomu homocysteiny możemy uniknąć dbając o zapewnienie witaminy B12, B6 oraz kwasu foliowego, które przekształcają nadmiar homocysteiny do nieszkodliwych aminokwasów.

Leksykon Zdrowia
4 4-HNE 4-HYDROKSYNONENAL 5 5-MTHF A ACESULFAM K ACETON ACETYLACJA ACETYLO-COA ADDISONA, ZESPÓŁ ADENINA ADENOZYNOTRÓJFOSFORAN ADINOPEKTYNA ADIPOCYTY ADMA AGE AKONITAZA AKROLEINA AKTYWNY OCTAN ALFA, FALE MÓZGOWE ALLOSTERYCZNY MODULATOR AMD AMID KWASU NIKOTYNOWEGO AMPK AMYLAZA ANGIOGENEZA ANGIOTENSYNA ANTYOKSYDANTY APOPTOZA ASPARTAM ATP AUTOFAGOCYTOZA ATOPOWE ZAPALENIE SKÓRY (AZS) ANTYGEN B BABKA JAJOWATA BETA - OKSYDACJA KWASÓW TŁUSZCZOWYCH BETA, FALE MÓZGOWE BETA-BLOKERY BIAŁA TKANKA TŁUSZCZOWA BIAŁKO C-REAKTYWNE BŁONNIK POKARMOWY BRĄZOWA TKANKA TŁUSZCZOWA BRCA1 C CFS CHELATACJA CHROMOGRANINA A CIAŁA KETONOWE CISPLATYNA CK COMT CORICH CYKL COX CRP CYJANOKOBALAMINA CYKL CYTRYNIANOWY CYKL KREBSA CYKL KWASU CYTRYNOWEGO CYKL MOCZNIKOWY CYKL ORNITYNOWY CYKLAMINIAN CYKLOOKSYGENAZA PROSTAGLANDYNOWA CYP2D6 CYSTATIONINA CYTOCHROM C CYTOKINY STANU ZAPALNEGO CYTOZYNA CYTRULINA CZYNNIK INDUKOWANY HIPOKSJĄ CZYNNIK TOLERANCJI GLUKOZY CZYNNIK WZROSTU NASKÓRKA CZYNNIK WZROSTU NASKÓRKA CZYNNIK WZROSTU ŚRÓDBŁONKA NACZYNIOWEGO CHOLINA CYTOKINY CHEMOKINY CZYNNIK MARTWICY NOWOTWORÓW D DEHYDROGENAZA PIROGRONIANOWA DEHYDROGENAZY DEKSTRYNA DELTA, FALE MÓZGOWE DHA DIALDEHYD MALONOWY DINUKLEOTYD NIKOTYNOAMIDOADENINOWY DIOKSYGENAZA DIOKSYNY DOKSORUBICYNA DYSMUTAZA PONADTLENKOWA DYSTONIA DESATURACJA E EBV ECGF EEG ELEKTROENCEFALOGRAFIA ENDOTOKSYNA ENO ENTEROCYTY EPA EPIGENETYKA ERYTRYTOL F FAD FADH2 FENOLOWE KWASY FERMENTACJA MLECZANOWA FIBRATY FIBROMIALGIA FILOCHINON FITOSTERYNY FITOWY, KWAS FLAWONOIDY FLUPIRTYNA FMS FOSFATYDYLOSERYNA FOSFORAN-5-PIRYDOKSALU FOSFORYLACJA OKSYDACYJNA FRATAKSYNA FRUKTOZO-1,6-BIFOSFORAN FURANY FAGOCYTOZA G GABA GALAKTOZA GALENIKA GAMMA, FALE MÓZGOWE GASTRYNA GENISTEINA GLICEROLO-3-FOSFORAN GLIKOLIZA GLUKAGON GLUKOKORTYKOIDY GLUKONEOGENEZA GLUT GLUTAMINA GLUTAMINIAN GLUTATION GLUTATION ZREDUKOWANY GSH GSSG GTP GUANINA H HAPTOKORYNA HBA1C HDL HEMOGLOBINA HENLEGO, PĘTLA HIF1Α HIPOKSJA HISTONY HOLOTRANSKOBALAMINA HYDROPEROKSYLOWY, RODNIK HASHIMOTO I IGA IGE IGF-1 IGG IMMUNOGLOBULINA A IMMUNOGLOBULINA E IMMUNOGLOBULINA G INDEKS GLIKEMICZNY (IG) INDEKS INSULINOWY (FII) INHIBITORY ENZYMÓW INHIBITORY POMPY PROTONOWEJ INO INSULINA INSULINOOPORNOŚĆ INULINA INULINA K KALCYTRIOL KANCEROGEN KARBOKSYLAZA PIROGRONIANOWA KARDIOLIPINA KATECHOLO-O-METYLOTRANSFERAZA KERATYNA KETOGENEZA KINAZA KREATYNOWA KINAZA MTOR KOBALAMINA KOENZYM A KOENZYM Q10 KOFAKTOR KOMPLEKS DEHYDROGENAZY PIROGRONIANOWEJ KOZŁEK LEKARSKI KREATYNA KREATYNINA KSENOBIOTYKI KSYLITOL KUMARYNA KWAS ALFA - LINOLENOWY KWAS DOKOZAHEKSAENOWY KWAS EIKOZAPENTAENOWY KWAS GAMMA-AMINOMASŁOWY KWAS LINOLOWY KWAS LIPONOWY KWASICA KETONOWA KWASICA METABOLICZNA KWASICA MLECZANOWA KWASU MLEKOWEGO CYKL KWAS MLEKOWY KATALAZA KLASTER Ł ŁAŃCUCH ODDECHOWY L LDL LEKTYNY LEPTYNA LEPTYNOOPORNOŚĆ LIGAND LIGNANY LIKOPEN LIMONINA LINDAN LINDANY LIPAZA LIPOLIZA LIZOSOM LIMFOCYTY M MALONOWY, DIALDEHYD MALTODEKSTRYNA MAŚLAN MASŁOWY, KWAS MCS MDA MDR – P MEDYCYNA MITOCHONDRIALNA METYLACJA METYLOKOBALAMINA MITOCHONDRIUM MITOFAGIA MLECZAN MRNA MRNA MTDNA MTHFR MTNO MTRNA N NAD NAD+ NADH NADPH NADTLENEK WODORU NADTLENOAZOTYN NEFRONU, PĘTLA NFKB NIACYNA NIESTEROIDOWE LEKI PRZECIWZAPALNE NIEZBĘDNE NIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE NLPZ NMDA NNO O OKSYDAZA CYTOCHROMU C OKSYDOREDUKTAZY OKSYGENAZA HEMOWA 1 ORAC OROTOWY, KWAS OSTROPEST PLAMISTY OŚ HPA P PEKTYNY PEPSYNA PEPTYDY PEROKSYDAZY PET PIEPRZ METYSTYNOWY PIROFOSFORAN TIAMINY PIROGRONIAN PIRYDOKSYNA PIRYMIDYNY PLUSKWICA GRONIASTA POCHP PODSTAWNIK POJEMNOŚĆ ANTYOKSYDACYJNA ORGANIZMU POLIFENOLE POLISACHARYDY POSZARPANE CZERWONE WŁÓKNA PPI PRODUKT ZAAWANSOWANEJ GLIKACJI PROTEAZY PROTEOLIZA PRZECIWUTLENIACZE PURYNY PARESTEZJA PRZECIWCIAŁA Q QTC R REAKCJA ANAPLEROTYCZNA REPERFUZJA RESWERATROL RÓŻENIEC RYBOFLAWINA RYBOZA REAKCJA AUTOIMMUNOLOGICZNA RECEPTORY KOMÓRKOWE S S-100, BIAŁKA SAPONINY SIRT3 SIRTUINY SOD SOD-1 SOD-2 SOMATOLIBERTYNA SOMATOSTATYNA SSRI STATYNY STRES NITROZACYJNY STRES OKSYDACYJNY SUKRALOZA SYLIMARYNA SZCZAWIOOCTAN SIBO Ś ŚRÓDBŁONKOWY CZYNNIK WZROSTU T T3 T4 TEOBROMINA THETA, FALE MÓZGOWE TIAMINA TLENEK AZOTU (NO) TORSADE DE POINTES TRANSKOBALAMINA I TRANSKOBALAMINA II TRIJODOTYRONINA TRÓJGLICERYDY TRYPSYNA TYMINA TYROKSYNA TNF - ALFA U U, ZAŁAMEK URACYL UTLENIONE GSH V VEGF W WIELOKSZTAŁTNY CZĘSTOKURCZ KOMOROWY WOLNE RODNIKI Z ZESPÓŁ PRZEWLEKŁEGO ZMĘCZENIA ZESPÓŁ WRAŻLIWOŚCI NA WIELORAKIE SUBSTANCJE CHEMICZNE ZWYRODNIENIE PLAMKI ŻÓŁTEJ
Reklama
Omegan 750®
Wysoka dawka 750mg najwyższej czystości kwasów tłuszczowych Omega-3 w idealnych proporcjach DHA do EPA.
Reklama
Omegan 750®
Wysoka dawka 750mg najwyższej czystości kwasów tłuszczowych Omega-3 w idealnych proporcjach DHA do EPA.
Redakcja:
mail: redakcja@mito-med.pl
Reklama:
mail: reklama@mito-med.pl
2017 © Mito Med