Kwasy tłuszczowe omega-3 (n-3) są kluczowymi składnikami odżywczymi dla zachowania zdrowia. Organizm człowieka nie wytwarza samodzielnie kwasów omega-3, co oznacza, że są „niezbędnymi kwasami tłuszczowymi” i musimy przyjmować je wraz z dietą. Poznaj działanie kwasów EPA, DHA i ALA.
Czym są kwasy omega-3?
Nazwa omega-3 pochodzi od miejsca, w którym występuje pierwszego wiązanie podwójne w łańcuchu węglowym (-CH3)1. Udowodnione pozytywne formy oddziaływania kwasów tłuszczowych omega-3 [Kuklinski. B. Mitochondria […] 2017]2:
- Wpływają na metabolizm komórkowy i regulację ekspresji genów.
- Budują fosfolipidy błon komórkowych i pomagają im pełnić wiele funkcji np. utrzymywać właściwe przekaźnictwo nerwowe.
- Aktywują sygnały przeciwzapalne.
- Przyspieszają rozpuszczanie metabolitów zapalnych.
- Hamują reakcje autoimmunologiczne.
- Opóźniają skracanie telomerów.
- Osłabienie tworzenia się agregatów trombocytów.
- Hamują PDGF A oraz B (płytkopochodny czynnik wzrostu).
Kwasy EPA, DHA, ALA
Wśród kwasów omega-3 najbardziej znane są: ALA, EPA i DHA.
ALA – kwas alfa-linolenowy pochodzenia roślinnego, znajduje się m.in. w nasionach lnu i nasionach chia oraz oleju rzepakowym, orzechach i soi. ALA jest znany jako omega-3 o krótkim łańcuchu, co oznacza, że musi zostać przekształcony w długo łańcuchowane EPA i DHA. Proces ten jest nieefektywny i tylko niewielki procent spożywanego kwasu ALA jest przekształcane w kwasy długołańcuchowe3.
EPA – kwas eikozapentaenowy to 20-węglowy kwas tłuszczowy, występujący w tłustych rybach, algach i oleju z kryla. EPA stabilizuje błony komórek nerwowych. Jest prekursorem syntezy eikozanoidów (grupy biologicznie czynnych substancji), takich jak leukotrieny oraz prostaglandyny (PGE3), tromboksany (TXA3), prostacykliny (PGI3). Związki te uczestniczą m.in. w regulacji ciśnienia krwi, czynności nerek czy w procesie krzepnięcia krwi4. EPA pomaga chronić tętnice przed zmianami miażdżycowymi poprzez zmniejszenie krzepnięcia krwi.5,6
DHA – kwas dokozaheksaenowy to 22-węglowy kwas tłuszczowy, który występuje w dużym natężeniu w mózgu, siatkówce oka, jądrach i nasieniu. Natomiast w produktach spożywczych znajdziemy go w tłustych rybach, oleju z kryla i algach. Kwas DHA jest ilościowo najważniejszym kwasem z rodziny omega-3. Pełni unikalną i niezbędną rolę w metabolizmie błony komórkowej neuronów oraz komórek gleju. Z tego powodu jest niezbędny dla funkcjonowania mózgu i bierze udział w produkcji neuroprzekaźników7,8.
Przekształcanie ALA w EPA i DHA
Roślinne źródła omega-3 zawierają gównie kwas ALA i najwięcej znajdziemy go w olejach: z siemienia lnianego, z konopi, z orzecha włoskiego oraz w oleju rzepakowym. Jednak badania dowodzą, że tylko niewielki procent ALA może być przekształcany w niezbędne nam kwasy DHA i EPA9. Jednak tylko 2 do 10% ALA jest przekształcane w EPA lub DHA10, a inne badania wykazały, że nawet jeszcze mniej.
W jednym z badań udowodniono, że konwersja ALA wynosi około 7% dla EPA i tylko 0,013% dla DHA11. Z kolei w innym badaniu stwierdzono, że konwersja ALA wynosi tylko 0,3% dla EPA i <0,01% dla DHA12.
Proces sprawnego przekształcania ALA zależy bowiem od enzymu delta 6 desaturazy, który niestety nie działa w przypadku, gdy jesteśmy chorzy bądź brakuje nam pewnych substancji odżywczych. W takiej sytuacji roślinne źródła kwasów omega-3 są dla nas mało wartościowe.
Kwasy omega-3 a mitochondria
Omega-3 jako składniki błon mitochondriów wspierają funkcje metaboliczne i transport elektronów13. Wyniki pokazują, że suplementacja omega-3 poprawia kinetykę łańcucha oddechowego mitochondriów i produkcję energii14.
Badania na zwierzętach wykazały, że omega-3, a zwłaszcza EPA i DHA, mają pozytywny wpływ na parametry funkcjonowania mitochondriów w różnych stanach patologicznych związanych z dysfunkcją mitochondriów, takich jak choroby neurodegeneracyjne: choroba Parkinsona, choroba Alzheimera, starzenie się, choroby układu krążenia choroby, cukrzyca i uszkodzenia wywołane ROS15,16.
W badaniach na zwierzętach suplementacja DHA spowodowała istotne zmiany w fosfolipidach błony mitochondrialnej. Wykazano, że suplementacja n-3 w zwierzęcych modelach choroby Parkinsona, poprzez wpływ na mitochondria, działa neuroprotekcyjnie oraz chroniła mitochondria komórek serca u szczurów leczonych izoproterenolem17.
Działanie i właściwości kwasów omega-3
Redukują stany zapalne
Kwasy omega-3 działają przeciwzapalnie poprzez hamowanie nadmiernej odpowiedzi immunologicznej oraz redukowanie markerów prozapalnych: białka C-reaktywnego (CRP), interleukiny 6 (IL-6) i czynnika martwicy nowotworu (TNF-a)18,19. Ponadto EPA i DHA działają antyoksydacyjnie i przeciwdziałają skutkom stresu oksydacyjnego20.
W jednym z badań na grupie mężczyzn suplementacja DHA przez 6–12 tygodni zmniejszyła stężenie kilku markerów zapalnych we krwi o około 20%21.
Badania pokazują, że suplementacja olejem z ryb, zawierającym kwasy EPA i DHA obniża nasilenie przewlekłych chorób zapalnych i autoimmunologicznych, w tym: choroby Crohna, wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, reumatoidalnego zapalenia stawów, łuszczycy, tocznia rumieniowatego, stwardnienia rozsianego i migrenowych bólów głowy22.
Przyjmowanie oleju z ryb bogatego w kwasy EPA i DHA, obniżyło poziom cytokin stanu zapalnego (IL-6 i IL-1β), związanych z chorobami neurodegeneracyjnymi i autoimmunologicznymi23.
Kwasy omega-3 są podstawą do wytworzenia w organizmie resolwin – lipidów zdolnych do zmniejszania stanów zapalnych24.
Obniżają poziom trójglicerydów
Wysoki poziom trójglicerydów zwiększa ryzyko chorób serca25. Odpowiednie dawki kwasów tłuszczowych omega-3 mogą obniżyć poziom trójglicerydów26, zwykle w zakresie 15–30%27,28.
Kwasy omega-3 hamują proces powstawania blaszki miażdżycowej, promują uwalnianie śródbłonkowego tlenku azotu, który rozszerza naczynia krwionośne29,30,31. Suplementacja kwasów EPA i DHA przez kilka tygodni pozwoliła na obniżenie całkowitego stężenia trójglicerydów32.
Promują zdrowie układu sercowo-naczyniowego
Kwasy tłuszczowe omega-3 są powiązane z licznymi korzyściami dla zdrowia serca.33
Działanie kardioprotekcyjne kwasów omega-3 związane jest z obniżeniem ryzyka rozwoju choroby niedokrwiennej serca (ChNS) oraz jej konsekwencji w tym udarów i zgonów34,35,36. Ponadto kwasy omega-3 chronią układ sercowo-naczyniowy, działając przeciwzapalnie i antyarytmicznie37,38.
Kwasy EPA i DHA zmniejszają poziom trójglicerydów – czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych39.
Utrzymanie odpowiedniej proporcji między kwasami omega-3 i omega-6 pomaga chronić układ sercowo-naczyniowy40. Badania dowodzą, że wyższe spożycie DHA i EPA pochodzących z ryb, zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych41. Wykazano, że stosunek omega-3 do omega-6 wynoszący ok. 1:1 może zmniejszać ryzyko zgonu z powodu chorób układu krążenia nawet o 70%42.
Działają neuroprotekcyjnie
Działanie neuroprotekcyjne kwasów omega-3 związane jest z wysoką zawartością DHA w mózgu. Ponadto kwasy omega-3 wpływają m.in. na funkcje neuronów i integralność membrany komórek oraz poziom neurotransmiterów w mózgu.43,44,45,46
Usprawniają funkcje poznawcze
Spadek funkcji mózgu jest jedną z nieuniknionych konsekwencji procesu starzenia. Pomocne mogą okazać się kwasy omega-3, które mogą hamować osłabienie funkcji poznawczych, poprawiać pamięć zarówno u zdrowych osób, jak i cierpiących na chorobę Alzheimera czy demencję47.
Badanie na grupie zdrowych młodych dorosłych sugerowało, że po sześciu miesiącach codziennej suplementacji oleju rybnego bogatego w kwasy omega-3 poprawiła się pamięć osób badanych48.
Kilka badań donosi, że wyższe spożycie omega-3 poprawia zdolności umysłowe, a nawet zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera.49,50,51
Przegląd badań kontrolowanych placebo sugeruje, że suplementy omega-3 mogą być korzystne w początkowych etapach choroby Alzheimera.52
DHA pochodzące z alg przyjmowane przez sześć miesięcy poprawiło pamięć u starszych osób (powyżej 50 lat)53.
Kontrolują nasilenie zaburzeń psychicznych
Niski poziom omega-3 odnotowano u osób z zaburzeniami psychicznymi54. Badania sugerują, że suplementy omega-3 mogą zmniejszać częstość wahań nastroju i nawrotów u osób ze schizofrenią i chorobą afektywną dwubiegunową.55,56,57
Istnieją dowody sugerujące, że przyjmowanie oleju rybnego wraz ze sprawdzonym lekiem przeciwdepresyjnym może mieć skuteczniejsze działanie58.
Regularne spożywanie oleju z ryb zmniejsza tempo rozwoju demencji i innych chorób poznawczych u osób dorosłych i osób starszych59.
DHA aktywuje system kannabinoidowy, który może być jednym z mechanizmów poprawiających nastrój.
Pomagają w depresji
Depresja jest jednym z najczęstszych zaburzeń psychicznych. Badania wskazują, że osoby regularnie spożywające kwasy omega-3 rzadziej chorują na depresję.60,61
Ponadto przyjmowanie kwasów omega-3 podczas depresji i stanów lękowych, zmniejsza objawy tych dolegliwości.62,63,64 W jednym z badań stwierdzono, że EPA jest tak samo skuteczny w leczeniu depresji, jak fluoksetyna – lek przeciwdepresyjny.65
Antydepresyjny efekt kwasów omega-3 związany jest z działaniem przeciwzapalnym i neuroprotekcyjnym, co pomaga obniżyć ryzyko depresji66.
Zmniejszają ADHD u dzieci
W kilku badaniach zauważono, że dzieci z ADHD mają niższy poziom kwasów tłuszczowych omega-3 we krwi, niż ich zdrowi rówieśnicy67.
Wykazano, że suplementacja kwasów omega-3 może istotnie zmniejszać objawy ADHD takie jak: nadpobudliwość, impulsywność, niepokój i agresja68,69,70,71.
Naukowcy zaobserwowali, że suplementacja oleju z ryb była jednym z najbardziej obiecujących sposobów terapii ADHD u dzieci.72
Obniżają ryzyko zespołu metabolicznego i cukrzycy
Zespół metaboliczny obejmuje szereg objawów takich jak: otyłość centralną – brzuszną, wysokie ciśnienie krwi, insulinooporność, wysokie trójglicerydy. Omega-3 przynoszą wiele korzyści dla osób z zespołem metabolicznym. Mogą zmniejszać oporność na insulinę, czynniki zapalne i choroby serca u osób z zespołem metabolicznym73,74,75.
Ponadto utrzymanie odpowiedniej proporcji przyjmowanych kwasów omega-3 do omega-6 (najlepiej w stosunku 1: 1) jest związane ze zmniejszonym ryzykiem cukrzycy.76
Olej z ryb jest istotny w profilaktyce i leczeniu nadwagi oraz otyłości poprzez hamowanie lipogenezy, wzrostu uczucia sytości i hamowanie apetytu.77
Omega-3 wpływają na płodność i rozwój płodu
Kwasy tłuszczowe omega-3 mogą stanowić skuteczną pomoc w opóźnianiu procesów starzenia jajników i poprawie jakości komórek jajowych u kobiet, wpływając na ich płodność.78
Istnieją dowody, że olej rybny może zmniejszać ryzyko przedwczesnych porodów i powikłań porodowych.79 Wykazano, że suplementacja kwasów n-3 u kobiet w ciąży zapobiega przedwczesnemu porodowi oraz wpływa na zwiększenie urodzeniowej masy ciała dziecka.80,81,82
Jedno z badań sugeruje, że suplementy z DHA przyjmowane przez kobiety w ciąży, wspierają system odpornościowy dziecka, zapewniając im dodatkową ochronę przed przeziębieniem.83
Kwasy omega-3 przyjmowane przez kobiety w ciąży pomagają w prawidłowym rozwoju układu nerwowego dziecka.84 Zwłaszcza kwas DHA ma kluczowe znaczenie dla rozwoju dziecka w pierwszych trzech miesiącach życia85. Wtedy jego najlepszym źródłem jest mleko matki, które zawiera więcej tego cennego kwasu, jeżeli jego odpowiednia ilość występuje w diecie matki lub jest suplementowany.86
Działają ochronnie na skórę
Wysokie spożycie ryb wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem raka skóry87. Uważa się, że ta zależność spowodowana jest zawartymi w rybach kwasami omega-388. Olej rybny zmniejsza ryzyko oparzeń słonecznych skóry, zapalenia i chroni przed szkodliwym wpływem promieniowania UV89,90.
Pomagają w łuszczycy
Uzupełnienie leczenia łuszczycy o kwasy omega-3 pomaga znacząco zmniejszyć objawy choroby, takie jak łuszczenie i uszkodzenia skóry, świąd, rumień.91
Chronią przed chorobami nerek
Kwasy tłuszczowe omega-3 działają profilaktycznie w chorobach nerek92. Ponadto suplementacja kwasów omega-3 wspomaga czynność nerek u chorych na cukrzycę.93
Pomagają w chorobach przewodu pokarmowego
Przeciwzapalne działanie kwasów tłuszczowych omega-3 może pomóc w leczeniu chorób zapalnych jelit, zwłaszcza nieswoistego zapalenia jelit IBD, a także u osób z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego.94
Promują zdrowie tarczycy
EPA i DHA obniżają poziom lipidów we krwi i cholesterolu, co wpływa korzystnie na produkcję hormonów tarczycy95. Badania sugerują, że kwasy omega-3 regulują szlaki sygnałowe odpowiedzialne za gospodarkę hormonów tarczycy96. W wyniku suplementacji wzrosła aktywność mitochondrialnej dehydrogenazy glicerofosforanowej, enzymu zaangażowanego w termogenezę i stymulowanego przez hormon tarczycy T3.
Redukują bóle stawów
Badania dowodzą, że suplementacja oleju rybiego bogatego w kwasy omega-3 zmniejsza ból spowodowany zapaleniem stawów97,98. U pacjentów z reumatoidalnym zapaleniem stawów wysokie dawki oleju rybiego zmniejszają aktywność choroby.99 Resolwiny występujące w EPA i DHA mogą zapobiegać bólom, wywołanym przez stan zapalny, i niektóre cytokiny, takie jak TNF-α.100
Zmniejszają ryzyko niektórych nowotworów
Wielu autorów sugeruje, że przeciwnowotworowy efekt kwasów omega-3 związany jest z ich wpływem na właściwości błon komórkowych (wzrost płynności i przepuszczalności) oraz działaniem przeciwzapalnym i zdolnością do hamowania czynnika wzrostu komórek, jak również ograniczeniem proliferacji komórek nowotworowych.101
Kwasy omega-3 obniżają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, piersi, prostaty czy macicy102,103. Istnieją dowody, że suplementacja oleju rybnego zmniejsza ryzyko raka prostaty u starszych mężczyzn104. W jednym z badań przyjmowanie oleju z ryb wiązało się ze zmniejszonym ryzykiem raka skóry105.
Pomagają złagodzić bóle głowy wywołane migreną
Badanie na grupie młodzieży dowiodło, że olej z ryb jest korzystny w leczeniu migrenowych bólów głowy106. Suplementacja oleju rybnego zmniejszała częstotliwość, czas trwania i nasilenie bólów głowy107.
Konsekwencje niedoboru omega-3 w organizmie
W wyniku niedoboru kwasów omega-3 w organizmie dochodzi do osłabienia i rozwoju schorzeń bądź eliminacji ich pozytywnego działania.
Wykazano, że niedobór omega-3, a szczególnie kwasów DHA i EPA powoduje108:
- zmniejszenie syntezy prostaglandyn,
- upośledzenie czynności fizjologicznych wielu narządów, m.in. serca, wątroby, nerek czy gruczołów dokrewnych,
- prowadzi do wzrostu ryzyka rozwoju trombocytopenii (niedobór płytek krwi),
- nasila stany zapalne,
- prowadzi do neurodegeneracji,
- wpływa na zaburzenia widzenia,
- upośledza rozwój życia płodowego i dzieci do 2go roku życia.
Niedobór DHA zarówno w okresie pre-, jak i postnatalnym przyczynia się do wzrostu ryzyka rozwoju chorób alergicznych, nieprawidłowego rozwoju somatycznego czy obniżenia zdolności funkcji poznawczych, w tym zdolności uczenia się u dzieci w wieku późniejszym.109,110,111
Wysokie spożycie omega-3
Długookresowe badania wykazały, że wysokie spożycie EPA i DHA (nawet do 5 g/dobę) lub samego EPA (do 1,8 g/dobę) nie powodowało negatywnych skutków ubocznych, takich jak zaburzony poziom glukozy czy funkcji immunologicznych.112
Suplementacja EPA i DHA (2–6 g/dobę) lub samym DHA (2–4 g/dobę) powodowała zwiększenie ilości cholesterolu LDL przy jednoczesnym spadku poziomu TG, ale bez zmian stężenia cholesterolu całkowitego. Co nie stanowiło zwiększonego zagrożenia chorobami sercowo-naczyniowymi.113
Zapotrzebowanie
Zalecenia dotyczące spożycia kwasów tłuszczowych omega-3 w diecie niemowląt, dzieci i młodzieży.114
Zalecenia dotyczące spożycia kwasów tłuszczowych omega-3 w diecie osób dorosłych.115
Osoby dorosłe | ALA 0,5% E ; DHA + EPA: 250 mg/dobę, najlepiej w postaci 2 porcji ryb/tydzień, w tym raz ryby tłuste | |
Kobiety w ciąży | DHA + EPA 250 mg/dobę, najlepiej w postaci 2 porcji ryb/tydzień, w tym raz ryby tłuste + 100–200 mg DHA/dobę | |
Matki karmiące | DHA + EPA 250 mg/dobę, najlepiej w postaci2 porcji ryb/tydzień, w tym raz ryby tłuste+ 100–200 mg DHA/dobę |
Przyjmuje się, że spożycie 2 porcji ryb morskich odpowiada zapotrzebowaniu na DHA i EPA na poziomie 250 mg na dobę. Jednak w prewencji chorób sercowo-naczyniowych zaleca się także suplementację EPA i DHA w ilości od min. 250 mg na dobę116 do nawet 1200 mg/dobę (u chorych z niedokrwienną chorobą serca i podwyższonym poziomem trójglicerydów)117.
Źródła w diecie
Najlepszym źródłem DHA i EPA są małe ryby morskie.
Roślinne źródła omega-3 zawierają głównie kwas ALA i najwięcej znajdziemy go w olejach: z siemienia lnianego, z konopi, z orzecha włoskiego i w oleju rzepakowym. Jednak tylko niewielki procent roślinnych kwasów tłuszczowych jest przekształcany w niezbędne nam kwasy DHA i EPA. Aby kwas ALA obecny w olejach roślinach mógł zostać przekształcony, potrzebujemy sprawnie działającego w naszym organizmie enzymu delta 6 desaturazy, który niestety nie działa w przypadku, gdy jesteśmy chorzy, bądź brakuje nam pewnych substancji odżywczych niezbędnych do jego działania. Chociaż organizm może przekształcić ALA w EPA i DHA, badania sugerują, że tylko niewielka ilość może być syntetyzowana w organizmie z tego procesu118. W takiej sytuacji roślinne źródła kwasów omega-3 są dla nas mało wartościowe.
Zawartość kwasu dokozaheksaenowego (DHA) w wybranych gatunkach ryb119
Nazwa produktu Zawartość DHA (g/100 g produktu)
Łosoś 2,15
Pstrąg tęczowy 1,76
Makrela 1,12
Tuńczyk 0,68
Śledź 0,62
Węgorz 0,57
Halibut biały 0,37
Morszczuk 0,32
Pstrąg strumieniowy 0,29
Interakcje pomiędzy n-3 a lekami
Statyny hamują ochronne działanie kwasów omega-3 zaburzając ich metabolizm (prawdopodobnie poprzez aktywację przemian kwasów omega-6)120.
Kwasy omega-3 zmniejszają krzepliwość krwi i mogą wchodzić w interakcję z lekami przeciwzakrzepowymi, takimi jak kwas acetylosalicylowy czy warfaryna.
Jednak zdaniem ekspertów EFSA długotrwała suplementacja kwasami EPA i DHA u osób z wysokim ryzykiem krwawienia nie spowodowała wystąpienia powikłań krwotocznych.121
Bibliografia:
- https://www.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2020/12/Normy_zywienia_2020web-1.pdf
- https://www.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2020/12/Normy_zywienia_2020web-1.pdf
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3021440/
- https://www.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2020/12/Normy_zywienia_2020web-1.pdf
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12530552/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12169387/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4237475/pdf/fsn30002-0443.pdf
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12480795/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3021440/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18573585/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15834128/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15576848/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3961091/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3961091/
- https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0160870
- https://www.researchgate.net/publication/308190524_Omega-3_Fatty_Acids_and_Mitochondrial_Functions
- https://www.researchgate.net/publication/308190524Omega-3Fatty_Acids_and_Mitochondrial_Functions
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14505813/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24505395/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26112019/
- https://academic.oup.com/jn/article/139/3/495/4670362
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12480795/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18541548/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22912397/
- https://www.nccih.nih.gov/health/omega3-supplements-in-depth#hed1
- https://www.nccih.nih.gov/health/omega3-supplements-in-depth#hed1
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16879829/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18561722/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18774613/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22317966/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25458786/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21975919/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3712371/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4982891/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15110203/
- https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/01.CIR.0000038493.65177.94
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26359712/
- https://www.jacc.org/doi/abs/10.1016/j.jacc.2011.06.063
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21975919/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18408140/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19221636/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18408140/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22696350/
- https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/4455
- https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.2903/j.efsa.2009.1000
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25954194/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25786262/
- https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0046832
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19262590/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19523795/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25592004/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28466678/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20434961/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3976923/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3976923/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21721919/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15907142/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18247193/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17101822/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3976923/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17685742/
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0924977X03000324
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21784145/
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0165178115003844
- https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00048670701827275
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27544316/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22786509/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21961774/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22596014/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19436468/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22541055/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24934907/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19593941/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23456976/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20727522/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20540149/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23794360/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22978268/
- https://academic.oup.com/ajcn/article/71/1/307S/4729489
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30307735/
- https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3760
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1349049/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21807696/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12079857/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8793415/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8793415/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10890025/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1784638/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12771037/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7561154/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3133503/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15156528/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16469141/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4097150/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19793640/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19793640/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17335973/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16531187/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7639807/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20383154/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26301240/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25739930/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24053119/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23613715/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10890025/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12127385/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12127385/
- https://ncez.pzh.gov.pl/upload/normy-net-1.pdf
- https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.2903/j.efsa.2010.1461
- https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3760
- https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/794
- https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/2815
- https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/2815
- https://www.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2020/12/Normy_zywienia_2020web-1.pdf
- https://www.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2020/12/Normy_zywienia_2020web-1.pdf
- https://www.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2020/12/Normy_zywienia_2020web-1.pdf
- https://www.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2020/12/Normy_zywienia_2020web-1.pdf
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3021440/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3021440/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3571733/
- https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/2815