Lody, lody dla ochłody

Poznaj przepisy na pyszne i zdrowe lody wegańskie.

MITODIETA na wynos

Witamina B6 - Duże ilości witaminy B6 znajdziesz w soi, awokado, kiełkach, bananach, jajach, szpinaku, soczewicy oraz czerwonej papryce

Czy lody mogą być zdrowe? Okazuje się, że tak! Wystarczy zastąpić tłustą śmietanę i biały cukier zdrowszymi składnikami oraz dodać odrobinę tak zwanych „super foods” i jak zwykle odpowiednią porcję miłości. Dzisiaj zapraszamy Was na LODY – pyszne i z dodatkową porcją mikroskładników odżywczych. Pamiętaj o dokładnym odważeniu składników oraz schłodzeniu masy lodowej przed umieszczeniem jej w maszynce do lodów.

1. Wegańskie lody czekoladowe z musem migdałowym

Na około 500 ml lodów oraz ekstra porcję magnezu, miedzi i polifenoli,

Potrzebujesz:

  • 90 g jasnego musu migdałowego lub musu z orzechów nerkowca
  • 90 cukru kokosowego lub ksylitolu (najlepiej zmielonych na puder)
  • 60 g kakao bez cukru (może być w jakości RAW, wówczas konieczna może być dodatkowa ilość cukru)
  • Około 0,5 g (1/4 łyżeczki) mączki chleba świętojańskiego
  • Około 0,5 g (1/4 łyżeczki) gumy guar.

Wykonanie:

  • W misie blendera umieść mus orzechowy, cukier, proszek kakaowy oraz 260 ml wody i miksuj przez około 1 minutę do otrzymania kremowej, jednolitej masy
  • Następnie dodaj mączkę chleba świętojańskiego oraz gumę guar i całość jeszcze raz zmiksuj, gotową masę wstaw na 2-3 godziny do lodówki, po czym przełóż do maszynki do lodów i postępuj zgodnie z instrukcjami producenta.

Rada: jednoczesne użycie mączki chleba świętojańskiego oraz gumy guar nadaje lodom ich szczególnie kremową konsystencję, jednak możesz zdecydować się tylko na mączkę chleba świętojańskiego, wówczas podwój jej ilość. Otrzymany efekt powinien być również aksamitnie zadowalający.

2. Wegańskie lody ananasowo-kokosowe pina-colada

Na około 500 ml lodów oraz ekstra porcję witaminy C, enzymów i łatwo przyswajalnej energii

Potrzebujesz:

  • 200 g miąższu ananasa (może być mrożony lub z puszki, ale uważaj na dodatek cukru)
  • 150 ml mleka owsianego lub ryżowego (niesłodzonego)
  • 150 ml mleczka kokosowego (z puszki, bez emulgatorów, bez oddzielania śmietanki kokosowej)
  • 100 g ksylitolu
  • 20 g wiórków kokosowych
  • Szczypta soli
  • ½ łyżeczki mielonego Camu-Camu
  • Około 0,5 g (1/4 łyżeczki) mączki chleba świętojańskiego
  • Około 0,5 g (1/4 łyżeczki) gumy guar

Wykonanie:

  • Ananas pokrój na drobne cząstki, umieść w misie blendera, dodaj mleko, mleczko kokosowe, sól oraz wiórki kokosowe i dokładnie zmiksuj na gładką masę
  • Do masy dosyp ksylitol, camu-camu oraz mączkę chleba świętojańskiego i gumę guar. Całość jeszcze raz zmiksuj, gotową masę wstaw na 2-3 godziny do lodówki, po czym przełóż do maszynki do lodów i postępuj zgodnie z instrukcjami producenta.

3. Wegańskie lody malinowe z orzechami nerkowca

Na około 500 ml lodów oraz ekstra porcję fosforu, wapnia, witaminy C i łatwo przyswajalnego białka

Potrzebujesz:

  • 450 g naturalnego jogurtu sojowego
  • 125 g cukru kokosowego lub ksylitolu (najlepiej zmielone na puder)
  • 90 g malin (mogą być z mrożonki, ale wówczas należy je przez 2-3 h rozmrozić w temperaturze pokojowej)
  • 90 g orzechów nerkowca, namoczonych przez 1 godzinę w zimnej wodzie
  • Pół łyżeczki soku z cytryny, szczypta soli
  • Około 0,5 g (1/4 łyżeczki) mączki chleba świętojańskiego
  • Około 0,5 g (1/4 łyżeczki) gumy guar

Wykonanie:

  • W misie blendera umieść kolejno jogurt, sok z cytryny, maliny oraz osuszone orzechy nerkowca i zmiksuj na gładką masę
  • W osobnym naczyniu starannie wymieszaj ze sobą cukier, mączkę chleba świętojańskiego oraz gumę guar i sól, a następnie wsyp do misy blendera i ponownie zmiksuj, aby otrzymać gładką, aksamitną masę. Całość wstaw na 2-3 godziny do lodówki, następnie przełóż do maszynki do lodów i postępuj zgodnie z instrukcjami producenta.

Smacznego i na zdrowie! 🙂

Autor: Sylwia Grodzicka