Gryka, kasza gryczana i mąka gryczana to produkt z rodziny tzw. sirtfoods.
Co to oznacza? Sirtfoods wykazują zdolność aktywacji w naszym organizmie specjalnych enzymów acetylaz, które uruchamiaja z kolei procesy odnowy i regeneracji komórek dzięki stymulacji SIRT1. Innymi słowy: wszystko co z kaszy gryczanej dba o Twój młody wygląd i dobre samopoczucie, a przy okazji jeszcze dobrze smakuje. Same plusy! 🙂
Gryka punktuje dodatkowo bogactwem magnezu i rutyny oraz dużo niższym indeksem glikemicznym niż ryż czy pszenica. A propos tej ostatniej – gryka, mąka gryczana & Co. nie zawierają glutenu. Jelita już skaczą z radości!
I dlatego dzisiaj zapraszamy Cię na delikatne naleśniki z mąki gryczanej. Podczas ich przygotowywania, pamiętaj o kilku zasadach, a na pewno się udadzą! 🙂
- Przed smażeniem ciasto na naleśniki powinno „wypocząć”, najlepiej przez całą noc
- Patelnia powinna być naprawdę dobrze rozgrzana
- Smaż niewielkie naleśniki – w ten sposób będzie Ci je łatwiej przewrócić. Naleśniki gryczane są bardzo delikatne.
Przepis na bezglutenowa naleśniki gryczane
Potrzebujesz:
- 1 filiżankę mąki gryczanej
- 1 filiżankę mleka (roślinnego lub zwierzęcego, nie polecam tylko mleka ryżowego)
- 1 filiżankę chłodnej wody
- Sól
- 1 duże lub 2 małe jaja
- 1 łyżeczka mąki lnianej lub ½ łyżeczki mączki chleba świętojańskiego – zagęstnik
- Odrobinę cukru waniliowego lub prawdziwej wanilii
- Olej do smażenia

Wykonanie:
Na kilka godzin przed smażeniem zmiksuj starannie mąkę gryczaną z mlekiem, wodą i szczyptą soli oraz zagęstnikiem. Odstaw na blacie kuchennym, przykrywając kuchenną ściereczką.
Niedługo przed smażeniem – zmiksuj ciasto ponownie, dodaj jajko i cukier waniliowy, ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Na dobrze rozgrzaną patelnię wylewaj niewielkie porcje ciasta i smaż na złoty kolor z obu stron.
Nam najlepiej smakowały z waniliowym jogurtem sojowym oraz ciemną czekoladą (wiadomo, zima i Home Office.. 🙂 )
Smacznego i na zdrowie!