Spermidyna to naturalna substancja, która posiada unikalną zdolność aktywacji mocy samouzdrawiania w naszym organizmie. Poprzez pobudzanie procesu autofagii, spermidyna stymuluje mechanizmy samooczyszczania i regeneracji, dzięki którym pozbywamy się zbędnych, uszkodzonych oraz zmutowanych komponentów komórkowych oraz mitochondriów.
Pamiętaj, jesteś tak młody, jak młode są Twoje komórki i mitochondria!
Ponieważ wraz z wiekiem endogenna produkcja spermidyny słabnie, warto zadbać o utrzymywanie stałego poziomu substancji w organizmie. Dlatego też każdy, kto chce zachować młody wygląd i dobre zdrowie na dłużej, powinien pomyśleć zarówno o suplementacji spermidyny jak również o włączeniu do codziennego menu spożywczych źródeł spermidyny.
Źródła spermidyny w diecie
Bogate w spermidynę są:
- kiełki pszenicy
- soja oraz produkty z niej, w tym fermentowane ziarno soi czyli natto
- pieczarki
- ciecierzycę
- długodojrzewające sery
- mięso z kurczaka
- pestki dyni
- kukurydzę
- groszek zielony
- kalafiory oraz brokuły
Poniżej znajdziesz dwa przykładowe przepisy, które mogą zainspirować Cię do wzbogacenia codziennych posiłków o naturalne źródła tej dobroczynnego składnika odżywczego :
Przepis na curry z makaronem z ciecierzycy, tofu i pieczarkami
Potrzebujesz:
- 100g makaronu z ciecierzycy
- 1 cebulka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 200g tofu (a najlepiej natto czyli fermentowanego tofu)
- 6 pieczarek
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka żółtej pasty curry
- 200g mleka kokosowego (może być półtłuste, jednak uważaj na sztuczne zagęstniki!)
- Sól, czarny pieprz do smaku
- 3 łyżki soku z li metek (najlepiej) lub cytryny
- Kilka gałązek kolendry oraz lekko podprażone pestki dyni do dekoracji
Wykonanie:
Makaron z ciecierzycy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W międzyczasie cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj, tofu/natto pokrój w kostkę o wielkości ok. 1cm, pieczarki pokrój na cienkie plasterki.
Na dużej patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulę i czosnek na złoty kolor, dodaj kurkumę, tofu/natto oraz pieczarki. Całość podsmaż przez 3 minuty, dokładnie mieszając. Następnie dodaj pastę curry, mleczko kokosowe, sól oraz pieprz. Przykryj i duś na wolnym ogniu przez kolejne 2-3 minuty.
Ugotowany makaron odcedź a następnie dodaj do curry, wlej sok z cytryny/limetek i wszystko ostrożnie wymieszaj. Przełóż na dwa głębokie talerze, posyp listkami kolendry lub pietruszki oraz pestkami dyni.
Frykadelki z pieczarek i sera gouda z dipem z ciecierzycy oraz sosem pomidorowym a la ketchup
Składniki na frykadelki:
- 400g pieczarek
- 1 szalotka lub nieduża czerwona cebulka
- 1 ząbek czosnku
- 60g sera Gouda
- 40g świeżo zmielonego siemienia lnianego
- ½ pęczka świeżej natki pietruszki i/lub kolendry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 jajo
- Szczypta soli, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki mączki chleba świętojańskiego lub 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Na sos pomidorowy a la ketchup:
- 40g koncentratu pomidorowego
- 40ml bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki soku z cytryny lub octu jabłkowego
- Sól, czarny pieprz, 1 łyżeczka oleju rzepakowego lub z orzechów włoskich
Na dip z ciecierzycy (baza):
- 350g ciecierzycy ze słoika lub ugotowanej z poprzedniego dnia (waga po odsączeniu)
- 100g jogurtu sojowego niesłodzonego
- 1 łyżka tahini
- 1 ząbek czosnku
- Odrobina soku z cytryny do smaku, sól, pieprz
- Otrzymaną bazę może dowolnie urozmaicać, na przykład dodając do niej przyprawę curry lub posiekane zielone zioła
Wykonanie:
- Sos pomidorowy
W głębokiej misce zmiksuj ze sobą krótko wszystkie składniki, dodaj przyprawy oraz olej. Wymieszaj, przykryj i wstaw do lodówki.
2. Dip z ciecierzycy
W wysokim naczyniu dokładnie zmiksuj ze sobą wszystkie składniki, dodaj przyprawy do smaku, przełóż do miseczki i odstaw do lodówki
3. Frykadelki
Umyte pieczarki pokrój w drobną kostkę lub starkuj na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj, ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach, pokrój drobno pietruszkę i/lub kolendrę. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i zeszklij na niej cebulę oraz czosnek. Zdejmij z ognia. Na osobnej dużej patelni podpraż (bez dodawania tłuszczu) posiekane pieczarki tak długo, aż wyraźnie zmniejszą swoją objętość i będą dość suche. Zdejmij z ognia, osól a następnie wymieszaj z cebulą oraz czosnkiem. Dodaj roztrzepane jajko oraz zmielone siemię lniane. Starannie wymieszaj i odstaw na 5 minut do naciągnięcia. Po upływie tego czasu dodaj do masy starty ser, posiekane zioła i przyprawy. Jeżeli otrzymana masa jest nadal zbyt wilgotna dodaj mączkę chleba świętojańskiego lub skrobię i odstaw ponownie do naciągnięcia na 2-3 minuty. Rozgrzej na patelni pozostały olej. Z masy pieczarkowej formuj niewielkie frykadelki i smaż na ostrym ogniu po 2-3 minuty z każdej strony.
Smacznego i na zdrowie!