Odnowa organizmu łyżką i widelcem czyli o spermidynie w diecie

Przepisy na dania bogate w spermidynę

Spermidyna to naturalna substancja, która posiada unikalną zdolność aktywacji mocy samouzdrawiania w naszym organizmie. Poprzez pobudzanie procesu autofagii, spermidyna stymuluje mechanizmy samooczyszczania i regeneracji, dzięki którym pozbywamy się zbędnych, uszkodzonych oraz zmutowanych komponentów komórkowych oraz mitochondriów.

Pamiętaj, jesteś tak młody, jak młode są Twoje komórki i mitochondria!

Ponieważ wraz z wiekiem endogenna produkcja spermidyny słabnie, warto zadbać o utrzymywanie stałego poziomu substancji w organizmie.

Dlatego też każdy, kto chce zachować młody wygląd i dobre zdrowie na dłużej, powinien pomyśleć zarówno o suplementacji spermidyny jak również o włączeniu do codziennego menu spożywczych źródeł spermidyny.

Źródła spermidyny w diecie

Bogate w spermidynę są:

  • kiełki pszenicy
  • soja oraz produkty z niej, w tym fermentowane ziarno soi czyli natto
  • pieczarki
  • ciecierzycę
  • długodojrzewające sery
  • mięso z kurczaka
  • pestki dyni
  • kukurydzę
  • groszek zielony
  • kalafiory oraz brokuły

Poniżej znajdziesz dwa przykładowe przepisy, które mogą zainspirować Cię do wzbogacenia codziennych posiłków o naturalne źródła tej dobroczynnego składnika odżywczego 🙂

Bomba spermidynowa – słoneczne curry z makaronem z ciecierzycy, tofu i pieczarkami

Przepis 1.

Potrzebujesz:

  • 100g makaronu z ciecierzycy
  • 1 cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 200g tofu (a najlepiej natto czyli fermentowanego tofu)
  • 6 pieczarek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka żółtej pasty curry
  • 200g mleka kokosowego (może być półtłuste, jednak uważaj na sztuczne zagęstniki!)
  • Sól, czarny pieprz do smaku
  • 3 łyżki soku z li metek (najlepiej) lub cytryny
  • Kilka gałązek kolendry oraz lekko podprażone pestki dyni do dekoracji

Wykonanie:

Makaron z ciecierzycy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

W międzyczasie cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj, tofu/natto pokrój w kostkę o wielkości ok. 1cm, pieczarki pokrój na cienkie plasterki.

Na dużej patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulę i czosnek na złoty kolor, dodaj kurkumę, tofu/natto oraz pieczarki. Całość podsmaż przez 3 minuty, dokładnie mieszając. Następnie dodaj pastę curry, mleczko kokosowe, sól oraz pieprz. Przykryj i duś na wolnym ogniu przez kolejne 2-3 minuty.

Ugotowany makaron odcedź a następnie dodaj do curry, wlej sok z cytryny/limetek i wszystko ostrożnie wymieszaj. Przełóż na dwa głębokie talerze, posyp listkami kolendry lub pietruszki oraz pestkami dyni.

Smacznego!

Przepis 2.

Frykadelki z pieczarek i sera gouda z dipem z ciecierzycy oraz sosem pomidorowym a la ketchup

Potrzebujesz:

Na frykadelki:

  • 400g pieczarek
  • 1 szalotka lub nieduża czerwona cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 60g sera Gouda
  • 40g świeżo zmielonego siemienia lnianego
  • ½ pęczka świeżej natki pietruszki i/lub kolendry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 jajo
  • Szczypta soli, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki mączki chleba świętojańskiego lub 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Na sos pomidorowy a la ketchup:

  • 40g koncentratu pomidorowego
  • 40ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • Sól, czarny pieprz, 1 łyżeczka oleju rzepakowego lub z orzechów włoskich

Na dip z ciecierzycy (baza):

  • 350g ciecierzycy ze słoika lub ugotowanej z poprzedniego dnia (waga po odsączeniu)
  • 100g jogurtu sojowego niesłodzonego
  • 1 łyżka tahini
  • 1 ząbek czosnku
  • Odrobina soku z cytryny do smaku, sól, pieprz
  • Otrzymaną bazę może dowolnie urozmaicać, na przykład dodając do niej przyprawę curry lub posiekane zielone zioła

Wykonanie:

  1. Sos pomidorowy

W głębokiej misce zmiksuj ze sobą krótko wszystkie składniki, dodaj przyprawy oraz olej. Wymieszaj, przykryj i wstaw do lodówki.

2. Dip z ciecierzycy

W wysokim naczyniu dokładnie zmiksuj ze sobą wszystkie składniki, dodaj przyprawy do smaku, przełóż do miseczki i odstaw do lodówki

3. Frykadelki

Umyte pieczarki pokrój w drobną kostkę lub starkuj na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj, ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach, pokrój drobno pietruszkę i/lub kolendrę. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i zeszklij na niej cebulę oraz czosnek. Zdejmij z ognia. Na osobnej dużej patelni podpraż (bez dodawania tłuszczu) posiekane pieczarki tak długo, aż wyraźnie zmniejszą swoją objętość i będą dość suche. Zdejmij z ognia, osól a następnie wymieszaj z cebulą oraz czosnkiem. Dodaj roztrzepane jajko oraz zmielone siemię lniane. Starannie wymieszaj i odstaw na 5 minut do naciągnięcia. Po upływie tego czasu dodaj do masy starty ser, posiekane zioła i przyprawy. Jeżeli otrzymana masa jest nadal zbyt wilgotna dodaj mączkę chleba świętojańskiego lub skrobię i odstaw ponownie do naciągnięcia na 2-3 minuty. Rozgrzej na patelni pozostały olej. Z masy pieczarkowej formuj niewielkie frykadelki i smaż na ostrym ogniu po 2-3 minuty z każdej strony.

Smacznego i na zdrowie!