Odporność organizmu – jak ją kształtować?
Odporność organizmu – jak ją kształtować? odporność, witamina C, witamina D, wirusy, bakterie, cynk, selen, dieta,

Pomimo, że żyjemy w świecie zdecydowanie zdominowanym przez mikroorganizmy takie jak bakterie czy wirusy to przez większość czasu jesteśmy zdrowi. Zawdzięczamy to naszemu systemowi obronnemu – układowi immunologicznemu. Jego optymalna praca zależy od naszych wyborów każdego dnia. Możesz zrobić naprawdę dużo, aby wesprzeć odporność. Najwyższy czas, aby zatroszczyć się o świadome nawyki, które będą wspierały nasze zdrowie.   

Planetę zamieszkuje znacznie wiecej drobnoustrojów niż ludzi. Nawet w organizmie człowieka bakterie przeważają nad ilością budujących go komórek. Ochronę i równowagę zapewnia nam układ odpornościowy, który wykonuje bezustannie swoją pracę, aby rozpoznawać intruzów i akceptować „sprzymierzeńców”. W tym celu działa 7 strażników – jego podstawowe elementy: białe krwinki (limfocyty), przeciwciała, układ dopełniacza, układ limfatyczny, śledziona, grasica
i szpik kostny. Od ich wzajemnej pracy zależy nasza bariera ochronna, którą możemy wspierać na kilku polach.

Co możesz zrobić, aby wzmocnić swój układ odpornościowy?

Profilaktyka dbania o odporność jest prosta, ale wymaga systematyczności. Twój styl życia wpływa na to, jak skutecznie układ odpornościowy chroni cię przed bakteriami, wirusami i chorobami. Wyeliminowanie złych nawyków i zastąpienie ich zdrowymi wyborami może zaskoczyć pozytywnymi efektami. Naukowcy badają wpływ diety, ćwiczeń, stresu psychicznego
i innych czynników na odpowiedź immunologiczną, zarówno u zwierząt, jak i u ludzi.

Działaj prewencyjnie

Dbanie o odporność warto zacząć od ograniczenia ryzyka zakażenia i kontaktu z patogenami. Dlatego tak często mówi się o podstawowej roli higieny w zapobiegania infekcjom. Powtarzane wielokrotnie mycie rąk jest kluczowe do zmniejszenia kontaktu z bakteriami i wirusami. Czystość powinna dotyczyć także powierzchni i przedmiotów, które mają kontakt z dużą ilością osób i stanowią potencjalną przyczynę roznoszenia zakażenia. Droga kropelkowa to także częsty sposób. Pamiętajmy, aby zakrywać usta chusteczką podczas kaszlu lub kichania, a najlepiej kiedy coś nas „dopadnie” pozostać w domu.

Z wiekiem nasza zdolność odpowiedzi immunologicznej zmniejsza się, co z kolei przyczynia się do większej liczby infekcji. Słabnie także wydajność mitochondriów, które dostarczają energii m.in. do pracy układu odpornościowego. Ta zależność jest widoczna zwłaszcza u osób po 65 roku życia. Wiele badań wskazuje, że ​​osoby starsze są bardziej narażone na choroby zakaźne i ich konsekwencje. Wzrasta u nich ryzyko infekcji dróg oddechowych, czy grypy. Nie jest do końca jasne, dlaczego tak się dzieje, ale niektórzy naukowcy sugerują, że powodem jest spadek liczby limfocytów T – komórek odpornościowych, które biorą udział w zwalczaniu infekcji.

Zoptymalizuj dietę

Mówi się, że jelita to centrum odporności. Zgadza się, nasze siły obronne w dużym stopniu zależą od naszego odżywania. Komórki układu immunologicznego potrzebują regularnego dostarczania zarówno dobrego paliwa jak i elementów budulcowych do ciągłej produkcji białych krwinek, czy przeciwciał. Wielokrotnie dowiedziono, że osoby żyjące w biedzie
i niedożywione są bardziej podatne na choroby zakaźne. Związek między odżywianiem, a odpornością jest dobrze widoczny u osób starszych i stosujących restrykcyjne diety. Osoby te są częściej narażone na niedożywienie, określane jako „niedożywienie mikroelementami”, w którym dana osoba ma niedobór niezbędnych witamin i minerałów śladowych. Stąd może wynikać wskazanie do zwiększenia w diecie ilości warzyw i owoców – są to cenne źródła wielu mikroskładników.

Istnieją dowody na to, że niedobory niektórych mikroelementów – w tym: cynku, selenu, żelaza, kwasu foliowego i witamin B68, C – osłabiają odpowiedź immunologiczną.

Przykładowo, cynk jest niezbędny do prawidłowego wytwarzania i funkcjonowania wielu komórek odpornościowych1. Jego niedobór może prowadzić do upośledzenia odporności i zwiększać ryzyko infekcji2. Znajdziemy go w: rybach
i owocach morza, mięsie, pestkach dyni i produktach pełnoziarnistych. Podobnie brak odpowiedniej ilości selenu osłabia prawidłową odpowiedź immunologiczną organizmu, a jego zwiększone spożycie stymuluje układ odpornościowy. Według badań, limfocyty osób, które uzupełniły selen (200 µg / dzień) były bardziej aktywne i skuteczne w niszczeniu patogenów3. Warto zadbać o jego źródła w diecie: orzechy brazylijskie, podroby i ryby morskie. Obniżony poziom żelaza zaburza produkcję komórek odpornościowych, cytokin i reaktywnych form tlenu walczących z patogenami5,6. Kiedy nie dostarczamy odpowiedniej ilości kwasu foliowego może wystąpić niedokrwistości megaloblastyczna, która powoduje upośledzenie odpowiedzi immunologicznej. Uzupełnienie kwasu foliowego przywraca prawidłowe funkcje odpornościowe7. Witamina B9 występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego: wątrobie, jajkach i serach, a także w zielonych warzywach: sałacie, szpinaku, brokułach, kapuście, kalafiorze, brukselce, orzechach i pełnym zbożu. Chyba nikogo nie trzeba przekonywać co do działania witaminy C, która wspomaga aktywność białych krwinek i zmniejsza replikację wirusów9,10. Z jej pomocą łatwiej pokonać przeziębienie, gdyż skraca czas jego trwania i łagodzi objawy11,12,13. Sięgaj po jej rodzime źródła: czarną porzeczkę, aronię, owoc róży, jabłka oraz czerwoną paprykę, jarmuż, szpinak, brokuły.

Jeśli podejrzewasz, że twój sposób żywienia nie zaspokaja zapotrzebowania na mikroelementy - być może nie lubisz warzyw, albo stosujesz dietę wegańską – możesz przyjmować te ważne składniki w innej postaci np. suplementacji lub skonsultować swój jadłospis z lekarzem lub dietetykiem, który pomoże Ci uzupełnić ewentualne niedobory.

Sięgnij do natury

Co jeszcze możesz zrobić? Istnieje wiele substancji, które są od lat stosowane w codziennej profilaktyce odporności. Badania odkrywają coraz to nowe fakty jak skutecznie z nich korzystać np. wiemy, że kurkumę należy stosować z pieprzem, papainą czy bromelainą, aby zwiększyć jej działanie. Także odpowiednio przygotowane składniki aktywne ziół jak tymol czy karwakrol zawarte w olejku z oregano, mogą działać równie silnie co niektóre antybiotyki. Zielone warzywa liściaste są bogate nie tylko w witaminy. Według badań na myszach, jedzenie warzyw krzyżowych pozwala wysyłać do organizmu sygnał, który pobudza określone białka na powierzchni komórki niezbędne do skutecznego funkcjonowania układu odpornościowego14. W tym badaniu zdrowe myszy których dieta pozbawiona była zielonych warzyw miały o 70 – 80% mniej białek odpornościowych.

Korzystaj ze słońca

Niezbędnym elementem dla zdrowia i sprawnego działania układu immunologicznego jest niewątpliwie witamina D. Niestety ciężko dostarczyć ją z pożywienia w odpowiedniej ilości. Występuje głównie w rybach, żółtkach jaj, grzybach
i wątrobie. Najlepszym jej źródłem jest synteza skórna pod wpływem promieni słonecznych UV-B przez minimum 20-30 minut w naszej szerokości geograficznej między godziną 10 a 15 (od kwietnia do września). Poza tym okresem zalecana jest jej suplementacja.

Ćwicz regularnie

Regularne ćwiczenia są jednym z filarów zdrowego trybu życia. Wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego, regulują ciśnienie krwi, pomagają kontrolować masę ciała i chronią przed różnymi chorobami. Jak wpływają na układ odpornościowy i jego kondycję? Podobnie jak zdrowa dieta, ćwiczenia mogą przyczyniać się do ogólnej poprawy samopoczucia na wielu polach, a tym samym do silniejszej bariery obronnej organizmu. Aktywność fizyczna minimum 3 razy w tygodniu przez około 30 minut, może wpływac pozytywnie na układ krążenia w tym swobodne przemieszczanie się komórek i substancji układu odpornościowego do miejsca infekcji. Jeśli nie jesteś osobą, która lubi ćwiczenia zacznij od codziennych półgodzinnych spacerów na świeżym powietrzu, a już po krótkim czasie zauważysz rezultaty.

Pracuj nad stresem

Obecnie medycyna coraz częściej docenia bliskie powiązania miedzy ciałem, a umysłem. Różnorodne dolegliwości, w tym problemy trawienne, bóle głowy, czy choroby skórne są skutkami stresu emocjonalnego. Ciężko jest naukowo zmierzyć wpływ stresu na reakcje organizmu, ponieważ jest to czynnik bardzo osobniczy. Naukowcy mogą zmierzyć poszczególne parametry jak np. tętno, jednak wpływ na nie jest wieloczynnikowy.

Mimo tego większość badaczy jak i medycyna mitochondrialna łączy stres emocjonalny zwłaszcza ten długotrwały
i przewlekły ze szkodliwym oddziaływaniem na zdrowie. Na przykład wpływ traumy, trudnych relacji, czy nadmiar wyzwań
w pracy coraz częściej rozpatruje się jako jedną z przyczyn w chorobach takich jak burn-out czy CFS. Przypuszcza się również rolę hormonów stresu m.in. kortyzolu, którego nadmiernie podwyższony poziom przez dłuższy czas hamuje reakcje odpornościowe. Prawdopodobnie stresu nie da się całkowicie wyeliminować, ale warto zmniejszyć jego wpływ poprzez: ćwiczenia, medytację, jogę, czy proste czynności które sprawiają nam przyjemność i pomagają się zrelaksować. Kontakty
z przyjaciółmi, życzliwość i wsparcie mogą okazać się dla ciebie lepszym „lekarstwem” niż skomplikowane techniki.

Wyśpij się

Być może zauważyłeś, że częściej „łapiesz” infekcję, gdy organizm nie jest wypoczęty. Brak wystarczającej ilości snu – to znaczy około 7-8 godzin na dobę – może prowadzić do podwyższenia poziomu hormonu stresu, zwiększenia stanów zapalnych i ryzyka rozwoju chorób.

Wystrzegaj się tego co osłabia odporność

Wyeliminowanie złych nawyków powinniśmy zacząć od ograniczenia spożywania alkoholu i cukru oraz palenia tytoniu. Istnieją setki dowodów na to, że substancje te zakłócają prawidłowy przebieg wielu reakcji i procesów, zużywają cenne mikroskładniki odżywcze co wpływa na osłabienie naszych sił obronnych.

I pamiętaj, że nasz sposób myślenia i emocje również mają znaczenie w kształtowaniu samopoczucia i przekładają się na stan naszego zdrowia. Praktykuj pozytywne podejście do życia, bądź dla siebie wyrozumiały we wprowadzaniu prozdrowotnych nawyków – to proces – zacznij cieszyć się z każdej małej zmiany. Jesteś na dobrej drodze! 

 

Paulina Żurek

Ubezpieczenie przed stresem oksydacyjnym

Uważa się, że stres oksydacyjny (nadmiar wolnych rodników) jest nie tylko główną przyczyną procesu starzenia, ale może również powodować poważne problemy zdrowotne. Dlatego powinniśmy się przed nim skutecznie chronić. Należy tworzyć rezerwy najsilniejszego pogromcy wolnych rodników w postaci koenzymu Q10. Do tego niezbędne jest jego stałe lub okresowe przyjmowanie na 1-2 tygodni przed spodziewanym wystąpieniem stresorów.

Leksykon Zdrowia
4 4-HNE 4-HYDROKSYNONENAL 5 5-MTHF A ACESULFAM K ACETON ACETYLACJA ACETYLO-COA ADDISONA, ZESPÓŁ ADENINA ADENOZYNOTRÓJFOSFORAN ADINOPEKTYNA ADIPOCYTY ADMA AGE AKONITAZA AKROLEINA AKTYWNY OCTAN ALFA, FALE MÓZGOWE ALLOSTERYCZNY MODULATOR AMD AMID KWASU NIKOTYNOWEGO AMPK AMYLAZA ANGIOGENEZA ANGIOTENSYNA ANTYOKSYDANTY APOPTOZA ASPARTAM ATP AUTOFAGOCYTOZA ATOPOWE ZAPALENIE SKÓRY (AZS) B BABKA JAJOWATA BETA - OKSYDACJA KWASÓW TŁUSZCZOWYCH BETA, FALE MÓZGOWE BETA-BLOKERY BIAŁA TKANKA TŁUSZCZOWA BIAŁKO C-REAKTYWNE BŁONNIK POKARMOWY BRĄZOWA TKANKA TŁUSZCZOWA BRCA1 C CFS CHELATACJA CHROMOGRANINA A CIAŁA KETONOWE CISPLATYNA CK COMT CORICH CYKL COX CRP CYJANOKOBALAMINA CYKL CYTRYNIANOWY CYKL KREBSA CYKL KWASU CYTRYNOWEGO CYKL MOCZNIKOWY CYKL ORNITYNOWY CYKLAMINIAN CYKLOOKSYGENAZA PROSTAGLANDYNOWA CYP2D6 CYSTATIONINA CYTOCHROM C CYTOKINY STANU ZAPALNEGO CYTOZYNA CYTRULINA CZYNNIK INDUKOWANY HIPOKSJĄ CZYNNIK TOLERANCJI GLUKOZY CZYNNIK WZROSTU NASKÓRKA CZYNNIK WZROSTU NASKÓRKA CZYNNIK WZROSTU ŚRÓDBŁONKA NACZYNIOWEGO CHOLINA D DEHYDROGENAZA PIROGRONIANOWA DEHYDROGENAZY DEKSTRYNA DELTA, FALE MÓZGOWE DHA DIALDEHYD MALONOWY DINUKLEOTYD NIKOTYNOAMIDOADENINOWY DIOKSYGENAZA DIOKSYNY DOKSORUBICYNA DYSMUTAZA PONADTLENKOWA DYSTONIA DESATURACJA E EBV ECGF EEG ELEKTROENCEFALOGRAFIA ENDOTOKSYNA ENO ENTEROCYTY EPA EPIGENETYKA ERYTRYTOL F FAD FADH2 FENOLOWE KWASY FERMENTACJA MLECZANOWA FIBRATY FIBROMIALGIA FILOCHINON FITOSTERYNY FITOWY, KWAS FLAWONOIDY FLUPIRTYNA FMS FOSFATYDYLOSERYNA FOSFORAN-5-PIRYDOKSALU FOSFORYLACJA OKSYDACYJNA FRATAKSYNA FRUKTOZO-1,6-BIFOSFORAN FURANY FAGOCYTOZA G GABA GALAKTOZA GALENIKA GAMMA, FALE MÓZGOWE GASTRYNA GENISTEINA GLICEROLO-3-FOSFORAN GLIKOLIZA GLUKAGON GLUKOKORTYKOIDY GLUKONEOGENEZA GLUT GLUTAMINA GLUTAMINIAN GLUTATION GLUTATION ZREDUKOWANY GSH GSSG GTP GUANINA H HAPTOKORYNA HBA1C HDL HEMOGLOBINA HENLEGO, PĘTLA HIF1Α HIPOKSJA HISTONY HOLOTRANSKOBALAMINA HYDROPEROKSYLOWY, RODNIK HASHIMOTO I IGA IGE IGF-1 IGG IMMUNOGLOBULINA A IMMUNOGLOBULINA E IMMUNOGLOBULINA G INDEKS GLIKEMICZNY (IG) INDEKS INSULINOWY (FII) INHIBITORY ENZYMÓW INHIBITORY POMPY PROTONOWEJ INO INSULINA INSULINOOPORNOŚĆ INULINA INULINA K KALCYTRIOL KANCEROGEN KARBOKSYLAZA PIROGRONIANOWA KARDIOLIPINA KATECHOLO-O-METYLOTRANSFERAZA KERATYNA KETOGENEZA KINAZA KREATYNOWA KINAZA MTOR KOBALAMINA KOENZYM A KOENZYM Q10 KOFAKTOR KOMPLEKS DEHYDROGENAZY PIROGRONIANOWEJ KOZŁEK LEKARSKI KREATYNA KREATYNINA KSENOBIOTYKI KSYLITOL KUMARYNA KWAS ALFA - LINOLENOWY KWAS DOKOZAHEKSAENOWY KWAS EIKOZAPENTAENOWY KWAS GAMMA-AMINOMASŁOWY KWAS LINOLOWY KWAS LIPONOWY KWASICA KETONOWA KWASICA METABOLICZNA KWASICA MLECZANOWA KWASU MLEKOWEGO CYKL KWAS MLEKOWY KATALAZA KLASTER Ł ŁAŃCUCH ODDECHOWY L LDL LEKTYNY LEPTYNA LEPTYNOOPORNOŚĆ LIGAND LIGNANY LIKOPEN LIMONINA LINDAN LINDANY LIPAZA LIPOLIZA LIZOSOM M MALONOWY, DIALDEHYD MALTODEKSTRYNA MAŚLAN MASŁOWY, KWAS MCS MDA MDR – P MEDYCYNA MITOCHONDRIALNA METYLACJA METYLOKOBALAMINA MITOCHONDRIUM MITOFAGIA MLECZAN MRNA MRNA MTDNA MTHFR MTNO MTRNA N NAD NAD+ NADH NADPH NADTLENEK WODORU NADTLENOAZOTYN NEFRONU, PĘTLA NFKB NIACYNA NIESTEROIDOWE LEKI PRZECIWZAPALNE NIEZBĘDNE NIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE NLPZ NMDA NNO O OKSYDAZA CYTOCHROMU C OKSYDOREDUKTAZY OKSYGENAZA HEMOWA 1 ORAC OROTOWY, KWAS OSTROPEST PLAMISTY OŚ HPA P PEKTYNY PEPSYNA PEPTYDY PEROKSYDAZY PET PIEPRZ METYSTYNOWY PIROFOSFORAN TIAMINY PIROGRONIAN PIRYDOKSYNA PIRYMIDYNY PLUSKWICA GRONIASTA POCHP PODSTAWNIK POJEMNOŚĆ ANTYOKSYDACYJNA ORGANIZMU POLIFENOLE POLISACHARYDY POSZARPANE CZERWONE WŁÓKNA PPI PRODUKT ZAAWANSOWANEJ GLIKACJI PROTEAZY PROTEOLIZA PRZECIWUTLENIACZE PURYNY PARESTEZJA Q QTC R REAKCJA ANAPLEROTYCZNA REPERFUZJA RESWERATROL RÓŻENIEC RYBOFLAWINA RYBOZA REAKCJA AUTOIMMUNOLOGICZNA S S-100, BIAŁKA SAPONINY SIRT3 SIRTUINY SOD SOD-1 SOD-2 SOMATOLIBERTYNA SOMATOSTATYNA SSRI STATYNY STRES NITROZACYJNY STRES OKSYDACYJNY SUKRALOZA SYLIMARYNA SZCZAWIOOCTAN SIBO Ś ŚRÓDBŁONKOWY CZYNNIK WZROSTU T T3 T4 TEOBROMINA THETA, FALE MÓZGOWE TIAMINA TLENEK AZOTU (NO) TORSADE DE POINTES TRANSKOBALAMINA I TRANSKOBALAMINA II TRIJODOTYRONINA TRÓJGLICERYDY TRYPSYNA TYMINA TYROKSYNA U U, ZAŁAMEK URACYL UTLENIONE GSH V VEGF W WIELOKSZTAŁTNY CZĘSTOKURCZ KOMOROWY WOLNE RODNIKI Z ZESPÓŁ PRZEWLEKŁEGO ZMĘCZENIA ZESPÓŁ WRAŻLIWOŚCI NA WIELORAKIE SUBSTANCJE CHEMICZNE ZWYRODNIENIE PLAMKI ŻÓŁTEJ
Reklama
curcuma
Kompozycja zwierająca wciąg z kurkumy, witaminę D oraz odpowiednio dobrane składniki
Cynkomit MSE
15 mg czystego cynku - skuteczna porcja
Cynk dwuwartościowy MSE
Pomaga zachować zdrowe włosy, paznokcie i skórę
Reklama
curcuma
Kompozycja zwierająca wciąg z kurkumy, witaminę D oraz odpowiednio dobrane składniki
Cynkomit MSE
15 mg czystego cynku - skuteczna porcja
Cynk dwuwartościowy MSE
Pomaga zachować zdrowe włosy, paznokcie i skórę
Selemit MSE
Monopreparat - wysoka porcja 200 μg (selenian sodu)
Selen MSE
Naturalny preparat w postaci L- Selenometioniny pozyskany z mikroalgi spiruliny platensis
Witamina C MSE matrix
Lewoskrętna witamina C o przedłużonym uwalnianiu - aż do 8 godz. 500 mg
Witamina D3 MSE
Wysoka porcja 2.000 IU - Monopreparat, mitoceutyk
oreganum
Kompleks na bazie ekstraktów roślinnych z olejem z oregano w połączeniu z biotyną oraz witaminą D
D3-Intercell® 2000 I.E.
Witamina D 2000 I.U pozyskana z lanoliny, zamknięta w naturalnej kapsułce roślinnej.
C-Intercell®
Witamina C w dawce 650mg o przedłużonym uwalnianiu do 8 godzin, zamknięta w naturalnej kapsułce roślinnej.
Redakcja:
mail: redakcja@mito-med.pl
Reklama:
mail: reklama@mito-med.pl
2017 © Mito Med