Quinoa – złoto Inków – przepisy

Pyszne przepisy na dania z quinoa

Przepisy na dania z Quinoa

1. Kokosowa quinoa z kurkumą i mango na ciepłe śniadanie*

*jeżeli użyjesz mleka roślinnego, przepis jest w 100% wegański

Przepis na 2 duże porcje potrzebujesz

  • 1 kubek kaszy quinoa (białej)
  • 2 kubki wody minus 2-3 łyżki
  • 1 kubek dowolnego mleka
  • Pół świeżego mango lub 1 kubek mrożonego mango w kostkach
  • Tyle soku pomarańczowego, ile odjętych łyżek wody
  • Szczypta soli, pół łyżeczki kurkumy, odrobina pieprzu i wanilii
  • 2-3 łyżki wiórków kokosowych
  • Ksylitol/miód do smaku

Wykonanie:

  1. Kaszę quinoa namocz i płucz tak długo, aż wypłukana woda stanie się przezroczysta
  2. (jeżeli używasz mrożonego mango to dobry moment, aby je rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody)
  3. Kaszę gotuj przez ok. 20 minut w wodzie z dodatkiem mleka, od czasu do czasu mieszając
  4. Po 20 minutach zdejmij z ognia, dodaj sok pomarańczowy, kurkumę, sól i pieprz (pieprz dodajemy dla wzmocnienia przeciwzapalnego działania kurkumy, nie dla walorów smakowych, pieprz możesz oczywiście pominąć) oraz wiórki kokosowe i odstaw pod przykryciem do napęcznienia przez kolejnych 5-10 minut
  5. *kaszę możesz ugotować też wieczorem i zostawić do napęcznienia na noc, w ten sposób rano przygotowanie śniadania zajmie Ci mniej czasu! 🙂
  6. W międzyczasie pokrój mango w kostkę (jeżeli używasz świeżego)
  7. Napęczniałą kaszę wymieszaj ostrożnie z mango i wanilią, rozłóż do miseczek. Podawaj posypane wiórkami kokosowymi i odrobiną cynamonu

2. Papryka nadziewana jarmużem i kaszą quinoa

Przepis na 2 porcje potrzebujesz:

  • 2 duże strąki papryki (dowolnego koloru, np. czerwonej)
  • 300g mrożonego jarmużu (alternatywa: mrożonego szpinaku) – rozdrobionego
  • 1 czerwona cebula
  • 2 roztrzepane jaja
  • 2/3 kubka ugotowanej w wodzie lub bulionie kaszy quinoa (np. z poprzedniego dnia)
  • 2-3 łyżki posiekanych drobno ziół (świeżych lub mrożonych)
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2-3 łyżki ziaren kukurydzy i/lub pół kubka upieczonej, pokrojonej w kostkę dyni (opcjonalnie)
  • Sól, pieprz, zioła włoskie – do smaku
  • 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego
  • Garść namoczonych, osuszonych i posiekanych orzechów włoskich

Wykonanie:

  1. na dużej patelni podduś na złoty kolor posiekaną drobno cebulę, dodaj jarmuż/szpinak oraz szczyptę soli i duś przez 10-15 minut tak, aby odparować płyn, gotowy jarmuż ostudź do temperatury pokojowej
  2. w międzyczasie przekrój strąki papryki i ostrożnie usuń z nich gniazda nasienne oraz przygotuj naczynie żaroodporne, na tyle duże, aby zmieściły się w nim 4 połówki papryki
  3. rozgrzej piekarnik do 180oC (góra/dół)
  4. w dużej misce starannie wymieszaj ze sobą ugotowaną kaszę i roztrzepane jaja oraz przyprawy. Dodaj posiekane orzechy, opcjonalnie dynię/kukurydzę oraz szpinak i zioła. Ostrożnie wymieszaj. Jeżeli masa będzie wydawała się zbyt wodnista, dodaj 1-2 łyżeczki mąki (migdałowej lub kokosowej, jeżeli danie ma pozostać bezglutenowe). Gotową masą napełnij 4 połówki papryki.
  5. zapiekaj przez ok. 30 minut i natychmiast podawaj.

3. Kolorowa sałatka z kaszy quinoa

Na 2 porcje potrzebujesz

  • 1 kubek ugotowanej i ostudzonej kaszy quinoa (chętnie trójkolorowej mieszanki)
  • 2 duże pomidory o ścisłym miąższu
  • 1 ogórek obrany ze skórki
  • 1 awokado – pokrojone w drobne cząstki
  • 1 łyżka soku pomarańczowego
  • 1 szalotka lub mała czerwona cebulka drobno posiekana
  • Pół pęczka pietruszki lub kolendry drobno posiekanych
  • Sól, pieprz do smaku, odrobina kminu rzymskiego

Wykonanie:

  1. W dużej misce dokładnie wymieszaj ze sobą kaszę quinoa z sokiem pomarańczowym, ziołami, cebulą oraz przyprawami
  2. następnie dodaj pokrojonego w kostkę ogórka, pomidory i awokado. Wymieszaj ostrożnie i podawaj

Podawaj z dowolnym pieczywem.

Rada: Dodatek tofu, jaj lub sera feta zmieni sałatkę w pożywny i sycący posiłek 🙂

Rada: Jeżeli chcesz, bazę sałatki (krok 1) możesz przygotować wcześniej a pozostałe składniki dodać dopiero tuż przed podaniem

Smacznego i na zdrowie!

Autor: Sylwia Grodzicka

0:00
0:00