Przepisy na dania z Quinoa
1. Kokosowa quinoa z kurkumą i mango na ciepłe śniadanie*
*jeżeli użyjesz mleka roślinnego, przepis jest w 100% wegański
Przepis na 2 duże porcje potrzebujesz

- 1 kubek kaszy quinoa (białej)
- 2 kubki wody minus 2-3 łyżki
- 1 kubek dowolnego mleka
- Pół świeżego mango lub 1 kubek mrożonego mango w kostkach
- Tyle soku pomarańczowego, ile odjętych łyżek wody
- Szczypta soli, pół łyżeczki kurkumy, odrobina pieprzu i wanilii
- 2-3 łyżki wiórków kokosowych
- Ksylitol/miód do smaku
Wykonanie:
- Kaszę quinoa namocz i płucz tak długo, aż wypłukana woda stanie się przezroczysta
- (jeżeli używasz mrożonego mango to dobry moment, aby je rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody)
- Kaszę gotuj przez ok. 20 minut w wodzie z dodatkiem mleka, od czasu do czasu mieszając
- Po 20 minutach zdejmij z ognia, dodaj sok pomarańczowy, kurkumę, sól i pieprz (pieprz dodajemy dla wzmocnienia przeciwzapalnego działania kurkumy, nie dla walorów smakowych, pieprz możesz oczywiście pominąć) oraz wiórki kokosowe i odstaw pod przykryciem do napęcznienia przez kolejnych 5-10 minut
- *kaszę możesz ugotować też wieczorem i zostawić do napęcznienia na noc, w ten sposób rano przygotowanie śniadania zajmie Ci mniej czasu! 🙂
- W międzyczasie pokrój mango w kostkę (jeżeli używasz świeżego)
- Napęczniałą kaszę wymieszaj ostrożnie z mango i wanilią, rozłóż do miseczek. Podawaj posypane wiórkami kokosowymi i odrobiną cynamonu
2. Papryka nadziewana jarmużem i kaszą quinoa
Przepis na 2 porcje potrzebujesz:
- 2 duże strąki papryki (dowolnego koloru, np. czerwonej)
- 300g mrożonego jarmużu (alternatywa: mrożonego szpinaku) – rozdrobionego
- 1 czerwona cebula
- 2 roztrzepane jaja
- 2/3 kubka ugotowanej w wodzie lub bulionie kaszy quinoa (np. z poprzedniego dnia)
- 2-3 łyżki posiekanych drobno ziół (świeżych lub mrożonych)
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 2-3 łyżki ziaren kukurydzy i/lub pół kubka upieczonej, pokrojonej w kostkę dyni (opcjonalnie)
- Sól, pieprz, zioła włoskie – do smaku
- 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego
- Garść namoczonych, osuszonych i posiekanych orzechów włoskich
Wykonanie:
- na dużej patelni podduś na złoty kolor posiekaną drobno cebulę, dodaj jarmuż/szpinak oraz szczyptę soli i duś przez 10-15 minut tak, aby odparować płyn, gotowy jarmuż ostudź do temperatury pokojowej
- w międzyczasie przekrój strąki papryki i ostrożnie usuń z nich gniazda nasienne oraz przygotuj naczynie żaroodporne, na tyle duże, aby zmieściły się w nim 4 połówki papryki
- rozgrzej piekarnik do 180oC (góra/dół)
- w dużej misce starannie wymieszaj ze sobą ugotowaną kaszę i roztrzepane jaja oraz przyprawy. Dodaj posiekane orzechy, opcjonalnie dynię/kukurydzę oraz szpinak i zioła. Ostrożnie wymieszaj. Jeżeli masa będzie wydawała się zbyt wodnista, dodaj 1-2 łyżeczki mąki (migdałowej lub kokosowej, jeżeli danie ma pozostać bezglutenowe). Gotową masą napełnij 4 połówki papryki.
- zapiekaj przez ok. 30 minut i natychmiast podawaj.
3. Kolorowa sałatka z kaszy quinoa
Na 2 porcje potrzebujesz
- 1 kubek ugotowanej i ostudzonej kaszy quinoa (chętnie trójkolorowej mieszanki)
- 2 duże pomidory o ścisłym miąższu
- 1 ogórek obrany ze skórki
- 1 awokado – pokrojone w drobne cząstki
- 1 łyżka soku pomarańczowego
- 1 szalotka lub mała czerwona cebulka drobno posiekana
- Pół pęczka pietruszki lub kolendry drobno posiekanych
- Sól, pieprz do smaku, odrobina kminu rzymskiego
Wykonanie:
- W dużej misce dokładnie wymieszaj ze sobą kaszę quinoa z sokiem pomarańczowym, ziołami, cebulą oraz przyprawami
- następnie dodaj pokrojonego w kostkę ogórka, pomidory i awokado. Wymieszaj ostrożnie i podawaj
Podawaj z dowolnym pieczywem.
Rada: Dodatek tofu, jaj lub sera feta zmieni sałatkę w pożywny i sycący posiłek 🙂
Rada: Jeżeli chcesz, bazę sałatki (krok 1) możesz przygotować wcześniej a pozostałe składniki dodać dopiero tuż przed podaniem
Smacznego i na zdrowie!
Autor: Sylwia Grodzicka