Witamina B2 (znana również jako ryboflawina) odgrywa integralną rolę w organizmie, ponieważ pomaga w metabolizmie i produkcji energii oraz w zwalczaniu różnych zaburzeń. Odgrywa istotną rolę dla zdrowia współpracując z innymi mikroelementami i witaminami.


Czym jest witamina B2?

Witamina B2 – nazywana również ryboflawiną, jest rozpuszczalną w wodzie witaminą, która bierze udział
w metabolizmie energetycznym. Pomaga organizmowi w wykorzystaniu innych witamin z grupy B, takich jak niacyna i tiamina, dzięki czemu możemy produkować energię z pożywienia, które spożywamy. Z tego powodu witamina B2 jest potrzebna do funkcjonowania każdej pojedynczej komórki w organizmie.

Ponadto działa jako przeciwutleniacz w organizmie, a także wspomaga działanie układu nerwowego oraz zmniejszenia uczucia zmęczenia. Przyczynia się do utrzymania prawidłowego stanu skóry, błony śluzowej, i sprawnego widzenia. Bierze udział w ochronie przed stresem oksydacyjnym oraz metabolizmie żelaza zachowując funkcje krwinek czerwonych.


Witamina B2 a mitochondria

Witamina B2 jest istotnym składnikiem do wytwarzania energii w mitochondriach. Jest kofaktorem zarówno w cyklu Krebsa jak i łańcuchu oddechowym – miejscach produkcji energii ATP w mitochondriach.

Ryboflawina działa jako główny składnik dwóch ważnych koenzymów mononukleotydu flawinowego (FMN) i dinukleotydu flawinowo-adeninowego (FAD). Każdy koenzym bierze udział w wytwarzaniu energii, utrzymywaniu funkcji komórek.

Koenzymy te są również wykorzystywane do konwersji tryptofanu do niacyny i wytwarzania aktywnej formy witaminy B6. [1]

W cyklu Krebsa witamina B2 jest kofaktorem dla enzymów: dehydrogenazy alfa – ketoglutaranowej i dehydrogenazy bursztynianowej [Kuklinski. B. Mitochondria [...] 2017].

Witamina B2 (w formie FMN czyli mononukleotyd flawinowy oraz w formie FAD) uczestniczy także w przenoszeniu elektronów w kompleksach I oraz II łańcucha oddechowego. Jest kofaktorem dla: oksydoreduktazy NADH / ubichinion (kompleks I), oksydoreduktazy bursztynian / ubichinion (kompleks II).

Odpowiedni poziom witaminy B2 jest niezbędny do zachowania właściwego stosunku mleczanu, którego wzrost wskazuje na zaburzenia metaboliczne w mitochondriach. [2]

Wykazano, że witamina B2 działa przeciwutleniająco. Pomaga zapobiegać peroksydacji lipidów i błon mitochondrialnych. Jest także kofaktorem enzymu – reduktazy glutationowej, które przekształca utleniony glutation w jego formę zredukowaną (aktywną).

Dlatego podczas  stresu oksydacyjnego witamina B2 stosowana jest w terapii mitochondrialnej w celu zwiększenia recyklingu glutationu. [Kuklinski. B. Mitochondria [...] 2017]

 

Korzyści zdrowotne

Witamina B2 w leczeniu migreny

Ryboflawina jest skutecznym i dobrze tolerowanym elementem terapii migreny u dorosłych [3].

Odpowiednio wysokie dawki witaminy B2 zapobiegają objawom migreny. Suplementacja witaminą B2 może odgrywać pozytywną rolę w zmniejszaniu częstości i czasu trwania ataków migreny bez skutków ubocznych. [4]

Suplementacja witaminą B2 w połączeniu z magnezem i koenzymem Q10 jeszcze skuteczniej zmniejsza dolegliwości migrenowe i ilość ataków. [5, 6].

Kolejne z badań dowodzi, że stosowanie witaminy B2 (w dawce 400 mg/dziennie) zmniejsza częstość bólów głowy z 4 do 2 dni w miesiącu po kilkumiesięcznym okresie suplementacji. [7]

Witamina B2 pomaga zapobiegać spadkowi funkcji poznawczych

Suplementacja ryboflawiny wpływała na lepsze wyniki testów kognitywnych u dzieci ze szkół podstawowych
w Kenii [8].

Wyższe spożycie ryboflawiny w diecie wiąże się z poprawą funkcji kognitywnych u osób starszych. [9]

Witamina B2 zmniejsza depresję

U osób z depresją występuje niedobór ryboflawiny [10, 11].

Suplementacja witamin z grupy B (w tym B1,B2,B6) u osób w podeszłym wieku z depresją poprawiła samopoczucie [12].  

Przyjmowanie ryboflawiny chroni przed depresja poporodową [13].   

Witamina B2 chroni wzrok

Suplementacja ryboflawiny hamuje proces zmętnienia soczewki [14].

Zwiększone spożycie ryboflawiny zmniejsza ryzyko i postęp zaćmy związanej z wiekiem [15]

Witamina B2 zapobiega chorobom układu krążenia

Ryboflawina i kwas foliowy przyjmowane razem skutecznie obniżają poziom homocysteiny [16, 17].

U osób w podeszłym wieku, którzy otrzymywali doustną suplementację ryboflawiną, obniżył się poziom homocysteiny, której podwyższony poziom grozi chorobami serca i układu krążenia [18].

U osób z chorobami układu krążenia i polimorfizmem genu MTHFR ryboflawina skutecznie obniża ciśnienie krwi [19, 20].

Witamina B2 może zapobiegać rakowi

Suplementacja ryboflawiny (wraz z witaminą z B6) zmniejsza ryzyko raka okrężnicy i odbytu u kobiet po menopauzie [21].

Przyjmowanie witaminy B2 zmniejszyło również ryzyko zachorowania na raka jelita grubego u kobiet [22, 23].

Witamina B2 pozytywnie wpływa na stan kości

B2 (oraz inne witaminy z grupy B) wpływają ochronnie na zdrowie kości [24].

Osoby poddane badaniu z polimorfizmem genu MTHFR, które miały najniższe spożycie ryboflawiny, były bardziej podatne na złamania kości [25].

Zapotrzebowanie na witaminę B2

Dzienne zalecane spożycie (RDA) ryboflawiny dla osób zdrowych [26]

  • Niemowlęta 0-6 miesięcy – 0,3 mg
  • 7-12 miesięcy –  0,4 mg
  • dzieci 1-3 lat –  0,5 mg
  • 4-8 lat – 0,6 mg
  • 9-13 lat – 0,9 mg
  • mężczyźni w wieku 14 lat lub starsi – 1,3 mg
  • kobiety 14-18 lat – 1 mg
  • kobiety powyżej 18 lat – 1,1 mg
  • kobiety w ciąży – 1,4 mg;
  • kobiety karmiące piersią – 1,6 mg

Zalecana dawka witaminy B2 wynosi

  • 1,3 mg / dzień dla mężczyzn
  • 1,1 mg / dobę dla kobiet

 

Badanie poziomu [Kuklinski. B. Mitochondria [...] 2017]

 

Materiał

Wartości referencyjne

Witamina B2 (ryboflawina)

krew z EDTA

137 - 370µg/l

krew z heparyną (międzykomórkowa)

220 - 440 µg/l

 

Wskazówka: jak określić niedobór witaminy B2?

Należy przyjąć witaminę B2 (jednorazowa dawka 20 mg), a następnie obserwować zabarwienie moczu.  Mocz o intensywnie żółtym odcieniu wskazuje na brak występowania deficytu tej witaminy, natomiast niezmieniony kolor moczu oznacza to, że witamina B2 jest potrzebna organizmowi i powinna być suplementowana.

 

Źródła witaminy B2

Zawartość ryboflawiny w 100 g wybranych produktów spożywczych

mleko

0,170 mg

sery podpuszczkowe dojrzewające, tzw. żółte

0,294–0, 597 mg

sery twarogowe

0,358–0,495 mg

jaja

0,542 mg

wieprzowina

0,161–0,243 mg

wołowina

0,151–0,258 mg

mięso indycze

0,150–0,256 mg

mięso z kurczaka

0,153–0,246 mg

kasza gryczana

0,127 mg

kasza jaglana

0,380 mg

pieczywo żytnie

0,052–0,172 mg

pieczywo pszenne

0,060–0,172 mg

 

Objawy niedoboru witaminy B2

Gdy spożycie żelaza jest niskie, niedobór B2 może ułatwiać rozwój niedokrwistości [27].

U starszych mężczyzn z cukrzycą spadek funkcji poznawczych wiąże się z niskim spożyciem B2 [28].


Suplementacja wg doktora Kuklinskiego

W przypadku stwierdzonego niedoboru i stresu nitrozacyjnego najczęstsza dawka jest 200 mg raz bądź dwa razy dziennie. Ryboflawina przedostaje się do mitochondriów już po przyjęciu pierwszej dawki.

Osoby, które mają nietolerancje pokarmowe powinny zacząć przyjmować witaminę B2 dopiero w trzy dni po rozpoczęciu suplementacji witaminy B12, aby móc określić, czy występują u nich jakiekolwiek niekorzystne reakcje.

Gdy stres nitrozacyjny nie występuje, a  glutationem zredukowany jest w normie wystarczy już od 10 do 20 mg dziennie.

Skutki uboczne

Ryboflawina jest bezpieczna przy przyjmowaniu doustnym. U niektórych osób może powodować pojawienie się intensywnie żółtego moczu. Podczas przyjmowania w dużych ilościach może powodować biegunkę.

Autoimmunizacja – jak wesprzeć układ odpornościowy?

Cierpisz na przewlekłe stany zapalne lub choroby autoimmunologiczne jak: reumatoidalne zapalenie stawów, chorobę Leśniowskiego-Chrona, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, łuszczyce, atopowe zapalenie skóry? Pomocna okazuje się suplementacja witaminy D. Pomaga wytworzyć peptydy o działaniu antybakteryjnym katelicydyna i β-defensyna 2 oraz aktywuje układ immunologiczny zmniejszając rozwój stanów zapalnych.

Leksykon Zdrowia
4 4-HNE 4-HYDROKSYNONENAL 5 5-MTHF A ACESULFAM K ACETON ACETYLACJA ACETYLO-COA ADDISONA, ZESPÓŁ ADENINA ADENOZYNOTRÓJFOSFORAN ADINOPEKTYNA ADIPOCYTY ADMA AGE AKONITAZA AKROLEINA AKTYWNY OCTAN ALFA, FALE MÓZGOWE ALLOSTERYCZNY MODULATOR AMD AMID KWASU NIKOTYNOWEGO AMPK AMYLAZA ANGIOGENEZA ANGIOTENSYNA ANTYOKSYDANTY APOPTOZA ASPARTAM ATP AUTOFAGOCYTOZA ATOPOWE ZAPALENIE SKÓRY (AZS) B BABKA JAJOWATA BETA - OKSYDACJA KWASÓW TŁUSZCZOWYCH BETA, FALE MÓZGOWE BETA-BLOKERY BIAŁA TKANKA TŁUSZCZOWA BIAŁKO C-REAKTYWNE BŁONNIK POKARMOWY BRĄZOWA TKANKA TŁUSZCZOWA BRCA1 C CFS CHELATACJA CHROMOGRANINA A CIAŁA KETONOWE CISPLATYNA CK COMT CORICH CYKL COX CRP CYJANOKOBALAMINA CYKL CYTRYNIANOWY CYKL KREBSA CYKL KWASU CYTRYNOWEGO CYKL MOCZNIKOWY CYKL ORNITYNOWY CYKLAMINIAN CYKLOOKSYGENAZA PROSTAGLANDYNOWA CYP2D6 CYSTATIONINA CYTOCHROM C CYTOKINY STANU ZAPALNEGO CYTOZYNA CYTRULINA CZYNNIK INDUKOWANY HIPOKSJĄ CZYNNIK TOLERANCJI GLUKOZY CZYNNIK WZROSTU NASKÓRKA CZYNNIK WZROSTU NASKÓRKA CZYNNIK WZROSTU ŚRÓDBŁONKA NACZYNIOWEGO CHOLINA D DEHYDROGENAZA PIROGRONIANOWA DEHYDROGENAZY DEKSTRYNA DELTA, FALE MÓZGOWE DHA DIALDEHYD MALONOWY DINUKLEOTYD NIKOTYNOAMIDOADENINOWY DIOKSYGENAZA DIOKSYNY DOKSORUBICYNA DYSMUTAZA PONADTLENKOWA DYSTONIA DESATURACJA E EBV ECGF EEG ELEKTROENCEFALOGRAFIA ENDOTOKSYNA ENO ENTEROCYTY EPA EPIGENETYKA ERYTRYTOL F FAD FADH2 FENOLOWE KWASY FERMENTACJA MLECZANOWA FIBRATY FIBROMIALGIA FILOCHINON FITOSTERYNY FITOWY, KWAS FLAWONOIDY FLUPIRTYNA FMS FOSFATYDYLOSERYNA FOSFORAN-5-PIRYDOKSALU FOSFORYLACJA OKSYDACYJNA FRATAKSYNA FRUKTOZO-1,6-BIFOSFORAN FURANY FAGOCYTOZA G GABA GALAKTOZA GALENIKA GAMMA, FALE MÓZGOWE GASTRYNA GENISTEINA GLICEROLO-3-FOSFORAN GLIKOLIZA GLUKAGON GLUKOKORTYKOIDY GLUKONEOGENEZA GLUT GLUTAMINA GLUTAMINIAN GLUTATION GLUTATION ZREDUKOWANY GSH GSSG GTP GUANINA H HAPTOKORYNA HBA1C HDL HEMOGLOBINA HENLEGO, PĘTLA HIF1Α HIPOKSJA HISTONY HOLOTRANSKOBALAMINA HYDROPEROKSYLOWY, RODNIK HASHIMOTO I IGA IGE IGF-1 IGG IMMUNOGLOBULINA A IMMUNOGLOBULINA E IMMUNOGLOBULINA G INDEKS GLIKEMICZNY (IG) INDEKS INSULINOWY (FII) INHIBITORY ENZYMÓW INHIBITORY POMPY PROTONOWEJ INO INSULINA INSULINOOPORNOŚĆ INULINA INULINA K KALCYTRIOL KANCEROGEN KARBOKSYLAZA PIROGRONIANOWA KARDIOLIPINA KATECHOLO-O-METYLOTRANSFERAZA KERATYNA KETOGENEZA KINAZA KREATYNOWA KINAZA MTOR KOBALAMINA KOENZYM A KOENZYM Q10 KOFAKTOR KOMPLEKS DEHYDROGENAZY PIROGRONIANOWEJ KOZŁEK LEKARSKI KREATYNA KREATYNINA KSENOBIOTYKI KSYLITOL KUMARYNA KWAS ALFA - LINOLENOWY KWAS DOKOZAHEKSAENOWY KWAS EIKOZAPENTAENOWY KWAS GAMMA-AMINOMASŁOWY KWAS LINOLOWY KWAS LIPONOWY KWASICA KETONOWA KWASICA METABOLICZNA KWASICA MLECZANOWA KWASU MLEKOWEGO CYKL KWAS MLEKOWY KATALAZA KLASTER Ł ŁAŃCUCH ODDECHOWY L LDL LEKTYNY LEPTYNA LEPTYNOOPORNOŚĆ LIGAND LIGNANY LIKOPEN LIMONINA LINDAN LINDANY LIPAZA LIPOLIZA LIZOSOM M MALONOWY, DIALDEHYD MALTODEKSTRYNA MAŚLAN MASŁOWY, KWAS MCS MDA MDR – P MEDYCYNA MITOCHONDRIALNA METYLACJA METYLOKOBALAMINA MITOCHONDRIUM MITOFAGIA MLECZAN MRNA MRNA MTDNA MTHFR MTNO MTRNA N NAD NAD+ NADH NADPH NADTLENEK WODORU NADTLENOAZOTYN NEFRONU, PĘTLA NFKB NIACYNA NIESTEROIDOWE LEKI PRZECIWZAPALNE NIEZBĘDNE NIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE NLPZ NMDA NNO O OKSYDAZA CYTOCHROMU C OKSYDOREDUKTAZY OKSYGENAZA HEMOWA 1 ORAC OROTOWY, KWAS OSTROPEST PLAMISTY OŚ HPA P PEKTYNY PEPSYNA PEPTYDY PEROKSYDAZY PET PIEPRZ METYSTYNOWY PIROFOSFORAN TIAMINY PIROGRONIAN PIRYDOKSYNA PIRYMIDYNY PLUSKWICA GRONIASTA POCHP PODSTAWNIK POJEMNOŚĆ ANTYOKSYDACYJNA ORGANIZMU POLIFENOLE POLISACHARYDY POSZARPANE CZERWONE WŁÓKNA PPI PRODUKT ZAAWANSOWANEJ GLIKACJI PROTEAZY PROTEOLIZA PRZECIWUTLENIACZE PURYNY PARESTEZJA Q QTC R REAKCJA ANAPLEROTYCZNA REPERFUZJA RESWERATROL RÓŻENIEC RYBOFLAWINA RYBOZA REAKCJA AUTOIMMUNOLOGICZNA S S-100, BIAŁKA SAPONINY SIRT3 SIRTUINY SOD SOD-1 SOD-2 SOMATOLIBERTYNA SOMATOSTATYNA SSRI STATYNY STRES NITROZACYJNY STRES OKSYDACYJNY SUKRALOZA SYLIMARYNA SZCZAWIOOCTAN SIBO Ś ŚRÓDBŁONKOWY CZYNNIK WZROSTU T T3 T4 TEOBROMINA THETA, FALE MÓZGOWE TIAMINA TLENEK AZOTU (NO) TORSADE DE POINTES TRANSKOBALAMINA I TRANSKOBALAMINA II TRIJODOTYRONINA TRÓJGLICERYDY TRYPSYNA TYMINA TYROKSYNA U U, ZAŁAMEK URACYL UTLENIONE GSH V VEGF W WIELOKSZTAŁTNY CZĘSTOKURCZ KOMOROWY WOLNE RODNIKI Z ZESPÓŁ PRZEWLEKŁEGO ZMĘCZENIA ZESPÓŁ WRAŻLIWOŚCI NA WIELORAKIE SUBSTANCJE CHEMICZNE ZWYRODNIENIE PLAMKI ŻÓŁTEJ
Reklama
Kompleks witamin z grupy B z aktywnym kwasem foliowym oraz aktywną wit. B12
RiboMit
Zawiera konenzym Q10, ryboflawinę (wit. B2) i niacynamid (wit. B3)
Reklama
Kompleks witamin z grupy B z aktywnym kwasem foliowym oraz aktywną wit. B12
RiboMit
Zawiera konenzym Q10, ryboflawinę (wit. B2) i niacynamid (wit. B3)
Redakcja:
mail: redakcja@mito-med.pl
Reklama:
mail: reklama@mito-med.pl
2017 © Mito Med