Witamina E ma duże znaczenie w medycynie mitochondrialnej. Jej niedobór, ale też nadmiar może być przyczyną różnych chorób i objawów.1,2 W naszym artykule przedstawiamy informacje o witaminie E – co daje, jakie są normy jej dziennego spożycia, oraz z jakimi substancjami należy ją łączyć, a jakie połączenia zaburzają jej wchłanianie.
Czym jest witamina E?
Witamina E to grupa związków, w której skład wchodzą tokoferole (α, β, γ, δ) i tokotrienole (α, β, γ, δ). Należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (podobnie jak witaminy A, D i K). Ze względu na różną aktywność biologiczną związków zaliczanych do witaminy E, jej zawartość przelicza się na równoważniki α-tokoferolu.3 Jednak doktor Bodo Kukliński podkreśla, że dla organizmu człowieka bardzo korzystne działanie antyoksydacyjne mają zwłaszcza ƴ – i δ-tokotrienole.1 Witamina E należy do mitoceutyków (substancji mitotropowych). Wspiera funkcję mitochondriów dzięki działaniu antyoksydacyjnemu.1
Źródła witaminy E
Jest wiele produktów, w których zawarta jest witamina E. Gdzie występuje ten cenny składnik i czy są to pokarmy powszechnie dostępne w codziennej diecie? Wśród wartościowych źródeł witaminy E wymienia się m.in.:
- dobrej jakości oleje roślinne (olej z kiełków pszenicy, rzepakowy, palmowy, sojowy, lniany),
- tłuste ryby morskie,
- ziarna zbóż,
- orzechy: laskowe, włoskie, ziemne, migdały,
- jaja,
- warzywa: kapusta, groszek, pomidor, papryka, brukselka, natka pietruszki, sałata, szpinak
- szprotki,
- kaszę gryczaną i jęczmienną,
- nasiona słonecznika,
- pestki dyni,
- owoce: banany, jabłka,
- mleko,
- masło.4,5,6,7,8,
Właściwości witaminy E
Witamina E to przeciwutleniacz, neutralizujący wolne rodniki tlenowe. Spełnia też wiele innych ważnych funkcji. Jedną z podstawowych funkcji witaminy E w organizmie jest zwalczanie stresu oksydacyjnego poprzez hamowanie szkodliwego działania wolnych rodników. Wraz z witaminą C zapobiega utlenianiu cząsteczek tłuszczu, utrzymując strukturę i funkcję każdej komórki13, 14. Witamina E odgrywa istotną rolę w:15, 16
- prawidłowym funkcjonowaniu serca i mózgu,
- odporności,
- zdrowiu skóry,
- płodności.
Witamina E – wpływ na organizm
Witamina E ma zdolność regulacji funkcjonowania genów odpowiedzialnych za różnicowanie i namnażanie komórek. Podnosi aktywność białka Bcl-2, które ma działanie antyapoptotyczne (dlatego niekorzystny jest zbyt wysoki, niefizjologiczny poziom witaminy E w organizmie, gdyż utrudnia eliminację uszkodzonych komórek). ƴ -tokoferole i ƴ -tokotrienole zapobiegają stresowi nitronizacyjnemu (jednak wysokie dawki witaminy E mogą przyczyniać się do stresu redukcyjnego i zmienić się w rodniki tokoperoksylowe). Jest wiele dziedzin medycznych, w których istotną rolę odgrywa witamina E. Działanie tokoferoli i tokotrienoli jest ważne m.in. u osób z problemami gastrologicznymi. Dzieje się tak, gdyż witamina E, której stężenie w soku żołądkowym jest wyższe niż we krwi, wraz z witaminą C bierze też udział w hamowaniu aktywności ureazy, czyli enzymu wydzielanego przez Helicobacter pylori. Dzięki temu można złagodzić konsekwencje bytowania tej bakterii w żołądku.1 Zastosowanie witaminy E, poza wsparciem leczenia chorób żołądka, obejmuje również wspomaganie w schorzeniach dermatologicznych i ginekologicznych.
Witamina E – właściwości wspierające leczenie:
- wspomaganie prawidłowego funkcjonowania narządów rozrodczych (zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet) – dlatego wpływa korzystnie na płodność,
- działanie ochronne przed nasileniem zmian miażdżycowych,
- regulacja aktywności układu immunologicznego,
- udział w hamowaniu procesu agregacji trombocytów3,
- działanie przeciwzapalne, chemoprewencyjne, hamowanie wzrostu komórek nowotworowych9,
- zmniejszanie ryzyka zapalenia stawów (gdyż wpływa na wzrost aktywności genu TNFAIP3, który jest odpowiedzialny za zmniejszenie aktywacji białka zapalnego, biorącego udział w rozwoju RZS). 10,
Prowadzono także badania oceniające, jaki wpływ ma zastosowanie witaminy E w zmniejszaniu tempa rozwoju choroby Alzheimera i Parkinsona, a także choroby wieńcowej. Potrzeba jednak więcej dobrej jakości danych naukowych, aby móc potwierdzić uzyskane wyniki.3
Dawkowanie i normy witaminy E w organizmie
Dla osób dorosłych zapotrzebowanie dobowe na witaminę E jest równe 10 – 15 mg.1 Warto jednak pamiętać, że witamina E przyswajana jest w obecności tłuszczu. Normy spożycia witaminy E zależne są m.in. od wieku i płci. Według Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego z 2017 r. zgodnie z wytycznymi Instytutu Żywności i Żywienia, aktualnie obowiązujące w Polsce normy dobowego spożycia witaminy E (w mg równoważnika α-tokoferolu) są następujące:
- u noworodków i niemowląt do 6 miesiąca życia: 4 mg
- u 7 – 11-miesięcznych niemowląt: 5 mg
- u dzieci od 1 do 6 r. ż.: 6 mg
- u dzieci od 7 do 9 r. ż.: 7 mg
- u dziewcząt od 10 do 18 r. ż.: 8 mg
- u chłopców od 10 do 18 r. ż.: 10 mg
- u kobiet: 8 mg (w ciąży: 10 mg, a podczas karmienia piersią: 11 mg)
- u mężczyzn: 10 mg.
Podobne normy są przyjmowane także w innych krajach europejskich. U większości osób, ze względu na powszechne występowanie witaminy E w wielu produktach spożywczych, niedobory stwierdzane są rzadko, a jeżeli występują, to częściej w grupie seniorów. Zdarzają się także u pacjentów z chorobami trzustki i u palaczy papierosów, a także u niemowląt urodzonych przedwcześnie.3,11 Niedobór witaminy E można stwierdzić laboratoryjnie, oznaczając stężenie α-tokoferolu we krwi. Za niedobór witaminy E przyjmuje się wartości poniżej 11,6 µM.3
Czy warto suplementować witaminę E?
Mimo że niedobór witaminy E u osób dorosłych występuje rzadko, dobrze jest znać jego symptomy i w razie ich wystąpienia skontaktować się z lekarzem.
Do objawów niedoboru witaminy E należą m.in.:
- miopatia szkieletowa,
- ataksja,
- neuropatia obwodowa i inne zaburzenia neurologiczne,
- upośledzona odpowiedź immunologiczna (w tym zwiększona podatność na infekcje),
- retinopatia,
- rogowacenie i przedwczesne starzenie się skóry,
- rozdrażnienie,
- zaburzenia koncentracji,
- osłabienie wzroku.3,4,5
Należy wiedzieć, że wiele niekorzystnych zjawisk biochemicznych w organizmie może spowodować także nadmiar tokoferoli. Przedawkować witaminę E można zazwyczaj na skutek nieprawidłowo prowadzonej suplementacji. Za szkodliwą uważa się podaż dobową witaminy E u osoby dorosłej równą 270 mg równoważnika α-tokoferolu. Nadmiar witaminy E objawia się m.in. osłabieniem mięśni i widzenia, bólami głowy i zmęczeniem.3,4 Dlatego, jeżeli po badaniu poziomu witaminy E konieczne jest jej uzupełnienie, zamiast suplementów w tabletkach lepiej zdecydować się na witaminery z naturalnych źródeł (o ile lekarz na podstawie wyników laboratoryjnych nie zaleci inaczej). Jest to np. olej z kiełków pszenicy lub palmowy, które warto w sytuacjach niedoborów włączyć do diety. Uzupełnianie poziomu witaminy E tym sposobem nie powinno jednak trwać dłużej niż 6 tygodni.1 Doktor Bodo Kukliński zaleca też przyjmowanie witaminy E u osób, u których stwierdzono stres oksydacyjny, a także u pacjentów, którzy rozpoczęli suplementację kwasami omega-3. Warto wiedzieć, że witamina E wykazuje działanie synergistyczne (ułatwiające przyswajanie) i antagonistyczne (blokujące wchłanianie) także z innymi składnikami.
Na co witamina E dobrze reaguje, a co utrudnia jej działanie?
Witamina E dobrze się wchłania, gdy równolegle do organizmu dostarczane są także takie substancje, jak:
- witamina A,
- kompleks witamin B,
- witamina C,
- witamina D,
- nienasycone kwasy tłuszczowe,
- selen,
- fosfor,
- wapń.4
Dla prawidłowego działania witaminy E bardzo ważny jest jej synergizm z właściwościami przeciwulteniającymi witaminy C. Gdy dojdzie do kontaktu witaminy E z tlenem, przy równoczesnym niedoborze w organizmie witaminy C dochodzi do powstania rodników tokoferylowych o działaniu prooksydacyjnym. Ich redukcję można uzyskać właśnie dzięki witaminie C, co pozwala zapobiegać powstaniu tych toksycznych związków. Dlatego warto suplementować witaminę C w dawce po 200 mg rano oraz wieczorem.1
Oprócz substancji, które ułatwiają wchłanianie witaminy E, istnieją też takie, które zmniejszają jej przyswajanie. Należą do nich:
- siarczan żelaza,
- środki antykoncepcyjne,
- hormony tarczycy,
- estrogen,
- preparaty stosowane przy zaparciach.4
Podsumowując, witamina E jest ważnym mitoceutykiem wpływającym na funkcjonowanie mitochondriów. Jej działanie wspiera wiele procesów biochemicznych zachodzących w organizmie. Znaleźć ją można m.in. w olejach roślinnych, orzechach, warzywach i owocach. Aby w pełni korzystać z jej działania, ważna jest wiedza o jej synergistycznym i antagonistycznym działaniu z innymi substancjami. Wiedząc, że niekorzystne objawy może generować zarówno jej niedobór, jak i nadmiar, warto skonsultować jej poziom z lekarzem.
Bibliografia:
- Kukliński B., Mitochondria – objawy, diagnostyka oraz metody terapii.
- Medycyna mitochondrialna – funkcje mitochondrium – Mito-Med
- Jarosz M., Charzewska J., Rychlik E., Stoś K. [red.] Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, Warszawa 2020, s.181 – 184. Normy_zywienia_2020web-1.pdf (pzh.gov.pl) str. 181-184.
- Jachacz-Łopata M. Witaminy (w:) Farmakologia dla fizjoterapeutów. Skrypt / Sieroń Karolina (eds.), 2014, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, ISBN 978-83-7509-266-0, s.118. Witaminy (1).pdf
- Zielińska A., Nowak I. Tokoferole i tokotrienole jako witamina E, CHEMIK 2014, 68, 7, 585–591. Tokoferole_i_tokotrienole_jako_wita.pdf
- Witaminy i składniki mineralne – Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej (pzh.gov.pl)
- Witaminy i mikroelementy dla skóry – Serwis Narodowego Funduszu Zdrowia (nfz.gov.pl)
- Witamina E | Dieta i ruch – mp.pl
- Qing Jiang, Suji Im, James G. Wagner, Michelle L. Hernandez, David B. Peden, Gamma-tocopherol, a major form of vitamin E in diets: Insights into antioxidant and anti-inflammatory effects, mechanisms, and roles in disease management, Free Radical Biology and Medicine, Volume 178, 2022, Pages 347-359.
- Vitamin E, TNFAIP3 Gene, and Joint Inflammation – SelfHac
- ACM 2021 04 v8.indd (aestheticcosmetology.com)
- Milanovic B. Witamina E – co kryje świat tokoferoli? Świat Przemysłu Farmaceutycznego 3/2016, s. 112 – 116. 2016_3_spf_2.indd (jagiellonskiecentruminnowacji.pl)
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2956867/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15068210/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3997530/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10466191/