Witamina E – właściwości i jej wpływ na organizm

Poznaj źródła witaminy E, normy dobowego spożycia oraz jej dawkowanie.

Witamina E ma duże znaczenie w medycynie mitochondrialnej. Jej niedobór, ale też nadmiar może być przyczyną różnych chorób i objawów.1,2  W naszym artykule przedstawiamy informacje o witaminie E – co daje, jakie są normy jej dziennego spożycia, oraz z jakimi substancjami należy ją łączyć, a jakie połączenia zaburzają jej wchłanianie.

Czym jest witamina E?

Witamina E to grupa związków, w której skład wchodzą tokoferole (α, β, γ, δ) i tokotrienole (α, β, γ, δ). Należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (podobnie jak witaminy A, D i K). Ze względu na różną aktywność biologiczną związków zaliczanych do witaminy E, jej zawartość przelicza się na równoważniki α-tokoferolu.3 Jednak doktor Bodo Kukliński podkreśla, że dla organizmu człowieka bardzo korzystne działanie antyoksydacyjne mają zwłaszcza ƴ – i  δ-tokotrienole.1 Witamina E należy do mitoceutyków (substancji mitotropowych). Wspiera funkcję mitochondriów dzięki działaniu antyoksydacyjnemu.1

Źródła witaminy E

Jest wiele produktów, w których zawarta jest witamina E. Gdzie występuje ten cenny składnik i czy są to pokarmy powszechnie dostępne w codziennej diecie? Wśród wartościowych źródeł witaminy E wymienia się m.in.:

  • dobrej jakości oleje roślinne (olej z kiełków pszenicy, rzepakowy, palmowy, sojowy, lniany),
  • tłuste ryby morskie,
  • ziarna zbóż,
  • orzechy: laskowe, włoskie, ziemne, migdały,
  • jaja,
  • warzywa: kapusta, groszek, pomidor, papryka, brukselka, natka pietruszki, sałata, szpinak
  • szprotki,
  • kaszę gryczaną i jęczmienną,
  • nasiona słonecznika,
  • pestki dyni,
  • owoce: banany, jabłka,
  • mleko,
  • masło.4,5,6,7,8,

Właściwości witaminy E

Witamina E to przeciwutleniacz, neutralizujący wolne rodniki tlenowe. Spełnia też wiele innych ważnych funkcji. Jedną z podstawowych funkcji witaminy E w organizmie jest zwalczanie stresu oksydacyjnego poprzez hamowanie szkodliwego działania wolnych rodników. Wraz z witaminą C zapobiega utlenianiu cząsteczek tłuszczu, utrzymując strukturę i funkcję każdej komórki13, 14. Witamina E odgrywa istotną rolę w:15, 16

  • prawidłowym funkcjonowaniu serca i mózgu,
  • odporności,
  • zdrowiu skóry,
  • płodności.

Witamina E – wpływ na organizm

Witamina E ma zdolność regulacji funkcjonowania genów odpowiedzialnych za różnicowanie i namnażanie komórek. Podnosi aktywność białka Bcl-2, które ma działanie antyapoptotyczne (dlatego niekorzystny jest zbyt wysoki, niefizjologiczny poziom witaminy E w organizmie, gdyż utrudnia eliminację uszkodzonych komórek). ƴ -tokoferole i ƴ -tokotrienole zapobiegają stresowi nitronizacyjnemu (jednak wysokie dawki witaminy E mogą przyczyniać się do stresu redukcyjnego i zmienić się w rodniki tokoperoksylowe). Jest wiele dziedzin medycznych, w których istotną rolę odgrywa witamina E. Działanie tokoferoli i tokotrienoli jest ważne m.in. u osób z problemami gastrologicznymi. Dzieje się tak, gdyż witamina E, której stężenie w soku żołądkowym jest wyższe niż we krwi, wraz z witaminą C bierze też udział w hamowaniu aktywności ureazy, czyli enzymu wydzielanego przez Helicobacter pylori. Dzięki temu można złagodzić konsekwencje bytowania tej bakterii w żołądku.1 Zastosowanie witaminy E, poza wsparciem leczenia chorób żołądka, obejmuje również wspomaganie w schorzeniach dermatologicznych i ginekologicznych.

Witamina E – właściwości wspierające leczenie:

  • wspomaganie prawidłowego funkcjonowania narządów rozrodczych (zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet) – dlatego wpływa korzystnie na płodność,
  • działanie ochronne przed nasileniem zmian miażdżycowych,
  • regulacja aktywności układu immunologicznego,
  • udział w hamowaniu procesu agregacji trombocytów3,
  • działanie przeciwzapalne, chemoprewencyjne, hamowanie wzrostu komórek nowotworowych9,
  • zmniejszanie ryzyka zapalenia stawów (gdyż wpływa na wzrost aktywności genu TNFAIP3, który jest odpowiedzialny za zmniejszenie aktywacji białka zapalnego, biorącego udział w rozwoju RZS). 10,

Prowadzono także badania oceniające, jaki wpływ ma zastosowanie witaminy E w zmniejszaniu tempa rozwoju choroby Alzheimera i Parkinsona, a także choroby wieńcowej. Potrzeba jednak więcej dobrej jakości danych naukowych, aby móc potwierdzić uzyskane wyniki.3

Dawkowanie i normy witaminy E w organizmie

Dla osób dorosłych zapotrzebowanie dobowe na witaminę E jest równe 10 – 15 mg.1 Warto jednak pamiętać, że witamina E przyswajana jest w obecności tłuszczu. Normy spożycia witaminy E zależne są m.in. od wieku i płci. Według Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego z 2017 r. zgodnie z wytycznymi Instytutu Żywności i Żywienia, aktualnie obowiązujące w Polsce normy dobowego spożycia witaminy E (w mg równoważnika α-tokoferolu)  są następujące:

  • u noworodków i niemowląt do 6 miesiąca życia: 4 mg
  • u 7 – 11-miesięcznych niemowląt: 5 mg
  • u dzieci od 1 do 6 r. ż.: 6 mg
  • u dzieci od 7 do 9 r. ż.: 7 mg
  • u dziewcząt od 10 do 18 r. ż.: 8 mg
  • u chłopców od 10 do 18 r. ż.: 10 mg
  • u kobiet: 8 mg (w ciąży: 10 mg, a podczas karmienia piersią: 11 mg)
  • u mężczyzn: 10 mg.

Podobne normy są przyjmowane także w innych krajach europejskich. U większości osób, ze względu na powszechne występowanie witaminy E w wielu produktach spożywczych, niedobory stwierdzane są rzadko, a jeżeli występują, to częściej w grupie seniorów. Zdarzają się także u pacjentów z chorobami trzustki i u palaczy papierosów, a także u niemowląt urodzonych przedwcześnie.3,11 Niedobór witaminy E można stwierdzić laboratoryjnie, oznaczając stężenie α-tokoferolu we krwi. Za niedobór witaminy E przyjmuje się wartości poniżej 11,6 µM.3

Czy warto suplementować witaminę E?

Mimo że niedobór witaminy E u osób dorosłych występuje rzadko, dobrze jest znać jego symptomy i w razie ich wystąpienia skontaktować się z lekarzem.

Do objawów niedoboru witaminy E należą m.in.:

  • miopatia szkieletowa,
  • ataksja,
  • neuropatia obwodowa i inne zaburzenia neurologiczne,
  • upośledzona odpowiedź immunologiczna (w tym zwiększona podatność na infekcje),
  • retinopatia,
  • rogowacenie i przedwczesne starzenie się skóry,
  • rozdrażnienie,
  • zaburzenia koncentracji,
  • osłabienie wzroku.3,4,5

Należy wiedzieć, że wiele niekorzystnych zjawisk biochemicznych w organizmie może spowodować także nadmiar tokoferoli. Przedawkować witaminę E można zazwyczaj na skutek nieprawidłowo prowadzonej suplementacji. Za szkodliwą uważa się podaż dobową witaminy E u osoby dorosłej równą 270 mg równoważnika α-tokoferolu. Nadmiar witaminy E objawia się m.in. osłabieniem mięśni i widzenia, bólami głowy i zmęczeniem.3,4 Dlatego, jeżeli po badaniu poziomu witaminy E konieczne jest jej uzupełnienie, zamiast suplementów w tabletkach lepiej zdecydować się na witaminery z naturalnych źródeł (o ile lekarz na podstawie wyników laboratoryjnych nie zaleci inaczej). Jest to np. olej z kiełków pszenicy lub palmowy, które warto w sytuacjach niedoborów włączyć do diety. Uzupełnianie poziomu witaminy E tym sposobem nie powinno jednak trwać dłużej niż 6 tygodni.1 Doktor Bodo Kukliński zaleca też przyjmowanie witaminy E u osób, u których stwierdzono stres oksydacyjny, a także u pacjentów, którzy rozpoczęli suplementację kwasami omega-3. Warto wiedzieć, że witamina E wykazuje działanie synergistyczne (ułatwiające przyswajanie) i antagonistyczne (blokujące wchłanianie) także z innymi składnikami.

Na co witamina E dobrze reaguje, a co utrudnia jej działanie?

Witamina E dobrze się wchłania, gdy równolegle do organizmu dostarczane są także takie substancje, jak:

  • witamina A,
  • kompleks witamin B,
  • witamina C,
  • witamina D,
  • nienasycone kwasy tłuszczowe,
  • selen,
  • fosfor,
  • wapń.4

Dla prawidłowego działania witaminy E bardzo ważny jest jej synergizm z właściwościami przeciwulteniającymi witaminy C. Gdy dojdzie do kontaktu witaminy E z tlenem, przy równoczesnym niedoborze w organizmie witaminy C dochodzi do powstania rodników tokoferylowych o działaniu prooksydacyjnym. Ich redukcję można uzyskać właśnie dzięki witaminie C, co pozwala zapobiegać powstaniu tych toksycznych związków. Dlatego warto suplementować witaminę C w dawce po 200 mg rano oraz wieczorem.1

Oprócz substancji, które ułatwiają wchłanianie witaminy E, istnieją też takie, które zmniejszają jej przyswajanie. Należą do nich:

  • siarczan żelaza,
  • środki antykoncepcyjne,
  • hormony tarczycy,
  • estrogen,
  • preparaty stosowane przy zaparciach.4

Podsumowując, witamina E jest ważnym mitoceutykiem wpływającym na funkcjonowanie mitochondriów. Jej działanie wspiera wiele procesów biochemicznych zachodzących w organizmie. Znaleźć ją można m.in. w olejach roślinnych, orzechach, warzywach i owocach. Aby w pełni korzystać z jej działania, ważna jest wiedza o jej synergistycznym i antagonistycznym działaniu z innymi substancjami. Wiedząc, że niekorzystne objawy może generować zarówno jej niedobór, jak i nadmiar, warto skonsultować jej poziom z lekarzem.

Bibliografia:

0:00
0:00