Tiamina inaczej witamina B1 jest niezbędnym składnikiem odżywczym dla organizmu. Była pierwszą witaminą z grupy B odkrytą przez naukowców, dlatego nosi numer 1. Podobnie jak inne witaminy z tej grupy jest rozpuszczalna w wodzie i pomaga przekształcać pokarm w energię. Przedstawiamy, jakie ma inne korzyści zdrowotne.
Czym jest witamina B1?
Witamina B1, inaczej tiamina, jest często nazywana witaminą „uspokajającą ducha”, ponieważ wspomaga działanie układu nerwowego oraz funkcje psychologiczne.
W wysokim stężeniu znajduje się głównie w mięśniach szkieletowych, sercu, wątrobie, nerkach oraz w mózgu1. Odgrywa istotną rolę w przemianie materii. Uczestniczy w metabolizmie aminokwasów i węglowodanów jako koenzym dla enzymów2.
Może występować jako wolna tiamina albo w połączeniu z resztą fosforanową jako: mono-, di- lub trifosforan3. Tiamina przekształcana jest w wątrobie do formy aktywnej – TPP (pirofosforanu tiaminy)4.
Witamina B1 a mitochondria
Tiamina (B1) usprawnia metabolizm pirogronianu i produkcję energii, działa jako kofaktor enzymu PDH – dehydrogenazy pirogronianowej5. Pomaga utrzymać prawidłowy metabolizm. Jest niezbędna do produkcji energii ATP – głównego nośnika energii. Pomaga w przekształcaniu węglowodanów w glukozę, jak również w metabolizowaniu białka i tłuszczy6. Jest również kofaktorem dla wielu enzymów: transketolazy, dehydrogenazy pirogronianowej (PDH) i dehydrogenazy alfa-ketoglutaranu7.
Difosforan tiaminy katalizuje następujące reakcje:
- dekarboksylacji dehydrogenazy α-ketoglutarowej w cyklu Krebsa,
- przemiany węglowodanów z udziałem dehydrogenazy pirogronianowej,
- przemiany aminokwasów: waliny, izoleucyny, leucyny, z działem dehydrogenazy ketokwasów o rozgałęzionych łańcuchach8,
- uczestniczy w szlaku pentozofosforanowym, jest koenzymem transketolazy9.
Witamina B1 jest niezbędna enzymom do ochrony komórek i mitochondriów przed stresem oksydacyjnym10. Niedobór tiaminy może prowadzić do uszkodzenia komórek w ośrodkowym układzie nerwowym.
Niedobór witaminy B1 powoduje zmiany w metabolizmie węglowodanów (w szczególności zmniejszenie aktywności α–KGDH), które mogą prowadzić do uszkodzenia mitochondriów. Ponadto zmieniony metabolizm węglowodanów może prowadzić do stresu oksydacyjnego, uszkadzającego mitochondria11.
Właściwości witaminy B1
Tiamina może wspomagać odporność
Witamina B1 jest nazywana witaminą „antystresową„, ponieważ wzmacnia układ odpornościowy i poprawia zdolność organizmu do radzenia sobie w stresujących sytuacjach12.
Tiamina może chronić mózg
Witamina B1 pomaga w tworzeniu osłonki mielinowej, która chroni nerwy przed uszkodzeniem, co zostało przebadane u szczurów z niedoborem tiaminy13.
Dowiedziono również, że niski poziom tiaminy wiąże się z dysfunkcją dehydrogenazy pirogronianowej u pacjentów z ataksją – chorobą neurologiczną, objawiającą się zaburzoną koordynacją ruchów ciała. Długotrwałe leczenie tiaminą wykazało znaczną poprawę stanu zdrowia pacjentów14.
Wysoka dawka tiaminy zmniejszała zmęczenie u pacjentów po udarze mózgu15
Badania wykazały, że enzymy zależne od tiaminy mają zmniejszoną aktywność u osób z chorobą Alzheimera16.
Terapia witaminą B1 działa ochronnie na układ nerwowy, a także ma korzystny wpływ na choroby neurodegeneracyjne, takie jak choroba Parkinsona, choroba Alzheimera, encefalopatia Wernickego, czy choroba Huntingtona17.
Tiamina może wspierać pracę układu sercowo-naczyniowego
Tiamina jest skuteczna w walce z chorobami serca. Wspiera pracę serca i pomaga w leczeniu niewydolności mięśnia sercowego18.
Tiamina może zapobiegać cukrzycy
Osoby chorujące na cukrzycę typu 1 lub 2, mają obniżony poziom tiaminy. Badania wykazały, że zwiększenie spożycia witaminy B1 zmniejsza nasilenie objawów związanych z wczesną cukrzycą19.
Tiamina może zmniejszyć ryzyko zaćmy
Witamina B1 w połączeniu z innymi mikroskładnikami odżywczymi może zmniejszać ryzyko wystąpienia zaćmy20,21. Badania pokazują, że osoby, które spożywają dużą ilość białka wraz z witaminami A, B1, B2 i B3 w diecie, rzadziej chorują na zaćmę22.
Tiamina pomaga w trawieniu
Tiamina pomaga przekształcać węglowodany, które otrzymujemy z naszej żywności, w użyteczną energię dla naszego organizmu. Tiamina jest to potrzebna w reakcjach enzymatycznych z udziałem dehydrogenazy pirogronianowej, która umożliwia rozkładanie spożywanych cukrów23.
Witamina B1 jest również konieczna dla funkcjonowania układu pokarmowego. Pomaga regulować wytwarzanie kwasu solnego, który jest niezbędny do prawidłowego i całkowitego trawienia oraz wchłaniania składników odżywczych24.
Zapotrzebowanie na witaminę B1 (RDA)25
- dla dzieci:
1-3 roku życia – 0,5 mg;
4-6 roku życia – 0,6 mg;
7-9 roku życia – 0,9 mg;
9-18 roku życia – 1 mg. - dla kobiet – 1,1 mg;
- dla mężczyzn – 1,3 mg;
- dla kobiet w ciąży – 1,4 mg;
- dla kobiet karmiących – 1,5 mg.
Badanie poziomu witaminy B1 [Kuklinski. B. Mitochondria […] 2017]
| Materiał | Wartości referencyjne |
Witamina B1 (tiamina) | krew pełna | 2 – 95 pg/l |
krew z heparyną (międzykomórkowa) | 60 – 150 µg/l |
Źródła tiaminy
Zawartość witaminy B1 (tiaminy) na 100 g suchego produktu
Produkt spożywczy | witamina B1 |
nasiona słonecznika | 1,318 |
wieprzowina, schab | 0,989 |
orzechy pistacjowe | 0,820 |
groch, nasiona suche | 0,770 |
kasza jaglana | 0,730 |
fasola biała | 0,670 |
orzechy arachidowe | 0,660 |
kasza gryczana | 0,541 |
ryż brązowy | 0,480 |
orzechy włoskie | 0,390 |
orzechy laskowe | 0,300 |
bułki graham | 0,247 |
chleb żytni pełnoziarnisty | 0,212 |
migdały | 0,210 |
kasza jęczmienna perłowa | 0,186 |
cielęcina, udziec | 0,180 |
kaczka, tuszka | 0,177 |
żółtko jaja kurzego | 0,173 |
chleb żytni jasny | 0,128 |
bułki pszenne zwykłe | 0,106 |
Opracowano na podstawie: H. Kunachowicz, I. Nadolna, K. Iwanow, B. Przygoda, Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 1997.
Objawy niedoboru witaminy B1
Oznakami niedoboru witaminy B1 mogą być:
- zimne stopy,
- ataki wilczego głodu na słodycze,
- konieczność zachowywania krótkich odstępów między posiłkami,
- zaburzenia koncentracji,
- zanik mięśni w kończynach (choroba beri-beri).
Wskutek niedoboru witaminy B1 zakłóceniu ulega metabolizm węglowodanów, pirogronianu, jak również aktywność enzymu dehydrogenazy alfa – ketoglutaranowej. Tiamina ulega wydaleniu z naszego organizmu przez nerki szczególnie w przypadku cukrzycy typu 2.
Suplementacja
Zaburzenia metabolizmu pirogronianu, którym ewentualnie może towarzyszyć jednoczesny wzrost stężenia mleczanu, stanowią podstawę do suplementacji witaminy B1.
Bibliografia:
- https://ncez.pl/upload/normy-net-1.pdf
- https://ncez.pl/upload/normy-net-1.pdf
- http://www.phmd.pl/api/files/view/116410.pdf
- https://ncez.pl/upload/normy-net-1.pdf
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16765926
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16550223
- https://pubs.niaaa.nih.gov/publications/arh27-2/134-142.htm
- https://ncez.pl/upload/normy-net-1.pdf
- https://ncez.pl/upload/normy-net-1.pdf
- https://pubs.niaaa.nih.gov/publications/arh27-2/134-142.htm
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10499437
- https://link.springer.com/article/10.1007/BF00804782
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2013350/?page=1
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27488863
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25192035
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24357996?dopt=Abstract
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24357996?dopt=Abstract
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23910704
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21564442?dopt=Abstract
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11438049
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4097885/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11438049
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22116701
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/716330
- https://ncez.pl/upload/normy-net-1.pdf