Jeśli masz ochotę na kanapki, warto sprawić, by były pyszne, aromatyczne i bogate w składniki odżywcze. Bagietka, którą dziś proponujemy jest wspaniałym sposobem na pełnowartościowe śniadanie. Dostarcza aminokwasów, kwasów omega 3, 6 i 9, witamin, minerałów i antyoksydantów, które sprawią, że będziesz witalny przez cały dzień.
Składniki:
- Bagietka z mąki razowej bio z przyprawami korzennymi, przekrojona na pół.
- 4 plastry łososia wędzonego bio.
- Garść roszponki bio.
- Twarożek kozi 2 łyżki.
- Oliwa z oliwek – kilka kropli.
- Pół dojrzałego awokado.
- 4 pomidory koktajlowe.
- Kilka płatków czerwonej cebuli.
- Koperek bio do ozdoby.
- Sól himalajska, świeżo mielony pieprz, kilka kropli soku z cytryny.
Wykonanie:
Bagietkę przekrój na pół i posmaruj ją twarożkiem kozim. Dodaj roszponkę i plastry łososia. Pokrój awokado w paski, dodaj czerwoną cebulę pokrojoną w płatki. Dodaj pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Do ozdoby użyj gałązki koperku bio.
Posyp kanapki solą gruboziarnistą z młynka i świeżo mielonym pieprzem. Skrop kilkoma kroplami oliwy i sokiem z cytryny.
Autorzy: Katarzyna Arkuszyńska i Małgorzata Litwa