Bagietki razowe z twarożkiem kozim, łososiem wędzonym i awokado

Pełnowartościowe śniadanie na dobry start w dzień. Łatwe i szybkie do przygotowania bagietki razowe z twarożkiem, łososiem i awokado.

Jeśli masz ochotę na kanapki, warto sprawić, by były pyszne, aromatyczne i bogate w składniki odżywcze. Bagietka, którą dziś proponujemy jest wspaniałym sposobem na pełnowartościowe śniadanie. Dostarcza aminokwasów, kwasów omega 3, 6 i 9, witamin, minerałów i antyoksydantów, które sprawią, że będziesz witalny przez cały dzień.

Składniki:

  1. Bagietka z mąki razowej bio z przyprawami korzennymi, przekrojona na pół.
  2. 4 plastry łososia wędzonego bio.
  3. Garść roszponki bio.
  4. Twarożek kozi 2 łyżki.
  5. Oliwa z oliwek – kilka kropli.
  6. Pół dojrzałego awokado.
  7. 4 pomidory koktajlowe.
  8. Kilka płatków czerwonej cebuli.
  9. Koperek bio do ozdoby.
  10. Sól himalajska, świeżo mielony pieprz, kilka kropli soku z cytryny.

Wykonanie:

Bagietkę przekrój na pół i posmaruj ją twarożkiem kozim. Dodaj roszponkę i plastry łososia. Pokrój awokado w paski, dodaj czerwoną cebulę pokrojoną w płatki. Dodaj pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Do ozdoby użyj gałązki koperku bio. 

Posyp kanapki solą gruboziarnistą z młynka i świeżo mielonym pieprzem. Skrop kilkoma kroplami oliwy i sokiem z cytryny.

Autorzy: Katarzyna Arkuszyńska i Małgorzata Litwa

0:00
0:00