Ryby stanowią wspaniałe źródło białka, są bogate w witaminy, minerały oraz kwasy tłuszczowe omega 3 – EPA, DHA. Wykazują wiele właściwości prozdrowotnych. Przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca, mózgu i wzroku. Zmniejszają stany zapalne w organizmie i zwiększają odporność, a co za tym idzie, działają przeciwnowotworowo.
Warto jednak wybierać ryby dobrej jakości te, które nie są skażone metalami ciężkimi. Korzystniej jest jeść ryby mniejsze i z połowów (pacyficzne, atlantyckie) lub z czystych jezior.
Kurki są źródłem witamin z grupy B oraz minerałów takich jak: żelazo, cynk, potas czy fosfor. Zawierają także flawonoidy i kwasy fenolowe. Zwiększają odporność organizmu, wspomagają pracę wątroby, działają także przeciwpasożytniczo za sprawą hitinmannozy.
Czarna soczewica jest lekkostrawna, bogata w białko, błonnik i kwas foliowy. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu i glukozy we krwi.
Zapraszamy na obiad pełen składników odżywczych i prozdrowotnych.
Składniki:
- polędwica z dzikiego dorsza,
- dwie szklanki czarnej soczewicy BIO,
- 150 g świeżych lub mrożonych kurek,
- pięć pomidorków koktajlowych,
- pęczek natki pietruszki bio,
- 2 ząbki czosnku,
- garść rukoli,
- kilka plasterków obranej marchewki,
- 1 cebulka szalotka,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżka soku z limonki,
- 2 łyżki białego wytrawnego wina,
- szczypta soli kłodawskiej,
- szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Wykonanie:
Polędwicę z dorsza umyj pod bieżącą wodą, jeśli wyczułeś ości, usuń je. Dokładnie ją osusz, natrzyj oliwą z oliwek, kilkoma kroplami limonki, posól z obu stron, dodaj szczyptę świeżo zmielonego pieprzu. Przełóż rybę do naczynia żaroodpornego i piecz ją pół godziny w temperaturze 170°C.
Opłucz dokładnie soczewicę pod bieżącą wodą i ugotuj na sypko w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedź ją, dodaj oliwę z oliwek, dopraw do smaku. Na patelni ceramicznej rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek, podduś cebulę i czosnek i plasterki marchewki.
Następnie umyj dokładnie kurki pod bieżącą wodą i przełóż je na patelnię, dodaj sól, pieprz i duś przez 10 minut, podlewając białym winem. Posiekaj natkę pietruszki, dodaj ją do kurek i duś jeszcze przez 5 minut.
Na talerz wyłóż soczewicę, połóż na niej polędwicę z dorsza, obok grzyby. Udekoruj potrawę rukolą i pomidorkami pokrojonymi w ćwiartki. Skrop wszystko sokiem z limonki, dopraw do smaku.
Autorzy: Katarzyna Arkuszyńska i Małgorzata Litwa